Το παλαιοβιβλιοπωλείο της Άστιγγος
Γεωργία Παπαστάμου

Εδώ και τριάντα χρόνια το παλαιοβιβλιοπωλείο της Άστιγγος στο Μοναστηράκι κάνει παζάρια με την ιστορία. Και είναι ο παράδεισος του συλλέκτη.  

Φωτο: Manteau Stam

Σκόνη, ένα τεύχος του Hustler από τα ’70s, τα άπαντα του Ρήγα Φεραίου, σκόνη, ο Μεγάλος Άτλας των Παπαγάλων. Στο κατάστημα του Μαρίνου Παπουτσή στην αρχή της Άστιγγος υπάρχει ό, τι περιμένεις να βρεις σε ένα τυπικό παλαιοπωλείο του Μοναστηρακίου, με ειδίκευση στα βιβλία και τα περιοδικά. Τα άκυρα ευρήματα όπως μια ευχετήρια κάρτα με τον Φοίνικα της Χούντας ή η αφίσα «Για τα παιδιά σου ψήφισε κέντρο» δίπλα σ’ αυτήν του Σταλόνε, απλά επιβεβαιώνουν ότι όντως είσαι στο Μοναστηράκι. Ο κ. Παπουτσής μας μίλησε για την προσωπική συλλογή του με τους 4.000 σελιδοδείκτες, το παλαιότερο βιβλίο του μαγαζιού και την κλασσική μουσική. Κάπου στη μέση της κουβέντας, ένας συλλέκτης σπιρτόκουτων μας είπε καλημέρα.

«Το μαγαζί υπάρχει πάνω από τριάντα χρόνια. Ο λόγος που το ξεκινήσαμε, με την συνέταιρό μου, ήταν η αγάπη προς το παλιό και ειδικά προς το βιβλίο. Αγαπώ αυτό που κάνω. Το κάνω και για βιοποριστικούς λόγους, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και αγάπη.

Μάζευα από μικρός πράγματα και μαζεύω ακόμα. Έχω πολλές προσωπικές συλλογές: πάνω από τρεις χιλιάδες σελιδοκόφτες, πάνω από τέσσερις χιλιάδες σελιδοδείκτες, μια μεγάλη συλλογή με βιβλία, περιοδικά και άλλα αντικείμενα του Ολυμπιακού, μινιατούρες και μια μεγάλη συλλογή με οτιδήποτε έχει να κάνει με καράβια. Από παιδικό παιχνίδι, μέχρι καρτ ποστάλ. Και μια συλλογή δεν τελειώνει ποτέ. Όσο ζεις μαζεύεις. Το σπίτι μου μοιάζει αρκετά με το μαγαζί μου. Εντάξει, το έχουμε φτιάξει λίγο τελευταία. Έχουν μπει ράφια!

Η πρώτη μου συλλογή ήταν οι Μικροί Ήρωες. Ένα περιοδικό που διαβάζαμε πιτσιρικάδες.

Παλιά σύχναζα σε 2-3 παλαιοβιβλιοπωλεία στην Ακαδημίας. Πήγαινα σχεδόν κάθε μέρα, παρακολουθούσα, κουβέντιαζα και με τη τριβή και τον καιρό έμαθα όσα χρειαζόμουν για να κάνω το δικό μου μαγαζί.

Ό, τι υπάρχει στο κατάστημα μας το φέρνουν εδώ ιδιώτες. Από κυρίες που θέλουν να αδειάσουν το σπίτι τους από παλιά αντικείμενα -επειδή έτσι λέει το φενγκ σούι- μέχρι ρακοσυλλέκτες. Υπάρχουν σταθεροί τύποι που έρχονται και μας φέρνουν αντικείμενα, αλλά και σταθεροί αγοραστές. Ο κύριος για παράδειγμα που πέρασε τώρα και είπε καλημέρα μαζεύει σπιρτόκουτα.

Τα περισσότερα πράγματα από αυτά που μας φέρνουν, τα κρατάμε. Αλλά υπάρχουν και κάποια κριτήρια. Αν μου φέρουν CD με κλασική μουσική δεν θα το πάρω, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Άντε ένας στους εκατό να ζητήσει κλασσική μουσική. Και θα θέλει ένα συγκεκριμένο και αν του κάνει και τρέχα γύρευε. Ούτε η ποίηση έχει πέραση. Δυστυχώς.

Το βασικό μας είδος είναι το βιβλίο και το περιοδικό. Αλλά έχουμε όλων των ειδών τα αντικείμενα: καρτ ποστάλ, νομίσματα, αφίσες, δίσκοι, παιχνίδια. Μια φορά που είχαν φέρει ένα από τα πρώτα ταξίμετρα. Εποχής 1920.

Το παλιότερο κομμάτι που έχουμε αυτή τη στιγμή στο μαγαζί είναι ένα ιταλικό βιβλίο του 1581. Χρονολογία του Κόσμου. Παλιότερα πηγαίναμε σε σπίτια, σε άτομα που ήθελαν να ξεφορτωθούν πράγματα, και επιλέγαμε τι μας έκανε. Το συγκεκριμένο βιβλίο το βρήκα σε τέτοια περίπτωση, σε μια βιβλιοθήκη.

Το ακριβότερο αντικείμενο που έχει πουληθεί ποτέ εδώ ήταν ένα ωραίο γραμμόφωνο κατασκευασμένο το 1911 στην Κωνσταντινούπολη. Σε άριστη κατάσταση , από ξύλο καρυδιάς, πραγματικό κομψοτέχνημα. Αγοράστηκε γύρω στα 3000 ευρώ.

Τα πιο εμπορικά περιοδικά είναι τα Μίκυ Μάους, Λούκι Λούκ, Βαβέλ. Το καλοκαίρι έχουμε την περισσότερη κίνηση. Εδώ ο κόσμος βρίσκει τα βιβλία που θέλει φτηνότερα και τα παίρνει με τις κούτες για την παραλία.

Αν έχεις κάτι και θέλεις να το ξεφορτωθείς, μην το πετάς. Πήγαινε και χάρισέ το. Πήγαινέ το σε ένα ΚΑΠΙ, σε ένα σχολείο, πούλα το σε μας. Είναι κρίμα να πάει στα σκουπίδια».

Παλαιοβιβλιοπωλείο, Άστιγγος 21 Α, Μοναστηράκι, 210 3216245back to main