Οι Σαμάνοι της Μπουργιατίας
the ough! team

Ένα φωτο στόρι με πρωταγωνιστές πέντε Σαμάνους της Σιβηρίας.

Όταν αντικρίζεις αυτούς τους πέντε ανθρώπους δεν βλέπεις κάτι άλλο παρά συνηθισμένους κατοίκους της Μπουργιατίας. Αφού όμως αλλάξουν ρούχα, φορέσουν αυτά τα φανταχτερά κοστούμια και αρχίσουν να κάνουν διάφορα περίεργα καταλαβαίνεις ότι αυτοί που έχεις απέναντί σου είναι οι Σαμάνοι της Μπουργιαρτίας…


Αυτός ήταν ο οδηγός που έφερε όλους τους υπόλοιπους στο ιερό μέρος. Ο ίδιος έλαβε επίσης μέρος στην τελετή.


Μετά την «μετενσάρκωση» οι σαμάνοι ξεπακετάρουν το «kit του σαμάνου»: ψωμί, μπισκότα, φτηνά γλυκίσματα, τσιγάρα, τσάι, βότκα, γάλα και άλλα τέτοια. Λένε επίσης ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί ένα τέτοιο πακέτο σε κάθε μαγαζί, χωρίς κανείς να του ζητήσει εξηγήσεις.


Βάζουν το ψωμί, τα μπισκότα και τα γλυκά μαζί με καπνό σε ένα μεγάλο πιάτο-δώρο για τα πνεύματα…


…και τα αφήνουν σε έναν βράχο.


Έπειτα μαζεύονται γύρω απ’ τη φωτιά, την κυκλώνουν, την ταΐζουν γάλα, βότκα, καπνό και λιωμένο βούτυρο. Αρχίζουν επίσης να λένε κάτι σε πολύ χαμηλό τόνο.


Στη συνέχεια οι σαμάνοι φέρνουν τα μπολ τους στον βράχο και τα καθαρίζουν.


Ανάβουν άλλη μια φωτιά και ρίχνουν μέσα μερικά ψάρια-άλλο ένα δώρο προς τα πνεύματα.


Στο τέλος παίρνουν ένα τύμπανο, το βάζουν πάνω από τη φωτιά και ο γηραιότερος σαμάνος αρχίζει να τραγουδά και να το χτυπάει πολύ απαλά. 


Όλοι κλείνουν τα μάτια τους. Αργότερα εξηγούν πως «είδαν άλλα πράγματα» όταν ο σαμάνος έπαιζε το τύμπανο και τραγουδούσε. Ένας λέει ότι είδε «ιππείς πάνω σε καμήλες και δίχρωμα άλογα να τρέχουν δίπλα στη λίμνη Βαϊκάλη»…


Τα πράγματα τελείωσαν με έναν όχι και τόσο ασυνήθιστο τρόπο. Κάθισαν κάτω γύρω απ’ τη φωτιά, ήπιαν γάλα και βότκα, έφαγαν λίγο ρύζι, ξανάβαλαν τα κανονικά τους ρούχα, μπήκαν στο αυτοκίνητο και έφυγαν.

Πηγή: http://englishrussia.com/2011/03/22/shamans-of-buryatia/back to main