.jpg&w=604)
Ο θρυλικός MF Doom έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ο ράπερ με τις πολλαπλές ταυτότητες και την σιδερένια μάσκα, ζωντανά το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου σε ένα event που διοργανώνουν οι QNQ productions μαζί με το Bios.
Ο MF Doom [ή Daniel Dumile –Ντούμαλεϊ- όπως είναι το πραγματικό του όνομα] γεννήθηκε το 1971 στο Λονδίνο από αφρικανούς γονείς: η μητέρα του ήταν από το Τρινιντάντ και ο πατέρας του απ’ την Ζιμπάμπουε. Όταν ήταν ακόμα μικρός η οικογένειά του μετακόμισε στην Αμερική και μετά από συνεχείς μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης, εγκαταστάθηκαν στο Λονγκ Άιλαντ. Ο Daniel και ο αδερφός του ο Dingilizwe άρχισαν να ασχολούνται από πολύ μικροί με το χιπ χοπ –ηχογραφούσαν στο μαγνητόφωνο χιπ χοπ εκπομπές από το παλιό ραδιόφωνο του ρολογιού, τις μοιράζονταν και τις μελετούσαν. Το 1985, κι ενώ ήταν ακόμη έφηβοι, είχαν μαζέψει αρκετά λεφτά από οικονομίες για να αγοράσουν μερικά στοιχειώδη μηχανήματα, απόκτησαν ψευδώνυμα –ο Daniel Dingilizwe έγινε ο Zev Love X και ο Dingilizwe έγινε ο Subroc- και σχημάτισαν τους KMD [Kausin’ Much Damage]. Ήταν η εποχή που οι Public Enemy ήταν ήδη γίγαντες και οι De La Soul ετοίμαζαν το πρώτο άλμπουμ τους. Στη διπλανή γειτονιά, στο Queens, ζούσε ένας νεαρός ράπερ που τον έλεγαν MC Serch, ο οποίος έγινε ο κολλητός του Daniel και του άνοιξε το δρόμο για τη δισκογραφία. Όταν ήρθε η στιγμή για τον MC Serch και το σχήμα του τους 3rd Bass να υπογράψουν στην Def Jam, ζήτησαν από τον Daniel να συμμετέχει στο πρώτο άλμπουμ τους [το «The Cactus Album»], έτσι προέκυψε το «Gas face», ένα από τα πιο πετυχημένα σινγκλ του δίσκου. Από αυτό τους πρόσεξε η Electra, τους υπόγραψε και άρχισαν να δουλεύουν για το δικό τους ντεμπούτο, το «Mr. Hood». Το όνομά τους είχε γίνει πια «a positive Kause in a Much Damaged society» και είχαν αποκτήσει και τρίτο μέλος, τον Onyx the Birthstone Kid. O Daniel και ο αδερφός του -που ήταν ακόμα έφηβοι- διένυαν κάθε βράδυ τεράστιες αποστάσεις για να πάνε μέχρι το στούντιο που ηχογραφούσαν. Έφτιαξαν ολόκληρο το δίσκο τη νύχτα, κάνοντας παράλληλα ένα σωρό δουλειές για να επιβιώσουν. Ο πατέρας τους τούς είχε ήδη εγκαταλείψει και τα δύο αδέρφια στήριξαν όλες τους τις ελπίδες στο χιπ χοπ για να βγάλουν την μητέρα τους και την αδελφή τους από τη φτώχια. Το «Mr. Hood» μπορεί να μην γνώρισε τεράστια επιτυχία, αλλά τα βίντεο για το «Peachfuzz» και το «Who Me?» παίζονταν ασταμάτητα στο MTV και το Rap City και το τρίο περιόδευσε με μεγάλα ονόματα της εποχής όπως την Queen Latifah, τους Digital Underground, τον Bid Daddy Kane και τους 3rd Bass.
Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά και ετοίμαζαν το υλικό για το δεύτερο άλμπουμ τους, με πολύ πιο άγριο ήχο και στίχους και ένα εξώφυλλο που τους κόστισε τελικά την κυκλοφορία, ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε τον Subroc την ώρα που διέσχιζε μια διάβαση και ο κόσμος του Daniel ξαφνικά γκρεμίστηκε. Η Electra έληξε το συμβόλαιο μία εβδομάδα πριν κυκλοφορήσει το «Black Bastards» και ο Daniel εξαφανίστηκε για πέντε χρόνια από προσώπου γης. Πέρασε κατάθλιψη, έζησε σαν άστεγος στους δρόμους του Μανχάταν και κοιμόταν για καιρό στα παγκάκια. Από τους KMD μέχρι τον MF Doom μεσολάβησαν αρκετά χρόνια, κι ακόμα περισσότερες εμπειρίες, παιδιά, έρωτες, πένθος, και τελικά η αναγέννηση.
Ο Daniel έγινε το 1997 «MF Doom», κρύβοντας στην αρχή το πρόσωπό του με καλσόν και αργότερα με μια μάσκα που έγινε το σήμα κατατεθέν του, του Doctor Doom από τα κόμικς της Marvel. Ήταν πια ο Metal Face και από το 1999 και το άλμπουμ του «Operation: Doomsday» δεν αποχωρίστηκε ποτέ τη μάσκα του στη σκηνή και στις φωτογραφίσεις. Τα επόμενα χρόνια η μάσκα έγινε μεταλλική με διαφορετικό σχέδιο, ίδια με αυτή που φορούσε ο Maximus Decimus Meridius στην ταινία «Ο Μονομάχος». Στα ’00s o MF Doom κυκλοφόρησε μερικά εξαιρετικά άλμπουμ και έγινε μία από τις πιο σημαντικές μορφές του σημερινού χιπ χοπ, με αποκορύφωμα το αξεπέραστο Madvillainy μαζί με τον Madlib, που τον έκανε αναγνωρίσιμη φιγούρα στα mainstream media και του χάρισε και εμπορική επιτυχία. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Danger Mouse [ως Danger Doom] και ένα άλμπουμ που τον έκανε ακόμα πιο γνωστό σε μεγαλύτερο κοινό, το The Mouse and the Mask του 2005. Η φήμη του MF Doom [κάποια στιγμή το 2009, και λίγο πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ του Born Like This, ξεφορτώθηκε και το MF κι έμεινε σκέτο DOOM] γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια, έκανε ένα σωρό συνεργασίες και ανακοίνωσε κι ένα σωρό κυκλοφορίες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
«Είμαι συγγραφέας», δήλωνε πριν από μερικά χρόνια στο Wire, «απλά συμβαίνει αυτά που γράφω να είναι σε ρυθμική μορφή και είναι πάνω από μουσική. Έτσι, για να κάνω συνθέσεις από διαφορετικά πράγματα όπως ένας συγγραφέας σε ένα μυθιστόρημα, επινοώ νέους χαρακτήρες».
Παρόλη την δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα, ο MF Doom παραμένει ένας από τους πιο αυθεντικούς ανεξάρτητους καλλιτέχνες της hip-hop κοινότητας, με εξαιρετικά skills και τρομερή λεκτική ευελιξία.
Ο μυστηριώδης σκοτεινός ήρωας με την μάσκα θα βρεθεί στην Αθήνα καλεσμένος του ough!, της QNQ productions και του BIOS δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να δει από κοντά έναν από τους ζωντανούς θρύλους της μουσικής βιομηχανίας.
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, BIOS Main
Ώρα Προσέλευσης: 22.00
Είσοδος: 20 ευρώ (προπώληση 18 ευρώ)
back to main