This Heart is a Pipebomb
Μαρία Παππά

Οι Heartbombs είναι τρεις φίλοι που ακούν hardcore μουσική, ασχολούνται καλλιτεχνικά με την μεταξοτυπία και φτιάχνουν τα πιο εντυπωσιακά t-shirts και πόστερ που μπορείς να συναντήσεις στην Αθήνα.

Τη δουλειά των This Heart is a Pipebomb –του John, του Peio και του Demon δηλαδή-  τη συνάντησα τυχαία στο ομώνυμο μπλογκ που διατηρούν, όπου ανεβάζουν έξυπνες φωτογραφίες από τα t-shirts και τα πόστερ που φτιάχνουν για συγκροτήματα που γουστάρουν. Συχνά στις φωτογραφίες φοράνε οι ίδιοι τα μπλουζάκια, ή δίνουν στους φίλους τους να τα φορέσουν, έτσι η τελική εικόνα δίνει την αίσθηση ότι παρωδούν τα fashion blogs, με μπόλικο χιούμορ. Σε όλα τα ποστ υπάρχουν συνοδευτικά σχόλια και μουσικά links για να γνωρίσεις τις μπάντες, αν σου αρέσει η μουσική τους. Όλα τα σχέδια τους είναι μεταξοτυπίες. Για τους περισσότερους, ο τρόπος που φτιάχνεται μια μεταξοτυπία είναι λίγο μυστήριο. Τα μόνα ίσως πιο γνωστά στοιχεία είναι ότι προέρχεται από την Ασία και ότι κοστολογείται κάπως ακριβά, σε σχέση με μια απλή εκτύπωση. Θεωρείται όμως μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές τυπογραφίας στον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα, αλλά ανακαλύφθηκε στην Κίνα τον 10ο  με 11ο αιώνα μ.χ. Στους μοντέρνους καιρούς έχει πλέον βιομηχανοποιηθεί, ενώ αποτυπώθηκε στο καλλιτεχνικό υποσυνείδητο όταν ο Andy Warhol την χρησιμοποίησε για να φτιάξει τις περίφημες Marilyn του. Δεν είναι εύκολο να ασχοληθείς με την μεταξοτυπία σήμερα, ειδικά αν δεν θέλεις να μπλεχτείς με την εμπορική πλευρά της, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Απαιτεί χρόνο, χώρο, αρκετό πείσμα και λίγη τύχη και  οι Herartbombs έχουν λίγο απ’ όλα!

Φωτο: Manteau Stam.

Είστε ομάδα;
Heartbombs: Κατά κάποιον τρόπο είμαστε ομάδα, δουλεύουμε μαζί αλλά κάνουμε και τα προσωπικά μας projects. Το όνομα είναι This Heart is a pipebomb, ή εν συντομία Heartbomb. Ό,τι βγαίνει από δω βγαίνει με αυτό το όνομα.Πώς ξεκινήσατε;
Heartbombs: Πριν από αρκετό καιρό έτυχε και βρήκαμε μια αγγελία για αγορά εξοπλισμού μεταξοτυπίας από έναν μεταξοτύπη που θα έβγαινε στην σύνταξη. Τα πήραμε δίχως δεύτερη σκέψη και μετά από ένα χρόνο ταλαιπωρίας αρχίσαμε να μαθαίνουμε να τυπώνουμε μόνοι μας. Το επάγγελμα είναι λίγο κλειστό ξέρεις... Ακόμα μαθαίνουμε. Never ending process.

Πόσο καιρό το κάνετε αυτό;
Heartbombs: Στο  Ε.Δ.Ω. είμαστε ενάμιση χρόνο σχεδόν. Δεν είναι δικός μας ο χώρος, συστεγαζόμαστε σε ένα χώρο που υπάρχουν διάφορες δημιουργικές ομάδες, επαγγελματίες, freelancers. Γενικά ο χώρος σφύζει από δημιουργικότητα. Πριν από εδώ ήμασταν σε ένα άλλο εργαστήριο, για κάνα επτάμηνο με έναν φίλο που έκανε βιτρό, και custom κατασκευές και πριν από εκεί ήμασταν για ένα χρόνο περίπου σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Δεν είχαμε ρεύμα, δεν είχαμε νερό, δεν είχαμε τουαλέτα, δεν είχαμε τίποτα εκτός από την πώρωση μας. Σχεδόν τα παρατήσαμε, γιατί σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι εύκολο να μάθεις.

