Roci Frumos: aliens from outer space
M.Hulot

Ένα από τα ελληνικά σχήματα του «ελληνικού» soundcloud που αξίζει να μελετήσεις, δίνει στο ough! την πρώτη του συνέντευξη. Μαζί με ένα αποκλειστικό mixtape με ήχους που τους έχουν επηρεάσει.


Το πρώτο κομμάτι που άκουσα από Ρότσι Φρουμός [τότε είχα την εντύπωση ότι ήταν ένας] ήταν το Speculate and Hangover, ένα περίεργο μίγμα μεταλλαγμένου χιπ χοπ και ψυχεδελικών ήχων πίσω μια λουπαρισμένη φωνή, που θύμιζε τις καμμένες στιγμές των Animal Collective. Με μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή. Οι Roci Frumos τελικά είναι τρεις, διάσπαρτοι σε διαφορετικά σημεία της ελληνικής επικράτειας και της Ευρώπης και η μουσική που φτιάχνουν τελικά διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ήχων απ’ ό,τι φάνηκε στην αρχή. Κάτι που την κάνει πολύ πιο δύσκολο να την τοποθετήσεις κάπου και να την κατηγοριοποιήσεις. Κάθε κομμάτι που ανέβαζαν στο soundcloud ήταν διαφορετικό από το προηγούμενο και ακόμα καλύτερο, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ανεβάσει ούτε μία πληροφορία για αυτούς. Οι Roci Frumos προτιμούν να μην εμφανίσουν το πρόσωπό τους [άσε που είναι πρακτικά αδύνατο να φωτογραφηθούν μαζί], υπάρχουν όμως και μίλησαν στο ough! για τη μουσική τους και για υπερήρωες και αντί για φωτο μας έστειλαν τρία avatar τους που σχεδίασε ο J [ο ένας απ’ τους τρεις]. Μας ετοίμασαν και ένα mixtape με επιρροές τους και μας έστειλαν και ένα αποκλειστικό κομμάτι.

once a roci always a roci

Ποιοι είναι οι Roci Frumos; Πόσοι; Συστηθείτε.
Οι Ρότσι Φρουμός είναι τρεις. Ο J (Samples-Beats), o Χela (Synths-Pads) και ο ΦΦ (σχεδόν όλα τα υπόλοιπα).

Από πού προέκυψε το όνομα;
Ο Χela σπουδάζει στη Ρουμανία (γιατρουδάκος) και σε μία επίσκεψη των υπολοίπων μας κόλλησε το όνομα απο έναν συμφοιτητή του. Ήταν μαστουρωμένος, είχε φάει μανιτάρια και μας έλεγε πως μοιάζουμε με όμορφες πέτρες (Roci Frumos).

Γιατί δεν δείχνετε τα πρόσωπά σας;
Γιατί στην πραγματικότητα είμαστε άσχημοι και γέροι και τα χαρακτηριστικά μας έχουν αλλοιωθεί απο τις καταχρήσεις.

Πόσο καιρό ασχολείστε με τη μουσική; Ποιο είναι το μουσικό σας background;
Ο J είναι σπουδαγμένος μουσικός με τα ωδεία του και τα όλα του, βιρτουόζος της βιόλα ντα γκάμπα, με περγαμηνές από μικρά σύνολα μπαρόκ μουσικής. Παράλληλα σπούδασε κόμικς σε γνωστή ιδιωτική σχολή με καταστροφικές συνέπειες, μιας και πασχίζει να βρει δουλειά έστω και ως γραφίστας. Ο Χela σπουδάζει μια ζωή γιατρός και στο ενδιάμεσο ασχολήθηκε με το grindcore σαν μπασίστας σε διάφορα μικρά συγκροτήματα, ενώ ο ΦΦ είναι ο άνθρωπος ορχήστρα, ο οποίος έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια σε ενα χωριό στην Κάρπαθο οπου ζει ασκητική ζωή και φτιάχνει τις δικές του λύρες...Για ποιο λόγο γράφετε μουσική;
Για να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλο και όλοι μαζί με τον έξω κόσμο.

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Ποιους μουσικούς θαυμάζετε [παλιούς και πιο νέους];
Με αλφαβητική σειρά: Αvalanches / Beck / Dj Shadow / Doom / Dr Dre / Lee Perry / The Rza.

Πώς γράφετε τα κομμάτια; Μπορείτε να συντονιστείτε από απόσταση και να δουλεύετε μαζί τις συνθέσεις;
Συνήθως στέλνουμε parts ο ένας στον άλλο, όταν υπάρχει μια καλή ιδέα την συνεχίζουμε, και την τελική μίξη την κάνει συνήθως ο ένας, με παρεμβάσεις από τους άλλους που πάντα φτάνουν πολύ αργά. Γενικά δεν αγχωνόμαστε, πολλές φορές λειτουργούμε σχεδόν πρόχειρα στις μίξεις. Ξέρεις, ό,τι κάτσει... Μέχρι τώρα, πάντως, ο αυθορμητισμός μας σε καλό μας έχει βγει.

