Η Οδυσσεία των άστρων και ο πρίγκιπας της Γκάνα
Διονύσης Ανεμογιάννης

Συζήτηση με ένα ερωτευμένο μέντιουμ-ποιήτρια και τον πρίγκιπα σύζυγό της.

«Λύσε χέρια και πόδια και σκέψου κάτι που επιθυμείς πολύ». Κάπως έτσι ξεκινά συνήθως τις προβλέψεις της η Οδυσσεία. Τετάρτη μεσημέρι στο γραφείο της στην Ομόνοια, σε έναν συρφετό από χαρτιά, ντοσιέ και κούπες καφέ –ένεκα μετακόμισης και γιορτής του καφέ-, η μελλοντολόγος Οδυσσεία Φύσκιλη μας υποδέχτηκε φιλικά, μας σύστησε τον σύζυγό της Άγγελο από την Γκάνα, έκανε μια πρόβλεψη για την Μαντώ και μας προειδοποίησε ότι δυστυχώς τα μαγνητόφωνα δεν μπορούν να καταγράψουν την φωνή της. Το δικό μου, Sony IC Recorder, ευτυχώς τα κατάφερε και σας μεταφέρει όσα ειπώθηκαν σε αυτή την επίσκεψη, που ευτυχώς δεν χρεώθηκε κανονικά. Για τις γραμμές 090, την θεραπευτική ουροποσία, τις αρχαίες ελληνικές κατάρες πάνω από πάκους περιοδικών, τις αφρικάνικες κοινόχρηστες τουαλέτες με κέρμα και την ζωή ενός τόσο ετερόκλιτου ζευγαριού, που όμως κοιτιέται στα μάτια και σχεδιάζει παρέα την δική του συναστρία.

Όταν επισκέπτεσαι μια αστρολόγο οφείλεις να τηρείς το τυπικό. Έτσι και εμείς της συστηθήκαμε: «Διονύσης-Λέων», «Μαντώ-Υδροχόος». Εκείνη αποκρίθηκε χαμογελαστή «Οδυσσεία» και παρατήρησε ότι ταιριάζουμε. «Τους εκτιμώ πολύ τους Υδροχόους. Για να καταλάβεις, την μια μου κόρη, την κράτησα 42 εβδομάδες στην κοιλιά μου για να βγει Υδροχόος»! Η μέρα προβλεπόταν πιο ενδιαφέρουσα από ποτέ.

Φωτογραφίες: Manteau Stam.

‘Οδυσσεία’ είναι το βαφτιστικό σου ή ψευδώνυμο;
Ο παππούς μου ονομαζόταν Οδυσσέας. Επέμενε και με βάφτισε Οδυσσεία.

Οδυσσεία, τι είναι αυτό που σε καθιστά μέντιουμ; Έχεις κάποιου είδους ενόραση;
Αυτό που μου δίνει την δυνατότητα να κάνω προβλέψεις είναι η ενόραση, χάρισμα κληρονομικό που έχω εκ γενετής. Η ενόραση είναι αυτόματη γνώση. Μπορεί για παράδειγμα να ξέρω πώς αυτή την στιγμή στην Αθήνα, στην Αγ. Κωνσταντίνου 40, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μπαίνει στο σπίτι του. Πώς το ξέρω εγώ αυτό, αν δεν έχω ενόραση; Μου ’χει τύχει να δω ένα σπίτι και να ξέρω ότι αποκτήθηκε με παράνομη συμφωνία, επί Κατοχής και ότι στο υπόγειο είναι θαμμένοι άνθρωποι. Η διόραση από την άλλη είναι το να βλέπει κανείς εικόνες που δεν μπορούν να δουν οι άλλοι, ή να βλέπει μέσα από αντικείμενα.

Κάνεις και μαθήματα σε όποιον ενδιαφέρεται;
Βέβαια και υπάρχουν κάποια τεστ που δείχνουν ότι κάποιος είναι ενορατικός, ή έχει άλλες τηλεπαθητικές ικανότητες. Το μάθημα αστρολογίας-παραψυχολογίας το κάνω μέσα στο γραφείο. Εξετάζω με διάφορα τεστ τις τηλεπαθητικές ικανότητες των ατόμων και αν διαπιστώσω ότι είναι ταλέντα, συνεχίζουν την διδασκαλία. Μέχρι στιγμής έχω βρει δύο ενορατικά άτομα και πολλά άλλα με διάφορες τηλεπαθητικές ικανότητες.