Τώρα τι φτιάχνετε;
Heartbombs: Εκτός από τυπώματα κάνουμε και σεμινάρια, όπου δείχνουμε πώς λειτουργεί η μεταξοτυπία σε όσους θέλουν να μάθουν -και όχι απαραίτητα να δουλέψουν πάνω σε αυτό. Τον περισσότερο κόσμο δεν τον ενδιαφέρει να μάθει στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δείξουμε. Ενδιαφέρεται για κάτι απλό. Να μάθει τα βασικά, να ξέρει τη διαδικασία, να μπορεί να έχει ένα απλό αποτέλεσμα για κάποια DIY πραγματάκια που θέλει να τυπώσει. Κυρίως ασχολούμαστε με art projects και band merchandise. Δεν το πάμε πολύ στον εμπορικό τομέα της μεταξοτυπίας, δηλαδή διαφημιστικά και όλα αυτά.Δηλαδή δεν πουλάτε μπλουζάκια;
Ηeartbombs: Δεν τα εμπορευόμαστε. Ουσιαστικά κάνουμε κυρίως εξυπηρέτηση σε φίλους.

Αν κάποιος θέλει να αγοράσει π.χ. δεν μπορεί;
Heartbombs: Το θέμα είναι ότι εκτός από κάποια πράγματα που κάνουμε, ο μεγαλύτερος όγκος αυτών που τυπώνουμε είναι από μπάντες ή καλλιτέχνες που μας φέρνουν τα σχέδια τους, οπότε εμείς δεν μπορούμε να εμπορευτούμε τη δουλειά κάποιου άλλου. Εδώ δεν μπορούμε να εμπορευτούμε την δικιά μας. Συνήθως δεν επιλέγουμε να κάνουμε τα πρότζεκτ μας πάνω σε t-shirt. Δουλεύουμε κυρίως χαρτί. Δεν ξέρω γιατί δεν έχει κάτσει ακόμη. Απλώς έχει άλλη  αξία το χαρτί. Μυρίζει και πιο ωραία.
Heartbombs: Έχουμε όλοι κάποιο background όσον αφορά το γκράφιτι και το σχέδιο, είτε σε οτιδήποτε αφορά ροκ πόστερ και γραφικά για μπάντες. Ίσως λόγω της μουσικής που ακούμε.

Όλοι παίζετε μουσική;  
Heartbombs: Η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί με την ίδια μουσική μεγαλώσαμε και οι τρεις, ακόμη και ο Γιάννης που δεν είναι σε κάποια μπάντα και πάνω κάτω έχουμε την ίδια αισθητική και έχουμε έναν κοινό τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Σίγουρα σε κανέναν από τους τρεις μας δεν αρέσουν οι «μικρές» εκτυπώσεις. The bigger the better. Σίγουρα σε κανέναν από τους τρεις μας δεν αρέσουν τα vectors.Αν θέλει κάποιος να σας παραγγείλει ένα t-shirt ή ένα πόστερ θα το κάνατε; Κάποιος άσχετος με τη φάση.
Heartbombs: Ένα; Όχι! (γέλια), εξαρτάται από το τι θα μας ζητήσει να κάνουμε. Σίγουρα δεν θα τυπώναμε Ψαροταβέρνα ο Θωμάς. Και ακόμα πιο σίγουρα δεν θα τυπώναμε μπλουζάκι Ελληνική Αστυνομία.

Ναι, αλλά δεν θέλετε να βγάλετε κάποια λεφτά. Να ζήσετε από αυτό;
Heartbombs: Ναι, αλλά χωρίς να πηδάμε την δημιουργικότητά μας. Είναι πάρα πολύ εύκολο, ειδικά σε αυτό τον κλάδο, να καταλήξεις να τυπώνεις διαφημιστικά μπλουζάκια, παρόλο που έχει κέρδος. Προσωπικά, κανείς από εμάς δεν άφησε τη δουλειά του -όπου πληρωνόταν πολύ καλύτερα, για να ανοίξουμε ένα εργαστήριο και να τυπώνουμε διαφημιστικά μπλουζάκια.

