Οι σύγχρονοι μάρτυρες του Falun Dafa
Διονύσης Ανεμογιάννης

Ή πώς η σιωπηλή κραυγή του Falun Dafa έγινε διεθνής κατακραυγή.

Την πρώτη φορά που αντίκρισα ασκούμενους του Falun Dafa, Σάββατο πρωί έξω από τα Προπύλαια, μια αίσθηση –λες σεβασμός;- με κατέκλυσε και στάθηκα σαν υπνωτισμένος. Σιωπηλοί, αφοσιωμένοι στην πρακτική τους, γαλήνιοι μέσα στον συρφετό της Πανεπιστημίου, οι ασκούμενοι της αρχαίας Κινέζικης πρακτικής έστεκαν σαν εξωτικά πουλιά σε στάση στο δρόμο στην πατρίδα.
Τι είναι το Φάλουν Ντάφα ή Φάλουν Γκονγκ; Συνοπτικά, πρόκειται για αρχαία κινέζικη ενεργειακή εξάσκηση που γνώρισε μεγάλη απήχηση στην Κίνα της δεκαετίας του ’90 και γρήγορα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούλιο του 1999 το Κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας, άσκησε δίωξη και ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία για την πάταξη της συγκεκριμένης πρακτικής. Πηγές αναφέρουν ότι τον πρώτο καιρό με επιχειρήσεις των κινεζικών αρχών συνελήφθηκαν 100 εκατομμύρια πολίτες. Την κράτηση σε φυλακές και στρατόπεδα εργασίας ακολούθησαν οι διακρίσεις, τα ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια και οι κρατικές δολοφονίες. Οι εκπρόσωποι της Φάλουν Ντάφα αναφέρουν κοινωνικές διακρίσεις όπως απολύσεις, αφαίρεση επιχειρηματικών αδειών, αποβολή από σχολεία και στέρηση της σύνταξης σε άτομα που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα πιστεύω τους. Τονίζουν επίσης την σύσσωμη ιδεολογική προπαγάνδα που εξαπλώθηκε με αφορμή την δίωξη του Φάλουν Ντάφα και τις συκοφαντίες περί παγανισμού και ενθάρρυνσης της αυτοκτονίας. Την ίδια στιγμή, οι εικόνες φρίκης από τα βασανιστήρια των μελών του Φάλουν Ντάφα περισσεύουν στο διαδίκτυο. Κυριολεκτικά κινέζικα βασανιστήρια, απεικονίζονται είτε στα  ακρωτηριασμένα ή αποσκελετωμένα σώματα πρώην φυλακισθέντων, είτε σε πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι, προκειμένου να απαθανατίσουν την φρίκη που είχαν ζήσει.

Εν μέσω μίας νυκτός, τα δεδομένα άλλαξαν ανεπιστρεπτί στην Κίνα. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συνεχίζουν να αντιδρούν ειρηνικά και να φυλακίζονται, ενώ μια διεθνής κίνηση υποστήριξης, που όλο και μεγεθύνεται τα τελευταία χρόνια, ήρθε να αντισταθμίσει την κινητοποίηση και τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η Κίνα σε διεθνές επίπεδο. Μέχρι στιγμής κανένα κράτος δεν έχει καταγγείλει ανοιχτά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή το Φάλουν Γκόνγκ και δεν είναι λίγες οι φορές που το Κινεζικό κράτος επεμβαίνει όταν τίθενται ζητήματα που αφορούν ασκούμενους της πρακτικής.

Φωτο: Χρήστος Σαρρής.



Τι ήταν, ωστόσο, αυτό που οδήγησε σε όλη αυτή την δίωξη κατά μιας πνευματικής φύσεως πρακτικής με βασικές της αρχές τις «Αλήθεια, Καλοσύνη, Ανεκτικότητα»; Πώς ήταν δυνατόν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να στραφεί ενάντια σε μία πρακτική που ασκούσε ήδη μεγάλη μερίδα των υψηλόβαθμων μελών του; Μετά από επίμονες συζητήσεις με μέλη του ελληνικού Φάλουν Ντάφα, το ερώτημα παραμένει. Ήταν το μέγεθος του πληθυσμού των ασκούμενων που φόβισε τις κινεζικές αρχές; –υπολογίζεται ότι 70 εκατομμύρια ανθρώπων το ασκούσαν. Ήταν οι θρησκευτικές προεκτάσεις που είχε η πρακτική και δεν ορθοστατούσαν σε ένα αυστηρό κομμουνιστικό καθεστώς; Όποια και αν ήταν η αιτία, δύσκολα αδιαφορείς μπροστά σε έναν σύγχρονο διωγμό τέτοιας έκτασης. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε καλύτερα την αιτία όλων αυτών των διώξεων μιλήσαμε με τα μέλη του ελληνικού Φάλουν Ντάφα.



Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Μήλιο, έλληνα ασκούμενο, και μιλήσαμε για την απόφασή του να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη εξάσκηση και το ιδεολογικό της υπόβαθρο. Μετά από αρκετές κουβέντες δεν άργησαν να μπουν στην κουβέντα αρχαίοι έλληνες διανοητές,  το διεφθαρμένο ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι προσωπικές μας εκτιμήσεις σε ό,τι ονομάζει ο καθένας “Θεό”.
«Πρέπει να είμαι από τους λίγους ασκούμενους που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με Ανατολή, ούτε γιόγκα, ούτε ρέικι και τα συναφή. Εκτός, βέβαια, αν θεωρείς τον Έρμαν Έσσε αρκετή επαφή με αυτή την κουλτούρα!». Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με τον Γιάννη, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται με το Φάλουν Ντάφα. «Σε γενικές γραμμές, οι δικές μου επιρροές πριν μυηθώ στο Φάλουν Γκονγκ ήταν ξεκάθαρα η ελληνική σκέψη και παιδεία. Διαβάζω πολύ τους αρχαίους διανοητές. Από σωματική εξάσκηση, πάλι, έκανα κυρίως ποδήλατο, και αυτό μόνο στην Σαντορίνη, εδώ δεν τολμάω ακόμα». Το Φάλουν Γκονγκ το ανακάλυψε μια περίοδο που ήθελε να ξεκινήσει να κάνει διαλογισμό. «Βασική μου σκέψη ήταν ότι αν είναι κάτι καλό και αληθινό πρέπει να προσφέρεται δωρεάν», και πράγματι μια άσκηση όπως το Φάλουν Γκονγκ που προτείνει την πνευματικότητα έναντι του υλισμού, δεν θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Με αφορμή ένα άρθρο του περιοδικού “Άβατο”, ανακάλυψε την πρακτική αυτή, βρήκε τις ασκήσεις δωρεάν στο διαδίκτυο, αγόρασε το βιβλίο Τζούαν Φάλουν -το οποιό υπάρχει και δωρεάν στο διαδίκτυο- και ξεκίνησε μόνος την άσκηση. «Το βιβλίο με κέρδισε με την πρώτη ανάγνωση. Ένοιωσα καλά, όπως όταν διαβάζεις ένα ποίημα ή τον Όμηρο, που εκτιμώ βαθειά».



Το εντυπωσιακό καθώς μιλούσαμε ήταν ότι συνεχώς στην συζήτηση για την διδασκαλία του Φάλουν Ντάφα ανάφερε Έλληνες διανοητές: «Η πρώτη ανάγνωση του εγχειριδίου μού θύμισε έντονα τον Σωκράτη, τον Διογένη τον Κυνικό, ακόμη και τον Πάτερ Παΐσιο. Είναι αυτή η εσωτερική καλλιέργεια που ενώνει όλες τις διδαχές υψηλού επιπέδου», μου εξηγεί και αντιλαμβάνομαι ότι η πλατειά διδασκαλία «Αλήθεια, Καλοσύνη, Ανεκτικότητα», έχει μεταφραστεί από εκείνον, με εντελώς προσωπικό τρόπο. «Μεγάλος δάσκαλός μου είναι ο Επίκουρος», καταλήγει «μού δίδαξε ότι ο άνθρωπος μπορεί να αρκείται και να ευτυχεί με τα λίγα. Ο Επίκουρος όπως και το Φάλουν Γκονγκ του δασκάλου Λι Χονγκτζί προτείνουν ένα διηνεκές πνευματικότητας».



«Οι ασκήσεις είχαν αποτέλεσμα», μου αναφέρει σε κάποιο σημείο. «Μετά τις πρώτες φορές που ασκήθηκα με αυτές, πραγματικά γαλήνεψα, ηρέμησε ο νους και είδα έναν καθαρό ορίζοντα, τα πράγματα ξεκαθάρισαν μέσα μου. Είναι η φύση της άσκησης τέτοια, που εξευγενίζει τον άνθρωπο». Μου εξομολογήθηκε μάλιστα, και ένα πρόβλημα αλκοολισμού που τον ταλάνιζε εκείνο τον καιρό. «Ήταν τέτοια η εξισορροπητική δύναμη της άσκησης και τόση η πληρότητα που δημιουργούσε, που σταμάτησα εντελώς το αλκοόλ».

