Μωρά στο νερό
Μαρία Παππά

Ο Θοδωρής Βασιλάτος μαθαίνει τα μωρά να κολυμπούν και είναι από τους πρώτους που ξεκίνησε το πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης στην Ελλάδα. Τον συναντήσαμε, μιλήσαμε για τον τρόπο που μαθαίνει ένα μωρό να επιπλέει και παρα-μορφωθήκαμε για το θέμα.

Πώς ασχοληθήκατε με την βρεφική κολύμβηση;
Είμαι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ, δηλαδή καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα κολύμβηση. Το 2001, μόλις αποφοίτησα, εργάστηκα σε ένα κολυμβητήριο στο οποίο είχα αναλάβει υπεύθυνος στα παιδικά προγράμματα που ξεκινούσαν από 4 ετών. Πάνω στην αναζήτησή μου για φωτογραφίες για κάποιο διαφημιστικό, έπεσα σε μια ξένη ιστοσελίδα για τη βρεφική κολύμβηση, έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα και είπα «μου αρέσει και θα το κάνω». Αφού έφτιαξα ένα σχέδιο και πήρα κάποιες πρώτες επιμορφωτικές πληροφορίες μέσα από βιβλία, καθώς και την άδεια από την ομάδα, το ξεκίνησα. Αυτό έγινε τον Απρίλιο του 2002 και το πρόγραμμα είχε την ονομασία Ναυτίλος και ήταν για μωρά ηλικίας από 8 μηνών. Η μορφή του ήταν παιδί, γονέας και προπονητής μαζί. Την επόμενη χρονιά από τα 4 άτομα που ήμασταν, φτάσαμε στα 25 άτομα. Μετά έφυγα από το Σύλλογο και έκανα μόνος μου το πρόγραμμα. Την πιο καλή χρονιά του έφτασα να έχω τρία κολυμβητήρια και πάνω από 200 μέλη.

Τι είναι η βρεφική κολύμβηση;
Η βρεφική κολύμβηση είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Κολύμβηση για βρέφη. Τα μωρά έχουν πολύ καλή σχέση με το νερό, λόγω των γονιδίων που έχει ο άνθρωπος να έχει καλή σχέση με το νερό. Έτσι βγαίνοντας από τη μήτρα της μητέρας, αν κάποιος τα βάλει στο ζεστό νερό, αισθάνονται πολύ ευχάριστα. Εμείς διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα κατάλληλο για κάθε ηλικιακή περίοδο έως τα 4 έτη του παιδιού που σαν κύριους στόχους έχει τους: υγεία-ασφάλεια-ψυχαγωγία. 

Θέλει ζεστό νερό πάντα;
Ναι, γιατί αν βάλουμε κρύο νερό, τότε τα αποτελέσματα είναι αντίθετα. Τα μωρά αντί να νιώσουν ασφάλεια, νιώθουν ανασφάλεια. Βάζοντας ένα μωρό στο ζεστό νερό, επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα, μπορεί και κινείται άνετα και, επειδή το νερό έχει αντίσταση, ταυτόχρονα αθλείται κιόλας. Τα οφέλη για τα μωρά είναι: α) δυνάμωμα των πνευμόνων λόγω της υδροστατικής πίεσης το οποίο βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων β) πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων στάσης σώματος, γ) Επίσης ενισχύεται πολύ περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα διότι τα παιδιά αντέχουν περισσότερο στο κρύο. Αξίζει να σημειωθεί ο μηχανισμός με τον όποιο γίνεται αυτό. Το ανθρώπινο λίπος είναι 2 ειδών, το καφέ και το λευκό. Το καφέ προσομοιάζει στο βρεφικό και είναι πιο θερμομονωτικό από το λευκό. Όσοι κολυμπούν αναπτύσσουν το πρώτο κι έτσι κρυώνουν δυσκολότερα -εξασθενούν δυσκολότερα- αρρωσταίνουν δυσκολότερα. Τα οφέλη υγείας που αποκομίζει ένα βρέφος από αυτή τη δραστηριότητα είναι και ο κύριος στόχος της.

