Σάββατο μεσημέρι στον Άγιο Νικόλαο
the ough! team

Στη λαϊκή της Μιχαήλ Βόδα στον Άγιο Νικόλαο μπορείς να συναντήσεις το πιο πολύχρωμο πλήθος της Αθήνας.

Φωτο: Νικόλας Γιακουμάκης.

Στο παζάρι-λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου στη Μιχαήλ Βόδα το Σάββατο το μεσημέρι βρεθήκαμε τυχαία. Ξεκινήσαμε για το μαγαζί με τις βουλγάρες που κάνουν τρικούβερτα γλέντια κάπου στην περιοχή, αλλά μας είχαν δώσει λάθος ημερομηνία και βρήκαμε τις πόρτες σφαλιστές. Σάββατο μεσημέρι στην αρχή της Λιοσίων επικρατούσε ερημιά -οι μόνοι περαστικοί ήταν γυναίκες με μαντίλες ή μελαμψοί πιτσιρικάδες σε μηχανάκια που πόζαραν στη φωτογραφία κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης. . Η περιοχή όσο πάει θυμίζει και περισσότερο Brixton στα τέλη των ’80s, μια εικόνα της Αθήνας που ήταν άγνωστη και εξωτική μέχρι και πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα από την αρχή της Λιοσίων, της Αχαρνών και της Πατησίων μέχρι και τον άγιο Ελευθέριο στους δρόμους συναντάς κυρίως σκουρόχρωμους αλλοδαπούς που δίνουν διαφορετικό χρώμα στην πόλη.

Το παζάρι της Μιχαήλ Βόδα δεν είναι ακριβώς όπως παλιότερα, με ντάτσουν και ατελείωτες στοίβες με ρούχα και παπούτσια των δύο ευρώ, σήμερα είναι περισσότερο λαϊκή αγορά με φρούτα, λαχανικά και άλλα φαγώσιμα, με τα ίδια προϊόντα που μπορείς να βρεις και στη λαϊκή οποιασδήποτε γειτονιάς. Μόνο η σύνθεση του κόσμου αλλάζει: συναντάς ίσως το πιο πολύχρωμο και ποικίλο πλήθος της Αθήνας.

Εκτός από φτηνά τρόφιμα και είδη για το σπίτι, είναι και η χαρά του φωτογράφου γιατί μόνο με μια βόλτα μπορεί να δει εικόνες σαν κι αυτές: back to main