Με χρήση ποιών μέσων μπορείτε να κάνεις πρόβλεψη;
Τα πάντα μπορεί να λειτουργήσουν ως αντικείμενα μαντικής. Για παράδειγμα λέω τον καφέ [κοιτά τις δεκάδες κούπες που βρίσκονται αναποδογυρισμένες παντού στο γραφείο]. Αυτές είναι από την γιορτή του καφέ που γίνεται την πρώτη πανσέληνο του χρόνου. Μου έδωσαν συνολικά 65 φλιτζάνια. Μερικά μου τα έβγαλαν και φωτογραφία. Δυνάμει τα πάντα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αντικείμενα μαντικής αρκεί να καθοριστούν γι’ αυτή την χρήση. Η διαδικασία λέγεται ‘ορισμός’.

Γυρίζει ψαχουλεύει και μας βγάζει τις πολύχρωμες χάντρες ενός κολιέ.

Μου τις έφερε δώρο μια πελάτισσα, αυτόματα τις ενεργοποίησα, βλέποντας τον αριθμό τους. Έτσι τις μετέτρεψα σε μια καινούρια μέθοδο πρόβλεψης του μέλλοντος. Μαντώ, έλα να σου κάνω μια πρόβλεψη.

Εδώ πράγματι δεν κατέγραψε τίποτα το κασετόφωνο.

Ποια είναι η πιο έγκυρη μέθοδος πρόβλεψης;
Δεν υπάρχει έγκυρη μέθοδος, υπάρχει άνθρωπος με τηλεπαθητικές ικανότητες. Επίσης είναι γνωστό ότι ισχυρό μέντιουμ δεν είναι αυτό που ξεκινά τις προβλέψεις πρώτη φορά σε αυτή την ζωή. Μόνο μετά από πολλές μετενσαρκώσεις μπορείς να τελειοποιήσεις τις ικανότητές σου. Μιλάω για ‘μέντιουμ’ και ‘μελλοντολόγους’, στην Αμερική όμως θα χρησιμοποιούσαν την λέξη ‘προφήτισσα’. Στην Ελλάδα ακούγεται σοκαριστικό, όμως αυτό κάνω, «προ-λέγω» το μέλλον. Είναι περίεργο αν σκεφτείς ότι η Ελλάδα γέννησε τόσο την αστρολογία όσο και την αστρονομία. Τα αρχαία χρόνια μάλιστα τα θεωρούσαν μία οντότητα αδιαχώριστη. Ήταν η γνώση και η ερμηνεία της.

Παρατηρώντας εικονίσματα και σταυρούς στους τοίχους την ρωτώ:

Μίλησες για μετενσάρκωση και παραψυχολογία. Πώς τα συνδυάζεις όλα αυτά με τον χριστιανισμό;
Είμαι χριστιανή ορθόδοξη και μάλιστα πιστεύω με αρκετό ζήλο. Η θρησκεία είναι οργανωμένη μέθοδος επαφής με τον Θεό. Μέχρι το 700 μ.Χ. οι χριστιανοί ακολουθούσαν το δόγμα της μετενσάρκωσης. Το κατήργησαν σε μια προσπάθεια να αποποιηθούν κάθε δεσμό της θρησκείας τους με την ελληνική. Μέχρι τότε υπήρχαν Έλληνες φιλόσοφοι ως άγιοι μέσα στις εκκλησίες. Η πρώτη πόλη στην οποία εδραιώθηκε ο χριστιανισμός ήταν η Αθήνα, από τον απόστολο Παύλο. Δεν υπήρχε οργανωμένη θρησκεία πριν απ’ αυτό, στον ανατολικό χώρο. Ιδρυτής της, λοιπόν, υπήρξε ο απόστολος Παύλος, όχι ο Χριστός, εκείνος ήταν διδάσκαλος, όχι επιχειρηματίας. Αν μελετήσεις την Βίβλο θα συναντήσεις και εμάς τους ενορατικούς. Τι άλλο ήταν οι τρεις μάγοι; Μελετούσαν αστέρια – δηλαδή αστρολογία-, έκαναν πρόβλεψη –μελλοντολογία- και διαπίστωσαν ότι θα γεννηθεί σπουδαία οντότητα. Δεν είναι άδικο να δοξάζουμε τους μάγους αυτούς και να καταδικάζουμε τους αστρολόγους;

Παρατηρείς λόγο κρίσης να έχει επιστρέψει ο κόσμος στους αστρολόγους;
Τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει η φιγούρα του αστρολόγου. Την δεκαετία του ’90 με το -090- είχε γίνει το μεγάλο ‘μπαμ’ με τις γραμμές αστρολογίας. Τότε άνθισε η απάτη. Έπεσαν πολλά λεφτά, ήρθαν επιχειρηματίες, έγινε μόδα. Αυτό όμως έκανε και ένα καλό. Βοήθησε ανθρώπους που πράγματι είχαν χάρισμα και φοβόντουσαν να το παραδεχτούν, να βγουν απ’ το καβούκι τους. Ο κόσμος πάντα έψαχνε απαντήσεις στα προβλήματά του. Η αστρολογία προσφέρεται γι’ αυτό. Η Κρίση, είναι φυσικό να φέρνει τον κόσμο στα συγκεκριμένα γραφεία. Όσο όμως κάποιοι αστρολόγοι κρατούν τόσο υψηλά κασέ, δεν θα έχουν κόσμο. Είμαστε το επάγγελμα της απελπισίας αλλά και της πολυτέλειας. Γινόμαστε σαν τις μηνύσεις, που είναι τόσο ακριβές που ο φτωχός δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του. Ο καθένας έχει δικαίωμα να απευθυνθεί σε ένα μέντιουμ. Και εγώ ως μέντιουμ θέλω να αμείβομαι όσο κάθε άλλος επαγγελματίας, ώστε να μπορεί να με προσεγγίσει ο καθένας.