Δεν θα σχεδίαζες κάτι για μια μεγάλη εταιρία π.χ.;
Heartbombs: Κοίτα, άμα την εταιρία την ενδιαφέρει να έχει τέτοιο εικαστικό σαν αυτά που κάνουμε και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, δεν θα τους πως όχι. Απλά δεν νομίζω ότι κάποιος από μεγάλη εταιρία θα δει τα μάτια, τα τρίγωνα και τις νεκροκεφαλές και θα ψηθεί.Αν όμως σας πουν κάποιοι «γουστάρουμε τη δουλειά σας, πάρτε αυτά τα λεφτά και κάντε ό,τι κάνετε»;
Heartbomb 1: Δεν ξέρω αν θα έλεγα όχι.
Heartbomb 2: Εκεί μπλέκει και αυτό που είπαμε πριν. Ότι είμαστε μια ομάδα, αλλά ο καθένας λειτουργεί μεμονωμένα. Εγώ δεν θα αναλάμβανα ποτέ αυτό που μου λες τώρα, για παράδειγμα.
Heartbomb 3: Όπως είπαμε μας αρέσει ο έλεγχος της δημιουργικότητας. Δυστυχώς, όσο και να σου δίνουν το ελεύθερο, όταν φτάσει  η στιγμή που θα κοιτάξουν το τελικό αποτέλεσμα, έχουν μια λίστα από κατεβατά που είναι του στυλ «δεν μου αρέσει αυτό γιατί είναι πολύ ασπρόμαυρο, δεν μου αρέσει εκείνο επειδή είναι πολύ βίαιο, κτλ.». Εξαρτάται από πολλά. Όλοι μας έχουμε πάνω-κάτω τον ίδιο τρόπο σκέψης και δεν θα διαλέξουμε εύκολα τέτοια πράγματα.

Το blog πως το φτιάξατε και ποια ήταν η ιδέα από πίσω του;
Heartbombs: Το μπλογκ το φτιάξαμε γιατί θέλαμε να υπάρχουν κάπου μαζεμένες οι δουλειές μας. Για να είναι και να φαίνεται κάτι πιο προσωπικό και για να βάζουμε και κάποια πράγματα που δεν βάζουμε στο facebook, κάποια links από π.χ. μπάντες που μας αρέσουν. Δεν μας αρέσει το interactive του Facebook, αυτό το «σου κάνω like», μου κάνεις «poke». Κανείς μας δεν το πολυγουστάρει, αλλά η πλειοψηφία των δημιουργών μέσω του facebook προμοτάρουν τη δουλειά τους. Οπότε, αναγκαστικά, κι εσύ πρέπει να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Ουσιαστικά ψιλοχεστήκαμε αν αρέσει σε κάποιον η δουλειά μας ή όχι. Αυτό κάνουμε. Όποιος το δέχεται καλώς, όποιος δεν το δέχεται, ξέρεις υπάρχει το ban ή το X στην σελίδα.Το blog με τα t-shirt το θεώρησα πολύ καλή ιδέα.
Heartbombs: Η λογική είναι να είναι όσο πιο μίνιμαλ γίνεται. Το περίεργο με το blog είναι ότι έχουν αρχίσει και μας ζητάνε t-shirts χωρίς να αναφέρει πουθενά ότι πωλούνται. Κι όχι από Ελλάδα. Πιο πολύ από το εξωτερικό. Εμείς αυτό που κάνουμε στην ουσία -και που είναι και ο λόγος και του facebook και του blog- δεν είναι να φαίνεται η προσωπική μας δουλειά μόνο. Ωραία, το μάθανε και 500 άτομα παραπάνω, και τι έγινε; Το θέμα είναι να μπορούμε να υποστηρίζουμε αυτούς που μας υποστηρίζουν με τις δουλειές τους. Οπότε, το καλύτερο θα ήταν όποιος θέλει t-shirts να μην απευθύνεται καθόλου σε εμάς και να πηγαίνει κατευθείαν στη μπάντα για να αποκτήσει μια επαφή. Και όχι απλά στη μπάντα για να τους πει ότι π.χ. μας αρέσει το μπλουζάκι σας, πιο πολύ να πας να τη δεις ζωντανά και να υποστηρίξεις τη σκηνή. Στα περισσότερα ποστ έχουμε τα links από τις μπάντες και κάποια τα σχολιάζουμε.    

