Ισπανικός lukumas made in Greece
Γεωργία Παπαστάμου

Ο Πέτρος Πασχαλίδης έκανε μόδα τον «λουκουμά παραλίας» στην Βαρκελώνη.

Λουκουμά με ζάχαρη, σαν αυτόν που βρίσκεις στις παραλίες και στα κυλικεία, φτιάχνει τα δύο τελευταία χρόνια στην Βαρκελώνη ο Πέτρος Πασχαλίδης. Ο γραφίστας από την Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ισπανία για να τσεκάρει αν του αρέσει η Ελλάδα. Εκεί έστησε την επιτυχημένη επιχείρηση lukumas, πουλώντας το προϊόν που έτρωγε μεγαλώνοντας στο εργαστήριο των γονιών του. Λίγο πριν ανοίξει το δεύτερο μαγαζί του, μιλά στο ough!

Γιατί έφυγες στο εξωτερικό;
Για να τσεκάρω αν μου αρέσει η Ελλάδα.

Γιατί επέλεξες την Ισπανία;
Επέλεξα την Βαρκελώνη, όχι την Ισπανία γενικότερα, έχει σημασία. Ήρθα εδώ γιατί την ψιλοήξερα, είναι μια πόλη ζωντανή καλλιτεχνικά και κυρίως στον τομέα του design, που ως τότε ήταν η αποκλειστική ενασχόληση μου. Από τις σημαντικότερες, με τα γνωστότερα δημιουργικά studios. Ωραία πόλη, μουσικά ενδιαφέρουσα, κλίμα παρόμοιο με το δικό μας, ήταν η εύκολη επιλογή, μάλλον.

Πότε και γιατί αποφάσισες να ανοίξεις επιχείρηση με λουκουμάδες;
Πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν αποφάσισα να εγκατασταθώ οριστικά στην Βαρκελώνη. Ήθελα να κάνω κάτι άσχετο με την έως τότε δουλειά μου -παράλληλα αν γινόταν- και έκανα αυτό που ήξερα. Μέχρι να σπουδάσω έφαγα πολύ λουκουμά στο εργαστήριο των δικών μου,  έτσι το ξέρω καλά το προϊόν. 

Τι ανταπόκριση υπάρχει; Πως εξηγείς την επιτυχία του μαγαζιού;
Μεγάλη κι ελπίζω ακόμα μεγαλύτερη τώρα που θα ανοίξει και ο δεύτερος LUKUMAS. Η επιτυχία υποθέτω βασίζεται, όπως και σε κάθε πετυχημένο project, στην ποιότητα. Δεν υπάρχει κάποια στρατηγική, κάποιο plan. Απλά, καθαρά και όμορφα. 

Με ποιόν τρόπο το προώθησες;
Μόνο του προωθήθηκε. Εγώ έκανα απλώς ένα blog, την εταιρική του ταυτότητα κι από εκεί και ύστερα τσούλησε μόνο του.

Τι προϊόντα ακριβώς μπορεί να βρει κανείς στο μαγαζί; Ποιο είναι το πιο δημοφιλές;
Στο μαγαζί έρχεται κάποιος για τον λουκουμά. Τώρα αν θέλει να καθίσει μπορεί να πιει καφέ, σοκολάτες και άλλα ροφήματα. Ο λουκουμάς που αρέσει περισσότερο είναι περιέργως ο κλασικός της παραλίας σκέτος με ζάχαρη, αλλά πάει και εποχιακά. Τον χειμώνα πολλοί παίρνουν λουκουμά με σοκολάτα φουντουκιού ή dulce de leche και το καλοκαίρι πιο ελαφριές γεύσεις όπως π.χ. λεμόνι.

Πόσο διαφέρει το να δουλεύεις στην Ισπανία από το να δουλεύεις στην Ελλάδα;
Δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Ειδικά για έναν ελεύθερο επαγγελματία είναι το ίδιο δύσκολο. Τώρα, ως υπάλληλος, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, τουλάχιστον στον χώρο της διαφήμισης και του design που εγώ γνωρίζω. Δημιουργικά κυρίως, αλλά και μισθολογικά. Απαραίτητο φυσικά να έχεις δουλειά, καθώς η ανεργία στην Ισπανία είναι μεγαλύτερη της Ελλάδας.

Πριν ανοίξεις αυτήν την επιχείρηση ποια ήταν η ενασχόλησή σου και γιατί σταμάτησες;
Δούλευα στην διαφήμιση ως art director. Δεν σταμάτησα, το άφησα στην άκρη για λίγο και κάνω -αν υπάρχει ο χρόνος- κάποια επιλεκτικά projects. Την διαφήμιση την άφησα, γιατί αν συνέχιζα θα μισούσα το αντικείμενο.

Θα άνοιγες ανάλογο μαγαζί στην Ελλάδα;
Ναι, ίσως. Αν και για την ώρα προτιμώ να εξελίξω το εδώ μαγαζί και να ετοιμάσω το επόμενο.

Η «προϋπηρεσία» σου πως σε βοήθησε στο στήσιμο της επιχείρησης;
Ως γραφίστας κάνω αυτό που πιστεύω καλύτερο για το εκάστοτε προϊόν και στη συγκεκριμένη περίπτωση τίποτα. Σχεδόν δηλαδή. Clean. Και Greek χωρίς να είναι φολκλόρ.

Σε πειράζουν οι φίλοι σου που πλέον είσαι γνωστός ως «lukumas»;
Πέτρος ο λουκουμάς; Μια χαρά, μ' αρέσει.

www.lukumas.comback to main