Τι χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να γίνει προπονητής βρεφικής κολύμβησης;
Αν ένας δάσκαλος αγαπάει τα παιδιά μπορεί να γίνει πολύς καλός δάσκαλος βρεφικής κολύμβησης σε personal training. Για να μπορείς να κάνεις βρεφική κολύμβηση πρέπει να αγαπάς και τους γονείς, γιατί σε αυτούς θα δώσεις τις κατευθύνσεις. Εκεί είναι το πιο δύσκολο και υπεύθυνο κομμάτι. Τον γονέα είναι δύσκολο να τον οδηγήσεις. Οι γονείς μαθαίνουν μέσα από το πρόγραμμα πρώτες βοήθειες για βρέφη και νήπια, να είναι ασφαλείς συνοδοί των παιδιών τους δίπλα και μέσα στο νερό, παιδοκεντρική εκπαίδευση, γνωρίζουν τις δυνατότητες των παιδιών τους και το χαρακτήρα τους. Παράλληλα ψυχαγωγούνται κι αυτοί από τη δραστηριότητα και ξεφεύγουν από την καθημερινότητα. Για τα μωρά τώρα ο τελικός στόχος ο οποίος είναι κυρίως αποτέλεσμα είναι να μάθουν να κολυμπάνε. Η κολύμβηση μοιάζει με το περπάτημα, χρειάζεται μια απλή αλλά ουσιαστική βοήθεια για να οδηγήσει κάποιος το νήπιο στο να περπατήσει. Απλώς η κολύμβηση αργεί περισσότερο, διότι αναπτύσσεται σε ένα άλλο περιβάλλον, το υδάτινο. Τελικός  προπονητικός στόχος στη βρεφική κολύμβηση είναι ένα παιδάκι να κολυμπήσει όρθιο σαν σκυλάκι όπως το λέμε εμείς και όχι να μάθει  ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο, ή πεταλούδα. Αυτά είναι ειδίκευση κολύμβησης.

Σε ποιες ηλικίες σας φέρνουν τα παιδιά για μάθημα;
Το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει από όταν είναι το μωρό 5 εβδομάδων, υπό συνθήκες. Σε ένα απλό κολυμβητήριο, όπως σε ένα δημοτικό κολυμβητήριο με τη μικρή θερμαινόμενη πισίνα, μπορούν να ξεκινήσουν από 6 μηνών.

Ποιο είναι το πιο αστείο περιστατικό που σας έχει τύχει με τα παιδιά;
Μια φορά, ανέβηκε ένας δυομισάχρονος στον βατήρα της μεγάλης πισίνας και κατούρησε. Είναι το πιο αστείο που μπορώ να θυμηθώ. Είναι μαγική η στιγμή που ξεκινούν και κολυμπούν χωρίς βοήθεια και ιδιαίτερα για τους γονείς που όσο και να λένε ότι δεν τους πειράζει και ότι δεν βιάζονται, θέλουν να το δουν και όταν αυτό γίνεται, ενθουσιάζονται.

Τα μωρά όντως επιπλέουν στο νερό;
Τα τελευταίο που καταφέρνουν τα παιδιά είναι να στηρίζουν το βάρος του κεφαλιού τους και να κολυμπούν απεριόριστα έτσι. Ένα μωρό όμως μπορεί να επιπλεύσει αν χαλαρώσει στην ύπτια θέση, επειδή όλο το σώμα δέχεται την άνωση του νερού και το στόμα είναι έξω από το νερό. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να το μάθεις να ηρεμεί σε αυτή τη θέση από μικρή ηλικία -κάτω των 8 μηνών-  γιατί τα περισσότερα μωρά μετά την ηλικία αυτή δεν μπορούν στην ύπτια θέση γιατί χάνουν τον έλεγχο του χώρου. Για να μάθει να κολυμπήσει όμως κανονικά σαν σκυλάκι χρειάζεται να περάσει τα 2 έτη. Στην σχολή μου το μικρότερο μωρό που έχει κολυμπήσει ήταν δύο χρονών και ήταν και συνονόματο! Σε ύπτια θέση όμως έχουν επιπλεύσει αρκετά νήπια και μικρότερης ηλικίας. Τα νεογέννητα έχουν αντανακλαστικό κολύμβησης. Δηλαδή μια ικανότητα που δεν περνάει από σκέψη όπως π.χ. αν πάει να μπει κάτι στο μάτι μας, κλείνει το μάτι μας χωρίς να το σκεφτούμε. Αυτό μας το δίνει η φύση για να μας προστατέψει από κινδύνους. Ένα τέτοιο αντανακλαστικό κολύμβησης έχουν τα μωρά στους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους. Πέφτοντας μέσα στο νερό, κρατάνε την αναπνοή τους και κολυμπούν για την επιβίωσή τους χωρίς να μπορούν να βγάλουν το κεφάλι τους έξω από το νερό. Αν το αφήσεις και δεν το πιάσεις μετά από μερικά δευτερόλεπτα θα λιποθυμήσει στο νερό και θα πνιγεί. Αυτό που λένε ότι τα μωρά ξέρουν να κολυμπάνε, δεν ισχύει. Έχουν ένα νεογνικό αντανακλαστικό το οποίο χάνεται. Εμείς, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε κάποιο μαθητή κάτω από 4 μηνών και να το κάνουμε συνειδητή αντίδραση. Στην βρεφική κολύμβηση θέλουμε τα παιδιά να κολυμπάνε συνειδητά και όχι αντανακλαστικά. 

www.babyswimming.grback to main