Νέζος: Γεύσεις απέ την Πόλη
Φιλίππα Δημητριάδη

Η κύρια Καίτη, ο στυλοβάτης του Νέζου, του πολίτικου μεζεδοπωλείου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Γκάζι, μιλά στο ough! για το «μωρό της» που έχει ίσως το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας!

Επισκέφτηκα το Νέζο την ημέρα της εαρινής ισημερίας. Ήταν μεσημέρι ακόμα και πριν καν μπω μέσα στο μαγαζί οι μυρωδιές μου είχαν σπάσει τη μύτη! Σκορδάκι, κολοκύθι –οι νοστιμότατοι κολοκυθοκεφτέδες πρέπει να είχαν βουτήξει στο καυτό λάδι εκείνη την στιγμή– και το χαρακτηριστικό κεμπάπ, κάνουν το στομάχι μου να διαμαρτύρεται έντονα. Η κ. Καίτη μ’ ένα αστείρευτο, κελαριστό γέλιο, κάθεται, ανάβει τσιγάρο και αρχίζει να μου διηγείται την ιστορία του καταστήματος. «Αυτό το μαγαζί είναι το μωρό μου!» είναι η πρώτη κουβέντα που θα μου πει και τότε κατάλαβα τι εννοούσαν όλοι όταν έλεγαν ότι χωρίς την Καίτη, Νέζος δεν υπάρχει! Στο background ακούγεται η Ζαΐρα…  

Φωτο: Manteau Stam.

Πώς και πότε γεννήθηκε η ιδέα ν’ ανοίξετε ένα πολίτικο μεζεδοπωλείο στο Γκάζι;
Το μαγαζί αυτό εδώ υπάρχει εδώ και 10 χρόνια. Από το 2002. Πριν απ’ αυτό είχαμε ένα άλλο, πιο μικρό, εδώ πιο κάτω. Λειτουργούσε πιο πολύ σαν καφενείο, αλλά είχε και μεζέδες. Κάποια στιγμή προέκυψαν κάποια προβλήματα με την άδεια κι έτσι έπρεπε να φύγουμε και να πάμε σε άλλο μαγαζί. Τότε νοικιαζότανε ο χώρος που βρισκόμαστε τώρα. Βέβαια, τότε δεν υπήρχε Γκάζι όπως το ξέρουμε σήμερα. Ούτε το μετρό υπήρχε, φτιαχνόταν ακόμα… Στήσαμε το μαγαζί… Στην αρχή το στήριζαν οι συγγενείς του άντρα μου. Εκτός απ’ τον ίδιο μαγείρευε η μάνα του –ο άντρας μου τα μαγειρεύει όλα να ξέρεις!– ο πατέρας του είναι χασάπης πάνω στην Κομοτηνή απ’ όπου και κατάγεται. Και ο αδερφός του είναι κρεοπώλης, κι έτσι είχαμε τα καλύτερα κρέατα… Γενικά, είχαν επαφή και σχέση με τα φαγητά σαν οικογένεια! Κι ο πατέρας του άντρα μου είχε ένα καφενείο με μεζέδες πάνω στο χωριό.

Η καταγωγή του άντρα σας είναι από την Κομοτηνή ή από την Κωνσταντινούπολη τελικά;
Είναι γεννημένος στην Κομοτηνή, αλλά η καταγωγή του είναι από την Πόλη. Γι’ αυτό και το μεζεδοπωλείο μας έχει αυτή τη κουζίνα!

Και τα κρέατα έρχονται ακόμα απ’ την Κομοτηνή;
Ε, ναι βέβαια! Έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη! Είναι οικογενειακή η επιχείρηση!

Ποιο θεωρείτε το πιο χαρακτηριστικό σας πιάτο;
Ε, το κεμπάπ!

Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό;
Έχει τα μυστικά του τώρα αυτό. Αλλά μάλλον τα μπαχαρικά και το ότι, παρόλο που έχει μπαχάρια, δεν είναι βαρύ και το κρέας που είναι καθαρό κι ελληνικό!

Τώρα τα δύο τελευταία χρόνια με την κρίση, έχετε δει την πελατεία σας να μειώνεται;
Να σου πω την αλήθεια, ελάχιστη πτώση έχω παρατηρήσει, κι αυτό μάλλον επειδή εδώ και χρόνια δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές και δεν έχουμε μειώσει την ποιότητα! Όλα είναι φρέσκα! Φτιάχνουμε λίγα πράγματα έτσι ώστε να μη δίνουμε ξαναζεσταμένο φαγητό στους πελάτες… Να σου πω εγώ τι θέλω για το μαγαζί; Θέλω να μην αλλάζουμε ούτε συμπεριφορά, ούτε φαγητά, ούτε ποιότητα, ούτε τιμές! Προσπαθώ να κρατήσω τις τιμές όπως έχουν, με νύχια και με δόντια! Πρέπει να τις κρατήσω!