Λειτουργεί το ‘τρίτο μάτι’ κατά παραγγελία;  Μπορείς να κάνει προβλέψεις όποτε σου το ζητήσουν;
Αυτό στο οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί ένας τηλεπαθητικός είναι να επιτρέπει στο χάρισμά του να φανερώνεται κατ’ επιλογήν. Αν αφήσεις το χάρισμα σου ανεξέλεγκτο, στο τέλος γίνεσαι σχιζοφρενής. Πρέπει να έχεις αυτοέλεγχο, να μην πιστεύεις ότι είσαι κάποιος σπουδαίος, ούτε να βγαίνεις γυμνός από το μπάνιο σου στους δρόμους σαν τον Αρχιμήδη, ούτε να καταντήσουμε Ζαν Νταρκ.

Σε αναρτήσεις σου στο site σου έχεις πολλές φορές αναφέρει την ουροποσία ως θεραπευτική μέθοδο. Τι είναι ακριβώς αυτό;
Από αρχαιοτάτων χρόνων τα ανθρώπινα ούρα χρησιμοποιούνται για διάφορες χρήσεις. Τα έπιναν, τα έκαναν επίθεμα, τα μύριζαν για να κάνουν ιατρικές διαγνώσεις και τα χρησιμοποιούσουν για διάφορους λόγους. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν λαοί που έχουν ως αρχή για θεραπευτικούς λόγους την ουροποσία, όπως οι ινδιάνοι της Αμερικής και του Μεξικού, φυλές Νοτίου Αμερικής, Ινδοί, Ιάπωνες, Κινέζοι. Οι Θιβετιανοί μάλιστα, τα πίνουν για να διατηρούν την υγεία τους προληπτικά καθώς το ίδιο κάνουν και όσοι έχουν γνώσεις πρακτικής ιατρικής σε όλες τις φυλές του κόσμου. Στην Αφρική τα ούρα τα χρησιμοποιούν μόνο οι μάγοι-ιερείς σε τσιμπήματα εντόμων, όπως κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα, κυρίως στα χωριά. Είναι γνωστό για παράδειγμα, στους παλιούς τεχνίτες, ότι τα ούρα στις πληγές ή στο κάψιμο είναι άκρως ευεργετικά. Εγώ προσωπικά τα ούρα μου τα έχω χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία αιμορροΐδων, σπυριών (ακόμα και στο πρόσωπο) και έχω συστήσει μπουκώματα με ούρα σε άτομα που έχουν παρουσιάσει λυκάκια, άφθες και έρπη χειλέων, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Θέλει όμως προσοχή. Δεν γίνεται να αρχίσεις να πίνεις τα ούρα σου έτσι απλά. Πρέπει πρώτα να έχουμε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό ή να έχουμε μελετήσει σχετικό βιβλίο.

Ο Άγγελος συμμερίζεται τον ενθουσιασμό σου στο θέμα;
Ο Άγγελος θεωρεί ότι τα ούρα είναι απόβλητα του σώματος και δεν θα τα χρησιμοποιούσε με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο. Θα το έκανε μόνο εάν του το είχε πει ο πατέρας του, ή ο οκονφούο του χωριού του.

Ο σύζυγός της εδώ και λίγους μήνες, Άγγελος, έχει μπει στο δωμάτιο. Ένας άνδρας από την Γκάνα της Αφρικής, γεροδεμένος με ζεστό χαμόγελο, με σπαστά ελληνικά και τις απαραίτητες αγγλικές παραπομπές, μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία του ως εδώ. Γιος φυλάρχου από την Γκάνα, ο Άγγελος είχε ζήσει την δική του οδύσσεια πριν φτάσει στην Ελλάδα. Στην αρχή διστακτικός αρνούταν να μας μιλήσει για το πώς γνωρίστηκε με την Οδυσσεία, όμως εκείνη επέμεινε.

Οδυσσεία: Tell him everything.. Νο. Έλααα, I want to listen!

Λατρεύει να τον ακούει να λέει ιστορίες.

