
O Michel David ένας νέος εφευρέτης με όραμα και ταλέντο που ελπίζει ότι θα αλλάξει τον κόσμο. Τον συναντήσαμε λίγο πριν φύγει με υποτροφία για τη Silicon Valley και γίνει θέμα στο Wired και μας μίλησε για το βραβευμένο Helixator και τις τρισδιάστατες οθόνες του των 40 ευρώ!
Ο παιδικός μου ήρωας ήταν ο MacGyver. Μου άρεσαν οι εφευρέσεις του και ο τρόπος που κατάφερνε να νικήσει τους μυώδεις και βίαιους εχθρούς του. Μετά από κάθε επεισόδιο πέρναγα πολλές ώρες στο εργαστήριο του πατέρα μου προσπαθώντας να μιμηθώ τον Mac. Δυστυχώς, η μόνη εφεύρεσή μου ήταν οι δικαιολογίες που έπρεπε να ανακαλύψω για να δικαιολογήσω τα πράγματα που είχα καταστρέψει. Ήμουν περισσότερο σαν τον Gyro Gearloose παρά τον MacGyver. Έχοντας αυτό το παρελθόν, μπορείς να φανταστείς πόσο χαρούμενος ήμουν όταν γνώρισα τον Michel.
Ο Michel David είναι ένας νεαρός τύπος με ένα κεφάλι γεμάτο ιδέες και χέρια που μπορούν να μετατρέψουν αυτές τις ιδέες σε πραγματικότητα. Εφευρέσεις! Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ, και αργότερα μετακόμισε στο Βερολίνο όπου ζει και εργάζεται αυτή τη στιγμή. Είναι φοιτητής, καλλιτέχνης αλλά πάνω από όλα εφευρέτης. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο του στο Helixator. Μία φουτουριστική κατασκευή που έρχεται από το παρελθόν!
Το Helixator, για να το πω με απλά λόγια, είναι κυλιόμενες σκάλες σε ελικοειδή ή οποιαδήποτε άλλη γεωμετρία. Όπως συνηθίζει να λέει ο Michel, είναι ένας συνδυασμός ασανσέρ (elevator) και κυλιόμενης σκάλας (escalator). Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει το πώς σχεδιάζουν οι αρχιτέκτονες κτίρια, οι urban planners πόλεις και εν τέλει το πώς ζούμε. Ο Michel, έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις τεχνικές δυσκολίες που συνάντησε αυτός και οι προγενέστεροί του εφευρέτες και πλέον είναι ένα βήμα πριν την κατασκευή του πρωτοτύπου. Ένα βήμα πριν δείξει στον κόσμο τα τεχνολογικά, οικονομικά αλλά και αισθητικά πλεονεκτήματα που συνοδεύουν το Helixator. Αν έχεις λεφτά να επενδύσεις λοιπόν, να μία εντυπωσιακή ιδέα. [http://helixator.wordpress.com]
Συναντηθήκαμε στο εργαστήριό του στο Βερολίνο, δίπλα στο Check Point Charlie και συζητήσαμε για τις ιδέες και τις εφευρέσεις του. Ο Michel είχε πάρα πολλή δουλειά, όπως πάντα. Ετοίμαζε μια παρουσίαση για έναν διαγωνισμό πρωτότυπων ιδεών στο Ισραήλ και επίσης δούλευε για ένα ντέμο για μια άλλη από τις εφευρέσεις του: το volumetric display των 40 ευρώ! Τον πείσαμε να σπαταλήσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και να μας εξηγήσει πώς θα μοιάζει το μέλλον!
Έτσι, για τους φαν του MacGyver, το ough! παρουσιάζει μια αποκλειστική συνέντευξη του Michel David, του εφευρέτη του Helixator. Διαβάστε τη εδώ πρώτοι, πριν τη διαβάσετε στο Wired.
Το εργαστήριο του MIchel. Το απόλυτο χάος.
Michel, τι είναι αυτές οι συνθέσεις; [Δίπλα στην πόρτα, υπάρχουν μερικά από τα μεταλλικά γλυπτά του Michel].
Λοιπόν, η φιλοσοφία πίσω από αυτά τα αντικείμενα είναι σχετικά απλή. Δεν έχουν πρακτική εφαρμογή, όπως και κάθε καλό έργο τέχνης [εκτός κι αν ένα άγαλμα έχει μια λειτουργικότητα]. Προσπαθώ να τα συναρμολογώ μόνο από κομμάτια που βρίσκω στους δρόμους του Βερολίνου και δεν χρησιμοποιώ κανένα μηχάνημα για να τα φτιάχνω, μόνο λίγα εργαλεία για το χέρι.
