Teranga Beat: Μία ελληνική εταιρία στη Σενεγάλη
Μαρία Παππά

Ο Αδαμάντιος Καφετζής βρέθηκε για διακοπές στη Σενεγάλη και γοητεύτηκε από την αφρικανική μουσική.

Έτσι, ανακάλυψε ξεχασμένα διαμάντια και αποφάσισε να τα κάνει γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, φτιάχνοντας μία δισκογραφική με έδρα την Σενεγάλη.

Στην τοπική διάλεκτο wolof της Σενεγάλης, η λέξη «Teranga» σημαίνει φιλοξενία. Για τους Σενεγαλέζους, όμως, συμβολίζει όμως κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι μια λαϊκή παράδοση, ένας τρόπος ζωής που θέλει τις οικογένειες να καλωσορίζουν τους ξένους στα σπίτια τους, να τους βοηθάνε απλόχερα όταν το έχουν ανάγκη και να τους προσφέρουν όλες τις ανέσεις. Ακόμη κι αν αυτό είναι εις βάρος του ελάχιστου εισοδήματός τους. Το μόνο που ζητούν σε αντάλλαγμα είναι να βοηθήσουν αυτούς ή τα παιδιά τους, όταν το έχουν ανάγκη. Μέσα σε αυτό το ανιδιοτελές περιβάλλον, δρα από το 2010 η «Teranga Beat», η δισκογραφική εταιρεία του Αδαμάντιου Καφετζή. Στα ελληνικά το όνομά της σημαίνει «φιλόξενος ρυθμός» και οι σχέσεις του Αδαμάντιου με την χώρα και τους ήχους της ξεκινάνε από πολύ παλιότερα:
«Είχα περάσει από μικρός από διάφορα είδη μουσικής, μέχρι που κάποια στιγμή  άρχισε να με ενδιαφέρει η αφρικάνικη μουσική και άρχισα να μαζεύω δίσκους. Τότε, δεν ήταν τόσο διαδεδομένες οι πληροφορίες στο ίντερνετ και οι δίσκοι στην ελληνική αγορά ήταν ελάχιστοι. Προέκυψε όμως μια ευκαιρία να ταξιδέψω στη Σενεγάλη για διακοπές. Εκεί έψαξα και έμαθα τη μουσική καλύτερα και είδα τα συγκροτήματα ζωντανά. Την πρώτη φορά κάθισα για 20 μέρες. Ήταν το 2003. Τότε ήμουν 24 χρονών. Κάποια στιγμή είχα την τύχη να αγοράσω ένα μεγάλο μέρος από τη συλλογή ενός σημαντικού συλλέκτη. Όταν πέθανε η γυναίκα του, την πούλησε  στη Λέσχη του Δίσκου και έτσι την ανακάλυψα. Ήταν η πρώτη φορά που είχα μπροστά μου τόσο μεγάλη ποσότητα αφρικανικής μουσικής. Πάντα η μουσική που μου άρεσε πιο πολύ προερχόταν από την περιοχή της Δυτικής Αφρικής γύρω από τη Σενεγάλη, δηλαδή από χώρες όπως  το Μάλι, η Γουινέα, η Γκάμπια... Την εταιρεία, σκεφτόμουν να την φτιάξω από το 2008. Είχε μπει στο μυαλό μου, επειδή έβλεπα κάποιες εταιρείες του εξωτερικού που έκαναν αντίστοιχες δουλειές και σκέφτηκα να το κάνω κι εγώ για τη σενεγαλέζικη μουσική. Την εποχή του '60 όλα τα συγκροτήματα της Σενεγάλης έπαιζαν κουβανέζικη μουσική, γι’ αυτό έχει τόσο λατινικό χαρακτήρα.  Ήταν η μουσική που τους ταίριαξε περισσότερο, ίσως επειδή ήταν πιο κοντά στο ρυθμό τους, οπότε αυτή αγαπήσανε, αυτή τους άρεσε να χορεύουν και γι' αυτό ήταν τόσο στη μόδα. Και στο ντύσιμο και σε όλα. Κάποια στιγμή επειδή έκανα μια αναβάθμιση στο ηχοσύστημά μου, ανακάλυψα ότι οι δίσκοι αυτοί είχαν καλές ηχογραφήσεις.  Όλοι συζητούσαν για την κακή ποιότητα ήχου τους αλλά τελικά ήταν κακό το τύπωμα στο βινύλιο. Έτσι κατέβηκα το καλοκαίρι του 2009 στη Σενεγάλη με σκοπό να βρω τις αυθεντικές ηχογραφήσεις. Και τις βρήκα. Στην αρχή όταν ρώταγα μου έλεγαν όλοι ότι δεν υπάρχουν, ότι έχουν πεταχτεί, ώσπου κάποια στιγμή πήγα να αγοράσω κάποιους δίσκους σε ένα σπίτι ενός παλιού παραγωγού. Εκεί ανακάλυψα ότι οι γιοι του είχαν κρατήσει όλες τις παλιές ηχογραφήσεις του πατέρα τους που είχε πεθάνει. 



Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής 4 κυκλοφορίες, 2 με υλικό από τη Σενεγάλη και 2 από την Γκάμπια. Οι φωτογραφίες –εκτός από τις παλιές- και τα σχέδια στα εξώφυλλα είναι όλα δικά μου. Είναι υλικό από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι τη δεκαετία του ‘80 αλλά με ενδιαφέρει να γίνουν και καινούριες δουλειές, όπως έγινε με την μπάντα του πρώτου δίσκου. Συγκεντρώθηκαν και ξαναδούλεψαν μαζί και φέτος κάναμε ένα πολύ πετυχημένο μικρό τουρ. Μιλάμε για μουσικούς μεγάλης ηλικίας πια, που είναι 65 χρονών. Δουλεύουν μαζί πάνω από σαράντα χρόνια και μαλώνουν μεταξύ τους πάνω από σαράντα χρόνια. Οι Σενεγαλέζοι είναι φιλικοί, αλλά είναι και λίγο περίεργοι. Είχαν πολιτικά προβλήματα, αλλά τώρα που έχουν δημοκρατία αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα ως αποτέλεσμα της φτώχειας. Στην Ευρώπη ανεβαίνει η ακροδεξιά και στις αραβικές, αφρικανικές χώρες, ο θρησκευτικός φανατισμός. Είχα σκεφτεί να μείνω μόνιμα στη Σενεγάλη, αλλά δεν μπορώ. Δεν αντέχω. Η ζωή εκεί είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει πολύ φτώχεια και δεν είναι καλό πράγμα. Βέβαια, αν είχα ανοίξει εδώ την εταιρεία θα την είχα κλείσει ήδη.  Ίσως αργότερα να μεταφερθεί σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γενικά, όμως, περνάω το 1/3 του χρόνου μου εκεί.  Στην Ελλάδα, το ραδιόφωνο δεν παίζει τίποτα. Ούτε ο Κosmos Fm, που υποτίθεται ότι παίζει αυτή τη μουσική. Μέχρι πρόσφατα που με κάλεσαν να μιλήσω σε μια εκπομπή, αγνοούσε επιδεικτικά την ύπαρξη της εταιρείας, ενώ υπάρχει δύο χρόνια...

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τα 4 άλμπουμ:

Guelewar – Halleli n’ Dakarou



Idrissa Diop and Cheikh Tidiane Tall – Diamonoye Tiopite



Karantamba – Ndigal



Royal Band de Thies – Kadior Demb

www.terangabeat.com



back to main