Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. and Cigarettes
Φιλίππα Δημητριάδη

Cigarettes and Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. , man, that's a combination.

Ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης του πολυχώρου BOOZE COOPERATIVA, είναι μια εμβληματική φιγούρα του κέντρου της Αθήνας. Άπειρες συνεντεύξεις του έχουν γίνει για την ιστορία του χώρου, αλλά και για την προσωπική του ζωή και κάθε μια από αυτές, θυμίζει μυθιστόρημα του Χένρι Μίλερ.

Φώτο: Eftychia Vlachou

Υπάρχει όμως ένα ακόμη κομμάτι στην γεμάτη ιστορία του BOOZE και σε αυτή της ζωής του Νίκου Λούβρου, που προβλήθηκε ακόμα και από το BBC. Το κόμμα Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. - Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση. Αυτό μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε μια συζήτηση με τον Νίκο Λούβρο για το κάπνισμα και την πολιτική. Οξύμωρο; Όχι και τόσο, αν σκεφτεί κανείς, ότι το κόμμα ουσιαστικά αποτελεί ένα παραθυράκι στον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

«To K.O.T.E.Σ. ιδρύθηκε 14 Ιουλίου το 2009, συμβολική ημερομηνία καθώς τότε έπεσε η Βαστίλη. Είμαι φανατικός καπνιστής. Αν απαγορεύονταν το κάπνισμα μες το BOOZE, θα έπρεπε να κάθομαι όλη την ώρα απ’ έξω, καθώς περνάω μεγάλο κομμάτι της μέρας μου εδώ. Τουλάχιστον τα 2/3 της ημέρας. Έτσι έψαξα να βρω ένα τρόπο να κοντρολάρω το σύστημα, να έχω ένα πάτημα για να προσφύγω στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αυτό λοιπόν θα μπορούσε να γίνει μόνο αν ίδρυα ένα κόμμα. Όπως είναι ο Περισσός που δεν μπορεί να μπει κανείς μέσα και να κάνει έλεγχο αν καπνίζει η Κανέλλη για παράδειγμα, το ίδιο ισχύει και εδώ. Δεν μπορείς να έρθεις να ελέγξεις έδρα κόμματος. Αν έρθει κάποιος εδώ με σκοπό να δει αν εφαρμόζεται ο νόμος, αυτό αυτομάτως θεωρείται υφαρπαγή ψήφου, πράγμα που συνιστά συνταγματικό αδίκημα. Αν δημόσιος λειτουργός παραβιάσει κάτι συνταγματικά κατοχυρωμένο, έχει από επίπληξη μέχρι και απόλυση.

Κατεβήκαμε στις εκλογές του 2009 και πήραμε 1.353 ψήφους. Δύο ψήφους λιγότερους από τη Χρυσή Αυγή τότε. Αν το πάμε με ποσοστά, το 55% των Ελλήνων πολιτών καπνίζει. Άρα το Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. θα μπορούσε να γίνει κυβέρνηση. (γέλια) Εδώ πριν δύο χρόνια κανένας δε θα πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρχονταν δεύτερο κόμμα. Και το Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. έχει και μια βάση.

Το κόμμα είναι ακόμα εν ισχύι, αλλά δε θα το κατεβάσω στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτή τη φορά κατεβαίνω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Γ. Καμίνη. Το πρώτο μέλημά μου είναι να επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλα τα μαγαζιά, βέβαια όσα θέλουν να διαθέτουν και χώρους μη καπνιστών, και να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία με τις άδειες για τις ηχορυπάνσεις και τα λοιπά. Δε γίνεται να παίζουμε από την τάδε ώρα μέχρι την τάδε. Υπάρχουν λύσεις για όλα, εδώ ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι. Είμαι μηχανολόγος, οπότε εδώ στο BOOZE, το σύστημα του εξαερισμού είναι τέτοιο που ο καπνός των καπνιστών δε θα ενοχλήσει κανέναν.

Με ενδιαφέρει η Αθήνα. Δε με ενδιαφέρει η πολιτική σκηνή. Θέλω το κέντρο να είναι ωραίο αισθητικά. Δε γίνεται μόνο το Παρίσι να έχει 37 εκατομμύρια τουρίστες και όλη η Ελλάδα να έχει 15 και να το περηφανεύονται κιόλας. Ενώ, μόνο η Αθήνα θα έπρεπε να έχει τόσους και παραπάνω. Το πιο σημαντικό υπουργείο στην Ελλάδα, το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει τόσα χρόνια άχρηστους. Τον Λιάπη ας πούμε… Είναι άτομα αυτά;

