Αt LUSΤ!
Διονύσης Ανεμογιάννης

Το LUST είναι ένα νέο  περιοδικό, με ιδιαίτερο σχήμα και μέγεθος και ακόμα πιο ιδιαίτερη θεματολογία.

Στο πρώτο εξώφυλλο του ολοκαίνουργιου μηνιαίου περιοδικού LUST μια Callassette με στρας κιλοτάκι είναι καθισμένη σε τενεκέ με λάδι ΑΤΛΑΣ, ο οποίος σηκώνει [συμβολικά;] το βάρος του γυναικείου ερωτισμού. Συναντήσαμε τους επί χρόνια εκδότες του Velvet –Άρη και Λάκη Ιωνά aka The Callas- και τώρα του LUST, στο γραφείο τους κάπου στην Αιόλου και μιλήσαμε για τα ελληνικά free press, για εικαστικά και για γυναίκες. Γυναίκες που σκέφτονται άλλες γυναίκες και γυναίκες που τελικά ποθούν άντρες αντί για τις φίλες τους και καταλήξαμε στα εξής: Ότι αξίζει να τολμάς σε καιρούς ανηδονικούς σαν τα ελληνικά χρόνια της κρίσης και ότι οι γυναίκες είναι μυστήριο της φύσης, καταδικασμένο να μείνει άλυτο από τον μισό πληθυσμό της γης.

Φωτο: Manteau Stam.Tι είναι το LUST και ποια ήταν η αφορμή για να το τυπώσετε;
Τo LUST είναι ένα μηνιαίο free press περιοδικό. Βασική θεματική του είναι η γυναικεία σεξουαλικότητα, μάς ενδιαφέρει ωστόσο και η καθημερινότητα, η ζωή και η πόλη. Χρόνια τώρα ως εικαστικοί έχουμε καταπιαστεί με το θέμα της γυναικείας σεξουαλικότητας, με διάφορα performances και ιδιαίτερα με το project των Callassettes. Επίσης, πάντα είχαμε την τρέλα να εκδίδουμε έντυπα, οπότε ξαφνικά ήταν σαν τα πάντα να συνωμοτούσαν στο να φτιάξουμε αυτό το μικρό περιοδικό. Θέλαμε ένα περιοδικό με ιδιαίτερο format, με κείμενα γραμμένα σε προσωπικό, καθημερινό τόνο, ένα περιοδικό –αν είναι δυνατόν- συλλεκτικό, που να δίνει προς τα έξω την «γυναικεία ματιά» των πραγμάτων. Υπάρχουν, βλέπεις, τόσες γυναίκες στην πόλη που κάνουν σημαντικά πράγματα, είτε στην πρώτη γραμμή, είτε πίσω από άλλα ονόματα και έπρεπε κάποιος να τις αναδείξει. Υπάρχει δυναμική στην πόλη.


Δεν είναι όμως παρακινδυνευμένο να κυκλοφορείς ένα νέο έντυπο εν μέσω οικονομικής κρίσης;
Εμείς έχουμε να υπερηφανευτούμε ότι πάντοτε ήμασταν στον κόσμο μας, οπότε δεν μας ενδιέφερε να ακολουθήσουμε την γενική τάση προς μιζέρια. Σιγά μην κλειδώναμε μια ιδέα στο συρτάρι, να περιμέναμε μήπως και φτιάξουν τα πράγματα, μήπως και δώσει ο Θεός, μήπως… Το LUST μας έδωσε την χαρά την δημιουργίας. Επίσης, επειδή στις μέρες που έρχονται το μόνο που θα μας έχει μείνει είναι η δύναμη να ερωτευόμαστε, ο έρωτας πρέπει να είναι παρών σε ό,τι κάνουμε. Από την αφετηρία αυτή, μάλιστα, μπορούμε να μιλήσουμε για χιλιάδες πράγματα. Την ανεργία, την κρίση, τα προβλήματα της πόλης και τόσα άλλα.Το μέγεθος πώς το αποφασίσατε; Για μένα ισχύει αυτό που γράφετε στον πρόλογο «να θες να το φας». Εγώ τουλάχιστον έτσι ένοιωσα!
Φέρ’ το εδώ και φτύσε ό,τι έφαγες! [γέλια] Είχαμε από καιρό κατά νου να τυπώναμε κάτι σε αυτό το μέγεθος αν και δεν είχαμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο. Μας αρέσει που χωράει παντού, σου δίνει την αίσθηση ότι θα το διαβάζει ο κόσμος κρυφά! Παραπέμπει κάπως και στην Βίβλο.

Πριν μιλήσατε για τις Callassettes. Τι είναι αυτές;
Είναι ένα project που παρουσιάζει ουσιαστικά μια γυναικεία εκδοχή των Callas. Είναι περσόνες που ντύνουμε με δικά μας ρούχα, ένας τύπος γυναίκας σέξι που διατηρούσε, ωστόσο, μια απόσταση από τα πράγματα. Εμείς τις έχουμε ονομάσει και Callassettes στρατό.

