Gastronomic Collectiva 2
Gastronomic Collectiva/Λύδα Παπαγεωργίου

Γεύσεις Χρωμάτων.

Πόσο ωραίο είναι όταν ένα απλό και συνηθισμένο πράγμα στη ζωή μας, ξαφνικά αποκτά μια άλλη διάσταση. Η καθημερινή ρουτίνα ξαφνικά παίρνει χρώμα και η ζωή φαίνεται και πάλι ωραία. Έτσι λοιπόν, αυτό το απλό και οικείο υλικό που γνωρίζουμε όλοι μας από την παιδική μας ηλικία, οι πατάτες της γιαγιάς, παίρνει άλλη αξία και ξαναγίνεται ελκυστικό και εναλλακτικό όταν αποκτά διαφορετικό χρώμα. Η μωβ πατάτα (Vitelotte) με αρχική χώρα προέλευσης το Περού και τη Βολιβία, καλλιεργείται σήμερα στην Ευρώπη -όπως Γαλλία, Σκωτία- και πειραματικά στην Ελλάδα. Η περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά είναι αρκετά υψηλή, συγκριτικά μάλιστα με την κανονική πατάτα, είναι δέκα φορές μεγαλύτερη. Η γεύση της ιδιαίτερη, πικάντικη, λεπτή γεύση καρυδιού.
Μαγειρεύεται όπως και η κλασική αγαπημένη μας πατάτα. Η αμυλώδης υφή της βοηθάει ιδιαίτερα για την παρασκευή πουρέ. Οι τρόποι μαγειρέματος είναι τόσοι, όσα και τα όρια της φαντασίας μας. A la anglaise με βούτυρο και φρέσκα μυρωδικά. Βραστές και στο φούρνο συνοδευόμενες από «ξεχασμένα» λαχανικά (Μαύρο, άσπρο ραπανάκι, γουλί). Σούπες βελουτέ, τσιπς, νιόκι.

Πατατοσαλάτα basic
Πατάτες vitellote (ανάμειξη και με απλές ή και κόκκινες)
Πολύχρωμες πιπεριές
Φρέσκο κρεμμύδι

Για το dressing
4κ.σ ελαιόλαδο
1κ.σ λευκό μπαλσάμικο
1      lime
1κ.γ  μουστάρδα Dijon
φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, λεμονοθύμαρο, ρίγανη)
αλάτι χονδρό, φρσκοτριμμένο πιπέρι  

Βράζουμε τις πατάτες 10 με 15 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος. Βρέχουμε με κρύο νερό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά από το dressing, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το περιχύνουμε στη σαλάτα.
 



back to main