Gastronomic Collectiva 6
Gastronomic Collectiva/Λύδα Παπαγεωργίου

Hawaii Five-0

Tiki tiki και aloha…Χαβάη ένας μικρός παράδεισος; Έτσι δείχνουν όλα. Ηφαίστεια αναδύοντας μάγμα από το πυθμένα της θάλασσας, διαμόρφωσαν  στη μέση του ειρηνικού ωκεανού αυτά τα υπέροχα νησάκια. Το ηφαιστειογενές αυτό πέτρωμα συνδυάστηκε με την θάλασσα και μαζί δημιούργησαν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο προϊόν, το μαύρο αλάτι Χαβάης. Στις ακτές του νησιού Molokai θα βρεις το ξεχωριστό αυτό προϊόν πήρε το χρώμα του και τις ουσίες του από τη λάβα. Οι μαύρες αυτές πέρλες, αποτελούμενες από φιλτραρισμένο νερό του Ειρηνικού, το οποίο εξατμιζόμενο και με την ανάμειξη διαφόρων μεταλλικών στοιχείων, συντελούν στη δημιουργία ενός gourmet αλατιού, με 80 και πλέον διαφορετικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία . Ο ενεργός άνθρακας που και περιέχει, είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και τη δράση του στη διαδικασία χώνεψης.       

φωτο: Giannis Mpesas   

Οι πέρλες στραυταλίζουν και το μυστήριο εκτυλίσσεται… προσθέτοντας το αλάτι σε απλά φαγητά σίγουρα θα αναδείξει περισσότερο τα αρώματά του όπως και η ανάμειξη του με άσπρο -zebra effect- θα δημιουργεί ευχάριστη έκπληξη, καθώς δύσκολα θα μπορεί κάποιος να προσδιορίσει την ταυτότητα του. Δοκίμασέ το σε κοτόπουλο ψητό με ανανά, ψάρι και για να μην ξεχνιόμαστε σε special margaritas lemon.

Ας ξεχαστούμε λίγο και εμείς και μετά από όλη την ταλαιπωρία της χρονιάς, προτείνω να γιορτάσουμε την έναρξη της καλοκαιρινής χαράς με roof garden barbeque ή απλά και σκέτο barbeque με αίσθηση Χαβάης! Hula hoop, surf (λέμε τώρα), χαβανέζικες γιρλάντες και on top mysterious black pearls… Pacific Times και let’s go!

 

Γαύρος “Mojito”

 

1kg Γαύρος

4 lime (χυμό)

3 lime κομμένα σε ροδέλες

Μαύρο αλάτι Χαβάης

2 πιπεριές τσίλι

Κόλλιανδρο, μέντα

Μάυρη ζάχαρη

40 mlΡούμι

 

Καθαρίζουμε το γαύρο, δημιουργώντας μικρά φιλέτα, από το κεφάλι τραβώντας προς τα κάτω κατά μήκος το κόκαλο.  Σε ένα μη μεταλλικό σκεύος δημιουργούμε στρώσεις εναλλάξ, με φέτες lime, γαύρο, το αλάτι, τσίλι, κόλιανδρο. Περιβρέχουμε με το χυμό lime και πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη, ρούμι και μέντα. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες. Έτοιμο και cheers!back to main