Acid Baby Jesus
Acid Baby Jesus LP
Slovenly Records , 2011 9
Παναγιώτης Τζώνος

Την πρώτη φορά που είδα live τους Acid Baby Jesus -στα Yuria 2009 του εξαιρετικού δισκάδικου Vinyl Microstore- δεν γνώριζα τίποτε απολύτως για αυτούς, αλλά θυμάμαι πόσο μου άρεσε ο ήχος τους και η φρεσκάδα που εκπέμπουν ως συγκρότημα.

Από τότε βέβαια έχει περάσει καιρός και οι Acid Baby Jesus χτίζουν ολοένα και  πιο πλούσιο βιογραφικό. Με τα live τους να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, την αναγνώριση τους συνεχώς να εξαπλώνεται στο εξωτερικό (ήδη έχουν κάνει δυο περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική) και πλέον, μετά το περσινό πρώτο δισκογραφικό δείγμα τους σε κασέτα, ήρθε η ώρα και για την πρώτη κυκλοφορία τους με τίτλο το όνομα τους στην Αμερικάνικη Slovenly Records.

Στο Acid Baby Jesus LP, το τετραμελές συγκρότημα δείχνει να πορεύεται με σιγουριά και πίστη στις δυνάμεις του, φτιάχνοντας 13 τραγούδια  που έχουν πραγματικά ενδιαφέρον. Το surf rock των Beach Boys, η ανεμελιά των πρώιμων  Beatles, η αύρα των 60's συγκροτημάτων, η αισθητική ματιά του Phil Spector συναντούν τους Sonic Youth, το ''Psychocandy'' των Jesus And Mary Chains, τα post punk φωνητικά, την αλητεία των MC5, το δυναμισμό των Last Drive, το attitude των Stooges, την ομιχλώδη ατμόσφαιρα και τις κιθάρες του ''Even If And Especially When'' των Screaming Trees. Ακόμη και τον θαυμαστό κόσμο του Frank Zappa (δεν με πιστεύεις για το τελευταίο; για άκου καλύτερα το τραγούδι τους ''Homo Sapiens'' και τα ξαναλέμε).

Όπως καταλαβαίνεις, η μουσική των Acid Baby Jesus και ο ήχος αυτού εδώ του LP συγκεκριμένα, είναι ένα μείγμα πολλών πραγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον ήχο των 60's, το surf rock και το garage. Κάτι που πολλοί προσπαθούν να κάνουν παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, λίγοι όμως τα καταφέρνουν πραγματικά και αυτό φαίνεται μονάχα από το τελικό αποτέλεσμα. Και οι Acid Baby Jesus εδώ, τα καταφέρνουν περίφημα. Σε μια συνέντευξη τους στον M.Hulot οι ίδιοι είχαν χαρακτηρίσει τον ήχο τους ως Μεσογειακό punk rock. Πρόσθεσε σε αυτό και όλα τα παραπάνω, πασπαλισμένα με οξύ για να έχεις μια εικόνα στο τι είναι πραγματικά οι Acid Baby Jesus και ποιός ο ήχος που θα συναντήσεις στο Acid Baby Jesus LP.

Άδραξε την ευκαιρία...

Acid Baby, Acid και εις ανώτερα!

 

[Σημ: για τον ίδιο δίσκο, γράφει και ο Χρήστος Μ.]

Η φετινή παραγωγή δίσκων ελληνικών ανεξάρτητων σχημάτων και μεμονωμένων καλλιτεχνών ήταν πλούσια και ποιοτική. Έρχονται τώρα να προστεθούν και οι ACID BABY JESUS, που μόλις κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ στη Slovenly record και είναι έτοιμοι για εξαιρετικές κριτικές παγκοσμίως.

Το ''Lp'', αποτελείται από δεκατρία υψηλών οκτανίων τραγούδια που κινούνται σε γνώριμα ψυχεδελικά και γκαράζ τοπία, αγαπητά στους Έλληνες ρόκερς χρόνια τώρα. Αυτό που καταφέρνουν οι ACID BABY JESUS όμως, ίσως καθόλου σκόπιμα, είναι να ακούγονται περισσότερο '60'ς από τους ομοίους τους, με χαρακτηριστική άνεση.

Αυτή η υψηλής πιστότητας αντιγραφή αυτού του φθηνού ,«βρώμικου» γκαράζ ήχου που ακούγεται τόσο σε αυτό το ντεμπούτο, αλλά ακόμα περισσότερο στην πρώτη περσινή κυκλοφορία τους, την ομώνυμη κασέτα, είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, αυτό που κάνει τους ACID BABY JESUS να ξεχωρίζουν από πολλά εγχώρια αλλά και Αμερικάνικα σχήματα της τελευταίας τριετίας τουλάχιστον.
Δεν είναι επιτηδευμένος lo-fi garage ήχος, είναι όπως βγαίνει από τη χημεία των μελών μεταξύ τους, υπάρχει το ένστικτο που καθοδηγεί, χωρίς παραγωγούς που προσανατολίζουν τον ήχο.
Από την ομώνυμη κασέτα υπάρχει έχουν διατηρήσει το «γρέζι» από τον ήχο τους, αλλά έχουν εμπεδώσει και αξιοποιήσει όλες τις επιρροές τους, που, πέρα από τα κλασικά πανκ γκαραζοψυχεδελικά πρότυπα υπάρχουν κάντρι αναφορές, stoner ψήγματα και μπλουζ στοιχεία. Τις έχουν δε αξιοποιήσει τόσο καλά, ώστε το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα πέρα από δύναμη, αυτοπεποίθηση και έξαψη, να έχει και προσωπικό στίγμα.

Αν πέρυσι την καταβρήκαμε με την ωμότητα αλλά και την αμεσότητα δίσκων όπως των NERVE CITY, φέτος, με την περίπτωση των ACID BABY JESUS, όλα πηγαίνουν ένα επίπεδο πιο πάνω. Το ροκ τους έχει την έξαψη των πρωτεργατών του είδους, του τυφώνα των σχημάτων της Γκαράζ αναβίωσης της δεκαετίας του'80 και την επανεκκίνηση του ήχου κάτω από άλλο πιο πρωτόγονο πρίσμα της σημερινής γενιάς των Αμερικάνικων lo-fi σχημάτω, όπως των THEE OH SEES, των NERVE CITY και των υπόλοιπων lo-fi garage νοσταλγών, που ξαναβάζουν την άγρια χαρά του ροκ πίσω στη θέση τους. Οι Έλληνες αντιπρόσωποί τους για φέτος, οι ACID BABY JESUS, φαίνεται να γνωρίζουν, σαν να γεννήθηκαν γι’ αυτό, πολλά περισσότερα. Το πρώτο τους άλμπουμ είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και γενναία άλμπουμ του είδους. Πραγματικά με συναρπάζει η προοπτική, ύστερα από είκοσι χρόνια να τον θυμόμαστε σα δίσκο αναφοράς για την επόμενη ροκ γενιά. Μεγάλη κουβέντα, ίσως να το μετανιώσω, αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω το πόσο συναρπαστικός ακούγεται αυτός ο δίσκος ακόμα και μετά από είκοσι ακούσματα. Από τις καλύτερες ροκ εμπειρίες της χρονιάς...

Χρήστος Μ.back to main