Τα δισκάδικα του κέντρου της Αθήνας (μέρος πρώτο)
the ough! team

Indie, metal, punk, garage, hardcore, progressive, folk, jazz, dance, ποπ, νέα και παλιά αυθεντικά για geeks και για συλλέκτες, τα δισκάδικα του κέντρου της Αθήνας έχουν μια καλή πρόταση για κάθε μουσικόφιλο.  

Φωτο: Χρήστος Σαρρής.

Τα μεγάλα δισκάδικα και οι «αλυσίδες» μπορεί τους τελευταίους μήνες να εξαφανίζονται από το κέντρο της Αθήνας, τα μικρά και εξειδικευμένα όμως δισκοπωλεία επιμένουν πεισματικά και μάλιστα κάποιοι τολμηροί ανοίγουν και καινούργια! Νέες κυκλοφορίες,  σπάνια διαμάντια, απαραίτητες επανακυκλοφορίες, που μπορείς να βρεις τι, για συλλέκτες και μουσικόφιλους κάθε κατηγορίας και είδους ήταν η αφορμή για αυτή τη χαρτογράφηση των δισκάδικων του κέντρου. Τα επισκεφτήκαμε, μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, ακούσαμε δίσκους και ετοιμάσαμε ένα μεγάλο ρεπορτάζ που  θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη. Αυτό είναι το πρώτο:

Rhythm Records,
Εμ. Μπενάκη 74, Εξάρχεια
Από το 1999 μέχρι σήμερα σε ένα καλαίσθητο ημι-υπόγειο της Μπενάκη, η Rhythm Records στηρίζει την ανεξάρτητη μουσική σκηνή με έμφαση στην post rock, punk, alternative, garage, stoner rock, reggae και ska. Ο ιδιοκτήτης μας μιλά με ενθουσιασμό για το βινύλιο ‘επιμένω στο βινύλιο γιατί η ποιότητα του ήχου έχει μεγάλη διαφορά. Επίσης δεν είναι τόσο άψυχο, όσο είναι το πλαστικό. Όλη η διαδικασία του να αγοράσεις, να ανοίξεις και να βάλλεις στο πικάπ ένα βινύλιο, είναι μοναδική. Παλαιότερα, βινύλια αγόραζαν αποκλειστικά όσοι είχαν μάθει να ακούν από παλιά μουσική με αυτό τον τρόπο. Τα τελευταία χρόνια όμως, έρχεται και νεότερος κόσμος που έχει βρει ένα πικάπ και προτιμά να ακούσει εκεί την μουσική που αγαπά’. Στις διαχρονικές κυκλοφορίες του καταστήματος συναντάς  το ομώνυμο LP των Suicide, κυκλοφορίες των Velvet Underground και των Bauhaus που κυκλοφορούν σε επανέκδοση, όπως επίσης δίσκους των Dead Kennedys και Dead Moon. Όσο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, μαθαίνουμε τα εξής ‘Η κρίση σίγουρα έχει επηρεάσει το μαγαζί. Πέρα από το γεγονός ότι ο κόσμος αγοράζει λιγότερο, η συζήτηση αυτή έχει επηρεάσει του ξένους προμηθευτές που έκοψαν την δυνατότητα πίστωσης. Οπότε η κατάσταση γίνεται συνεχώς δυσκολότερη’.

Fuzz Overdose Records
Εμμανουήλ Μπενάκη 68, Εξάρχεια, 2103800996
Η Fuzz Overdose Records ειδικεύεται στην Rock’n’Roll, με προτίμηση στον 60s garage ήχο, τα 80s garage αλλά και τον σημερινό ήχο αυτού του είδους: punk rock και power pop. Το μαγαζί άνοιξε τον Απρίλιο του 2010. Η οικονομική κρίση σίγουρα έχει επηρεάσει τον τζίρο, όμως ο ιδιοκτήτης δείχνει αρκετά αισιόδοξος. Μας δείχνει το best seller του καταστήματος: το καινούργιο 45άρι των Mongrelettes, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει τους δίσκους που διαχρονικά πουλάνε όπως Fuzztones, Miracle Workers, 60s Sonics, Seeds. Παράλληλα λειτουργεί και το ιντερνετικό κατάστημα , Fuzz Overdose mail order απ’ όπου μπορεί κάποιος να παραγγείλει.