Άγγελος: Βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια. Με την Οδυσσεία, όμως, γνωριστήκαμε στην εφορία, πριν από ένα χρόνο. Δεν ήξερα να διαβάζω ελληνικά και δυσκολευόμουν να συμπληρώσω τα χαρτιά μου. Η Οδυσσεία προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Βρεθήκαμε ξανά στην εφορία, εκεί που με βοηθούσε της εξομολογήθηκα ότι την αγαπώ. Μου το είπε το ‘πνεύμα’ μου, να της το πω. Είμαι ποδοσφαιριστής, όμως επειδή μέχρι στιγμής δεν είχα χαρτιά, δεν μπορούσα να παίξω. Τώρα που παντρευτήκαμε με την Οδυσσεία μπορώ.

Οδυσσεία: Όταν ήμουν δεκατεσσάρων ετών ο πατέρας μου έφερε στο σπίτι την εγκυκλοπαίδεια της Αντιγόνης Μεταξά. Στο Πανόραμα, εκεί που αναφέρει για τους Μασάι του Βόρειου Σουδάν, είδα μια φωτογραφία με έναν άνθρωπο της φυλής και την έκοψα για να την κρατήσω. Είχα γράψει μάλιστα πάνω στο μέτωπό του ‘σ’ αγαπάω’ και το είχα σβήσει να μην το δει ο πατέρας μου. Από τα δεκατέσσερά μου, μέχρι σήμερα την φυλώ στο σπίτι μου. Παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, χώρισα, αρραβωνιάστηκα, παντρεύτηκα έναν άλλο κύριο, χώρισα. Εξακολούθησα να κρατώ την φωτογραφία σπίτι μου, σε περίοπτη θέση. Λοιπόν, όταν γνώρισα τον Άγγελο, έμεινα με ανοιχτό το στόμα, γιατί ο άνθρωπος αυτός είναι φτυστός με αυτόν της φωτογραφίας από την εγκυκλοπαίδεια. Μάλιστα είχα πάθει τέτοιο σοκ που αρνιόμουν να πιστέψω ότι είναι από την Γκάνα. Έπρεπε να είναι απ’ το Σουδάν!

Τι κατάσταση επικρατεί στην Γκάνα;
Άγγελος
: Στην Γκάνα δεν έχουμε κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά πρέπει –για να έχουμε οικονομική ισχύ- να αποκτήσουμε Ευρωπαϊκό νόμισμα, το δικό μας έχει πολύ μικρή αξία. Όμως έχουμε πολλούς φυσικούς πόρους. Έχουμε διαμάντια, χρυσό, βωξίτη, κακάο, ξυλεία και πετρέλαιο. Επίσης είναι γόνιμη γη, ό,τι φυτέψεις φυτρώνει. Η κυβέρνηση όμως συσσωρεύει τον πλούτο. Είναι εγκληματίες. Το μόνο κράτος της Αφρικής που είναι ιδανικά να ζήσει κανείς -και σε σέβονται- είναι η Λιβύη. Εκεί σου δίνουν λεφτά και σε στεγάζουν. Όλα αυτά όμως τελείωσαν με τον εμφύλιο. Στην Γκάνα, όλοι είναι ίσοι. Δεν υπάρχουν ταξικές διαφορές. Δεν έχει σημασία αν είσαι λευκός ή κίτρινος. Στην Γκάνα δεν μας αρέσουν οι κλέφτες, οι φονιάδες και οι 'πούσι'.

Οδυσσεία: Πούστη, εννοεί.

Άγγελος: Αυτό. Δεν έχουμε όμως φυλακές, έχουμε τον νόμο της πολιτείας. Αν κάποιος καταλάβει ότι είσαι ομοφυλόφιλος ή φονιάς θα σε χτυπήσουν μέχρι να πεθάνεις και η αστυνομία δεν θα κάνει τίποτα. Αυτά ισχύουν όμως σε όλη την Αφρική. Στην Ευρώπη έχουν φυλακές, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα. Άμα πας δύο μήνες φυλακή και βγεις, θα σκοτώσεις ξανά. Θα σου βιάσουν τη γυναίκα. Κανένας οίκτος για τους εγκληματίες.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να πάρεις την Οδυσσεία και να φύγεις στην Γκάνα;
Άγγελος
: Αν το θέλει, δεν έχω πρόβλημα. Αλλά δεν της αρέσει. Γι’ αυτό δεν έχουμε πάει ακόμα.

Σκοπεύετε να πάτε εκεί ταξίδι του μέλιτος;
Οδυσσεία
: Όχι. Άμα πάμε να μείνουμε στο σπίτι του πατέρα του, θα έχω πρόβλημα με την τουαλέτα. Εκεί έχουν μόνο δημόσιες τουαλέτες. Και πέρα απ’ αυτό, κάθε φορά που τις χρησιμοποιείς πληρώνεις. Στο σπίτι μου έχω δύο τουαλέτες, μία για εμένα, μια για τους άλλους. Καταλαβαίνεις ότι δεν θα ξεβολευτώ έτσι εύκολα.

