Bvdub
Serenity
Darla Records , 2012 9
Χρήστος Μ.

Ο Brock Van Way είναι ένας συνθέτης ηχοτοπίων και «περιβαλλοντολογικής» μουσικής. Ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τελευταία εθεάθη στην Κίνα. Αν και DJ από το 1993, μόλις το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ σαν Bvdub.

Έκτοτε η δισκογραφία του αυξάνεται με εκθετικό βαθμό, έχει συνολικά 16 μεγάλους δίσκους και 14 e.p. ή single, ενώ οι συνεργασίες του με άλλους παρεμφερείς συνθέτες είναι πλέον αναρίθμητες. Τεράστια ποσότητα παραγωγής, όχι ασυνήθιστη στους καλλιτέχνες του είδους του, αλλά χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα. Αυτό τον κάνει έναν από τους πι σπουδαίους συνθέτες ηλεκτρονικής ambient μουσικής τα τελευταία χρόνια. Το ''Serenity'' είναι το καλύτερο, από τα τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησε φέτος. Αν τα προηγούμενα άλμπουμ του παρέσερναν σε ένα βαθύ εσωτερικό ταξίδι, το ''Serenity'' έχει τελείως άλλη διάθεση.
Ο τόνος εδώ είναι περισσότερο ζωηρός, η εσωστρέφεια παραμένει, όμως η διάθεση είναι περισσότερο αισιόδοξη και οι συνθέσεις φωτεινότερες. Δεν ακολουθεί άλλη κατεύθυνση. Η αισθητική, ο τρόπος που ενορχηστρώνει νέφη επαναλαμβανόμενων μελωδιών και ήχων, σε μια συμφωνία για αυτοσυγκέντρωση ή ηχητικό ισοδύναμο περιπλάνησης του νου, πάνω από δυνάμεις βαρύτητας ή κάτω από νερό, ακολουθείται και εδώ. Μόνο που η πραγματικά εμπνευσμένη χρήση απλούστατων και χαλαρών ρυθμικών μοτίβων, καθώς και γυναικείων επαναλαμβανόμενων πολλαπλών φωνητικών, αλλάζει άρδην ό,τι και να περιμέναμε από τον συνθέτη. Η είσοδος, η παραμονή και η αλληλοεπίδραση με την ηχητική βάση, ύστερα από παρατεταμένες, εξαιρετικές για άλλη μια φορά drone εισαγωγές είναι σαν το άναμμα της μηχανής. Θέτει το ηχητικό οικοδόμημα σε ανελικτική αισθησιακή κίνηση, προκαλώντας όλο τον συναισθηματικό κόσμο του ακροατή σε εγρήγορση και φτάνει το νου σε κατάσταση ευφορίας. Σε συνθέσεις όπως το ''Energy'', το '' Strength'' και το ''Serenity'', ο συγχρονισμός των αισθήσεων φέρνει τον ακροατή σε μια εξαιρετική κατάσταση ευχαρίστησης, απόρροια πραγματικά λεπτής και επιδέξιας ενορχηστρωτικής ικανότητας. Είναι οι τρείς κορυφαίες στιγμές του δίσκου. Οι υπόλοιπες τρείς , εξαιρετικές και αυτές, συνθέσεις, ''Unity'', ''Love'' και '' Beauty'' στέκουν μετέωρες, χωρίς βαρύτητα, έτοιμες πάντα να διακτινίσουν από το βαρυτικό πεδίο και να παρασύρουν τον ακροατή σε ένα εκστατικό ταξίδι, που εύχεσαι να ήταν χωρίς επιστροφή.
Γιατί το θέμα αυτού του άλμπουμ όπως κατανοείται από το γράφοντα και ειλικρινά, μόνιμο ταξιδευτή τις τελευταίες μέρες με συντροφιά και «καύσιμο» το συγκεκριμένο δίσκο, είναι η αναζήτηση του απόλυτου ορισμού εννοιών όπως: «Ενότητα», «Ομορφιά», «Ενέργεια», « Αγάπη», «Σθένος», «Γαλήνη». Δεν ονόμασε έτσι τυχαία, ο Bvdub αυτές τις έξι συνθέσεις του άλμπουμ. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι η απλή, ωραιοπαθής περιπλάνηση στη φόρμα και την αισθητική, μπούσουλας σε στιγμές μη έμπνευσης .

Είναι κάτι ανώτερο. Οι έξι συνθέσεις φιλοδοξούν και στο τέλος καταφέρνουν να είναι έξι Ύμνοι σε έξι παραμέτρους για Ευτυχία, από καιρό ξεχασμένες ή χαμένες. Αυτή η πραγματικά σοβαρή αναζήτηση του νοήματός τους σε μουσικό επίπεδο, γίνεται αφορμή όχι μόνο για τη δημιουργεί, έξι καλαίσθητων συνθέσεων και προωθητική πηγή ενέργειας σε ένα κόσμο καθαρό, απέριττο, ονειρικό, τρυφερά νοσταλγικό. Η διάρκεια των συνθέσεων δεν είναι καθόλου μεγάλη. Είναι όση χρειάζεται για να φτάσει κανείς σε ενός άλλου είδους έκσταση. Όχι να ανοιχτούν οι στουπωμένοι δίαυλοι του εγκεφάλου μόνο. Αλλά και της Ψυχής. Είναι λίγες οι φορές που έχω συναντήσει έργα σαν το ''Serenity''. Τόσο καθαρά, διαυγή, ήρεμα και με εσωτερική δύναμη. Απορροφώ κάθε δευτερόλεπτο και δεν ξέρω αν ποτέ καταφέρει ο Bvdub να ξανακάνει τέτοιο έργο. Είναι το καλύτερό του και ένα άλμπουμ που αξίζει να ακουστεί από κάθε ανθρώπινη ψυχή. Πραγματικά εμπνευσμένο...»back to main