Art Rat Records
Ζωοδόχου Πηγής 48, Εξάρχεια, 210 3848001
Από τον Σεπτέμβρη του 1992 μέχρι σήμερα, το μουσικό ποντίκι των Εξαρχείων, προσφέρει δίσκους από όλο το φάσμα της ροκ μουσικής. Ψυχεδελικό και progressive rock, punk και new wave στολίζουν την βιτρίνα του. ‘Το βινύλιο είναι κομψοτέχνημα, ένα έργο τέχνης, και αυτός είναι ένας λόγος που άντεξε, ενώ το CD έχει καμφθεί’ εξηγούν από το κατάστημα. Οι ηλικίες που αγοράζουν είναι πάνω από 30. Ανάμεσά τους μουσικόφιλοι, συλλέκτες ή απλά φιλοπερίεργοι, ο καθένας με το δικό του προϋπολογισμό προσεγγίζουν το κατάστημα. ΄ Ένας μουσικόφιλος υπολογίζει να χαλάσει κατά μέσο όρο 15-25 ευρώ. Οι συλλέκτες βέβαια, δεν θα διστάσουν να δώσουν μεγάλα ποσά για δίσκους που θέλουν πολύ, αλλά οι συλλέκτες είναι λίγοι. Ο συλλέκτης συνήθως ξέρει τι θέλει να πάρει και πόσο κοστίζει αυτό, πάνω-κάτω’.

Plan 59
Ζωοδόχου Πηγής 59, Εξάρχεια, 210 3840589
Το μαγαζί λειτουργεί από το 2005. Εκεί μπορείς να βρεις μεταχειρισμένους δίσκους  και κάποιες επιλεγμένες επανεκδόσεις, συνήθως τζαζ, ροκ και ελληνικά δεκαετιών ‘50 μέχρι και ‘80, όχι πιο καινούργια. ‘Το βινύλιο έχει καλύτερο ήχο από το CD και σαν αντικείμενο είναι φετιχιστικό. Για ορισμένους πελάτες σαν ναρκωτικό. Δεν ξεκολλάνε. Και καλύτερα έτσι! Βλέπεις, και εγώ τα ίδια είμαι’, μας εκμυστηρεύεται ο αμετανόητα μουσικόφιλος ιδιοκτήτης. Στο μαγαζί πέρα από τα αναμενόμενα μπορείς να βρεις και αρκετούς απερίγραπτους δίσκους, προσεκτικά τοποθετημένους σε ειδικό section. Από τελειωμένα λαϊκά μέχρι σατιρικά και καλτ δισκάκια και φυσικά πολλά ελληνικά 60s και 70s με αποκορύφωμα τον δίσκο που έβγαλε ο Μπάρκουλης στην Αμερική.

A Strange Attractor
Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια,  210 3803618
Το μικρό  μουσικό μαγαζί στον πεζόδρομο της Δερβενίων άνοιξε τον Οκτώβριο του 2002. Παλιότερα βρισκόταν στη Σολωμού αλλά μετακόμισε για να χωρέσει τους τόσους δίσκους του. Τα βινύλια έχουν την τιμητική τους στο ‘A Strange Attractor’: avant-garde, experimental music, progressive, psychedelic και free jazz. ‘Πριν από 7-8 χρόνια έφερνα περισσότερα CD γιατί η αγορά ακόμη τα υποστήριζε, πλέον όμως δεν ‘τραβάει’ το CD’. Οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 30 ευρώ, φιλικές προς τον αγοραστή σε μια εποχή που δυστυχώς ‘δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο. Μπορεί να αντέχουμε την κρίση αλλά οι καιροί είναι αβέβαιοι, αύριο μπορεί να βγει νέο νόμος και να τρέχεις’, εξηγεί ο ιδιοκτήτης. Σήμερα έχει αλλάξει πάλι στέγη και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τους Χάρτες.