Άγγελος: Γι’ αυτό και οι άντρες, σπάνια χρησιμοποιούν τις τουαλέτες. Συνήθως πάνε στους θάμνους. Μέσα στις τουαλέτες κάνει υπερβολική ζέστη και δεν είναι καλά.

Γιατί έφυγες από την Γκάνα;
Άγγελος
: Επειδή γνώριζα από εργασίες οικοδομικής συμμετείχα σε ένα διεθνές πρόγραμμα εργασίας και με έστειλαν στην Τουρκία. Στην Τουρκία ήμουν για οκτώ μήνες οικοδόμος και ταυτόχρονα ποδοσφαιριστής στην Σμύρνη. Από ποδόσφαιρο γνώριζα αρκετά γιατί ήμουν σε ομάδα στην πατρίδα μου, ενώ έχω παίξει επαγγελματικά και σε ομάδα του Τόνγκο.

Σε ποια ελληνική ομάδα θες να παίξεις;
Στον Παναθηναϊκό.

Θα πήγαινες στον Ολυμπιακό;
Άγγελος
: Όχι είμαι προληπτικός με το κόκκινο χρώμα. Είναι το χρώμα του διαβόλου.

Οδυσσεία: Αχ, αυτός είναι ο καβγάς μας. Ένα κόκκινο κουβερλί έχω στο κρεβάτι και κάθε βράδυ το πετάει.

[Κοιτώ την Οδυσσεία που σαν από ειρωνεία φοράει κόκκινη μπλούζα]

Οδυσσεία: Εντάξει, βάζει και λίγο νερό στο κρασί του.

Να φανταστώ ότι παρακολουθείτε αρκετά ποδόσφαιρο;
Οδυσσεία
: Μην το συζητάς, δεν αντέχω άλλο με το ποδόσφαιρο! Εντάξει, κάθε φορά που παίζει ο Παναθηναϊκός, να το δω. Αλλά όχι και κάθε που παίζει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, να χάνω εγώ τα έργα μου, για να δει τηλεόραση ο κύριος!

Άγγελος: Δεν γίνεται αλλιώς… Όταν είσαι φίλαθλος, υποστηρίζεις την χώρα σου στο εξωτερικό, με όποια ομάδα και αν συμμετέχει .

Είχες ποτέ προβλήματα με τους Έλληνες, εξαιτίας της καταγωγής σου;
Άγγελος
: Θυμάμαι μια φορά στο λεωφορείο 035 κάθισα δίπλα σε μια κυρία. Αυτή αμέσως πήρε μια έκφραση αηδίας και άρχισε να τινάζει τα ρούχα της που είχαν έρθει σε επαφή με εμένα. Την ρώτησα ‘Γιατί’; Αν πιστεύεις στον Θεό, δεν μπορείς να φέρεσαι έτσι! ‘Είμαστε και οι δύο παιδιά του Αδάμ και της Εύας. Ο Θεός δίνει στους ανθρώπους διαφορετικά χρώματα, αλλά είναι όλοι ίδιοι˙ γι’ αυτό μην το κάνεις’.

Πιστεύεις ότι υπάρχει πολύς κόσμος στην Ελλάδα που φοβάται/αντιπαθεί τους μετανάστες;
Άγγελος
: Σίγουρα υπάρχουν πολλοί. Υπάρχει ένας ανεξήγητος φόβος. Τις προάλλες είχα πάει στην Κηφισιά για μια δουλειά και όταν με είδε μια κυρία, γούρλωσε τα μάτια και άρχισε να κάνει τον σταυρό της. Μου φάνηκε τόσο αστείο! Δεν θα χε ξαναδεί μαύρο άνθρωπο στην ζωή της. Θα με πέρασε για σατανά, επειδή ο σατανάς είναι μαύρος.

Οδυσσεία: Είχαμε και άλλα προβλήματα. Μεγάλη Τετάρτη, μας κάλεσαν στο αστυνομικό τμήμα της Κυψέλης με καταγγελία από την πρώην σπιτονοικοκυρά μας, μια γεροντοκόρη. Ο λόγος, ότι κοιμάμαι με μαύρο και αυτός φέρνει φίλους του στο σπίτι. Και επειδή δεν νοείται να σε καλούν στο τμήμα με τέτοια κατηγορία, πρώτα μου ζήτησε συγνώμη ο αστυνομικός και μετά μου εξήγησε για ποιο λόγο με κάλεσαν.

