Misuse
April
Puzzlemusic/Spinalonga, 2011 8
Χρήστος Μ.

Post-Rock... Είδος ροκ μουσικής που στη δεκαετία του '00 γνώρισε μεγάλη ακμή, συγκέντρωσε φανατικό πυρήνα ακροατών και έγινε το είδος που μαζί με το heavy metal και το Goth, αντιμετωπίζεται και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Το γιατί, ξεκινά από την προσήλωση και πίστη του κοινού τους σε αυτά και καταλήγει στην φροντίδα αλλά και προσοχή της πλειοψηφίας των καλλιτεχνών ως προς το υλικό τους.

Το post –rock στην Ελλάδα έχει αποκτήσει προσηλωμένο κοινό, ισάξιο σχεδόν με τα δύο προαναφερθέντα αρχαιότερα καταξιωμένα είδη στην Ελλάδα. Γεμίζουν τους συναυλιακούς χώρους, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δίσκους, οι συζητήσεις περί του είδους και όλων αυτών που ανήκουν ή έχουν βάση αυτή την κατηγορία, είναι πάντα ενδιαφέρουσα και είναι αδύνατο να βρείτε τυχοδιώκτες μουσικούς, που παίζουν ανάλογα με τις επιταγές. Επίσης, οι καλλιτέχνες του είδους είναι από τους πιο καταρτισμένους που μπορείτε να βρείτε, μουσική που διαθέτουν τεχνική, γνώση αλλά και την απαραίτητη ευαισθησία. Φυσικά η παγιωμένη πλέον αισθητική, έχει κάνει πολλούς να βαρεθούν οτιδήποτε περιέχει τον όρο ποστ ροκ, πριν καλά-καλά το ακούσουν.

Φυσικά, δεν περιμένει κανείς πολλές εκπλήξεις ,αλλά πώς ν’ απαιτήσεις κάτι πιο φρέσκο, όταν με το που αφήνεσαι σε αυτό τον σχεδόν τελετουργικό ήχο κλιμακούμενης ανύψωσης και καθαρτικής εκτόνωσης, είτε σε ένταση, είτε σε απόλυτη ηρεμία, δεν μετράει τίποτε άλλο, παρά μόνο η ψυχική ικανοποίηση του να λαμβάνεις μουσική που έχει να κάνει με υψηλότερη αναζήτηση αξιών ;

Η περίπτωση των MISUSE, ακολουθεί όλα τα παραπάνω. Ο δεύτερος δίσκους τους,τρία χρόνια μετά το πρώτο και καταξιωμένο στο χώρο άλμπουμ τους, αποτελείται από 5 συνθέσεις από 2 μέρη η καθεμία. Είναι ό,τι περιμένετε από μια εξαιρετική μπάντα post -rock να δημιουργήσει..

Καλαίσθητο εξώφυλλο, που εισάγει στον κόσμο του ''April'' με τον καλύτερο τρόπο.

Η ροή δεν σταματά από τη στιγμή που ξεκινά ο δίσκος μέχρι τους τίτλους τέλους. Παύσεις υπάρχουν, αλλά είναι σχεδόν ανεπαίσθητες, ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις. Ενδεικτικό της καταπληκτικής δουλειάς που έχει γίνει με τη σειρά των συνθέσεων που λειτουργεί σχεδόν σαν εναλλαγές κινηματογραφικών πλάνων σε μια ταινία με θέμα τα σκούρα χρώματα, την ακαθόριστη νοσταλγία, το εσωτερικό γαλήνιο ταξίδι προς τα λιμάνια της ελπίδας.

Είναι η στιγμή που ξεχνάς την πραγματικότητα και συνειδητά απορροφάσαι από το περιεχόμενο. Η ανακουφιστική οικειότητα με τις τεχνοτροπίες, ενορχηστρωτικές μανιέρες και εκτελεστικές ικανότητες του σχήματος και του είδους που πρεσβεύουν, αφήνει το χώρο ελεύθερο σε όλες τις αισθήσεις να απολαύσουν, μουσικές συνθέσεις υψηλής αισθητικής και άψογης παραγωγής. Αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχουν ξεφύγει από το ποστ ροκ εντούτοις τριγυρνούν γύρω από αυτό και η προσθήκη ηλεκτρονικών κάνει το αποτέλεσμα ακόμα πιο αιθέριο και ονειρικό.

Το ''April'' είναι ένας υποδειγματικός και καλοφτιαγμένος δίσκος που υπηρετεί πάνω απ’ όλα τη Μουσική. Η Ελληνική ποστ και ευρύτερη ροκ κοινότητα ας προσθέσει και αυτό το μικρό διαμάντι στην ολοένα αυξανόμενη φετινή εξαιρετική συλλογή της.back to main