Sound Effect
Ζαΐμη 30, Εξάρχεια, 210 8259883
Το Sound Effect κλείνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας. Το δισκάδικο με τις ανεξάρτητες παραγωγές και τις μικρές κυκλοφορίες, υπηρετεί με συνέπεια την καλή μουσική διαφόρων ειδών. Ενδεικτικά εκεί μπορείς να βρεις δίσκους stoner rock, doom, progressive, ψυχεδέλεια, neo-progressive, folk. Μπορείς επίσης να βρεις σπάνιες εκδόσεις μέχρι και 50 αντιτύπων ή κάποια originals των ‘60s που δύσκολα συναντάς αλλού. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος σε μια κουβέντα μαζί του μας μίλησε για την αγάπη του για το βινύλιο ‘. Το 80% της μουσικής μας, είναι βινύλιο. Παρατηρώ ότι ο κόσμος επιστρέφει σε αυτό. Εγώ επέμενα να φέρνω βινύλιο, τόσα χρόνια και δικαιώθηκα, τώρα που το CD πεθαίνει. Δυστυχώς οι νεότεροι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα  να αγοράζουν δίσκους και όσο περνάνε τα χρόνια θα αποδειχτούν, δυστυχώς, οι περισσότερο αδικημένοι’ κατέληξε σκεπτικός. ‘Η κρίση ανέδειξε ως πιο επικερδή την μέθοδο του mail order, με την οποία το κατάστημα ανοίγεται στο εξωτερικό και διαθέτει και εκεί υλικό’.

ΘΡΙ ΣΙΞΤΙ
Ελασιδών 29, Γκάζι, 2103453307
Οι ιδιοκτήτες του ΘΡΙ ΣΙΞΤΙ, Paul και Δημήτρης έχουν διαμορφώσει έναν πολύχρωμο μουσικό κύκλο εδώ και τέσσερα χρόνια σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας. Οι ίδιοι μας αφηγούνται: ‘θυμόμαστε με μεγάλη χαρά την περίοδο που είχαμε μόλις μετακομίσει το κατάστημα στο Γκάζι και ήμασταν δίπλα σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα παρακμιακό καφενείο που συνήθως άραζαν Τούρκοι. Έτσι και εμείς αρκετές φορές παίζαμε κάτι τούρκικα psychedelic από τα ‘70s και μικρά παιδιά έρχονταν και χόρευαν έξω από το μαγαζί’. Το ΘΡΙ ΣΙΞΤΙ εμπορεύεται αποκλειστικά δίσκους. Οι τιμές ξεκινούν από 0,50 λεπτά μέχρι 400 ευρώ για συλλεκτικές και σπάνιες εκδόσεις. Πέρα από τις νέες κυκλοφορίες, στο κατάστημα μπορείς να βρεις εξαιρετικά σπάνια soundtrack του Bollywood,  Librarys , oldschool  house records ,αφρικάνικα, yugo disco και new wave. Επίσης εύκολα θα συναντήσεις δίσκους με Jazz του ανατολικού μπλοκ, τούρκικα και μεγάλη ποικιλία από άλλα είδη. Σ.Σ. Το 360 τελικά έκλεισε!

Dark Side
Εμμανουήλ Μπενάκη 57, Εξάρχεια, 2103848353      
Στα Εξάρχεια θα συναντήσεις δύο καταστήματα Dark Side. Το πρώτο αυτό στην Μπενάκη, φέρνει ως επί το πλείστον electro, gothic, νεοφόλκ και dark ambient. Μπορείς επίσης να βρεις προσφορές σε δίσκους metal (heavy, power και ό,τι βάλλει ο νους). Το αφεντικό του Dark Site έχει φετίχ με τα βινύλια, ο θρύλος θέλει να έχει ένα σπίτι ολόκληρο, αποκλειστικά για να φυλάει εκεί τα βινύλια του . Όπως μας πληροφορούν οι υπεύθυνοι του καταστήματος, το CD έχει πεθάνει και  αρκετές dark metal εταιρίες σταματούν να κυκλοφορούν cd και κόβουν αποκλειστικά βινύλιο. Στο κατάστημα συναντάς όλες τις ηλικίες, από 15 μέχρι 50 χρονών. Υπάρχουν και μεγαλύτεροι, οι οποίοι αγοράζουν μόνο ελληνικά –από ελληνικά black metal μέχρι Καζαντζίδη-. Διαχρονικά πουλάνε περισσότερο black metal μπάντες όπως Morbid, τα πρώτα άλμπουμ των Burzum και των Meyhem. Μάλιστα το πρώτο ανεπίσημο άλμπουμ (1989) των Morbid υπάρχει στο κατάστημα, πουλιέται στα 200 ευρώ.
Αν δεν υπήρχε το ίντερνετ θα είχαμε κλείσει. Οι παραγγελίες από εκεί σώζουν την φάση.