Ποιος έχει φτιάξει τα [καταπληκτικά] avatar σας; Ασχολείται κάποιος από σας με το σκίτσο; Τι ακριβώς απεικονίζουν;
Ο J είχε αυτή την ιδέα και αυτός έφτιαξε τα drawings, κάπως σαν οι Ρότσι να είναι ήρωες από το διάστημα που αλλάζουν μορφή ανάλογα με την περίπτωση και σώζουν τον κόσμο από την κακή μουσική και τα παρωχημένα beats, ο ίδιος τα έχει ονομάσει ΙΤΑ WARRIORS που είναι τα αρχικά του Intergalactic Troll Association, ενός φανταστικού φορέα διαπλανητικής τάξης στο πρώτο μεσαιωνικοδιαστημικό graphic novel που σχεδιάζει και ελπίζει να τελειώσει μέσα στο 2012. Σε αυτό το κόμικ, οι Ρότσι παίζουν ένα μικρό ουσιαστικό ρόλο, αλλά δεν αποκαλύπτουμε περισσότερα!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας υπερήρωας;
Του J είναι σίγουρα ο Νightcrawler, ο Χela έχει αδυναμία στην Catwoman, ενώ ο ΦΦ μάλλον έχει κολλήσει στον Αστερίξ, αφού διαβάζει μόνο Αρχαίους, Παρμενίδη, Στωικούς, άντε και ’κανα Θεόφραστο στο τσακίρ κέφι.

Τι μουσική ακούτε αυτόν τον καιρό; Ποιος είναι ο καλύτερος δίσκος που ακούσατε τελευταία;
Αυτή η ερώτηση είναι πολύ δύσκολη και για τους τρείς, πάντως προχτές ο J κατέβασε ένα αλμπουμ με ηχογραφήσεις απο Αφρικάνικα κινητά και το εστειλε στους άλλους δύο και παίζει στο ρηπήτ συνέχεια και απο τους τρείς. Πολύ δυνατή φάση και 100 % true.Πόσο σας επηρεάζει η επικαιρότητα και αυτά που συμβαίνουν γύρω σας όταν γράφετε μουσική; Τι σας δίνει ερεθίσματα;
H επικαιρότητα είναι ένα προσχεδιασμένο και καλοκατασκευασμένο ψέμα, το οποίο υπάρχει μόνο για να υποδουλώνει τον απλό κόσμο. Αυτή την επικαιρότητα τη γράφουμε στ' αρχίδια μας και εμπνεόμαστε από τις κοπέλες μας, τα ζώα και την αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας όσον αφορά τη μουσική; Ποια θα ήταν η ιδανική συνέχεια για σας;
Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να καταφέρουμε να γίνουμε αρκετά καλοί και δουλευταράδες, έτσι ώστε κάποια μέρα να κάνουμε ένα δίσκο τόσο σημαντικό όσο το Entroducing του DJ SHADOW και να εμπνεύσουμε τους επόμενος Ρότσι.

Είναι καλή εποχή για τη μουσική; Με τόσους νέους και παλιούς ήχους που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, τι περιθώρια υπάρχουν να ξεχωρίσει κάτι της προκοπής;
Πλέον τα διαχωριστικά όρια μεταξύ καλού και κακού έχουν γίνει πολύ αχνά σε όλες τις εκδηλώσεις της σύγχρονης ζωής. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους πως οτιδήποτε παλιό δεν είναι απαραίτητα χαμένο διαμαντάκι και οτιδήποτε νέο δεν είναι το next best thing! Με νηφαλιότητα και καλοπροαίρετη κριτική διάθεση όλες αυτές οι σειρήνες παύουν και το μόνο που ακούγεται στο τέλος είναι η μουσική που πραγματικά αξίζει.Δηλαδή οι Wu Tang !

Ψηφιακός ήχος ή αναλογικός; mp3 ή βινίλιο και κασέτα;
Λίγο απ' όλα και βινύλια με τη σέσουλα.

Πώς βλέπετε το μέλλον; Υπάρχει ελπίδα;
Το άμεσο μέλλον διαγράφεται ζοφερό και αρκετα δυσοίωνο, αλλά όπως λέει και ένα σοφό ρητό, η πιο σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν ξημερώσει!Ποιος/τι θα μας σώσει;
Η αποποινικοποίηση της φούντας.

Τι σας κάνει έξαλλους;
Η ποινικοποίση της φούντας

Live σκοπεύετε να κάνετε; Κάποια κυκλοφορία;
Για λάηβ κομματάκι δύσκολο, μιας και είμαστε διάσπαρτοι, αλλά μια κυκλοφορία ετοιμάζεται σε ωραίο βινυλιάκι. Δεν λέμε άλλα για να μην το γρουσουζέψουμε.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;
Δουλειά, δουλειά, δουλειά.

Πείτε μου μερικά πράγματα που σας αρέσει πολύ να κάνετε.
Lucio Fulci, Lee Scratch Perry με ένα τρίφυλλο στο χέρι !

Υπάρχει ευτυχία; Πού μπορεί κανείς να τη βρει;
H ευτυχία είναι κρυμμένη στην ρουτίνα.

ΔΝΤ ή χρεοκοπία;
ΤΝΤ!!

Το mixtape εδώ.

once a roci always a roci

 back to main