Ένας cool επαγγελματίας
Γεωργία Παπαστάμου

Συνέντευξη με έναν παγά.

Ο Διονύσης ασχολείται με το δροσερό -και λίγο αστείο στο άκουσμα- επάγγελμα του παγά. Πιο σωστά, εμπορεύεται και διανέμει πάγο. Όταν βέβαια τον ρωτάνε τι δουλειά κάνει απαντάει «οδηγός», μάλλον για να αποφύγει την απορία στο μάτι όσων αγνοούν ότι το παγάκι είναι ο χρυσός του καλοκαιριού. Μέρος της συνέντευξης που ακολουθεί έγινε μέσα σε ψυγείο.

Φωτο: Tomoko Rin

Πόσο καιρό κάνετε αυτή τη δουλειά;
Γύρω στα τέσσερα χρόνια.

Τι δουλειά κάνατε πριν;
Οδηγός.

Είναι καλά;
Το καλοκαίρι τρέχουμε σαν τρελοί. Τον χειμώνα τίποτα. Βολτούλες κάνω με τ’ αμάξι γύρω γύρω στην Αθήνα, μπας και πάρει τηλέφωνο κανένας πελάτης.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η δουλειά σας;
Σηκώνω τηλέφωνα, παίρνω παραγγελίες και μεταφέρω με το φορτηγάκι παγάκια όπου τα ζητήσουν.

Πού πάτε συνήθως τον πάγο;
Κυρίως σε καφετέριες. Λιγότερο σε εκδηλώσεις και σε ιδιώτες. Πάρτι κ.τ.λ.

Πώς φτιάχνονται τα παγάκια;
Με παγομηχανές. Γίνεται βέβαια πρώτα η διαδικασία της αντίστροφης όσμωσης, φιλτράρισμα ουσιαστικά. Έτσι έχουμε πιο καθαρό το νερό και κρατάει και το παγάκι πιο πολύ.

Όταν σας ρωτάνε τι δουλειά κάνετε τι λέτε; Παγάς, παγάκια;
Οδηγός! Ακούγεται λίγο περίεργο όταν λες ότι πουλάς παγάκια. Και εγώ πριν κάνω αυτή τη δουλειά έλεγα «παγάκια; τι θα κάνω ρε παιδιά; Που θα τα δίνω;». Και όμως. Αυτές τις μέρες γίνεται χαμός. Έχει λαχανιάσει το αυτί μου απ’ τα τηλέφωνα.

Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσεις το καλό παγάκια από τον «δεύτερο»;
Μόνο από την γεύση και τη μυρωδιά.

Ποιες είναι οι δυσκολίες τις δουλειάς;
Η κίνηση βασικά. Και το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται χαμός, ενώ το χειμώνα συνήθως πρέπει να ψάχνεις για άλλη ενασχόληση. Αλλά είναι ευχάριστη δουλειά. Πας σε καφετέριες, σε κερνάνε και ένα καφέ, βλέπεις κόσμο. Αλλά αργίες και γιορτές δεν υπάρχουν, επειδή ακριβώς δουλεύουμε με τις καφετέριες και τα μαγαζιά.

Σε όλα αυτά τα μπαράκια και τις καφετέριες που προμηθεύετε έχει τύχει ή έχετε ακούσει τίποτα περίεργο;
Έχω ακούσει σε μπαράκια ότι μεθάει κόσμος από το παγάκι. Επειδή κάποια παγάκια δεν είναι καλής ποιότητας, είναι από κακής ποιότητας νερό. Μου έχει πει μαγαζάτορας «παίρνω παγάκια από εσάς γιατί είναι καλά και δεν μου μεθάει ο κόσμος». Τον κοίταγα καλά καλά, αλλά αφού είναι πελάτης… ό, τι πει. Ή μερικοί πελάτες θέλουν να το παίξουν απαιτητικοί και μου λένε «α, εγώ θέλω ξηρό πάγο».  Τους λέω «βεβαίως, ορίστε, ξηρός είναι». Να το βάλεις τα σου αφρίσει ο καφές; Δεν λέει.back to main