Action Hero: Γουέστερν, αίμα και ακροβατικά
Χρύσα Βλαχοπούλου

Λίγο πριν έρθουν στην Αθήνα για τέσσερις παραστάσεις, οι πρωτοποριακοί καλλιτέχνες μας μίλησαν για το Μπρίστολ, την μουσική και το πανκ.

Οι Αction Hero είναι η Gemma και ο James,  ένα ζευγάρι από το Μπρίστολ και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες ομάδες devised theatre της Μ.Βρετανίας. Από το 2005 δημιουργούν υπερπαραγωγές με lo-fi, DIY αισθητική και ιδιαίτερη αδυναμία στους ποπ και καλτ μύθους, σε χώρους που για το παραδοσιακό κοινό του θεάτρου ίσως να φαίνονται ανορθόδοξοι: σε πάρτι, σε κλαμπ, σε μπαρ, σε γκαλερί και δημόσιους χώρους, κυρίως για ανθρώπους της ηλικίας τους. Στις παραστάσεις των Action Hero το κοινό συμμετέχει και το διασκεδάζει πραγματικά. Ίσως για αυτό οι παραστάσεις τους έχουν αποκτήσει τόσο δυνατό fan base και η φήμη τους εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, σε ένα κοινό νεαρής ηλικίας που ρυθμίζει κατά κάποιον τρόπο τις τάσεις του μέλλοντος και δημιουργεί το χιπ. Στο «A Western», μια παράσταση φτιαγμένη για μπαρ, δημιουργούν ατμόσφαιρα σαλούν με όλες τις σπλάτερ λετομέρειες και τα ειδικά εφέ, όπως κέτσαπ στη θέση του αίματος και στιγμιότυπα που θυμίζουν τις παιδικές αναμετρήσεις με φανταστικούς κακούς. Στο «Watch Me Fall» στήνουν έναν διάδρομο και κάνουν ακροβατικά και επικίνδυνα πράγματα, μοιράζουν στο κοινό κουτάκια κοκακόλα και του ζητούν να τους αποθεώσει πλήρως. Με χιούμορ και αμεσότητα, οι Action Hero κάνουν το θέατρο να μοιάζει ποπ και διασκεδαστικό, κρατώντας την αισθητική και τα στάνταρντς τους σε υψηλά επίπεδα. «Δημιουργούν ένα καταπληκτικό σόου», όπως έγραψε η Guardian, εκθειάζοντας τη δουλειά τους « επανεφευρίσκοντας το χώρο και  χρησιμοποιώντας τον σαν τρίτο μέλος του cast».

Πώς νιώθετε για ένα κοινό που συνειδητά σέβεται την δουλειά σας αλλά δεν θέλει να συμμετέχει με κανένα τρόπο στην παράσταση;
Δεν έχουμε πρόβλημα, νομίζω ότι η δουλειά από μόνη της πρέπει να το επιτρέπει αλλιώς δεν είναι πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό, αλλά απαίτηση και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε.

Πώς συνδέονται οι ποπ και μέινστριμ μύθοι από τους οποίους εμπνέεστε με το γεγονός ότι αποφεύγετε τους μέινστριμ τρόπους παραγωγής;
Έχει περισσότερο ενδιαφέρον να προσεγγίζεις τους ποπ μύθους με ένα λιγότερο εμπορικό τρόπο. Δίνεις περισσότερο χώρο για αλληλεπίδραση, για συζήτηση και σκέψη γύρω από ένα θέμα μ ‘ αυτόν τον τρόπο αντί να το επαναλαμβάνεις. Νομίζω ότι έτσι αποκαλύπτονται τα κενά και  κάποιες λεπτομέρειες των μύθων, αποδομώντας τους με έναν τρόπο.

Περφόρμανς όπως το Watch me Fall και το A Western μπορούν να παιχτούν μόνο για ένα περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στον ίδιο χώρο. Πόσο κουραστικό και πόσο ενδιαφέρον είναι να είσαι στον δρόμο συνεχώς για να δείξεις την δουλειά σου;
Δεν νιώθουμε περιορισμένοι. Σωματικά το Watch Me Fall δεν μπορούμε να το παίξουμε πάνω από 5-6 φορές συνεχόμενα λόγω της αντοχής  του σώματος του Tζέιμς! Μπορούμε να παίξουμε όσες φορές παίζονται συνήθως τα έργα σε περιοδεία. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε παίξει ποτέ για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Νομίζω ότι η δουλειά μας δεν ταιριάζει σε ένα τέτοιου είδους προγραμματισμό. Είναι κουραστικό πράγμα να είσαι στον δρόμο, αλλά το απολαμβάνουμε. Τα διαφορετικά μέρη, οι διαφορετικοί άνθρωποι πάντα φέρνουν κάτι νέο και πάντα  νιώθουμε την ίδια ευθύνη απέναντι στο κοινό, γιατί γι’ αυτούς είναι η πρώτη φορά ακόμη και αν για μας είναι η πεντηκοστή.

