Για chicago και εκμέκ παγωτό στη Χαρά
Νιόβη Ασπρολέων

Το αμαρτωλό Chicago, το φημισμένο Εκμέκ και το θεαματικό Ice Cream Soda, κρατούν τη Χαρά από το 1969, ψηλά στη λίστα των παραδοσιακών αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων.

Φώτο: Eftychia Vlachou

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 1969, τη στιγμή που η “Χαρά”, έφερε στην οδό Πατησίων τα πολίτικα παγωτά της, όμως ,αν εξαιρέσουμε κάποιες μοντέρνες πινελιές, λίγα έχουν αλλάξει. Η συνταγή είναι η ίδια: τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, σομόν τοίχοι και καθρέφτες με κοκοφοίνικες, σταματάνε τη χρονομηχανή κοντά στο ’70.

Το ζαχαροπλαστείο, παραδόξως, δεν πήρε το όνομά του, από κάποιον απ’ τους ιδιοκτήτες, αλλά  από το συγκρότημα πολυκατοικιών που βρίσκεται δίπλα.  Η, Νικολέτα, ή αλλιώς το “μικρό αφεντικό”, όπως ακούσαμε να την προσφωνούν, κρατάει τα ηνία της Χαράς τα τελευταία χρόνια μαζί με τον πατέρα της, που πήρε στα χέρια του το ζαχαροπλαστείο από τoν πατέρα του. Ενώ έφτιαχνε παραγγελίες που έπρεπε να φύγουν άμεσα με το delivery boy(!) και έβαζε κορδέλες σε κουτιά με τούρτες παγωτό για δώρο, μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία του καταστήματος.
“Η γιαγιά μου, η Αριστέα, ήρθε από την Σμύρνη στην Αθήνα, μετά το διωγμό του 1922 και μετέφερε τις συνταγές για  εκμέκ και καϊμάκι παγωτό στο παπούτσι της. Το ζαχαροπλαστείο μας θεωρείται κλασικό.  Όταν θες κάτι παραδοσιακό έρχεσαι εδώ. Έρχονται ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη για το παγωτό μας. Παρόλο που είναι παλιά συνήθεια το να κάθεσαι σε ένα ζαχαροπλαστείο για παγωτό, έρχεται και νεαρός κόσμος που μαθαίνει το μαγαζί.  Σκοπός μου είναι να το επεκτείνω και να το μάθει ακόμα περισσότερος κόσμος.”

Παραγγείλαμε τα τρία must της “Χαράς”: Chicago, εκμέκ παγωτό και ice – cream soda. Όλες οι μερίδες είναι γενναίες και για δυνατούς παίχτες του παγωτού. Το Chicago είναι ένα πραγματικό ηφαίστειο σοκολάτας. Γαρνίρεται με σαντιγί, τριμμένο αμύγδαλο,  το κλασικό μπισκότο στην κορυφή και πάντα σε μεταλλικό πιατάκι.


Το εκμέκ, κάνει βουτιά στο σιρόπι. Το λίγωμα όμως αντισταθμίζεται με τις δροσιστικές μπάλες  παγωτού που το συνοδεύουν. Πολύ πιθανό να θελήσεις να το μοιραστείς μ’ ένα φίλο, καθώς η ποσότητα θα έπρεπε να κηρυχθεί παράνομη.

Το ice - cream soda ,από την άλλη, είναι θεαματικό, αλλά χάνει στη γεύση. Ωστόσο, φήμες λένε, ότι με το dissert αυτό μπορείς να εντυπωσιάσεις στο πρώτο ραντεβού. Ρίχνεις τη σόδα μέσα στο ποτήρι με το παγωτό και αυτό αφρίζει . Το μακρύ κουταλάκι που το συνοδεύει, ενδείκνυται για τάισμα στο στόμα και έρχεται και κολλάει με την περιρρέουσα ρομαντική ατμόσφαιρα στο πεζοδρόμιο του ζαχαροπλαστείου.

Καλτ ατμόσφαιρα, δυνατές γεύσεις και φιλικοί άνθρωποι:  ένα απόγευμα στη “Χαρά” ήταν ό,τι έπρεπε για να αποδράσουμε από τη λάβρα του καλοκαιριού στην πόλη.

Χαρά, Άνω Πατήσια, Λεωφ. Πατησίων 339.back to main