Επομένως θεωρείτε τις τιμές σας λογικές.
Ναι, σχετικά λογικές. Δεν με παίρνει να τις κατεβάσω κι άλλο! Δε μπορώ!

Έχω παρατηρήσει ότι ο κατάλογός σας είναι εδώ και χρόνια σταθερός. Σκέφτεστε να τον ανανεώσετε;
Ναι, είναι αλήθεια ότι έχουμε σχεδόν 2 χρόνια να ανανεώσουμε τον κατάλογο. Προς το παρόν δεν το σκέφτομαι. Καλό θα ήτανε, αλλά θα δούμε. Όμως σου λέω ο κόσμος δεν το βαριέται το μενού μας!

Είπατε ότι όταν ξεκινήσατε το Γκάζι δεν ήταν όπως το ξέρουμε σήμερα. Μετά από τόσα χρόνια εδώ, θεωρείται ότι πια σαν περιοχή έχει «πέσει»;
Όσον αφορά το δικό μου μαγαζί, δεν νομίζω. Τώρα γενικά νομίζω ναι έχει πέσει, αλλά δε νομίζω να γίνει όπως του Ψυρρή, ας πούμε. Μια περιοχή για να «πεθάνει» χρειάζεται καμιά 5ετία. Αλλά δεν ξέρω… Η περιοχή φταίει ή γενικά η κρίση, οι πολιτικές καταστάσεις και οι δύσκολες στιγμές που ζούμε; Όμως εγώ για το μαγαζί μου δεν μπορώ να παραπονεθώ! Θα με κάψει ο Θεός! (γέλια)

Αν κάποτε όμως το Γκάζι δε προσελκύει τον κόσμο που έχει τώρα, θα σκεφτόσασταν να πάτε σε άλλη περιοχή;
Όχι. Εδώ είναι ο Νέζος!

Το στέκι σας θεωρείται αρκετά εναλλακτικό από τις νεαρές κυρίως ηλικίες. Τι λογής άνθρωποι συχνάζουν στο μαγαζί σας;
Να σου πω… Υπάρχουν πελάτες που έρχονται από τότε που ανοίξαμε! Μια δεκαετία! Αλλά πρέπει να το τονίσω ότι η μεγαλύτερη μου στήριξη έρχεται απ’ τα παιδία. Ακόμα και παιδιά που έρχονταν από τα 15 τους εδώ μαζί με τους γονείς τους, εξακολουθούν και έρχονται τώρα! Ή άλλα παιδιά που ανακαλύπτουν το μαγαζί, φέρνουν τους γονείς τους μετά. Γενικά έρχονται από φοιτητές μέχρι μεγάλοι άνθρωποι. Επίσης έχουμε πολύ καλλιτεχνικό κόσμο. Ζωγράφους, ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες –ειδικά τους ανθρώπους του θεάτρου τους λατρεύω, συγκινούμαι πολύ που επιλέγουν το μαγαζί μου– σχεδιαστές μόδας… Να σου πω ότι και μοντέλα τρώνε σε ‘μενα και τρώνε του σκασμού! (Άρα το κεμπάπ του Νέζου δεν παχαίνει! Καταναλώστε άφοβα!) Δεν έχω πελάτες, φίλους έχω!

Τουρίστες έρχονται;
Ουουουού! Πάρα πολλοί! Από την αρχή! Κι εγώ δεν ξέρω αγγλικά, ούτε κατάλογο αγγλικό είχαμε, ξεροκέφαλη κι εγώ! Τώρα τα τελευταία δύο χρόνια με έπεισαν κι έκανα. Κι όμως με νοήματα κι αυτά συνεννοούμασταν και έτρωγαν και το καταευχαριστιόντουσαν!  

Αν κάποιος δεν έχει λεφτά να πληρώσει μπορεί να σας κάνει τη λάντζα για να πατσίσετε;
Ούτε λάντζα, ούτε τίποτα! Να φάει και να φύγει! Φαγητό τσάμπα θα δώσω, ποτό δε δίνω! Αλλά ρώτα όποιον θες, πολλές φορές άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ή άστεγοι έτσι που έρχονται δεν έχουν να πληρώσουν, δεν πειράζει! Έχω δώσει δωρεάν φαγητό πολλές φορές!

Έχει συμβεί κάτι πολύ αστείο στο μαγαζί που το θυμάστε μέχρι σήμερα;
Πριν που σου ‘λεγα για τους τουρίστες, αυτό έπρεπε να σου πω! Είχαν έρθει κάτι Ιταλοί κι επειδή ήξεραν ότι δεν έχω αγγλικό κατάλογο τους είχαν γράψει φίλοι τους Έλληνες τα φαγητά με λατινικά γράμματα και προσπαθούσαν να μου τα πουν. Τα κατάφεραν πολύ καλά μπορώ να πω όμως!

Νέζος, Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, 6972 340342back to main