Ποιες άλλες ομάδες devised theatre θαυμάζετε;
Υπάρχουν πολλοί. Οι Gob Squad γιατί κάνουν συναρπαστική δουλειά και μοιάζει φρέσκια κάθε φορά,οι Μammalian Diving Reflex γιατί είναι τολμηροί και γιατί δημιουργούν  πράγματα που εγώ δεν θα μπορούσα,και γιατί είναι πολύ γενναιόδωροι. Τους Improbable των οποίων η δουλειά είναι πολύ διαφορετική από την δική μας αλλά δουλεύουν πάρα πολλά χρόνια παραμένοντας ανοιχτοί, ενθουσιάζονται με καινούρια πράγματα και τους αρέσει να μοιράζονται τις γνώσεις τους με νεότερους καλλιτέχνες.

Πιστεύετε στους ήρωες; Έχετε κανέναν;
Νομίζω ότι είναι αστεία ιδέα, να ξεχωρίσεις κάποιον ως σούπερ άνθρωπο ή να πεις ότι είναι καλύτερος από τους άλλους ανθρώπους, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν πιστεύω στους ήρωες αλλά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα.

Θα γινόσουν κασκαντέρ αν χρειαζόσουν την δουλειά;
Με τίποτα! Χρειάζεται πολύ εκπαίδευση. Δεν έχω την υπομονή. Μου αρέσει να δοκιμάζω πράγματα κι ας τα κάνω λάθος. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό όταν είσαι κασκαντέρ.

Σας αρέσει το Μπρίστολ; Προτιμάτε τη ζωή στην πόλη ή στην εξοχή;
Το λατρεύω το Μπρίστολ, Η πόλη μου πάει προς στιγμήν, αν και μεγάλωσα σε νησί και μου λείπει πολύ η θάλασσα.Νομίζω ότι θα επιστρέψω στο μέλλον.Αλλά προς το παρόν μου αρέσει να είμαι με πολλούς ανθρώπους,με πολλλά ερεθίσματα και πολύ τέχνη.

Αν μπορούσατε να μείνετε σε οποιαδήποτε μέρος στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό;
Οι Φιλιππίνες είνια το πιο όμορφο μέρος που έχω επισκεφτεί. Θα μπορούσα άνετα να φανταστώ μια εναλλακτική ζωή εκεί σε μια παραλία. Δεν ξέρω τι δουλειά θα έκανα βέβαια!

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Μου αρέσει να βλέπω τους φίλους μου και τα παιδιά τους, μου αρέσει να ταξιδεύω (όχι για δουλειά!) Μου αρέσει να βλέπω κακή τηλεόραση (Ο Τζέιμς πάλι  την μισεί!). Μου αρέσει να τρώω με τους συγκάτοικούς μου.

Τι μουσική ακούτε;
Ένα μείγμα φολκ-ακουστικής μουσικής, ακούω και ρέγγε στο σπίτι, αλλά μου αρέσουν και τα δυνατά θορυβώδη πράγματα. Ο Τζέιμς ακούει dub και electronica. Αρέσει και στους δυο μας λίγο καλό industrial και ο σκηροπυρηνικός θόρυβος έτσι για τον ενθουσιασμό της έντασης.

Το πανκ έχει πεθάνει;
Ελπίζω πως όχι. Πιστεύω στο πανκ σαν ήθος,και όχι τόσο σαν στυλ ή είδος μουσικής. Το να λες ότι θα κάνεις κάτι μόνος σου και μετά να το κάνεις και να το χτίζεις είναι στα αλήθεια πολύ σπουδαίο.Κρύβει μεγάλη δύναμη. Να είσαι ένας θλιβερός πάνκης με πράσινη μοïκάνα που πίνει μπύρες στις 10 το πρωί, αυτό δεν είναι πανκ. Δεν είναι κάτι διαφορετικό. Είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Το αληθινό πανκ για μένα είναι δυναμικό, κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν με τους δικούς του όρους και περιλαμβάνει όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά. Αυτό είναι κάτι σημαντικό.

A Western (23 & 24 Φεβρουαρίου) http://bios.gr/events/660
Watch Me Fall (25 & 26
Φεβρουαρίου) http://bios.gr/events/661
Έναρξη: 21.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (ενιαία είσοδος)

Η μετάκληση των Action Hero είναι μια συνεργασία του BIOS με το Βρετανικό Συμβούλιο.back to main