Maria and the Mirrors
Διονύσης Ανεμογιάννης

Από τις πυραμίδες της Βοσνίας στον τροπικό της Noise.

Όταν το αεροπλάνο με τις Ronnettes έπεσε στην ζούγκλα και μια μεγάλη γαλάζια τίγρης άρπαξε την Veronica Bennett και την κατάπιε αμάσητη. Όταν κόβοντας σύριζα τον ανανά με το machete ακούστηκε σαν αφρικάνικο τύμπανο και ο το καναρίνι σου έσκουξε σαν τουκάνος. Τότε ήταν που εμφανίστηκαν οι Maria and the Mirrors μέσα από το σαλόνι σου, με τύμπανα και κιθάρες και έπαιξαν το “Travelsex”.
Μέσα από ένα ηχητικό χάος μας συστήνονται οι Maria and the Mirrors. Παραμορφωμένα τύμπανα και ακαταλαβίστικοι στίχοι, ανακατωμένα  σε ένα ρυθμό πλυντηρίου που δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις παρά noise, αυτή είναι η εξωτική ελεγεία του θεότρελου τρίο. Μιλήσαμε [προσπαθήσαμε δηλαδή] μαζί τους και μάθαμε πολύ χρήσιμα πράγματα για τις διατροφικές τους συνήθειες, αγαπημένες τους ταινίες και διαλέκτους της Νιγηρίας.

 Πώς συνδυάζετε το image των 60’s girl bands με τον εκστασιασμένο noise/ethnic ήχο σας;
Τα group πρέπει να μεταμφιέζονται! Έχει πλάκα όταν οι μπάντες δοκιμάζουν να κάνουν κάτι τέτοιο –δημιουργεί μια πιο ολοκληρωμένη και πιο επιβλητική εμπειρία– πάντα νιώθω λίγο απογοητευμένη όταν μία μπάντα ανεβαίνει με παραφορεμένα t-shirts και chinos. Ένα live πρέπει να είναι θεαματικό. Συν του οτι έχει γέλιο να αμφισβητείς τις προκαταλήψεις σχετικά με το πώς πρέπει τα group να ντύνονται και να παίζουν μουσική, όπως πχ. ότι ένα σχήμα που παίζει industrial πρέπει να δείχνει αυστηρό και μιλιταριστικό. Ο κόσμος γενικά δεν περιμένει δυναμικούς ηλεκτρονικούς ήχους από ένα θίασο ντυμένο με μπανάνες από PVC. Επομένως ξαφνιάζεσαι συναντώντας αυτό το ζωηρό θέαμα και η εμπειρία σου γίνεται ακόμα πιο ψυχεδελική. Αυτό συμπληρώνει τα εκστατικά στοιχεία στη μουσική μας και τα συναισθήματα που επιδιώκουμε να προξενήσουμε στους ακροατές!

Ποιές είναι οι αναφορές σας (στη μουσική, τέχνη και γενικότερα)  για το τελευταίο σας EP;
Το τελευταίο κομμάτι ‘Valerie a tyden divu’ είναι μια διασκευή του κύριου μουσικού θέματος της ταινίας ’Magadan 92’ που διαδραματίζεται στην πόλη που δανείζει το ονομά της στην ταινία και αφορά ένα ραδιενεργό kobold (πνεύμα του ορυχείου), το οποίο αναδύεται από το μετάλλευμα πλουτωνίου και σπέρνει τον όλεθρο στους παλαιότερους ηγέτες του Dalstroy, μέχρις ότου ένα σμήνος από σφήκες εγκαλείται για να υπερασπιστεί το Yakutsk Oblast και το kobold υποχωρεί στο Tauyskaya Guba φέρνοντας τα πάνω κάτω.Τι σε ιντριγκάρει περισσότερο στην Αφρικάνικη κουλτούρα –έχετε επιρροές από εκεί;
Μου αρέσει το ρύζι jollof. H Crystabel κάποιες φορές μιλάει Yorubs, η μητέρα της είναι Νιγηριανή...

Μπορείτε να φανταστείτε ποιά θα ήταν η αντίδραση μίας αποκομμένης από τον μοντέρνο πολιτισμό Αφρικάνικης φυλής στην μουσική σας;
Πιστεύω ότι θα περνούσαμε πολύ καλά μαζί, ελπίζω ότι θα έβρισκαν τον ήχο μας ευχάριστο και ότι θα μας μυούσαν στη φυλή τους. Ίσως και ότι θα διακτινιζόμασταν μέσα από ένα χρονοπαραπέτασμα πίσω στις παλιές καλές μέρες του 2010.
 
Πώς μπορει η μουσική να θεραπεύσει τα τραύματα της μοντερνας ζωής;
Το κάνει κάθε μέρα! Και με κομμάτια που βαράνε και με πιο ήρεμα! Πέρασε καλά, χόρεψε! Και υπάρχουν τόσα είδη μουσικής για να ακούσεις. Θα συνιστούσα το απόλυτο μουσικό είδος: Gabba.

Έχω παρατηρήσει οτι υπάρχουν χορευτές στο κοινό την ώρα που παίζετε. Είναι μία πρόσκληση προς το κοινό για να χορέψουν, ή είναι απλώς μέρος της παράστασης;
Ναι, παίζαμε με χορευτές για λίγο, σε μία προσπάθεια να πωρώσουμε κάπως το κοινό, ίσως επειδή κανένα από τα μηχανήματά μας δεν είναι φορητό ώστε να μπορούμε να περιφερόμαστε στο χώρο.Τι γλώσσα χρησιμοποιείτε στους στίχους σας; Για τι πράγματα μιλάνε;
Έγραψα ένα rap στα Εβραϊκά για τα Ekranoplans, τα τεράστια Σοβιετικά αεροσκάφη που τα χειρίζονταν από την ξηρά για να μεταφέρουν τεράστια φορτία πάνω απ’ το νερό. Είναι πραγματικά καταπληκτικά. Γενικά, μας αρέσει να αφήνουμε το νοήμα των στίχων μας ομιχλώδες. Όπως το Kobaïan των Magma ίσως.

Τι νιώθετε όταν παίζετε live;
Joy... and Pain, like Sunshine...and Rain.

Ποιο θα ήταν το ιδεώδες σημείο για να κάνετε ένα live;
Θα θέλαμε να παίξουμε στην κορυφή μίας από τις πυραμίδες στη Βοσνία. Υπάρχουν, μην πιστέψεις κανένα που θα σου πει το αντίθετο.


www.facebook.com/mariamirrorsback to main