Gastronomic Collectiva 5
Gastronomic Collectiva/Λύδα Παπαγεωργίου

Μου τά ’κανες σάλτσα de coco.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να μυρίσει άρωμα καρύδας και να μην περάσουν αυτόματα από το μυαλό του flashback, εικόνες tropical τύπου Blue Lagoon;

Κανένα άγχος, έγνοιες μηδέν, αιώρες κάτω από κοκοφοίνικες, κοκτεϊλάκια απαραίτητα, απέραντες παραλίες και ηρεμία… Το βρίσκετε κάπως ονειροπόλο για το τρέξιμο της πόλης; Αλλά why not; Μπορεί η ρουτίνα της καθημερινότητας να μας εξουθενώνει, αλλά η πόλη έχει τον τρόπο της να μας εκπλήσσει απρόσμενα καμιά φορά και αν σε αυτά προσθέσεις μια γεύση εξωτισμού το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον! Ποιος τρέχει άλλωστε στις Βραζιλίες;

φωτο: Giannis Mpesas

Μπαίνει ,λοιπόν, στο σενάριο το λάδι καρύδας. Προσφέρει άπειρα καλά: προστατεύει από ιούς, σκοτώνει βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις(τροφικές, πνευμονία, μηνιγγίτιδα), βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην απορρόφηση βιταμινών, αμινοξέων, ασβεστίου και μαγνησίου. Βελτιώνει την πέψη, αυξάνει το μεταβολισμό και είναι πηγή γρήγορης διατροφικής  ενέργειας. Συγχρόνως, έχει μεγαλύτερη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια και αρκετοί το χρησιμοποιούν σε εξωτερικά beauté για υγιή όψη στην επιδερμίδα και στα μαλλιά. Θέλετε παραπάνω;

Ωραία θα ταίριαζε με pancakes και waffles ή σε fondue σοκολάτας. Yogurt shakes με φράουλες και βανίλια. Stir fry λαχανικών, με κοτόπουλο και κάρυ, ριζότο θαλασσινών. Συνδυάζεται εύκολα με όλα τα είδη, δίνοντας το κάτι παραπάνω σε ένα απλό φαγητό! Μην ξεχνάμε τη χρήση του και για μάσκες ομορφιάς και μαλλιών! Αν σου αρέσει η καρύδα, απλά θα ξετρελαθείς!

Let the sun shine again….

Isla Salad
Σαλάτα φριζέ
Σαλάτα γαλλική
Γαρίδες
1 κ.γ λάδι καρύδας
μάνγκο

Dressing
1 κ.γ λάδι καρύδας
1 lime
δυόσμο
κορίανδρο
αλάτι/πιπέρι

Σωτάρουμε τις γαρίδες στο λάδι καρύδας για 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι χονδρό, πιπέρι. Σβήνουμε με λίγο lime.

Κόβουμε τις σαλάτες και το μάνγκο. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά από το dressing και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα ρευστοποιούμε το λάδι θερμαίνοντάς το.

Αν έχουμε όρεξη, σε καθαρισμένες γαρίδες προσθέτουμε στο σωτάρισμα φιλέ αμυγδάλου.

ทานให้อร่อยนะ: Bon appétit !



back to main