#2 Dark Side
Ανδρέα Μεταξά 19-21, Εξάρχεια, 2103822121
Το Dark Side της Μεταξά ειδικεύεται σε πιο σκληρά ακούσματα: Thrash, dead και black metal ως επί το πλείστον. Το κατάστημα πουλά CD και συσκευασμένα βινύλια. ‘Όλες οι συλλεκτικές εκδόσεις, βγαίνουν πλέον σε βινύλια. Το CD το σκότωσε το download’ μου συνοψίζουν τα παιδιά απ’ το κατάστημα. Στο μαγαζί παρελαύνουν όλες οι ηλικίες: ‘Έχει καταρριφτεί ο μύθος ότι μεταλάδες είναι μόνο πιτσιρικάδες. Βλέπεις άτομα με κουστούμι και γραβάτα να αγοράζουν τα πιο hardcore’. Από πρόσφατες κυκλοφορίες ξεχωρίζουν το ‘The Great Mass’ των Septic Flesh, ενώ αν τους ρωτήσεις για διαχρονικές κυκλοφορίες που πάντα πωλούν απαντούν και εκείνοι Meyhem και Burzum.

Spindle
Διδότου 49, Εξάρχεια, 2103625362      
To Spindle λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια και φέρνει σχεδόν τα πάντα: indie, post punk, new wave, progressive, psychedelic και gothic δεκαετιών ’80 και ΄90, σε μεταχειρισμένα,  original και επανεκδόσεις. Ο ιδιοκτήτης του, μας εξήγησε τα υπόλοιπα. ‘Αν λέγαμε ότι ειδικευόμαστε σε κάποιο είδος θα ήταν μάλλον τα indie και alternative. Στο μαγαζί φέρνω πολύ λίγα CD. Μάλιστα εισάγω πολύ συγκεκριμένα CD, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν είναι δυνατόν να βρεθούν σε άλλη μορφή. Αν μια κυκλοφορία βγαίνει και στις δύο μορφές ,όμως, προτιμώ τον δίσκο. Το CD ,βλέπεις, κλείνει τον κύκλο του. Ήταν ευτελές μέσο, έγινε συνείδηση στον κόσμο ότι μπορείς να το βρεις οπουδήποτε. Αντίθετα, αν σου αρέσει ένα άλμπουμ μπορεί να το κατεβάσεις από το διαδίκτυο, αλλά σίγουρα θα πας να αγοράσεις και τον δίσκο, να τον έχεις συλλογή. Ο μέσος επισκέπτης του δισκοπωλείου είναι από 20 έως 40 ετών, όμως μπορείς να βρεις μέχρι κυρίους 70 χρονών να κάνουν αγορές’.
‘Τα πράγματα σίγουρα δυσκολεύουν με την οικονομική κρίση και αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάποιες  περικοπές. Όμως δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να μην αγοράζει δίσκους.  Όπως έχεις την ανάγκη να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να δεις μια ταινία, έχεις την ανάγκη της μουσικής. Το ίντερνετ δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει αυτά’.

‘Αρκετοί από τους μεταχειρισμένους δίσκους που έχει το κατάστημα, είναι μεταχειρισμένοι ακριβώς επειδή είναι out of print και σπάνια βρίσκεις ίδιο σφραγισμένο. Όλοι οι μεταχειρισμένοι δίσκοι είναι από Αγγλία. Πηγαίνω μία φορά το χρόνο εγώ και φέρνω αρκετά κομμάτια. Όπως σε κάθε κατάστημα έτσι και εδώ οι τιμές κυμαίνονται. Μπορείς να βρεις δίσκο με 10 ευρώ μέχρι και 300. Προσπαθώ να μην φέρνω δίσκους που θα βρεις εύκολα αλλού. Δεν θα φέρω PJ Harvey, θα προτιμήσω  Veronica Falls. Ακόμα και στους second hand δίσκους. Θα φέρω Cure αλλά θα ψάξω και για εκείνο το ‘Something Pretty Beautiful’ της Creation records. Είναι όμορφη η συνήθεια να προτείνεις κάτι νέο, να ακούσει ο πελάτης. Έτσι πάει, ακούς κάτι που σου κάνει εντύπωση και στην συνέχεια ψάχνεις τον ίδιο παραγωγό, την ίδια δισκογραφική και ανακαλύπτεις συνεχώς νέα ενδιαφέροντα πράγματα’.