Θα έλεγες, άρα, ότι είσαι περισσότερο εφευρέτης από καλλιτέχνης;
Και τα δυο αυτά τα βλέπω το ίδιο, η τέχνη μου είναι εφεύρεση.
Τι χρειάζεται για να γίνεις εφευρέτης; Σπούδασες βιομηχανικό σχέδιο, είναι αρκετό αυτό;
Είμαι εφευρέτης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Το βιομηχανικό σχέδιο με έχει βοηθήσει να βελτιώσω τις ικανότητές μου και να κάνω τη μητέρα μου ευτυχισμένη! Τώρα παίρνω σε κάθε εξεταστική και διαφορετικά μαθήματα στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου και μου αρέσει πολύ.
Η συζήτηση διακόπηκε από δύο τύπους που επισκέφτηκαν τον Michel για να δουν έναν τρισδιάστατο προβολέα που έφτιαξε πρόσφατα. Τον ρώτησα γι’ αυτόν:
Το κανονικό όνομα αυτών των συσκευών είναι «volumetric displays». Βασικά πρόκειται για τρισδιάστατες οθόνες, γνωστές ως ολογράμματα. Υπάρχουν απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’60 αλλά είναι πανάκριβες και επομένως δύσκολα τις αγοράζεις και πειραματίζεσαι μαζί τους. Κοστίζουν σχεδόν όσο ένα ολόκληρο σπίτι! Αυτό που βλέπεις είναι η προσπάθειά μου να φτιάξω μία με 40 ευρώ! Προσπαθώ να αναπτύξω έναν τρόπο που θα μπορεί οποιοσδήποτε να τις παράγει για 100 ευρώ σε μια open source platform.
Το volumetric display για 40 ευρώ:
Μετά από μισή ώρα, ικανοποιημένοι από όσα είδαν, οι τύποι έφυγαν απ’ το εργαστήριο.
Michel, πες μου για το μεγάλο project σου. Τι είναι το Helixator;
Τυχαία σκέφτηκα τις Helical [ελικοειδείς] σκάλες κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Σκεφτόμουν ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν μπορούσαμε να ανεβαίνουμε με αυτές και όχι με τις βαρετές ευθείες σκάλες που όλοι γνωρίζουμε. Αργότερα, όταν δούλευα για να «σπάσω» τον μηχανισμό, ανακάλυψα μια μεγάλη λίστα με πλεονεκτήματα και επίσης ότι είχαν πάρα πολλοί εφευρέτες προσπαθήσει να κατορθώσουν κάτι παρόμοιο. Από τότε έχω κολλήσει με το θέμα και θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό αυτών των ανύπαρκτων-ακόμα-μηχανισμών.
Το βασικό μοντέλο του Helixator: Γνήσιος φουτουρισμός.
[1-λεπτού tutorial για το Helixator]:
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Helixator, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μεταφοράς; Είναι απλά μια φανταχτερή σκάλα;
Το Helixator έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα, γλιτώνεις χώρο στο πάτωμα. Αυτό γίνεται πολύ σημαντικό στις πόλεις που αυξάνονται όλο και περισσότερο σε πληθυσμό. Δεύτερον, μπορεί να γεφυρώσει πολλούς κόμβους μεταφοράς. Δεν ξέρω πώς είναι η κατάσταση με την κίνηση στην Ελλάδα, αλλά σε πολλά μέρη είναι σχεδόν χαοτική. Τα Helixators θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προσαρμοστούν τα υπάρχοντα συστήματα σε μεγαλύτερες χωρητικότητες. Και είναι και cool!
Η ιδέα ακούγεται πολύ cool και κερδοφόρα. Γλιτώνεις και χρήματα και χώρο. Δεν την είχε κανείς σκεφτεί μέχρι τώρα;
Όταν άρχισα να δουλεύω στις ελικοειδείς σκάλες ανακάλυψα ότι είχαν ιστορία 100 χρόνων. Ελάχιστοι άνθρωποι πριν από μένα έχουν σχεδιάσει ή προσπαθήσει να χτίσουν κάτι παρόμοιο. Ένα παράδειγμα είναι το “Paris moving walkway” του Max Schmidt το 1900, ή τα σχέδια του Gilbert Luna το 1970 για μια ελικοειδή σκάλα. Για την ακρίβεια, οι πρώτοι εφευρέτες σκαλών ήταν σίγουροι ότι θα έπρεπε να είναι ελικοειδείς. Παρόλα αυτά, αντί για αυτές χτίστηκαν οι ευθείες σκάλες. Το παρελθόν μας είναι γεμάτο από πολύ εντυπωσιακές προσπάθειες να χτιστούν συναρπαστικά πράγματα, αλλά για κάθε είδους ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς λόγους πολλά απ’ αυτά ξεχάστηκαν πριν την ώρα τους.
