Το V for Vendetta, η Time Warner και οι χάκερς
the ough! team

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μια V for Vendetta μάσκα, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Οι Anonymous είναι ένα από τα πιο γνωστά  γκρουπ χάκερς στο κόσμο. Έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Ιράν και την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας ενώ έκλεισε για λίγα λεπτά τoυς διαδικτυακούς τόπους της Visa, της MasterCard και άλλων παγκόσμιων οργανισμών. Όταν τα μέλη τους εμφανίζονται στο κοινό για να διαδηλώσουν για τη λογοκρισία και γι’ αυτό που θεωρούν ως διαφθορά, φοράνε μια πλαστική μάσκα του Guy Fawkes, ενός Άγγλου επαναστάτη του 17ου αιώνα που προσπάθησε να ανατινάξει το Κοινοβούλιο.

Κατάλευκη με βαμμένα ροζ μάγουλα, ένα τεράστιο μειδίασμα και ένα λεπτό μαύρο μουστάκι και γένι, η μάσκα έχει αποκτήσει απήχηση στους χάκερς επειδή φορέθηκε από ένα δόλιο αναρχικό που βάλθηκε ενάντια σε μια αυταρχική κυβέρνηση στο V For Vendetta, την ταινία του 2006, σε παραγωγή της Warner Brothers.

Αυτό που λίγοι άνθρωποι φαίνεται πως γνωρίζουν όμως είναι ότι η Time Warner μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες των μίντια στον κόσμο και γονιός της Warner Brothers, έχει τα δικαιώματα της εικόνας και χρεώνει ένα ποσό για την άδεια πώλησης της κάθε μάσκας.

Οι χάκερς φοράνε τη μάσκα όταν διαδηλώνουν έξω από τα κτίρια της Σαϊεντολογίας. Και τη φορέσανε κατά τη διάρκεια μιας βραχύβιας διαμαρτυρίας στο San Francisco.

«Είναι ένα σύμβολο για αυτά που αντιπροσωπεύουν οι Ανώνυμοι, για τη μάχη ενάντια σε κακές κυβερνήσεις,» είπε ένα από τους μασκοφόρους στη διαδήλωση. Το μέλος των Ανώνυμων αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το όνομα του και παρατήρησε ότι όλο το νόημα της μάσκας είναι το να παραμένεις ανώνυμους. «Μπορείς να πάρεις μια μάσκα και να συμμετάσχεις στη μάχη και συ. Αλλά έμαθα ότι το βεστιάριο τις έχει ξεπουλήσει μέχρι την Παρασκευή,» είπε.

Όντως, με τη βοήθεια των Ανώνυμων, η μάσκα έγινε μια από της πιο δημοφιλής μεταμφιέσεις και με ένα μικρό τρόπο συνέβαλλε στα 28 εκατομμύρια των εσόδων της Time Warner πέρσι. Είναι στην κορυφή των πωλήσεων του Amazon.com όσον αφορά της μάσκες, αφήνωντας πίσω τις μάσκες του Batman, του Harry Potter και του Darth Vader.

«Πουλάμε πάνω από 100.000 από αυτές τις μάσκες κάθε χρόνο και είναι με διαφορά η μάσκα που πουλάει περισσότερο,» είπε ο Howard Beige, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας κουστουμιών που την κατασκευάζει και που έχει έδρα της τη Νέα Υόρκη. «Εν αντιθέσει, συνήθως πουλάμε περίπου 5.000 από τις άλλες μάσκες μας.» Η μάσκα του Vendetta που κοστίζει 6 δολάρια, φτιάχνεται στο Μεξικό ή την Κίνα, είπε ο K. Beige.

Δήλωσε επίσης ότι δεν ήξερε μέχρι πρόσφατα γιατί η μάσκα έχει γίνει τόσο δημοφιλής τελευταία. «Απλά σκεφτήκαμε ότι άρεσε πολύ η ταινία V for Vendetta. Αλλά ένα πρωί, είδα μια φωτογραφία διαδηλωτών που φορούσα τη μάσκα σε ένα online άρθρο. Αμέσως το έδειξα στον διευθυντή πωλήσεων.»

Ο Guy Fawkes δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός ίσως μέσα από την ταινία. Αλλά στην Βρετανία,  η αποτυχημένη απόπειρα του να ρίξει την κυβέρνηση – καταδικάστηκε σε θάνατο – γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου, ως η ημέρα του Guy Fawkes με πυροτεχνήματα και εορταστικές φωτιές.  

Αν και η εικόνα του Guy Fawkes που ανήκει στην Time Warner, εμφανίστηκε το 2006, δεν πήρε καινούργια υπόσταση παρά αρκετά μετά. Αυτό συνέβη όταν μέλη μιας online κοινότητας γνωστής ως 4Chan πρόβαλλαν ένα ζωγραφιστό ανθρωπάκι που ονόμασαν “Epic Fail Guy” να κοιτάζει μέσα σε ένα σκουπιδοτενεκέ και να βγάζει το κεφάλι του, φορώντας μια μάσκα.

Τότε το 2008, οι Ανώνυμοι ξαφνικά την αγκάλιασαν, εξήγησε η Gabriella Coleman, μια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα των MME, πολιτισμού και επικοινωνίας τους Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Χιλιάδες μέλη άφησαν τους υπολογιστές τους στο σπίτι και βγήκαν έξω στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας,» είπε. «Ο Ανώνυμοι ήξεραν πως αν έπρεπε να συναντηθούν σε δημόσιο χώρο για πρώτη φορά, χρειαζόταν να κρύψουν την ταυτότητα του. Αναπόφευκτα διάλεξαν τη μάσκα από το V For Vendetta για να το κάνουν αυτό. Είχε ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα. Υπήρχαν κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι μπροστά από την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, φορώντας τη μάσκα του Guy Fawkes,» πρόσθεσε. «Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που εμφανίστηκαν στις ειδήσεις από τις διαδηλώσεις κατοχύρωσαν τη μάσκα σαν το σύμβολο των Ανώνυμων.»

Η Warner Bros δεν απάντησε στην έκκληση μας να σχολιάσει στην νεοσύστατη δημοτικότητα της μάσκας σαν εργαλείο των διαδηλωτών.

Ο Alan Moore, o συγγραφέας του κόμικς που βασίστηκε η ταινία, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει αλλά σε μια συνέντευξη του, το 2008 στο Entertainment Weekly, δήλωσε πόσο περήφανος ήταν για το ρόλο που έπαιξε η μάσκα στις διαδηλώσεις ενάντια στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας. «Αυτό με έκανε χαρούμενο,» είπε συγκεκριμένα, «Μου έδωσε μια ζεστή μικρή λάμψη.»

http://www.nytimes.com/2011/08/29/technology/masked-anonymous-protesters-aid-time-warners-profits.html?_r=1&ref=guyfawkesback to main