The Residents
Sonida de la noche/Cootchie Brake Lying Horse Rock
Ralph Records, 2011 8
Χρήστος Μ.

Η υγρασία του βάλτου και η μυρωδιά του χώματος στην καινούργια υπερπαραγωγή των Residents.

Τα σαράντα χρόνια (συμβολικό το νούμερο) αδιάλειπτης δράσης του σχήματος, που η προσφορά του, όχι μόνο στη μουσική αλλά και στις υπόλοιπες τέχνες, το καθιστούν ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο, προϊόν και παράδειγμα Αμερικάνικου πολιτισμού, δικαιολογεί κάποιες περιόδους χαμηλής καλλιτεχνικής παραγωγικότητας ή ακόμα και επανάπαυσης σε πρότερους θριάμβους.

Οι Residents δεν απέφυγαν αυτή τη φυσιολογική καμπή, αλλά τα τελευταία είκοσι χρόνια η προσφορά τους -αν και βαρέως αμφιλεγόμενη- δεν έχει φύγει ποτέ από τον άξονα της ποιότητας. Τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, υπάρχει μια καινούρια καλλιτεχνική υπερδραστηριότητα που έχει αφυπνίσει τους πολυπληθείς φίλους τους και έχει παράγει έργα που προκαλούν αίσθηση, τόσο με την τόλμη τους, όσο και με την θεματολογία που καταπιάνονται..

Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει, η περιοδεία και μια σειρά κυκλοφοριών υπό το όνομα THE RESIDENTS TALKING LIGHT, στην οποία συμμετέχουν όλοι, η θεατρική σόλο περιοδεία του τραγουδιστή τους/συμβόλου/σήματος κατατεθέν που φέτος αποκαλείται ''Randy'' και δεν αποκλείεται να είναι και το πραγματικό του όνομα, υπό την ονομασία ''Sam's Enchanted Evening'' και το άλμπουμ ''Cootchie Brake'', στο οποίο δεν συμμετέχει ο «Randy», αλλά συμμετέχουν οι υπόλοιποι δύο, συν ένα παλιότερο μέλος .

Το ''Coochie Brake'' ήταν ένας μυθικός βαλτότοπος στη Louisiana, γνωστή για την προτίμηση συμμοριών από ληστές, όπως η ξακουστή ''The West-Kimbrell clan'', που δρούσαν πέριξ. Πέρα από αυτό, πολύ λίγα γνωρίζουμε πλέον, μιας και δεν υπάρχει αυτή η περιοχή πια.

Με αυτή την άγνωστη μυθολογία γύρω από αυτή την περιοχή και το πέπλο μυστηρίου που την καλύπτει, ασχολούνται οι Residents του 2011. Είναι γνωστές και αγαπητές οι εθνολογικές και κοσμολογικές ανησυχίες τους και η περιέργειά τους να καταπιάνονται με λαούς και ασυνήθιστους μύθους, πραγματικούς και μη. Τα καλύτερα έργα τους (Eskimo, The Mole Trilogy, Cube -E) αφορούν τέτοια θέματα. Φέτος η Αμερικάνικη ενδοχώρα έχει σειρά και στο ''Cootchie Brake'' καταφέρνουν θαυμάσια να αποδώσουν όλο το μυστήριο, τόσο θαυμάσια που σε κάθε ακρόαση του δίσκου μπορείς να νοιώσεις την υγρασία του βάλτου, όπως το ψοφόκρυο στο ''Eskimo'', την διαπεραστική ματιά των ερπετοκαουμπόυδων στο ''Cube- E'', ή ακόμα και τη μυρωδιά του χώματος κάτω από την οποία οι Moles ζουν και αναπνέουν

Οι SONIDOS DE LA NOCHE, όπως προτιμούν να ονομάζονται οι RESIDENTS σε αυτό το άλμπουμ, παρέα με τους δύο περφόρμερ που έχουν μαζί τους τα τελευταία χρόνια, καταφέρνουν να προωθήσουν την παγιοποιημένη αισθητική τους, σε μια ανώτερη σφαίρα, φέρνοντας ένα αέρα ανανέωσης στον ήχο τους.

Περισσότερο σαν μια αλλόκοτη, εξωδιαστατική μπάντα που τη φαντάζεσαι σε μικρά κλαμπ αργά το βράδυ, να αφήνει με το στόμα ανοιχτό και την τρίχα κάγκελο τους ανυποψίαστους hillbillies, παρά σαν τους επιστήμονες μουσικούς που με ψυχραιμία και ενόραση καλλιτεχνουργούν πάνω από την Αμερικάνικη χώρα, οι Residents-Sonidos De La Noche, ξεδιπλώνουν τις ατμοσφαιρικές και μυστηριώδεις ιστορίες/παραμύθια τους, με την πιο μεστή και «ζουμερή» μουσική υπόκρουση που έχουν ηχογραφήσει τα τελευταία χρόνια.

Επιστρατεύοντας κιθάρα, που ακολουθεί και προωθεί τη Snakefinger-τεχνοτροπία και υποβλητικά ντραμς, αλλάζουν τη φορά της μουσικής τους. Οι απότομες κορυφώσεις και συνηθισμένη θεατρικότητα της διήγησης, βασικά και ακούνητα κομμάτια του Resident-υπέρκοσμου, βουλιάζουν μέσα στο βάλτο και ζυμώνονται με την απόκοσμη ένταση που δημιουργεί η πυκνή, σαν κινούμενη άμμος ρυθμική βάση και τις ανατριχίλες που προκαλεί η Ισπανική γλώσσα σαν βασική γλώσσα διήγησης.

Όλα μαζί με βασική συνδετική ύλη την ασυναγώνιστη ατμόσφαιρα που παράγεται από τους συνθετητές τους, αυτή τη σκοτεινή πρωτογενή ύλη που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα δημιουργεί καινούριους ηχητικούς κόσμους, μοναδικούς και προκλητικούς για τη φαντασία, δημιουργούν όχι μόνο το δίσκο που θα ευχαριστήσει την κουρασμένη πλευρά των πιστών οπαδών τους, αλλά και ένα ακόμα συγκλονιστικό άλμπουμ που καταφέρνει για άλλη μια φορά να παρασύρει στον κόσμο του, να συναρπάσει περισσότερο από ποτέ σε αυτά τα τελευταία είκοσι χρόνια δημιουργικής πορείας και να επιβραβεύσει την υπομονή αλλά και την αφοσίωση των πιστών και σκληροπυρηνικών οπαδών του.

Η έκδοση του δίσκου με το e.p. ''Lying Horse Rock'', είναι ακόμα καλύτερη. Οι δύο μεγάλης (Lying Horse Rock) και πολύ μεγάλης (West And Kimbrell) διάρκειας συνθέσεις που απαρτίζουν το e.p., αποτυπώνουν θαυμάσια την τρομακτική αίσθηση του να χάνεσαι στον βάλτο του ''Cootchie Brake'', σαν όλα αυτά που άκουγες στον κυρίως δίσκο να ήταν μια εισαγωγή στο διαστατικό ταξίδι που σε υποβάλλει το σχήμα με αυτό το e.p. Ταξιδεύεις στην καρδιά του θηρίου με αυτό....

http://www.residents.com/

http://residents.com/ralph/page0/page0.htmlback to main