Ναι, άλλα πώς μπορεί κανείς να εφαρμόσει αρχές όπως η «Ανεκτικότητα» σε μια κοινωνία όπου κόσμος αγχωμένος με δικά του βάσανα ξεσπά σε όποιον του δώσει αφορμή; «Μια χαρά επιβιώνεις. Εννοείται ότι μπορεί να θυμώσεις ή να εκνευριστείς, όμως σημασία έχει σε οτιδήποτε σου συμβαίνει να ψάχνεις τον λόγο που σου συμβαίνει, να κατανοείς. Υπάρχει μία διαρκής ερώτηση για τα πράγματα. Μέσω αυτού προσπαθώ να εξαλείψω ό,τι είναι κακό σε εμένα και στον κόσμο. Πρέπει να εξαλείψουμε την επιδειξιομανία, τη ζήλια, τον άκρατο συναισθηματισμό, όλα όσο μας κρατούν πίσω. Δες γύρω σου, δεν υπάρχει αρετή στην κοινωνία. Όλοι είναι ψεύτες και κλέφτες. Μόνο αν κοιτάξουμε μέσα μας, δούμε ποιες είναι οι ευθύνες μας και να τις αναλάβουμε ειλικρινά. Μόνο αν δείξουμε συμπόνια, ευσπλαχνία στους άλλους και τον εαυτό μας. Μόνο έτσι θα βγει κάτι καλό».
Η ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με το Φάλουν Ντάφα στην Ελλάδα είναι μια μικρή κοινότητα που πέρα από τις συναντήσεις της σε σπίτια φιλικά και σε πάρκα για εξάσκηση στις ασκήσεις του Falun Gong, λαμβάνει και ακτιβιστική δράση, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για τα συμβάντα στην Κίνα. Ο Γιάννης μου ξεκαθαρίζει ότι το Φάλουν Ντάφα δεν επιζητά εκδίκηση, ζητά να σταματήσουν οι διώξεις και να καταδικαστούν «στο όνομα της αλήθειας» οι υπαίτιοι των βασανιστών των ασκούμενων του Φάλουν Ντάφα. Όπως σε Ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχες ομάδες κάνουν πορείες, παρελάσεις και διαμαρτυρίες για την δίωξη του Φάλουν Γκονγκ, έτσι και στην Ελλάδα δεν ήταν λίγες οι φορές που τα μέλη της ομάδας διαμαρτυρήθηκαν έξω από την Κινεζική πρεσβεία ή έκαναν καμπάνια ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί σημαντικά οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται τόσο για τις ασκήσεις, όσο και για το ακτιβιστικό κομμάτι του Φάλουν Ντάφα. Έχουμε μαζέψει και πολλές υπογραφές για την καταδίκη της δίωξης στην Κίνα». Συνεχίζει εξηγώντας μου «ποτέ δεν κατάφερα να διαμαρτυρηθώ φωνάζοντας ή με το να εμπλέκομαι σε οδομαχίες. Προτιμούσα να εκφράζομαι μέσω της τέχνης, μέσω της ομορφιάς», και πράγματι η εικόνα αυτή ταίριαζε πολύ στις διαμαρτυρίες που είχα παρακολουθήσει να κάνουν ασκούμενοι στην Ελλάδα και τον κόσμο.



«Μία άλλη δράση του ελληνικού Φάλουν Ντάφα ήταν να  προσκαλέσουμε την ομάδα performance  Shen Yun.  Η ομάδα αυτή διηγούνται με χορό και μουσική ηρωικές ιστορίες δικής του εμπνεύσεως. Ανάμεσα στις ιστορίες αυτές διηγούνται και την δίωξη του Φάλουν Γκονγκ. Για τον λόγο αυτό σε όποια χώρα και αν πάει να παιχτεί το Shen Yun αντιδρά η κινέζικη πρεσβεία.  Στην δική μας περίπτωση η performance ακυρώθηκε μια εβδομάδα πριν την ημερομηνία παράστασης. Έγινε λογικά κάποια συνεννόηση με το Μέγαρο Μουσικής -όπου θα γινόταν η παράσταση- και στελέχη της πρεσβείας. Ευτυχώς μας δέχτηκε το θέατρο Badminton, οπότε η παράσταση απλά μετατέθηκε».
Με τον Γιάννη είπαμε πολλά ακόμη. Μου εξομολογήθηκε ότι πέντε χρόνια τώρα δεν έχει πάρει ούτε ασπιρίνη, γεγονός που αποδίδει στις θεραπευτικές/εξισορροπητικές ιδιότητες της Falun Dafa. Μου διηγήθηκε τους προσωπικούς του δαίμονες που πολέμησε με την άσκηση και όλες τις φορές που απολύθηκε από τις δουλειές που εργαζόταν. Πάντα με ένα χαμόγελο, καλόκαρδα, με μία πληρότητα που με έκανε να απορώ.



Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε με ενημέρωσε ότι οι ασκήσεις της παρέας γίνονται κάθε Κυριακή στις 09:30 στο πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ότι είναι δωρεάν. Έχεις, δεν έχεις ενδιαφέρον στις ανατολικές πνευματικές ασκήσεις, οφείλεις να ενημερωθείς για το ασιατικό Abu Graibe και τις διώξεις που τόσο επιδέξια κρύβονται πίσω από την επιβολή μιας κρατικής υπερδύναμης, στα site:

www.falundafa.gr

http://falunhr.org/te

http://www.faluninfo.net

http://www.organharvestinvestigation.net

Mερικοί από τους πίνακες που φιλοτέχνησαν ασκούμενοι Φάλουν Ντάφα μετά τον εγκλεισμό τους από τις κρατικές αρχές:



back to main