Πακιστανικά γλυκά στο «Όμορφο» της Ομόνοιας
the ough! team

Αν βαρέθηκες τις κρεμ-μπρουλέ και τα σιροπιαστά σου προκαλούν μόνο λίγωμα, είναι καιρός να βρεις το μπράχμα σου στην Ινδική ζαχαροπλαστική.

Φωτο: Manteau Stam.

Το ‘Νεραλά’ στην Ομόνοια έχει τους πάγκους του γεμάτους πολύχρωμα γλυκά από Ινδία και Πακιστάν. Ο ιδιοκτήτης του, κατά κόσμον Γιούνας, είναι Πακιστανός ζαχαροπλάστης. Τον συναντήσαμε κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού και μας αποκρίθηκε ότι όλη μέρα απαγορεύεται να φας και να πιείς νερό, όση ζέστη και αν κάνει. ‘Ούτε τσιγάρο επιτρέπεται’ συμπλήρωσε πικρά.

Τα ινδικά γλυκά είναι φτιαγμένα συνήθως από γάλα, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς ή σόγια. Η γεύση τους είναι περισσότερο ουδέτερη, η υφή τους πολλές φορές θυμίζει γλυκό που δεν έχει ψηθεί ακόμα. Εκτός από γλυκά θα βρεις ακόμα κουλουράκια, παξιμάδια, σάλτσες και χυμούς μάνγκο –που τόσο αγαπούν οι Πακιστανοί- και κάτι summer drink που αποκαλούν ‘πατρίζα’.

‘Από το μαγαζί ψωνίζουν Πακιστανοί και Ινδοί από την γύρω περιοχή, έρχονται όμως και Έλληνες. Πολύ αρέσει στους Έλληνες το μαγαζί’. Η περιοχή έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια που ο Γιούνας διατηρεί το ζαχαροπλαστείο. ‘Ο κόσμος φοβάται να έρθει γιατί υπάρχουν ναρκωτικά και εγκληματικότητα. Γι’ αυτό δεν έχει πολύ δουλειά’. Στην ερώτηση αν έχει δοκιμάσει ελληνικά γλυκά, μού απάντησε ότι του αρέσουν πολύ ‘αλλά έχουν πολύ σοκολάτα’.

‘Νεράλα’ σημαίνει ‘όμορφο’ στα πακιστανικά και η ομορφιά του μικρού μαγαζιού στην Ομόνοια κρύβεται στις μικρές του λεπτομέρειες: τα γλυκά που τσιμπολογά κρυφά ο μαγαζάτορας αψηφώντας το Ραμαζάνι, το βελούδινο διαφημιστικό του καταστήματος που εκτός από το τηλέφωνο και την διεύθυνση γράφει ένα μεγάλο ψαλμό από το Κοράνι και τις γραφιστικές λεπτομέρειες στην τζαμαρία του καταστήματος.

Αυθεντικές ανατολίτικες γεύσεις σε πολύ λογικές τιμές, λίγο πιο κάτω από την Ομόνοια. ‘Νεράλα’ στην Αγησιλάου 6.back to main