Ζωα και φυτά και άλλα πράγματα 9
Στέλιος Παπαγρηγορίου

Το απογοητευμένο tarsier.

Το απογοητευμένο tarsier καταλάβαινε τη δύναμη της δημιουργίας μικρών βιβλίων ποίησης, της τυποποίησής τους, της αποθήκευσής τους σε μικρά ταχυδρομικά κουτιά και της αποστολής τους με τα ελληνικά ταχυδρομεία σε ανθρώπους που πάλευαν ενάντια στην κατάθλιψη, στην υπαρξιακή απελπισία και στην υπαρξιακή μοναξιά μέσω της λογοτεχνίας

Το απογοητευμένο tarsier έστειλε με το Gmail τα τρία καινούρια, μικρά βιβλία ποίησης σε συνδρομητές του στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σύρο και στην Κουάλα Λουμπούρ δωρεάν.

Μία νύχτα που το απογοητευμένο tarsier αισθανόταν επιθετικά καταθλιπτικό, δεν ήξερε τι να κάνει μιας και του είχαν τελειώσει τα συνταγογραφημένα του Adderal των 2 mg. Εκείνη τη νύχτα το απογοητευμένο tarsier έφτιαξε έξι μικρά βιβλία ποίησης με γραμματοσειρά 26 Άριαλ και αμέσως αισθάνθηκε κάπως καλύτερα και μετά χτύπησε το κεφάλι του στον τοίχο του δωματίου του δέκα φορές και αισθάνθηκε πολύ καλύτερα.

Για μερικούς μήνες το απογοητευμένο tarsier αισθανόταν καλύτερα (αν εξαιρούσες μία ξαφνική κρίση ελεγχόμενης απογοήτευσης που ήταν περισσότερο αφαιρετική παρά ενοχλητική) έτσι ώστε να απολαμβάνει μικρά, χωρίς νόημα για τους τρίτους, προσωπικά, ιδιωτικά του πράγματα και στιγμές, όπως το να περπατάει επί πέντε λεπτά συνεχόμενα σαν ρομποτάκι από την Taiwan και να βγάζει ήχους 8bit ή να είναι ξαπλωμένο στο γιόγκα στρωματάκι του ακούγοντας νεότερη αμερικάνα της δεκαετίας του ’90 επικεντρωμένο κυρίως στα ντραμς ή να αναβοσβήνει το φως του δωματίου στις 3 τη νύχτα και να πίνει παγωμένο φραπέ ή να ανεβοκατεβάζει τα πατζούρια της μπαλκονόπορτας μέχρι να μουδιάσει το χέρι του ή να θυμάται με λαχτάρα όμορφα συναισθήματα που είχε νιώσει μόνο του ή με κάποιο άλλο tarsier στο παρελθόν ή να αυνανίζεται χωρίς να έρχεται σε οργασμό και μετά να μαγειρεύει σούπα με οργανικά λαχανικά.

Μία καθαρή ημέρα του Ιανουάριου, καθώς το απογοητευμένο tarsier σκαρφάλωνε μαζί με άλλα τυχαία tarsiers πάνω σε ένα δέντρο κουβαλώντας φύλλα για να φτιάξουν φωλιές έτσι ώστε να διαβάζουν εκεί όλα μαζί τη haiku ποίηση τους, εκείνο άφησε να πέσει από τα χέρια του το φύλλο που κουβαλούσε και άρχισε να κλαίει σιγανά και με απόλυτα αποστασιοποιημένο τρόπο. Τα υπόλοιπα tarsier σχημάτισαν ένα κύκλο γύρω από το απογοητευμένο tarsier και το κοιτούσαν με ανήσυχες εκφράσεις προσώπου. Μετά από δύο λεπτά το απογοητευμένο tarsier σήκωσε πάλι το φύλλο του και συνέχισε να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει όπως και μερικά άλλα πράγματα. Το απογοητευμένο tarsier διάβασε για μισή ώρα τα ποιήματα του σε ένα κοινό που το αποτελούσαν 42 tarsier.

Την ίδια νύχτα το απογοητευμένο tarsier μάζεψε και κόλλησε όλα τα φύλλα που το ίδιο είχε μαζέψει το πρωί σε «μία τεράστια μάζα από σκατά», χωρίς σχήμα, νόημα, ύφος ή θέμα. Το απογοητευμένο tarsier κοιτούσε επί μισή ώρα την «τεράστια μάζα από σκατά» και σκεφτόταν συνεχόμενα και έντονα αλλά με εντελώς ανιδιοτελή και αποστασιοποιημένο τρόπο πως αυτό είναι πραγματικά «μία τεράστια μπάλα από σκατά». Μετά την πακετάρισε και την έστειλε με τα ελληνικά ταχυδρομεία (αντικαταβολή) σε έναν φανατικό συνδρομητή του στην Αλάσκα έναντι του ποσού των 500 ευρώ. Πάνω στο πακέτο που έστειλε στην Αλάσκα έγραψε με μεγάλα γράμματα «μία τεράστια μπάλα από σκατά»

Το απογοητευμένο tarsier χαμογέλασε και μετά αισθάνθηκε το χαμόγελο του πάνω στο πρόσωπο του. Το πρωί ξύπνησε και αισθανόταν αφηρημένο και έντονα τυχαίο. Μετά αισθάνθηκε πως ήθελε να κάνει λίγο εμετό. Πήγε πάνω από τη λεκάνη και προσπάθησε να κάνει λίγο εμετό αλλά δεν τα κατάφερε και μετά έπλυνε τα δόντια του δύο συνεχόμενες φορές για να αισθανθεί καλύτερα. Έκατσε στο κρεβάτι του και άρχισε να πιστεύει πως σε τρία λεπτά δεν θα ήταν ικανό να συνδεθεί με καμιά από τις 5 αισθήσεις του. Σκέφτηκε πως αν  πλέον δεν είχε καμία αίσθηση ίσως και η ζωή του να γινόταν καλύτερη και πιο γραμμική από πριν.

Το απογοητευμένο tarsier άνοιξε τον φορητό του και έβαλε να ακούσει Smog. Σκέπασε το κεφάλι του με μία κουβέρτα και έκατσε πάλι στο κρεβάτι.

 Το απογοητευμένο tarsier σκέφτηκε μία λέξη που κανονικά θα έπρεπε να μην την σκεφτεί αλλά να την πει.

«Γαμιέμαι».

Το απογοητευμένο tarsier σκέφτηκε πόσα εκατομμύρια μικρόβια απλώνονταν αυτή τη στιγμή από τον πισινό του πάνω στο σεντόνι του κρεβατιού του.

Το απογοητευμένο tarsier σκέφτηκε το κεφάλι του να αποχωρίζεται το σώμα του μέσα από πολλές οπτικές γωνίες και ταχύτητες με έναν τρόπο που συνήθως παρουσιάζεται στο Matrix.

To απογοητευμένο tarsier κοιτούσε το αποκομμένο από το σώμα του κεφάλι να τον κοιτάει από μία γωνία του δωματίου.

Το κεφάλι του δεν του είπε τίποτα και μετά το απογοητευμένο tarsier έπεσε ξανά για ύπνο χωρίς κεφάλι. Το απόγευμα ξύπνησε και είχε και πάλι κεφάλι.back to main