Keep Shelly in the USA
Λουκάς Μέξης

Live in San Francisco State University.

Είναι πραγματικά δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τα αναρίθμητα στερεότυπα όταν γράφει για το San Fran, στην Βόρεια Καλιφόρνια. Ναι, η πόλη είναι όμορφη, οι άνθρωποι είναι ευχάριστοι και υπάρχει παντού ομίχλη- γι’ αυτό άλλωστε και την αποκαλούν Fog city. Αυτή την φορά δεν ήταν όμως ομίχλη αλλά βροχή και ήταν αυτός ακριβώς ο ήχος των σταγόνων βροχής που σύντομα υπερκάλυψε η μουσική των Keep Shelly in Athens, στην ζωντανή εμφάνισή τους στο San Francisco State University, λίγους μήνες μετά την προηγούμενη περιοδεία τους στις Η.Π.Α.

Δεν θα τον αποκαλούσες εύκολα συναυλιακό χώρο, γιατί αυτό που αντικρίζει κανείς είναι περισσότερο μια γωνία με μια ταμπέλα και ένα drum set.  Το αποκαλούν Depot και φιλοξενεί πολυάριθμες μπάντες όλη την εβδομάδα, ιδανικό για να γνωρίσεις νέα μουσική και να ακούσεις φρέσκιες μπάντες. Οι Keep Shelly in Athens ξεκίνησαν μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική μετά την εμφάνισή τους στο Gagarin, στις 29 Μαρτίου. Brooklyn, Chicago, Minneapolis, Kansas, Dallas, Iοwa. Η μπάντα έχει ήδη επισκεφτεί αρκετές πολιτείες και έχει παίξει ζωντανά μπροστά στο αμερικάνικο κοινό, είτε αυτό συγκεντρώνεται σε συναυλιακούς χώρους είτε σε πανεπιστήμια. Ο RΠR λατρεύει την αίσθηση του να παίζεις σε πανεπιστήμια, επειδή ο κόσμος είναι φιλικότερος και δείχνει να το απολαμβάνει περισσότερο. Λίγες μέρες πριν το Coachella στο Depot είχε ένα Pre-Coachella πάρτι, στο οποίο έπαιξαν τρεις μπάντες: οι Nova Bien, οι Commissure και οι δικοί μας Keep Shelly in Athens. H μπάντα έφτασε λίγο πριν αρχίσει το σόου, έχοντας μόνο 20 λεπτά να στήσει τον εξοπλισμό, να κάνει sound check και να ξεκινήσει το live. Δεν ήταν τόσο εύκολο. Το πλήθος ήταν ικανοποιητικό για βράδυ Πέμπτης σε πανεπιστημιακό campus, αλλά ο ήχος ήταν πολύ καλύτερος από ‘ικανοποιητικός’, διαχεόταν σε όλο τον χώρο.

To ‘In Love with dusk’ ήταν η εισαγωγή που έσπασε τον πάγο και με το ‘Haunting Me’ ήρθε η σειρά της Sarah. Ωστόσο, δεν υπήρχε ήχος στα μικρόφωνα για φωνητικά, πρόβλημα που σύντομα διορθώθηκε και το τρίτο τραγούδι έφτασε τελικά στα αυτιά του κοινού. Οι KSIA έχουν αναμφισβήτητα εξελιχθεί πολύ, τίποτα δεν θυμίζει τις πρώτες εμφανίσεις τους, ούτε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έμειναν ίδιοι κατά την διάρκεια ενός set απ’ την αρχή ως το τέλος του. Εξελίσσονται. Ο ήχος τους κρατά εκείνη την ονειρική αισθητική, αλλά σύντομα γίνεται ξεσηκωτικός. Το ‘Running out of you’ το αποδεικνύει αυτό κάθε φορά, το βλέπεις στον κόσμο που χορεύει. Βεβαίως, πάντα υπάρχει εκείνος ο τύπος που θα φωνάξει ‘SHELLY’ επειδή επιμένει να πιστεύει ότι η Sarah είναι η ‘Shelly’ που πρέπει να μείνει στην Αθήνα, αλλά η μπάντα το έχει συνηθίσει αυτό. Μετά ακολούθησε και άλλο πρόβλημα με τον ήχο, το οποίο ανάγκασε την Sarah να καλέσει βοήθεια –έδωσε το μικρόφωνο σε όποιον είχε να πει ένα καλό ανέκδοτο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο μέχρι να διορθωθεί η βλάβη. Ναι, ο manager της περιοδείας και εγώ μιλήσαμε γι’ αυτό και μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε μάθει στην Sarah μερικά κόλπα προκειμένου να κερδίζει χρόνο όταν χρειάζεται. Τέλος πάντων, ένας φοιτητής ανεβαίνει πάνω, λέει ένα μέτριο –και σχετικά παλιό- ανέκδοτο, κανένας δεν γελά, όμως τον χειροκροτούν επειδή είχε τα κότσια να ανέβει και να το πει, κι ο ήχος επιτέλους διορθώθηκε. Σειρά είχαν τα καινούρια τραγούδια των KSIA, το φρέσκο υλικό που παίχτηκε προς το τέλος του σετ, όπως έκαναν και στην Αθήνα.

Είναι πλέον πιο βαρύς. Έχουν δυναμικότητα. Ο ήχος της κιθάρας σε συναρπάζει –τίποτα δεν θυμίζει τον αρχικό τους ήχο. Το καινούριο τους τραγούδι ‘Madmen Love’ ήταν αυτό που απόλαυσε περισσότερο το κοινό –κατάλαβα απολύτως γιατί. Έδωσε την ευκαιρία στην Sarah να βγάλει προς τα έξω έναν punk εαυτό κρυμμένο πίσω από αυτή την χαριτωμένη και αρκετές φορές αμήχανη τραγουδίστρια. Και αυτό έφτιαξε τις πιο κατάλληλες συνθήκες για το φινάλε με τη διασκευή του ‘Just like honey’ των εξαιρετικών Jesus and Mary chain. Το τελευταίο λεπτό ήταν οργασμικό και ιδανικός τρόπος να κλείσει το σόου για όλους αυτούς τους φοιτητές που ήταν εκεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κόσμος έδωσε συγχαρητήρια στην Sarah, της έδωσαν demo με τις δικές τους μπάντες –αυτό είναι το San Francisco, όλοι έχουν από μία μπάντα-, έβγαλαν φωτογραφίες και υποσχέθηκαν να τα πουν ξανά στο Coachella. Και αυτό ήταν αλήθεια, γιατί αυτή ήταν η τελευταία συναυλία πριν το Coachella.

Στάθηκα αρκετά τυχερός να βρω μια φωτογράφο από το Depot και οι φωτογραφίες της θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο www.facebook.com/thedepotsf, αλλά μέχρι τότε πήρα εγώ μερικές από ένα όμορφο κορίτσι blogger που ενθουσιάστηκε με την μπάντα. Το blog της είναι το http://foie.tumblr.com. Η επόμενη ενημέρωση θα γίνει από την Coachella, με καλύτερες φωτογραφίες, υπόσχομαι.back to main