Art Nouveau |
Αραχώβης 42, Εξάρχεια, 2103843556
Το υπόγειο μαγαζί της Αραχώβης, είναι μια κιβωτός εκπλήξεων. Ο ιδιοκτήτης του, κλασσική φιγούρα στην περιοχή των Εξαρχείων, είναι λάτρης της ροκ μουσικής και γκουρού του είδους. Ένα από τα μακροβιότερα δισκοπωλεία της Αθήνας, με 28 χρόνια να βαραίνουν τα pick-up του, είναι σίγουρα σημείο να σταθείς. ‘Το μαγαζί ξεκίνησε στην οδό Σολωμού και τελευταία έχει μεταφερθεί στην Αραχώβης. Είναι ενθαρρυντικό ότι νέοι άνθρωποι, μπαίνουν στο μαγαζί και κοιτούν αποκλειστικά τα βινύλια, προσπερνούν τα CD σαν να μην υπάρχουν. Η άποψή μου είναι ότι για να εκτιμήσεις κάτι, πρέπει να δόσεις ένα ικανοποιητικό αντίτιμο. Όταν ένα CD μπορείς να το αποκτήσεις τόσο εύκολα, είναι δύσκολο να το έχεις σε υπόληψη. Όταν λοιπόν, ο καθένας κατεβάζει δωρεάν από το ίντερνετ ό,τι τραβάει η ψυχή του, γιατί να το αγοράσει και στην ευτελή μορφή ενός cd’; μας δικαιολογεί  την αγάπη του για το βινύλιο. Το κατάστημα έχει όλα τα είδη μουσικής : Jazz, funk, soul, easy listening (…) αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό, ανήκει στην ροκ μουσική. Σε όλες τις κατηγορίες μουσικής μπορείς να βρεις δίσκους ακόμη και με 1 ευρώ. ‘Είναι φυσικό, οι δίσκοι που πουλάνε περισσότερο είναι τα κλασσικά συγκροτήματα: Led Zeppelin, Rolling Stones, Deep Purple, Pink Floyd, Beatles και λοιπά. Από νέες παραλαβές, ξεχωρίζω κάποιες πολύ καλές επανεκδόσεις. Ένα ξεχασμένο album των NGC 4594, για παράδειγμα, ήταν καταπληκτικό’.
Από το ιστορικό μαγαζί όπως ήταν φυσικό πέρασαν αρκετές προσωπικότητες της μουσικής και των τεχνών. Μεταξύ αυτών και οι Last Drive, οι οποίοι εκεί κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP. Αναπόφευκτα κάποια πράγματα έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών και σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει το κατάστημα˙ ‘ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται αλλά αγοράζει λιγότερο, γίνεται πιο απαιτητικός, ζητάει συνεχώς καλύτερες τιμές’. Κάποια πράγματα όμως μένουν ίδια, και αυτά είναι που τελικά κάνουν την διαφορά. Όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης ‘στο Art Nouveau είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη. Ο πελάτης ξέρει ότι δεν θα τον εξαπατήσουμε και θα ακούσει κάτι που πραγματικά του ταιριάζει’.

Vinyl Microstore
Διδότου 34, Εξάρχεια, 210 3614544
Με βάση του την οδό Διδότου στα Εξάρχεια, το πολυσυλλεκτικό δισκοπωλείο Vinyl Microstore κυκλοφορεί εδώ και μια δεκαετία σπάνια κομμάτια ανεξάρτητης pop, punk, επανεκδόσεις 60’s -70’s, ψυχεδέλειας, αφρικάνικα, hip-hop, experimental και avant-garde. Το βινύλιο είναι αντικείμενο λατρείας για τους θαμώνες του μαγαζιού, που δεν επαναπαύονται στο download αλλά παρατηρούν τον δίσκο στο pick-up ‘σαν ένα ωραίο έργο τέχνης’. Στην συζήτηση μας για την οικονομική κρίση, ο ιδιοκτήτης μας μίλησε για την πραγματική κρίση στην μουσική: την κρίση στην δισκογραφία. ‘Τα δισκοπωλεία θα εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά όχι σαν super-market μουσικής - τα οποία μοιραία αφανίζονται -, θα επιλέγουν πιο εκλεκτικά για τα  πράγματα που έχουν στα ράφια τους’.

