Gastronomic Collectiva 3
Gastronomic Collectiva/Λύδα Παπαγεωργίου

Kiss me baby.

Μια μικρή περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας, με οδήγησε στην περιοχή του Ψυχικού και σ' ένα τέλειο μαγαζάκι με διαφόρων ειδών περίεργα υλικά. Κάπως έτσι, μετά από ενδιαφέρουσα αναζήτηση, κατέληξα σε ένα από τα βασικότερα και ουσιαστικότερα υλικά στη μαγειρική, που όμως παραμένει τόσο παρεξηγημένο και παραμελημένο. Αυτό λόγω της βαριάς αίσθησης που αφήνει στο στομάχι μας, αλλά κυρίως για τις συνέπειες της δυσάρεστης αναπνοής, που όλοι μας αποφεύγουμε. Ως δια μαγείας, λοιπόν, εμφανίζεται το μαύρο σκόρδο, αποκαθιστώντας την αλήθεια και καταλαμβάνοντας τη θέση του όπου του ανήκει. Το μαύρο σκόρδο, προερχόμενο κυρίως από την Κορέα, παίρνει το χρώμα του μετά από διαδικασίες ωρίμανσης σε υψηλές θερμοκρασίες. Σ’ αυτό συμβάλλουν η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη αλλά και σε αμινοξέα. Οι ευεργετικές του ιδιότητες πολλές, καθώς προστατεύει κατά του καρκίνου (S-Allysteine), περιέχει διπλάσια αντιοξειδωτικά από το κοινό σκόρδο και γενικότερα θεωρείται η νέα σούπερ υπέρ-τροφή, που η τάση θέλει να διαδέχεται  τα βατόμουρα και τον άγριο σολομό. Η γεύση του ντελικάτη, πιο γλυκιά, κρατώντας όμως την ένταση και τον αψύ χαρακτήρα του σκόρδου.

Το συναντάμε συχνότερα στην ταϊλανδέζικη κουζίνα. Καταναλώνεται ευχάριστα και ωμό. Πίνεται και ως ρόφημα  black garlic chocolate, αλλά χρησιμοποιείται και ως συστατικό για energy drinks. Μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο, αλλά και να συνθέσουμε βούτυρο εμπλουτίζοντας σε γεύση κάθε φαγητό, καθώς και σαλάτες, μπρουσκέτες και κρουτόν. Πέστο, κονφί, κοτόπουλο σωτέ με γάλα καρύδας, για πιο εξοτίκ.

Aioli ( garlic dip sauce)
5 σκελίδες μαύρο σκόρδο
1 κρόκο αβγού
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
250 ml ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού
σχινόπρασσο
άνθος αλατιού, πιπέρι λευκό

Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο με τη μουστάρδα, διατηρώντας τον σε ρευστή μορφή. Ενσωματώνουμε το πολτοποιημένο σκόρδο. Ρίχνουμε σε συνεχόμενη, αργή ροή το λάδι. Ανακατεύουμε συνεχώς, πετυχαίνοντας μία αφράτη και παχύρευστη κρέμα. Εμπλουτίζουμε με ψιλοκομμένο σχινόπρασσο. Καρυκεύουμε.

Ιδανικό για ψάρι με βραστά λαχανικά.



back to main