Τι καπνό φουμάρεις;
the ough! team

Βγήκαμε στο δρόμο και ζητήσαμε να μάθουμε τι καπνό φουμάρουν οι άνθρωποι της Αθήνας.

Σε αυτό το ρεπορτάζ μάθαμε ότι σχεδόν η μισή Αθήνα καπνίζει πιο mainstream τισγάρα, όπως Marlboro ή καπνό Old Holborn. Αυτά ξέρει, αυτά εμπιστεύεται σου λέει. Όλοι οι καπνιστές που συναντήσαμε είχαν όμως κάτι ενδιαφέρον, με αποκορύφωμα τον κύριο Μανώλη που διατηρεί παλαιοπωλείο στην περιοχή του Ψυρρή. Σταθήκαμε να χαζέψουμε την βιτρίνα του κι εκείνος μας προσκάλεσε μέσα. Η επιμονή του μας βγήκε σε καλό, καθώς έβγαλε αποκλειστικά για εμάς, από ένα σκονισμένο ντουλαπάκι τρεις παλιές μάρκες τσιγάρων. Μάλιστα τα περισσότερα κουτιά, αν και άδεια, τα έχει πουλήσει σε συλλέκτες, με το πιο ακριβό να ανέρχεται στις 30. 000 δραχμές. (Αχ, δραχμούλες!) 

Φώτο: Eftychia Vlachou

Χουσεΐν, 35

«Καπνίζω από τα δεκαπέντε μου και εδώ και επτά χρόνια κάνω αποκλειστικά καπνό Old Holborn κίτρινο. Κάνω περίπου είκοσι τσιγάρα την ημέρα.»

Γιώργος, 33

«Καπνίζω από τα δώδεκα και κάνω σταθερά Marlboro. Δεν έχω αλλάξει ποτέ μάρκα. Κάνω ένα πακέτο την ημέρα.

Βαγγέλης, 18

«Καπνίζω από τα δεκαέξι μου. Ξεκίνησα με Winston μπλε και τώρα κάνω βιολογικό καπνό. Κάνω είκοσι με είκοσι πέντε τσιγάρα τη μέρα.»

Γιώργος, ο Τσιγγάνος, 65

«Αν έχω λεφτά μπορώ να κάνω μέχρι και 7 πακέτα την ήμερα. Καπνίζω από τα 24. Με έμαθαν οι μικρότεροι. Με έβλεπαν που κρύωνα το χειμώνα και μου λέγανε «Κάπνισε να ζεσταθείς!». Τώρα ζω με τράκες και κάνω ό,τι μάρκα βρω. Γενικά καπνίζω Asos, Winston, Marlboro, Gold Mountain.»

Βεατρίκη, 36

«Καπνίζω από τα δεκαπέντε και τώρα κάνω Old Holborn λευκό. Κάνω είκοσι με είκοσι πέντε τσιγάρα τη μέρα.»

Διονύσης, 24

«Με πετύχατε πάνω που προσπαθώ να το κόψω. Έχω πάρει και ηλεκτρονικό τσιγάρο γι αυτό το λόγο. Καπνίζω από τα δεκαοκτώ μου και έκανα περίπου είκοσι τσιγάρα τη μέρα. Τώρα τα έχω μειώσει στα τέσσερα με έξι τσιγάρα. Αν κάνω κανονικό τσιγάρο, θα κάνω καπνό Old Holborn.»

Ανδρέας, 45

«Δεν καπνίζω πολύ. Μπορώ να βγάλω και δύο μέρες με ένα πακέτο. Εκτός αν έχω γυναίκα δίπλα. Αν είμαι με γυναίκα καπνίζω πιο πολύ. Άρχισα το κάπνισμα στα δεκαέξι και ξεκίνησα με Marlboro. Τώρα κάνω Dunhill.»

 

Νικολέττα, 16

«Κάνω Marlboro και καπνίζω απ’ τα δεκατέσσερα. Δεν καπνίζω όμως πολύ, δέκα ή δεκαπέντε τσιγάρα τη μέρα.»

Λίλα, 17

«Καπνίζω από την πρώτη γυμνασίου, εκεί γύρω στα δώδεκα με δεκατρία δηλαδή. Θα κάνω περίπου είκοσι τη μέρα και μόνο Prince.»

Μανώλης, 74

«Άρχισα το κάπνισμα στα δεκαπέντε μου και μετά στα τριάντα το έκοψα. Το ξανάρχισα όμως κοντά στα πενήντα. Είχα προλάβει τα Santé τα άφιλτρα στην κόκκινη κασετίνα, τα Παλλάς, τα ASOS στην κασετίνα και τώρα καπνίζω αυτά εδώ τα LM. Θα κάνω το πολύ δέκα τη μέρα και δε θα πάω τον καπνό μέχρι κάτω. Ίσα να κάνω την κίνηση.»back to main