Μελανθίου Street: Ένα ανορθόδοξο στενό
Φιλίππα Δημητριάδη/ Ζωή Παρασίδη

Διπλά στον κήπο της εκκλησίας του Αγιού Δημητρίου στου Ψυρρή, βρίσκεται η οδός Μελανθίου όπου τελευταία έχει γίνει μια άτυπη βρετανική εισβολή.

Το Handlebar, που άνοιξε μόλις πριν τρεις βδομάδες, είναι το μικρό αδερφάκι του VCA – το ποδηλατάδικο του Gareth Jones – και μαζί με το πολύχρωμο Ασήμι κοντράρουν το κατανυκτικό περιβάλλον  του ναού που βρίσκεται ακριβώς απέναντί τους.

O Gareth Jones δηλώνει super proud για όσα έκανε στον δρόμο αυτό. Γεννήθηκε στην Ουαλία κι έζησε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στο Λονδίνο για να καταλήξει στο μικρότερο στενό του Ψυρρή, την οδό Μελανθίου. Το παιδικό του όνειρο ν’ ανοίξει ένα ποδηλατάδικο, διαμόρφωσε μια ολόκληρη γειτονιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποκορύφωμα τα εγκαίνια του Handlebar. 

Δίπλα από το Handlebar στεγάζεται το Ασήμι, που προμηθεύει τα οργισμένα νιάτα της Αθήνας με χρώμα τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτό που συνήθως θα «οπλίσει» το χέρι του γκραφιτά είναι ο θυμός και η αγανάκτηση απέναντι στο σύστημα. Έτσι, ο ιδιοκτήτης του Silver 925, ο Θεόφραστος, δίνει έντονα το στίγμα του ως κομμάτι της Μελανθίου.

Φυσικό όριο του στενού ο κήπος του ναού του Αγ. Δημητρίου, φέρνει σε αντιπαράθεση το μοντέρνο με την κλασική ιστορία του Ψυρρή, βαπτίζοντας έτσι τη Μελανθίου το πιο ανορθόδοξο στενό της πόλης.