Άγγελος: Δεν είναι όμως όλοι αρνητικοί. Άλλη φορά ,όμως, δούλευα και περνούσε μια γιαγιά μου έφερε ένα τάπερ φαΐ. Μου θύμισε την γιαγιά μου από την Γκάνα.

Οδυσσεία: Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι περισσότερο ρατσιστές με τους έγχρωμους είναι οι άλλοι μετανάστες. Πολωνοί, Αλβανοί και Γεωργιανοί δεν θέλουν καθόλου τους έγχρωμους. Οι Κινέζοι είναι οι χειρότεροι, τους θεωρούν ζώα.

Άγγελος: Και εμείς τους θεωρούμε μαϊμούδες.

Το φανταζόσουν ποτέ ότι θα παντρευτείς Ελληνίδα;
Άγγελος
: Πριν ξεκινήσω το ταξίδι μου, το είχα πει στους γονείς μου ότι θα παντρευτώ λευκή γυναίκα και δεν με πίστεψαν και όταν έφτασα στην Ελλάδα, το είπα στους φίλους μου και γέλασαν.

 Τι σου αρέσει περισσότερο στην ελληνική κουλτούρα;
Άγγελος
. Μου αρέσουν πολύ τα τραγούδια. ‘Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα’, είναι το καλύτερο. Α, και το ‘Υπάρχει ζωή’ της Βανδή. Μου αρέσει που λέει την λέξη ‘Ζωή’.  Μου αρέσει επίσης, η ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα είναι αρχαία πόλη. Στην Αφρική μαθαίνουμε για την Ελλάδα και τα αρχαία καράβια.

Οδυσσεία. Πες μας, τι θυμάσαι από τον μύθο του Οδυσσέα;

Άγγελος. Ήταν ο Οδυσσέας και πήγε να κατακτήσει κάτι ανθρώπους και πάλεψε με αυτούς. Και μετά κατασκεύασε κάτι σαν ένα μεγάλο άλογο. Μόλις τους νίκησε, πήρε το καράβι και χάθηκε στο πέλαγο. Μετά βρήκε την Καλυψώ, που ήθελε να τον κάνει άντρα της και να τον παντρευτεί. Όμως αυτός έπρεπε κάποια στιγμή να γυρίσει στην πατρίδα του. Και έφυγε.

Ποια είναι η άποψή σου για τους Έλληνες;
Άγγελος
: Οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι. Μόνο έτσι να αναπτύξουν τον τόπο αυτό. Δεν χωράνε εγωισμοί και οι Έλληνες είναι ζηλιάρηδες, βλέπουν τον γείτονα να φυτεύει ένα δέντρο  που βγάζει καρπούς και πάνε και το κόβουν. Είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους και νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα. Αν ξέρεις τα πάντα, πηγαίνεις στην κατσίκα και την χαιρετάς. Δεν την θεωρείς κατώτερή σου. Επίσης οι Έλληνες δεν ήξεραν τι είναι οι φόροι. Δεν μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να βάζει ξαφνικά τόσο υψηλούς φόρους. Άλλοι στον δρόμο πεινάνε και οι πολιτικοί μαζεύουν χρήμα για να γεμίσουν τα στομάχια τους.

Οδυσσεία: Και πώς τον λένε αυτόν που έφαγε πιο πολύ;

Άγγελος: (παύση) Μαζί τα φάγαμε!

Με την αστυνομία πώς τα πας;
Είναι πολύ καλοί. Βλέπουν ότι έχεις κόκκινη κάρτα και δεν σε συλλαμβάνουν. Μόνο σε ρωτάνε από πού είσαι. Όταν λέω ‘από την Γκάνα’, μου λένε ‘Καλό παιδί είσαι, φύγε!’.  Υπάρχει ελευθερία στην Ελλάδα. Αυτούς που δεν συμπαθούν είναι τους Νιγηριανούς.

Δηλαδή είναι μύθος ότι η αστυνομία κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες;
Άγγελος
: Εξαρτάται την περίπτωση. Αν τους το παίξεις μάγκας, θα σε δείρουν. Αλλά αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να δείχνεις σεβασμό.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθες στην Ελλάδα δούλεψες σε κατασκευαστική εταιρία. Να φανταστώ όμως, ότι έχεις φίλους που δεν είχαν τόσο καλή δουλειά;
Άγγελος
: Έχω φίλους που μαζεύουν σιδερικά από τα σκουπίδια και τα πηγαίνουν σε χωματερές και φίλους που τρώνε από τα σκουπίδια. Μια φορά είχα βγει έξω και συνάντησα έναν από τους αδερφούς μου (συμπατριώτες μου) και έψαχνε τα σκουπίδια. Λυπήθηκα πολύ και του έδωσα τα λεφτά που μου είχε δώσει η Οδυσσεία να ψωνίσω.

Οδυσσεία: Και δεν μου το είπε ο άτιμος και έψαχνα να δω που χάθηκαν τα πέντε ευρώ!