Πρέπει να γίνει ένα εικαστικό κέντρο, να έχει παντού χρώμα, τέχνη. Η αισθητική είναι σημαντικός παράγοντας. Σαν Καλκούτα είμαστε. Έστω και η άσχημη ρυμοτομία της Αθήνας, αν είχε παρεμβάσεις τέχνης θα γίνονταν αυτομάτως πλεονέκτημα. Να κάνεις την αναρχία που υπάρχει τέχνη. Ας πούμε τα graffiti που έχουν γίνει στο Γκάζι κατά μήκος της οδού Πειραιώς, είναι εκεί από το 2004. Δεν τα έχει πειράξει κανείς, δεν τα έχει μουτζουρώσει. Γιατί ο άλλος σέβεται μια καλή δουλειά. Υπάρχει παιδεία, όταν υπάρχει ισχυρή και καλή αισθητική.

Θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένοι – θεματικοί δρόμοι. Βγάζει τώρα ο καθένας την πραμάτεια του στο πεζοδρόμιο και γίνεται χαμός, ο ένας τόπια, ο άλλος κάτι άλλο. Στην Κωνσταντινούπολη για παράδειγμα, πέρα από την αγορά, δε θα το δεις αλλού αυτό. Να δημιουργηθούν συγκεκριμένες γειτονιές.  

Να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ναι. Ας τον δοκιμάσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει καλύτερη ή χειρότερη η κατάσταση, αλλά ας γίνει μια αλλαγή. Χειρότερα βέβαια δε νομίζω ότι γίνεται. Η Ελλάδα είναι σαν καρκινοπαθής, με καρκίνο στο πάγκρεας. Με αυτά τα δεδομένα ξέρεις ποια θα είναι κατάληξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εναλλακτική θεραπεία. Γιατί να μην της δώσεις μια ευκαιρία.

Οι βουλευτές της ΧΑ είναι άτομα αμόρφωτα, ακατοίκητα τον εγκέφαλο. Δεν μου κάνει εντύπωση όμως. Πάντα υπήρχαν φασίστες στην Ελλάδα, δε λείψανε ποτέ. Από τύχη έπεσε η χούντα το ’74. Βοήθησαν και τα κανάλια πολύ στην άνοδο της ΧΑ. Γελοία πράγματα. Δεν ξέρω, μάλλον τον Κασιδιάρη τον έδερνε ο πατέρας του όταν ήταν μικρός ή έτρωγε σφαλιάρες στο γυμνάσιο. Δεν εξηγείται αλλιώς. Για να γίνεις έτσι, πρέπει να έχεις πολλά απωθημένα.

Ο Θεοδωράκης είναι φίλος. Τον ξέρω από το ’90. Πιστεύω ότι το Ποτάμι θα πάει καλά. Λένε ότι δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει θέσεις. Ποιος έχει δηλαδή απ’ αυτούς τώρα;

Ο Έλληνας έχει καταντήσει φυτό. Αν δε βάλουμε στους καναπέδες καρούλια, δεν πρόκειται να γίνει επανάσταση. Είναι όλοι σε καταστολή.

Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το BOOZE. Είμαι εδώ από ’87. Τώρα ανοίξαμε και το Γκελ. Είναι ένα κομμάτι του BOOZE. Ποτέ δεν είχαμε φαγητό και σκέφτηκα ότι μετά τις επεκτάσεις που έγιναν στον χώρο από το 2005 έως και το 2010, τα είχαμε όλα εκτός από αυτό. Ήταν το missing link. Αν θέλει κάποιος κάτι να φάει, να μπορεί να πεταχτεί δίπλα.

Μου αρέσει να καπνίζω. Καπνίζω από τα 25. Παλιά έπαιζα βόλεϊ και ως αθλητής δεν μου είχε περάσει ποτέ απ’ το μυαλό να καπνίσω. Μετά τραυματίστηκα στον ώμο και δεν ξαναέπαιξα. Στο στρατό ξεκίνησα. Δεν έκανα τίποτα εκεί που ήμουν, ήταν και 27 μήνες η θητεία και άρχισα να καπνίζω για να περνάει η ώρα. Η πρώτη μου μάρκα ήταν Santé και τώρα κάνω Gauloises μπλε. Καπνίζω πέντε πακέτα την ημέρα. Έχει γίνει και λίγο μηχανικό πλέον. Αλλά δε θεωρώ ότι έχει κάποια επίπτωση στην υγεία μου. Το stress έχει επιπτώσεις. Από εκεί ξεκινάνε όλα.»

 

 


Booze Cooperativa

Κολοκοτρώνη 57

τηλ: +30 2155508834

http://www.boozecooperativa.com/back to main