Υπάρχει αναγραμματισμός στον τρόπο που το διαβάζεις; Στο εξώφυλλο το LUST είναι κομμένο.
Μας το έχουν πει πολλοί. Κάποιοι το διαβάζουν SLUT, άλλοι το έχουν πει ακόμη και TSUL. Κανένα πρόβλημα.Ξεφυλλίζοντάς το, αλλά και τις αναφορές στα κείμενα, αναρωτήθηκα αν τελικά το LUST είναι λεσβιακό περιοδικό.
Όχι, τουλάχιστον δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Οι οδηγίες που είχαμε δώσει στις συντάκτριες είναι να γράψουν ελεύθερα κείμενα γύρω από τη θεματική «έρωτας, πόθος, λαγνεία». Έτσι και εμείς οι ίδιοι ξαφνιαστήκαμε όταν πολλά από τα κείμενα που λάβαμε αφορούσαν ομοφυλοφιλικές εμπειρίες. Δεν ήταν λίγες οι συζητήσεις που κάναμε με την ομάδα σχετικά με το τι θεωρεί ο καθένας ερωτικό, και αρκετές φορές ανακαλύπταμε  στερεότυπες ιδέες ή μία τάση απόκρυψης. Ήταν σαν ένα πείραμα για εμάς, που τελικά κατέληξε στο πιο αναπάντεχο συμπέρασμα: είναι πολύ πιο ασφαλές και cool για μια γυναίκα να εξιστορεί ή να σκαρφίζεται ερωτικές εμπειρίες με άλλες γυναίκες, παρά να παραδεχτεί ότι «ξεσαλώνει» με άντρες. Στον κοινό νου οι ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ γυναικών είναι αποδεκτές ως ανδρική φαντασίωση, την ίδια στιγμή, όμως, οι γυναίκες με πολλούς εραστές θεωρούνται πουτάνες. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με στερεότυπα που έχουν διεισδύσει βαθειά στο ασυνείδητό μας. Οι γυναίκες είναι πιο εγκεφαλικά όντα και ο ερωτικός ερεθισμός είναι πιο περίπλοκη υπόθεση γι’ αυτές. Η πρόκληση για εμάς είναι να εξερευνήσουμε τον γυναικείο ψυχισμό που κάθε φορά μας εκπλήσσει και κάτι μας μαθαίνει.

Ποιος επιμελείται το εικαστικό κομμάτι;
Τα εξώφυλλα είναι δική μας υπόθεση. Από εκεί και πέρα, αναθέτουμε σε δύο καλλιτέχνες σε κάθε τεύχος να επιμεληθούν εικαστικά το εσωτερικό. Η Ρενάτα Κωνσταντίνου με το lightroom project προβάλλει την δουλειά ενός φωτογράφου [στο πρώτο τεύχος της Νατάσσας Παπαδοπούλου] και ένας άλλος εικαστικός επιμελείται τις φωτογραφίες που κοσμούν τα άρθρα [στο πρώτο τεύχος ήταν της Ελένης Μπαγάκη].Έχετε βάλει οικειοθελή εισφορά 1 ευρώ. Γιατί;  
Με αυτό τον τρόπο αξιολογείται η δουλειά μας και βγάζουμε τα έξοδα του περιοδικού, προκειμένου να συνεχίσουμε να το τυπώνουμε. Είναι στην διάθεση του καθενός να δώσει κάτι. Σε λίγο καιρό, βέβαια, θα πρέπει να αλλάξουμε την επιγραφή σε «1000 δραχμές». Άρα θα πρέπει να μεγαλώσουμε και τις τρύπες του κουμπαρά να χωρά και χαρτονόμισμα!

Είχατε παραστάσεις από ξένα έντυπα που να σας επηρέασαν στην δημιουργία του LUST;
Πριν την έκδοση του LUST κάναμε έρευνα για κάποιο σέξι περιοδικό για την γυναίκα, όμως δεν βρήκαμε αυτό που ψάχναμε. Δεν μιλάμε για τσόντα, τύπου Playgirl, αλλά για ένα έντυπο που να ανταποκρίνεται σε αυτό που μια γυναίκα θεωρεί «σέξι». Ρωτήσαμε πολλές κοπέλες, ψάξαμε πολύ αλλά δεν βρήκαμε τίποτα.

Από περιοδικά ελληνικά και ξένα, τι διαβάζετε;
Τσόντες μόνο. Όχι, αστειεύομαι. Από ξένο τύπο σε μηνιαία βάση παίρνουμε το Art Rocker, αλλά κατά καιρούς και διάφορα άλλα μουσικά φανζίν. Από ελληνικά έντυπα διαβάζουμε πολύ εφημερίδες.

Είναι χίπστερ το περιοδικό σας;
Ήδη από το Velvet η νοοτροπία μας ήταν ότι ο καθένας μπορεί να διαβάσει το περιοδικό. Θα μπορούσε να το διαβάζει ακόμα και η κυρία στο κομμωτήριο. Θέλουμε ένα κοινό ευρύ, όχι μόνο η μία ομάδα.

Θα το κυκλοφορήσετε σε ψηφιακή μορφή;
Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Αν το περιοδικό χάσει το format του, χάνει την ίδια στιγμή και την ταυτότητα του. Τα κείμενα έξω από αυτό στέκουν παράξενα, χάνουν την αξία τους.

Το δεύτερο τεύχος του LUST κυκλοφορεί την πρώτη Μαρτίου. Το επόμενο πάρτι του είναι στις δύο Μαρτίου.back to main