Ποιος είναι ο πιο συνήθης λόγος που σας κάνει να τσακώνεστε ως ζευγάρι;
Άγγελος
: Για χαζομάρες, επειδή είναι πεισματάρα. Κατά τ’ άλλα δεν μαλώνω με την γυναίκα μου. Γιατί είμαι άντρας. Αν σε χτυπήσει εκείνη μπορεί και να γελάσεις. Αν όμως ένας άντρας χτυπήσει την γυναίκα του, πρέπει να πάει φυλακή.

Οδυσσεία: Ο συγκεκριμένος άντρας ,μάλιστα, είναι πολύ δυνατός. Όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, έριχνε τόσο δυνατή κλωτσιά που ο τερματοφύλακας έτρεχε να φύγει μην και τον πετύχει!

Άγγελος: Γενικά έχω πολύ ενέργεια. Δεν μπορώ να κάτσω σε καρέκλα και να τεμπελιάσω. Όταν είχα πρωτοέρθει στην Ελλάδα και πήγα στην οικοδομή, μου έφερε το αφεντικό μου, ένα κομπρεσέρ. Και εγώ αρνήθηκα γιατί ήξερα ότι το κομπρεσέρ θα μου προξενούσε στυτικό πρόβλημα. Πήρα λοιπόν την ‘βαριά’ και του έκανα την διπλάσια δουλειά που θα έκανε ένα κομπρεσέρ. Έχω μάθει στην σκληρή δουλειά, γιατί θέλω να είμαι δυνατός. Μόνο έτσι μπορείς να επιβιώσεις.

Οδυσσεία: Οι άνθρωποι από την Γκάνα προσβάλλονται πολύ εύκολα. Δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο που κάνουμε πλάκα οι Έλληνες. Αν πάρουν χαμπάρι τι σημαίνει η λέξη ‘μαλάκας’  θα κάνουν μεγάλο καβγά.

Άγγελος: Όλοι λένε ‘άιντε μωρέ μαλάκα…’, αλλά δεν πάει έτσι. Εμείς στην Γκάνα μαθαίνουμε να σεβόμαστε τους άλλους. Όποιος δεν σέβεται, τον πάμε στο αστυνομικό τμήμα. 

Οδυσσεία: Με τον καιρό έχει μάθει τον τρόπο που αστειεύονται οι έλληνες. Τον βάζω και παρακολουθεί Λαζόπουλο. Αυτό βοηθάει.

Για ποιες προβλέψεις σας για δημοσία πρόσωπα είστε περήφανη;
Οδυσσεία
: Πολλές. Τον ανασχηματισμό που είχε κάνει ο Σημίτης, το οποίο κανείς δεν ανέμενε όταν τον είχα προβλέψει ένα χρόνο πριν. Την εκλογή του Κακλαμάνη. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν σχετικά με την συμμετοχή της Καλομοίρας στην Eurovision, το οποίο ποτέ δεν δημοσιεύτηκε. Το ροζ φούξια φόρεμα που φορούσε ήταν αποτέλεσμα δικής μου συμβουλευτικής. Μου ζήτησαν να τους πω με ποιο τρόπο θα βγει μέσα στην πρώτη τριάδα. Της έφτιαξαν λοιπόν ένα φόρεμα ίδιο με λουλούδι και την μετέφεραν σαν την Βουγιουκλάκη πάνω σε τραπέζι. Όπως τους το είχα πει εγώ.

Θα συνεχίσεις να κάνεις προβλέψεις για την Eurovision ή έχει πια πεθάνει;

Οδυσσεία: Ναι, θα συνεχίσω τις προβλέψεις για την Eurovision και ας έχει μειωθεί το ενδιαφέρον. Είμαι φαν και την παρακολουθώ.

Πρόβλεψη για Ελλάδα;
Οδυσσεία
: Τα τελευταία χρόνια κάνω προβλέψεις – παραινέσεις πολιτικές. Δεν έχουν κάνει ακόμα αυτά που τους έχω πει, γι’ αυτό και βρισκόμαστε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Αυτά που έχω πει να γίνουν, οι σωστές αποφάσεις, θα γίνουν με καθυστέρηση τριών ετών. Στις προβλέψεις μου δεν βλέπω προσφυγή στην δραχμή. Αυτό που έχω δει είναι ότι μόλις συνέλθει η Λιβύη από τον πόλεμο θα γίνει ένας μεσογειακός, οικονομικός συνασπισμός που θα περιλαμβάνεται Ελλάδα και Κύπρος, αλλά όχι Τουρκία.

Ασχολείσαι επίσης με την ποίηση. Έχεις γράψει ποτέ ποίημα για τον Άγγελο;
Οδυσσεία: Ναι έχω γράψει το : «Tα μαργαριτάρια της βοήθειας», όταν έμαθα ότι μάζεψε ψωμί από τα σκουπίδια για να ταΐσει τα περιστέρια του.

