Όλα τα πρωινά του κόσμου
the ough! team

Δώδεκα από τα πιο ενδιαφέροντα (αλλά όχι απαραίτητα και νόστιμα) πρωινά γεύματα του κόσμου, αποδεικνύουν ότι η μαγειρική είναι κάτι παραπάνω από τροφή, αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του ανθρώπου. 

Αμερική (επάνω φωτογραφία).

Το κλασικό αμερικάνικο πρωινό περιλαμβάνει παχιές τηγανίτες με σιρόπι και βατόμουρα, σε συνδυασμό με λεπτές φέτες μπέικον. Εναλλακτικά μούσλι, αλλά ποιος λέει όχι σε τέτοια λιχουδιά;

Ισπανία

Το Pan a la Catalana ή Pan con Tomate είναι απλό, γρήγορο και πεντανόστιμο. Φέτες ψωμί αλειμμένες με σκόρδο και ντομάτα, στις οποίες προσθέτουμε λάδι και αλάτι για την γεύση και το μεσογειακό μας πρωινό είναι έτοιμο. Για έξτρα γεύση, μπορείς να προσθέσεις τυρί, ζαμπόν ή λουκάνικο.

Ισλανδία

Χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα δυνατό πρωινό για να ανταπεξέλθεις τα παγωμένα σκοτεινά πρωινά του Αρκτικού κύκλου. Ένα πλιγούρι βρώμης με λίγη μαύρη ζάχαρη, σταφίδες και ξηρούς καρπούς από πάνω, όμως, μπορεί να φέρει το Βόρειο Σέλλας.

Ταϊλάνδη

Με 30 Bhat μπορείς να αγοράσεις ένα γευστικό πρωινό στους υπαίθριους πάγκους των δρόμων της Ταϊλάνδης. Πικάντικο ψάρι με άρωμα μέντας, μαζί με sweet & spicy χοιρινό σε συνοδεία ρυζιού, είναι το πιάτο για το οποίο μιλούν Puttaya και Bangkok. Και όχι κατσαρίδες.

Πολωνία

Γνωστό και ως Jajeczica, το παραδοσιακό Πολωνικό πρωινό περιλαμβάνει ομελέτα με συνοδεία κομματιών χωριάτικου λουκάνικου (kielbasa) και τηγανίτες πατάτας.

Περού

Το Περού δεν κάνει διακρίσεις, έχει το ‘ceviche’ και το σερβίρει πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Πρόκειται για πιάτο θαλασσινών από φρέσκο ωμό ψάρι, μαριναρισμένο σε χυμούς εσπεριδοειδών. Φυσικά η συνταγή περιλαμβάνει άφθονες καυτερές πιπεριές.

Ιαπωνία

Τι άλλο από tofu και μάλιστα βουτηγμένο σε σόγια σως; Τίποτα. Εκτός και αν προτιμάς ψάρι με ρύζι. Τελικά οι Ιάπωνες πρωτοτυπούν μόνο σε πατέντες τηλεμάρκετινγκ και gadget.

Φιλιππίνες

Ώριμα μάγκο είναι το ορεκτικό στο πρωινό μπουφέ των Φιλιππίνων. Ακολουθεί ρύζι για ενέργεια και τα μικρά τοπικά λουκάνικα longganisa που όταν τηγανιστούν με σκόρδο και αλάτι, τα αποκαλούν sinangag. Το sinangag μπορεί να συνδυαστεί με αυγά, κρέατα ή φασόλια για να ολοκληρώσει την χορταστική πανδεσία.

Γαλλία

Petit Croissant όλων των ειδών, κατακλύζουν το γαλλικό μπουφέ. Αν μάλιστα τα συνοδέψεις με καβουρδισμένα αμύγδαλα, βούτυρο, σοκολάτα ή κρέμα, ίσως να μην σηκωθείς ποτέ από το τραπέζι. Ίσως να γίνεις croissant.

Ινδία

Αν έχεις γλιτώσει το delhi belly, αξίζει να δοκιμάσεις το ινδικό πρωινό. Αναφέρομαι φυσικά στο ινδικό tofu, τις φακές, τα λουκάνικα λαχανικών, τις πιπεριές κέρατο και τις ψητές πατάτες με δεντρολίβανο. Αν και η συνταγή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, τα βασικά υλικά είναι αυτά. Και είναι spicy.

Βιετνάμ

Το Βιετνάμ σερβίρει κρέας βουτηγμένο σε χυλό από σιμιγδάλι. Στο πιάτο της εικόνας μπορεί κανείς να διακρίνει ρίζες φασολιών σόγιας, χοιρινό γεμιστό με πιπεράτο κιμά, κομμάτια χοιρινής καρδιάς και στομαχιού, λουκάνικα (blood pudding) και κινέζικα ντόνατς. Μάλλον ξύπνησες στραβά.

Μ. Βρετανία

Φασόλια, λουκάνικα, μπέικον, αυγά, μανιτάρια και πατάτες hash browns είναι τα τυπικά υλικά για το περιβόητο English Breakfast. Προσθέστε σε αυτά ένα τοστ ή μια μαύρη πουτίγκα και θα έχετε ενέργεια μέχρι το επόμενο πρωί.

 

via. designyoutrust



back to main