Φαίνεται ότι κατά κάποιον τρόπο είναι μια ρετρο-φουτουριστική ιδέα! Ποιαείναι τα πλεονεκτήματα της ιδέας σου σε σχέση με των προηγούμενων εφευρετών που προσπάθησαν να φτιάξουν κάτι παρόμοιο;
Λειτουργεί! Έχουμε περισσότερα εργαλεία τώρα, χρησιμοποιούμε υπολογιστές και το ίντερνετ, έτσι μπορώ να μάθω για τις προηγούμενες προσπάθειες. Εκείνοι δεν είχαν αυτή την ευκαιρία. Αυτά τα πράγματα δίνουν στη γενιά μας ένα τρομερό πλεονέκτημα.
Michel, ποια θα είναι η κοινωνική επίδραση του Helixator; Στο σάιτ σου παρουσιάζεις μερικά σχετικά πρότζεκτ μεταφορών από άλλους, που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και άλλαξαν τον τρόπο που ζουν και δουλεύουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, βρήκα την ιδέα της «σκάλας για τους φτωχούς» πολύ ενδιαφέρουσα.
Ελπίζω ότι αυτή θα έχει θα έχει επίδραση σε διάφορους τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντολογικούς και πολλούς άλλους. Είναι λόγο δύσκολο να προβλέψεις τι ακριβώς θα συμβεί. Προσπαθώ να αναπτύξω ένα εργαλείο για σχεδιαστές πόλεων και αρχιτέκτονες. Αυτοί οι άνθρωποι θα αποφασίσουν πόσο χρήσιμο μπορεί να γίνει το Helixator για την κοινωνία μας. Εδώ είναι ένα παράδειγμα από το παρελθόν: η εφεύρεση των μοντέρνων ασανσέρ επέτρεψαν στους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς να χτίσουν τους ουρανοξύστες. Αυτό άλλαξε εντελώς τις πόλεις μας και τις ζωές μας μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σκέψου τα κτίρια που μπορούμε να χτίσουμε με τους Helixators.
Το Helixator μπορεί να εξυπηρετήσει την καθημερινή μεταφορά, επομένως και την ανάπτυξη των φτωχών γειτονιών.
Aρχιτεκτονική και Helixator: γέφυρες.
Helixator και το La Tour Eiffel: όχι άλλες ουρές κάτω απ' τη βροχή!
Είσαι ο CTO [chief technology officer] μιας εταιρίας που συν-ίδρυσες για το Helixator. Ποια είναι η παρούσα κατάσταση του πρότζεκτ;
Σε αυτή τη φάση της Startups ψάχνουμε συνεχώς για επενδυτές, μηχανικούς, συνεργάτες και αναγνώριση. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Από τεχνικής άποψης, μπορώ να σου πω ότι σκοπεύουμε να χτίσουμε ένα μοντέλο μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Είναι το Βερολίνο το σωστό μέρος για έναν εφευρέτη;
Το Βερολίνο είναι ένα απίθανο μέρος και μου αρέσει που ζω εδώ. Από τότε που ήρθα έχω γνωρίσει ένα σωρό ανθρώπους που κάνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Με έχει επηρεάσει βαθιά. Το Βερολίνο ήταν το ιδανικό υπόβαθρο για τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του Helixator. Πέρασα σχεδόν ένα χρόνο περιπλανώμενος στην πόλη κάνοντας σκέψεις για ιδέες. Σήμερα συνεργάζομαι με πολλούς ανθρώπους από κάθε επιστημονικό κλάδο και δουλεύω πάνω σε κάθε είδους πρότζεκτ, από μεγάλα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ μέχρι παραδοσιακά design/μηχανικά έργα και πολύ cool open source πρότζεκτ με πολλές κοινότητες που έχουν βάση το Βερολίνο.
Είναι οι εφευρέτες σπασίκλες κολλημένοι με την τεχνολογία ή επιλυτές προβλημάτων;
Προσπαθώ να είμαι όσο πιο παιχνιδιάρης μπορώ, και κάνω πράγματα που με πάνε σε ενδιαφέροντα μέρη. Η ουσία βρίσκεται στο ταξίδι.
Πες μου έναν εφευρέτη που θαυμάζεις.
Τον Richard Buckminster Fuller. Ψάξ’ τον, τον αγαπάω.
Λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη ο Michel κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό και πήρε μια υποτροφία για το Singularity University στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Το μέρος που πρέπει να βρίσκεται ένας νεαρός, φιλόδοξος και σκληρά εργαζόμενος εφευρέτης!
Ο Michel και το volumetric display του στην διεθνή έκθεση CeBit 2012.
back to main