Action Records
Αραχώβης 20, Εξάρχεια, 2103640208
Το δισκοπωλείο Action Records ειδικεύεται στην μουσική παραγωγή των 60s και 70s. Στα ράφια του άφθονη Psychedelic, Progressive, Folk, Garage σε δίσκους αυστηρά σφραγισμένους. Με τον μέσο όρο ηλικίας να υπερβαίνει τα 30, ο καταστηματάρχης και ιδρυτής του label της Action Records (με πάνω από πενήντα παραγωγές στο ενεργητικό της) μας λέει ‘Είναι δύσκολο η νεολαία να μπει στην διαδικασία του βινυλίου όταν υπάρχει το mp3. Η γενιά όμως που μεγάλωσε με βινύλιο, το αγαπά και δεν κάνει χωρίς αυτό. Το βινύλιο είναι φετίχ για πολλούς και ανακαλεί αναμνήσεις. Έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου και γι’ αυτό θα δεις καινούρια συγκροτήματα που κυκλοφορούν πλήρεις εκδόσεις με βινύλιο-cd και κουπόνι για download από το ίντερνετ σε μια συσκευασία. Έτσι ώστε να έχεις διαθέσιμα όλα τα format. Να το ακούς στο mp3 σου, αλλά να υπάρχει και το βινύλιο που θα δώσει την πραγματική υπόσταση του ήχου’. Από νέες εκδόσεις ξεχωρίζει το άλμπουμ των Manticore’s Breath ‘Αθηναϊκή μπάντα ,που παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Will-o-the-Wisp και πριν κάτι μήνες έβγαλε τον καταπληκτικό δίσκο ‘Death Breath’ με το εξαιρετικό artwork’.

Υπόγειο
Καπλανών 14, Κολωνάκι, 2103616570
Ένα από τα πιο καλά κρυμμένα δισκοπωλεία του κέντρου, κρυψώνα της καλής μουσικής και σημείο συνάντησης παντώς είδους μουσικόφιλων, το Υπόγειο, κρύβει θησαυρούς από δεύτερο χέρι σε καλή τιμή. Το κατάστημα μετακινήθηκε από την Σόλωνος και Μασσαλίας στον πεζόδρομο της Καπλανών, για να γιορτάσει εκεί 22 χρόνια λειτουργίας. Στο Υπόγειο συναντάς όλα τα είδη μουσικής με κάποια έμφαση στο ροκ [κλασσικό, progressive, ελληνικό κλπ],  στην jazz και την κλασσική μουσική. Το κατάστημα πουλάει ως επί το πλείστον επανεκδόσεις, σε βινύλιο αλλά και αρκετά cd. Από τον υπεύθυνο μαθαίνουμε ότι το CD βρίσκεται σε πτώση ενώ το βινύλιο έχει μεγάλη ζήτηση, ο ίδιος μιλά για την ‘τελετουργία’ του να ακούσεις έναν δίσκο βινυλίου και αναθαρρεύει. ‘Η ελληνική σκηνή έχει άνθιση. Πολλές μπάντες βγάζουν βινύλιο και έχουν πολύ προσεγμένες δουλειές’.  Όσο για την κρίση μας εξηγεί ότι ‘ακριβώς επειδή το δισκοπωλείο μας είναι περιθωριακό, underground αν θες, γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω ότι θα αντέξει την κρίση. Επειδή λόγω θέσης δεν είναι ορατό για τους πολλούς, έρχονται κυρίως συλλέκτες και μουσικοί’.

Music Machine
Διδότου 16, Εξάρχεια,  210 3612376      
Το κατάστημα λειτουργεί από το 1982. Εδώ θα βρεις σχεδόν όλα τα είδη μουσικής από Jazz, blues, ψυχεδελικό και classic rock μέχρι κλασική μουσική. Μπορείς επίσης να βρεις Japan prints και second-hand δίσκους. Στην ερώτηση γιατί επιμένουν στο βινύλιο, η απάντηση έρχεται αφοπλιστική: ‘Δεν επιμένουμε, απλά δεν υπάρχει άλλο αξιοπρεπές είδος μουσικής αναπαραγωγής. Τι άλλο υπάρχει; Το download βγάζει παραμορφωμένο ήχο. Το CD είναι πάλι συμπιεσμένο, δεν βγάζει αρμονικές. Είναι μία σύλληψη των πολυεθνικών για να μειώσουν το κόστος παραγωγής που εντέλει τους γύρισε μπούμερανγκ’. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη στο κατάστημα υπάρχουν περίπου 500 δίσκοι που κατά καιρούς εναλλάσονται και νέα πράγματα καταφθάνουν στην θέση τους. Από την άλλη η κρίση δεν φαίνεται να πτοεί την κλασσική αξία ενός Music Machine καθώς όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης ‘Ο κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει μουσική με την ίδια έννοια που εξακολουθεί να αγοράζει παπούτσια, να παίρνει φαγητό να φάει’.back to main