Ρώσικο καλοκαίρι στην Αθήνα
Γεωργία Παπαστάμου

Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα δύο ρώσικα μαγαζιά, ένα βιβλιοπωλείο και ένα deli, φέρνουν παγωμένο αέρα Ρωσίας στην Αθήνα. Ακόμα κι αν είναι από κλιματιστικό…   

Στη Καλλιθέα, στη Θησέως (που στις επιγραφές δεν τη γράφουν Θησέως αλλά Ελευθερίου Βενιζέλου, γιατί προφανώς δεν έχουμε αρκετούς δρόμους με το όνομά του στην Ελλάδα) δύο μαγαζάκια κολλητά το ένα στο άλλο αποτελούν ένα από τα ελάχιστα αθηναϊκά gate κατευθείαν για τη Μόσχα. Οι βιτρίνες τους είναι καλυμμένες με χαρτονένιες, χειρόγραφες ταμπέλες, ενώ στο εσωτερικό τους βρίσκεις από τα απαραίτητα εγχειρίδια για να μάθεις ρώσικα, μέχρι μωβ παγωτό από μπλούμπερι, τουρσί καρπούζι, φτηνό μπρικ, χυμό ρόδι και λευκά γλυκά γαριδάκια «Μίσα Μάσα». Το ρωσικό παντοπωλείο, που προτιμάται από όλο και περισσότερους Έλληνες λόγω των εξωτικών λιχουδιών και τιμών του, άνοιξε πριν από οχτώ χρόνια ακριβώς δίπλα στο ρωσικό βιβλιοπωλείο που εμπορεύεται ξενόγλωσσα βιβλία και dvd εκμάθησης ρωσικών, cd με ρώσικη μουσική, ταινίες και περιοδικά. Η κ. Ειρήνη, πιανίστρια από την Μόσχα, ήρθε πριν μια εικοσαετία να μείνει στην Αθήνα με τον Έλληνα σύζυγό της. Στο γραφείο της, κάτω από μια κορνίζα με τον Πούτιν μας μίλησε για τις επιχειρήσεις που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια.

Φωτο: Manteau Stam.

Πότε άνοιξαν τα μαγαζιά;
Το βιβλιοπωλείο λειτουργεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Το βασικό μας είδος είναι βιβλία για Έλληνες που μαθαίνουν ρώσικα. Πολλά είναι πια και τα παιδιά με Ρώσους γονείς που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και θέλουν να μάθουν την μητρική τους γλώσσα. Έρχεται κόσμος από όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό. Δεχόμαστε πολλές παραγγελίες, μέσω ίντερνετ, από άλλες χώρες. Είμαστε αντιπρόσωποι τριών εκδοτικών οίκων της Ρωσίας που ασχολούνται μόνο με ξενόγλωσσα βιβλία. Επίσης έχουμε κάποια ρώσικα cd, dvd και σουβενίρ. Το διπλανό μαγαζί με τα ρώσικα τρόφιμα άνοιξε πριν από οχτώ χρόνια.

Τι πελατεία έχετε;
Εκτός από Ρώσους, έχουμε και πάρα πολλούς πελάτες Έλληνες που αγοράζουν ρώσικο φαγητό. Κάποιος δοκιμάζει ένα τουρσί ή ένα σαλάμι από εμάς σε φιλικό σπίτι και έρχεται να το βρει εδώ. Βέβαια τα προϊόντα είναι πολύ φτηνότερα από αυτά που θα βρεις σε ένα ελληνικό σούπερ μάρκετ. Φανταστείτε, το μπρικ των 300 γραμμαρίων, της καλύτερης φίρμας που μπορείς να βρεις στη Ρωσία, το πουλάμε εδώ δεκατέσσερα ευρώ. Τα καλύτερα σαλάμια που έχουμε στοιχίζουν επτά ευρώ το κιλό. Είναι και αυτός ένας παραπάνω λόγος που εν μέσω κρίσης έχει αυξηθεί η πελατεία μας. Και μιλάμε για άριστη ποιότητα. Συγκεκριμένα, όποιος Έλληνας έχει δοκιμάσει ρώσικο σαλάμι μπύρας, δεν το αλλάζει.

Εκτός από τρόφιμα, τι άλλο υπάρχει στο κατάστημα;
Επειδή υπάρχει ζήτηση, τον τελευταίο μισό χρόνο φέρνουμε και ρώσικα καλλυντικά. Είναι όλα φυτικά, από βότανα και επίσης πολύ φτηνά.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα του μαγαζιού;
Τα τουρσιά, τα σαλάμια, το κόκκινο μπρικ, το μαύρο χαβιάρι, ο καπνιστός σολομός, οι βότκες, η μαύρη σοκολάτα.

Είδα, έχετε και ρώσικα παγωτά.
Στοιχίζουν μόνο 65 λεπτά. Δεν είναι τόσο γλυκά όσο τα ελληνικά. Στη Ρωσία τρώνε παγωτό και τον χειμώνα, όταν έξω έχει -20. Είναι παράδοση.

Υπάρχουν μεταφράσεις  πάνω στα προϊόντα;
Σε όλα, αλλά φυσικά δίνουμε και εμείς συμβουλές στους πελάτες και απαντάμε σε ό, τι μας ρωτάνε. Το θέμα είναι ότι κάποιες φορές οι μεταφράσεις είναι δύσκολο να είναι ακριβείς. Για παράδειγμα, τον χειμώνα στη Ρωσία έχουμε δέκα ειδών μανιτάρια που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Αναγκαστικά η μετάφραση θα λέει μανιτάρια ή «μανιτάρια γαλλικού τύπου». Που δεν ισχύει, γιατί πρόκειται για μανιτάρια που υπήρχαν πάντα στη Ρωσία. Και είναι πάμφθηνα, τη στιγμή που σε ένα καλό κατάστημα πουλιούνται από τριάντα ευρώ και πάνω.

Θα μας δώσετε και μια συνταγή;
Ένα φαγητό που αρέσει πολύ είναι πελμενί με σμετάνα. Είναι ένα ζυμαρικό, σαν τορτελίνι γεμιστό είτε με κιμά, είτε με κοτόπουλο, είτε με πατάτα. Το βράζεις για οχτώ λεπτά και όταν είναι έτοιμο, ρίχνεις από πάνω την σμετάνα που είναι ξινή κρέμα, βαριά, με 20% λιπαρά και προσθέτεις ό, τι άλλο υλικό θέλεις.

Gastronom, Ελευθερίου Βενιζέλου 219, Καλλιθέα, 2109573415.back to main