Ποια είναι τα αγαπημένα σας prints από αυτά που έχετε φτιάξει μέχρι στιγμής;
Heartbombs: Πάντα το επόμενο! Έχει πολύ ενδιαφέρον το process μέχρι την ώρα που θα το τυπώσεις. Μέχρι το πρώτο. Όταν βγουν τα αντίτυπα, μετά δεν σε νοιάζει. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που δεν έχουμε ασχοληθεί με το να τα πουλάμε. Το μόνο που μας καίει είναι να το κάνουμε. Να τυπωθούν. Είναι ολόκληρη διαδικασία, να κάνεις το εικαστικό, να κάνεις την επεξεργασία.

Και ποια είναι η διαδικασία της μεταξοτυπίας, τώρα που το αναφέρατε;
Με λίγα λόγια είναι η εξής.
1. Δημιουργία εικαστικού
2. Μεταφορά εικαστικού στο φιλμ.
3. Επάλειψη τελάρου με φωτοευαίσθητη πάστα.
4. Φωτογράφηση του φιλμ στο τελάρο.
5. Πλύσιμο του τελάρου με νερό.
6. Στέγνωμα και τύπωμα.
Με το που ξεκινήσεις και δεις ότι το πρώτο έχει γίνει σωστό, αρχίζει και γίνεται βαρετό το όλο θέμα. Το όλο κομμάτι, το δύσκολο, είναι το προεκτυπωτικό στην ουσία. Μετά στη διαδικασία της εκτύπωσης, έχεις κάποια θεματάκια που μπορεί να σου προκύψουν αλλά βάση της εμπειρίας τα λύνεις. Το δύσκολο κομμάτι είναι να φτάσεις εδώ στο να έχεις αποτυπώσει το θέμα σου. Το μυστικό είναι να μπορείς να διαχειριστείς υλικά, χρόνους, χρώματα. Μετά η διαδικασία στο τύπωμα είναι εύκολη, εφόσον την γνωρίζεις. Είναι μια απλή μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Πλέον στη βαριά βιομηχανία βρίσκεις απλοποιημένα ό,τι βλέπουμε. Εδώ πέρα εμείς το δουλεύουμε με τον πιο manual και πιο παραδοσιακό τρόπο που μπορείς να το κάνεις. Γι’ αυτό και αποφεύγουμε και το εμπορικό κομμάτι και προκύπτουν οι μικρές ποσότητες που θέλουμε. Κάθε κομμάτι που βγάζουμε είναι και μοναδικό. Κάπου μπορεί να διαφέρει από το άλλο, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι άσχημο ή λάθος. Όλα γίνονται ένα-ένα. Χειροποίητα και με αγάπη.

Last but not least...
Who we are? We are three unlucky, underpriviledged young men from
different parts of the same rotten city..
What do we do? We re doing our best to keep that smile on through the day,
if we don't succeed. Well, at least we tried!
Besides that we screenprint band merchandise,
gig posters, art prints and whatever else comes in mind.
Why? Because we do NOT look good in a 3-piece suit.
We enjoy drinking, smoking, talking too much, complaining, trying too much..
we like zines, art books, anchors, vinyls and tapes, basement shows,
sleeveless tee's and worn out clothes...
We dislike deadlines, crowded bars, complaining, trying to little..
Warm beer, the boys in blue (after all these years, still not loving 'em).
Thanks for your time,
John-Peio-Demon

http://thisheartisapipebomb.blogspot.com


www.facebook.com/heartbombcback to main