Θα μας το πεις;

 

Τα μαργαριτάρια της βοήθειας

 

Σε καιρούς πολέμου,

σε καιρούς εγρήγορσης απ’ τη σχόλη του εφησυχασμού,

περιστέρια βόσκουν

τα έξι δοσίματα της βοήθειας,

της αρωγής στον πλησίον,

που ο πλεονασμός της φιλευσπλαχνίας κάποιου φιλάνθρωπου,

σκόρπισε σιμά στο καλάθι των απορριμμάτων,

αυτά, που ο ταπεινός μετανάστης,

σαν καλός συλλέκτης της τίμιας φτώχειας,

περισυνέλλεξε

με περίσσια στοργή

για τα ανήμπορα προστατευόμενά του περιστέρια!

 

Ανταμοιβή

της έκδηλης στοργής και συμπόνοιας,

τα έξι νέα αυγά

στον οίκο των ταπεινών γκριζόλευκων φίλων του,

σιμά στο μέρος που κοιμάται.

 

Τα έξι αυγά,

αντανακλούν το φως του ήλιου

και τη λάμψη της σελήνης,

σαν καθρέπτες

της ευγνωμοσύνης στο

στοργικό φίλο.

 

Μέσα στη θάλασσα της απονιάς,

της έλλειψης νιασίματος για τον πλησίον,

του άστοργου προσπεράσματος δίχως λύπηση για τον πεινασμένο,

του ξοδέματος του πλούτου με έπαρση μπροστά στον φτωχό,

της περιφρόνησης στη φωνή του πονεμένου,

τα έξι μαργαριτάρια της αγάπης

φεγγοβολούν

της εσωτερικής ζωής την ελπίδα,

των μελλοντικών νεοσσών το τιτίβισμα,

της ευχαριστίας το δημιούργημα.


 

Στο τέλος της κουβέντας μας, η Οδυσσεία προσφέρθηκε να μας δείξει μερικές από τις φωτογραφίες της και να τις σχολιάσει.

 

Με τα 2 γουρούνια. Όταν είχα ταξιδέψει στην Γερμανία στην Κολονία το 2004, επισκέφθηκα μία φάρμα.Εκεί μου ζήτησαν να εξηγήσω γιατί το θυληκό γουρούνι της φάρμας αρνείται τόσα χρόνια να ζευγαρώσει με το αρσενικό, την ίδια στιγμή που το αρσενικό ζευγαρώνει πάντα όταν το πηγαίνουν σε άλλα θυληκά. Όταν έφτασα το χοιροστάσιο πρώτα βγήκε έξω το θηλυκό -αυτό που βρίσκεται στα δεξιά της φωτογραφίας- και ύστερα το αρσενικό. Το θηλυκό βγήκε έξω ήρθε κοντά μου να με μυρίσει. Όταν το αρσενικό βγήκε έξω και ξεκίνησε να έρθει κοντά μου να με μυρίσει εγώ είχα σκάσει ήδη στα γέλια. Είχα καταλάβει τι έφταιγε. Το θηλυκό ήταν μία πανέμορφη γουρουνίτσα και ο αρσενικός ένας κακάσχημος γουρούνος. Βλέπεις και τα ζώα έχουν γούστο. Τον αρνιόταν λόγω ασχήμιας. Τους συνέστησα λοιπόν να σταματήσουν να προσπαθούν να τους ζευγαρώσουν και να της φέρουν άλλον γουρούνο.

Με την αγελάδα. Όταν πήγα στην Κολονία της Γερμανίας το 2004 στη φάρμα της φίλης μου, ήταν έγκυες 2 αγελάδες. Ο κτηνίατρος είχε ενημερώσει ότι αναμενόταν τοκετός μετά 2 εβδομάδες για τη μία και περίπου 1 μήνα για την άλλη. Την επόμενη το πρωί οι γονείς της φίλης μου μας ειδοποίησαν ότι η μία μόλις είχε γεννήσει ένα θηλυκό. Η φίλη μου το θεώρησε ότι τους έφερα ευλογία και με πήρε να πάμε να δούμε την νεογέννητη αγελαδίτσα. Όταν φτάσαμε δεν πλησιάσαμε τη μάνα με το μωρό αλλά της έδωσα το όνομα Κατερίνη. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε από τη φάρμα ,ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι οι υπόλοιπες αγελάδες του κοπαδιού συνέχιζαν να μας ακολουθούν και να με μυρίζουν.

Φωτογραφίες από τον γάμο στο δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων

 

Η ιστοσελίδα της Οδυσσείας Φύσκιλη είναι: http://www.nara.gr/atomiki.htmback to main