Αντεριά, εξώρασα και καλιμμαύκια
Νάνσυ Μητροπούλου

Στο κατάστημα ιερατικών ενδυμάτων «Ασκητικό», στην οδό Απόλλωνος, μάθαμε ποια είναι η γκαρνταρόμπα ενός ιερέα. Και πολλά ακόμα.

Στην οδό Απόλλωνος 36, κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, υπάρχει ένα μαγαζί που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ναός» του ράσου. Η ιδιοκτήτρια του «Ασκητικού Αυγή Γιοβάνοβιτς,  είναι ένα άτομο «χαρά Θεού»που έχει ζήσει πολλά στο τέρμα της Απόλλωνος όλα αυτά τα χρόνια. Τα περισσότερα δεν μεταφέρονται στο χαρτί. 

Φώτο: Christos Tzimas, Photoharrie

Πότε ανοίξατε το μαγαζί;

Πριν από έξι χρόνια. Αλλά με την μορφή που έχει σήμερα υπάρχει δυόμιση χρόνια. Πριν πωλούσα εκκλησιαστικά είδη, όπως καντήλια.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα άμφια και τα ιερατικά είδη;

Λόγω της κρίσης που έχει επηρεάσει και τις εκκλησίες- γιατί έχουν αναλάβει όλα τα συσσίτια μιας και οι περισσότεροι δήμοι δεν το κάνουν πια-, οι εκκλησίες δεν έχουν πια χρήματα να αγοράσουν ιερατικά είδη, όπως αυτά που πωλούσα πριν. Έτσι, σκέφτηκα να ασχοληθώ με την πώληση εμπορεύματος που πάντα θα χρειαστούν οι παπάδες και έτσι κατέληξα στα άμφια. Ό,τι και να γίνει όμως ,η θρησκεία πάντα θα υπάρχει και όποια δουλειά έχει σχέση με αυτή δεν θα πεθάνει ποτέ.

Πόσες στολές χρειάζεται ένας παπάς;

Οποιοσδήποτε παπάς, άγαμος ή έγγαμος, χρειάζεται διαφορετικού χρώματος στολή, ανάλογα με την λειτουργία που θα τελέσει. Πχ την περίοδο πριν το Πάσχα φορούν μωβ και μαύρες στολές, το Πάσχα κόκκινες ή χρυσές όπως και τα Χριστούγεννα,  γαλάζιες  τον Δεκαπενταύγουστο και στα Φώτα και της Σταυροπροσκυνήσεως και των Βαΐων φορούν πράσινες.

Πόσο κοστίζουν;

Έχω φθηνές στολές γιατί ράβονται στην Σερβία, όπου εκεί υπάρχουν φθηνά εργατικά χέρια.  Εδώ ράβω μόνο καλύμματα Αγίας Τραπέζης. Οι τιμές στις στολές ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φθάνουν τα 1000 ευρώ.

Τα έξοδα για τις στολές τα καλύπτει μόνος του ο παπάς;

Ναι. Τις στολές τις πληρώνει από την τσέπη του. Αλλά σε σύγκριση με άλλα μαγαζιά έχω χαμηλές τιμές. Την  στολή που στο μαγαζί μου εγώ πωλώ 250 ευρώ, σε άλλο μαγαζί κάτω από 500 ευρώ δεν πρόκειται να την βρει και ο μισθός του είναι 600 ευρώ. Επίσης ένας ιερέας πρέπει να έχει αντερί, εξώρασο και καλυμμαύκι και αυτά κοστίζουν το λιγότερο 350 ευρώ. Φαντάσου ότι εσύ πρέπει πάντα να φοράς ένα συγκεκριμένο φόρεμα. Θα έχεις μόνο ένα κομμάτι; Καταλαβαίνετε, λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή οι παπάδες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση γιατί όλα αυτά τα έξοδα θα πρέπει να τα καλύψουν μόνοι τους.

Από ποια κομμάτια αποτελείται η κάθε στολή;

Από το στιχάρι, το πετραχήλι, το φελώνιο, τον επιμάνικα, από την ζώνη και το επιγονάτιο.

Yπάρχουν κάποιοι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να έχουν στολή που θα είναι μία και μοναδική;

Μόνο οι Δεσπότες. Τα σχέδια πάνω στην στολή γίνονται με την βοήθεια προγράμματος στον υπολογιστή. Μια στολή που σχεδιάζεται μέσω προγράμματος κοστίζει από 500 έως 5000 ευρώ.  Οι παραστάσεις πάνω στην στολή μπορεί να χρειαστούν 5 έως 6 μήνες για να γίνουν. Αν έρθει ένας Δεσπότης και θέλει να φτιάξει στολή και έπειτα ζητά και την δισκέτα πληρώνει και τη στολή αλλά και το πρόγραμμα γιατί μετά εγώ δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω πουθενά.

Έχετε σταθερή πελατεία;

Ευτυχώς που έχουμε, να λέμε. Πλέον με τις διαδηλώσεις που γίνονται στο κέντρο οι παπάδες φοβούνται μέχρι και να κατέβουν. Αναρχικοί έχουν δείρει παπάδες πολλές φορές. Έχει βγει παπάς από το μετρό για να πάει στην Αρχιεπισκοπή και αναρχικοί τον πλάκωσαν στο ξύλο. Η κρίση έχει επηρεάσει  πάρα πολύ την δουλειά. Φανταστείτε ότι πρέπει η εκκλησία να έχει μωβ κάλυμμα Αγίας Τράπεζας. Έρχονται παπάδες και με παρακαλάνε να μην τους το ράψω, παρά να πάρω ένα μωβ ύφασμα, να βάλω ένα σταυρό στην μέση  και με βελόνες το βάζουν πάνω ένα παλιό ύφασμα που έχουν για να φαίνεται μωβ.  Ένας φίλος μου αρχιμανδρίτης άνοιξε το παγκάρι. Πέρσι την ίδια εποχή το παγκάρι είχε 2500 ευρώ, φέτος είχε 750 ευρώ. Πέρσι στο συσσίτιο είχε 50 άτομα και φέτος έχει 120. Όταν ένας παπάς ανοίγει το παγκάρι πρέπει να πληρώσει το ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ψάλτες και νεωκόρους και συσσίτιο. Πού να βγουν τα έξοδα; Πώς να πάρει μετά στολή; 

Ασκητικό:  Απόλλωνος 36 ,τηλ.: 2114015089
 back to main