Prince Rama
Trust
Paw Tracks, 2011 8
Χρήστος Μ.

Ζουν στο Brooklyn, στη Νέα Υόρκη και τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους (γυμνάσιο) τα έχουν περάσει στο μεγαλύτερο κοινόβιο Hare Krishna, στη Φλόριδα και μετά στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Βοστόνη.

Είναι το δημιούργημα των αδελφών Taraka και Nimai Larson, παρέα με τον φίλο και για χρόνια γκόμενο της μίας, Michael Collins.

Το ''Trust'', είναι το πέμπτο τους άλμπουμ, το πρώτο χωρίς τον Michael Collins και αποτελείται από έξι μακροσκελή τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε μια Χριστιανική Εκκλησία του 19ου αιώνα και αρχικά θα ήταν τα μέρη μιάς τελετουργίας που θα παρουσιαζόταν μόνο στη σκηνή.

Η μουσική των PRINCE RAMA, αποτελείται από ψυχεδελικές αρμονίες,τελετουργικά κρουστά,φωνητικά που συνήθως ψέλνουν στα Αγγλικά και στα Ινδικά και είναι ενορχηστρωμένα,ακολουθώντας αρχέγονες τεχνικές που στο ροκ και στην ποπ εφαρμόζονται πάντα αλλά λίγες είναι οι φορές που έρχονται κατ'ευθείαν από την ψυχή και το θρησκευτικό υπόβαθρο του καλλιτέχνη. Στο ''Trust'' αυτά τα στοιχεία είναι εντονότερα από κάθε άλλη φορά.

Μετά από την ατμοσφαιρική εισαγωγή/είσοδο, οι αρμονίες των φωνών σε υποδέχονται με αγάπη ενώ τα υπέροχα ηχογραφημένα κρουστά, παίζουν αρχέγονους εκστατικούς ρυθμούς σε αργούς χρόνους. Μετά από ένα σχεδόν ερωτικό παιχνίδι επιβράδυνσης/επιτάχυνσης χρόνων, με τα συνθ να δημιουργούν τελετουργική ένταση, τις φωνές πότε χαρούμενες πότε βλοσυρές, αλλά πάντα με πρόθεση να υποδεχτούν τον ακροατή σε ανώτερες σπείρες και τα κρουστά σε κατάσταση αναμονής, η όλη σύνθεση, την κατάλληλη στιγμή, «χτυπάει κόκκινο» και κορυφώνεται, με πίδακες χρωμάτων να ξεπηδούν παντού και μετατρέπεται σε ένα ζωηρό ηχητικό γαϊτανάκι που προκαλεί γενική ευφορία. Μέχρι το σβήσιμο της σύνθεσης σε χαλαρότερους χρόνους η τελική ηρεμία/νιρβάνα/φώτιση /ανακούφιση, όπως θέλετε πείτε το, αφήνει τον ακροατή χαλαρό και ήρεμο. Φυσικά αυτό δεν πιάνει πάντα, αλλά οι προθέσεις και η προσπάθεια μετράνε πάρα πολύ. Το καλύτερο άλμπουμ των PRINCE RAMA δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά βρίσκονται στη λωρίδα γρήγορης κυκλοφορίας γι' αυτό.

Η μουσική του ''Trust'' είναι πιο φωτεινή και πιο αισιόδοξη από το περσινό τους άλμπουμ '' Shadow Temple'', πιο οργανωμένη και στοχευμένη, κυρίως όμως είναι μουσική φτιαγμένη με συνείδηση και ένστικτο, με πνευματικά μέτρα και σταθμά.

Ακούγεται ενοχλητική στα κυνικά αυτιά, σαν μια ποπ γραφικότητα κάποιων «βλαμμένων» κολλημένων θρησκόληπτων ή μαστουρωμένων New Ager, αλλά φυσικά δεν είναι έτσι. Είναι καθαρά indie/alternative ηλεκτρονική μουσική, με ποπ και ψυχεδελικά στοιχεία, επιρροές απο θρησκευτικούς ύμνους και Ινδουιστικές παραδόσεις, την Kate Bush, τις Bollywood μουσικές, τους GANG GANG DANCE, ανακατεμένα και επεξεργασμένα με τις Αρχές που περιγράψαμε πιο πάνω και όχι με άξονα το εμπορικό και hype κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας. Δεν έχει τη φιλοδοξία να προσηλυτίσει σε ψεύτικες ευτυχίες ή να κάνει hype και φασαρία, αλλά μπορεί να κάνει τον ακροατή, από τον πιο συνειδητοποιημένο μέχρι τον πιο ισοπεδωμένο από τις κοινωνικές συνθήκες, να κοιτάξει ψηλά και να αισθανθεί έστω και για ένα δευτερόλεπτο μέρος ενός κοσμικού συνόλου και κυρίως να τον ευχαριστήσει.

Οι PRINCE RAMA είναι ένα σχήμα που ξεχωρίζει από τη σύγχρονη Αμερικάνικη μουσική Αναγέννηση των τελευταίων χρόνων -και ειδικά το ''Trust'' συστήνεται ανεπιφύλακτα, όχι μόνο στους λάτρεις του εξωτικού και του αλλόκοτου ροκ και ποπ, αλλά και σε αυτούς που θέλουν κάτι παραπάνω από μουσική για σεξ, καψούρα, εκτόνωση κλπ...

http://tospitimetaparaxena.blogspot.com/search/label/PRINCE%20RAMA

http://www.facebook.com/princeramaofayodhya?sk=wall

http://www.paw-tracks.com/edit/catalogPops/paw37Pop.htmback to main