.jpg&w=604)
Η βραβευμένη ομάδα designers από τη Θεσσαλονίκη μιλάει στο ough! για το σημαντικό διεθνές βραβείο που κέρδισαν στο Βερολίνο και για την έκθεσή τους στην gallerie a.antonopoulou με θέμα το λάθος.
Φωτο: ShootLudwig: Νίκος - Θάνος.
Η Beetroot είναι μια ομάδα από βραβευμένους designers που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Η ομάδα, ακόμα μια επιτυχημένη σύμπραξη φίλων, ξεκίνησε την πορεία της τον Σεπτέμβριο του 2000 και από τότε συνεχίζει να εκφράζει την δημιουργικότητα της μέσα από διάφορα κανάλια επικοινωνίας (διαφημίσεις, εκδόσεις, διαλέξεις, εκθέσεις). Η επιτυχημένη πορεία της Beetroot «πιστοποιήθηκε» τον περασμένο Οκτώβριο στο Βερολίνο, με την πολύ μεγάλη διάκριση του βραβείου «Red Dot Design Agency Of The Year 2011» που κέρδισαν ανάμεσα σε 6.468 συμμετοχές από 40 χώρες, στον διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας «Red Dot Award, Communication Design». Με αφορμή αυτή την σπουδαία διάκριση, αλλά και την έκθεση που ετοιμάζουν με θέμα «To Λάθος», την δύναμη και το δικαίωμα που κρύβονται στο λάθος, ρωτήσαμε τον Γιαννη Χαραλαμπόπουλο, έναν εκ των ιδρυτών του Beetroot γκρουπ, και συζητήσαμε για την επίδραση του design σε μια κραυγαλέα κακόγουστη χωρα.
Πιστεύετε ότι η λύση για τα δημιουργικά γραφεία της Ελλάδας, λόγω των μειώσεων στα μπατζετ των διαφημιζόμενων, είναι να κοιτάξουν προς τα έξω;
Απλά, λόγω των συνθηκών, είναι μια καλή αφορμή για τα ελληνικά γραφεία να κοιτάξουν προς τα έξω. Πιστεύω όμως πως η κίνηση αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και να έχουμε δείξει ως ελληνικό design μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια, μιας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να γίνει αυτό υπάρχουν.
Το ίδιο πιστεύετε και για τους ανθρώπους της τέχνης, η είναι προτιμότερο λόγω της κρίσης να αντλήσουν έμπνευση κοιτάζοντας γύρω τους;
Η τέχνη είναι πολύ πιο υποκειμενική από το design, οπότε δε μπορείς και εύκολα να κάνεις εκτιμήσεις. Η έμπνευση μπορεί να έρθει οπουδήποτε και από οτιδήποτε.
Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την έμπνευση στην ομάδα σας, τόσο στο δημιουργικό όσο και στο εικαστικό κομμάτι;
Μας έχει επηρεάσει σίγουρα στο πρακτικό κομμάτι! Δηλαδή το οικονομικό! Σιγά σιγά επανερχόμαστε, αλλά πέρα από αυτό, στο δημιουργικό επίπεδο, θα έλεγα πως δεν μας έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά. Απλώς υπήρξε μια διαδικασία δημιουργικής προσαρμογής στα νέα δεδομένα, συνεχίζοντας να πρεσβεύουμε μέσα από τη δουλειά μας τις ίδιες αξίες και ιδανικά.
Γιατί πιστεύετε ότι έχουν μεγάλη επιτυχία στο κοινό και την μαζική κουλτούρα φτηνά σλόγκαν με αγαπούλες και κουκούλες;
Καταρχήν, πρέπει να επισημάνουμε ότι όσο και αν δε συνάδει με την αισθητική κάποιων, δεν παύουν να είναι πολύ εμπορικές διαφημίσεις, γεγονός που τις καθιστά και επιτυχημένες. Φαίνεται όμως πως ο κόσμος θέλει εύκολη πληροφορία που δεν θα τον κουράσει για να την αναλύσει και να δει ένα βαθύτερο concept. Και φυσικά πουλάει το αστείο.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι/πελάτες/καταναλωτές που απωθούνται από συγκεκριμένα διαφημιστικά σλόγκαν και δεν πλησιάζουν το διαφημιζόμενο προϊών;
Εδώ ακριβώς υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της ποιότητας και της εμπορικότητας. Εμείς προσπαθούμε να πορευόμαστε σε αυτή τη χρυσή τομή που κάνεις τις λιγότερες θυσίες ανάμεσα στο τρίπτυχο ποιότητα-εμπορικότητα-αισθητική.
Πώς γίνεται μια μικρή ομάδα δημιουργών να κερδίσει αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο;
Νομίζω πως οφείλεται στην πολυσυλλεκτικότητα της ομάδας, γεγονός που μας επιτρέπει να καταπιανόμαστε με πολλούς διαφορετικούς τομείς της οπτικής επικοινωνίας, αλλά και να έχουμε πολλές διαφορετικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η πολυσυλλεκτικότητα των πελατών, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο, μιας και σχεδιάζεις από τη Microsoft και την Εθνική Τράπεζα μέχρι project πολιτιστικά.
Πώς ακριβώς γίνεται η αξιολόγηση των νικητών στον συγκεκριμένο διαγωνισμό;
Η αξιολόγηση γίνεται όπως από κριτική επιτροπή ιδιαιτέρου κύρους και αξιολογείται η ποιότητα, η ευρηματικότητα και η εμπορικότητα των σχεδιαστικών λύσεων. Το συγκεκριμένο όμως βραβείο -που είναι και το ύψιστο που μπορεί να αποσπάσει ένα γραφείο- μας απονεμήθηκε για τη συνολική επίδοσή μας τα τελευταία τρία χρόνια.
Στα πλαίσια της βράβευσης σάς ζητήθηκε να παρουσιάσετε και μια έκθεση, η οποία είχε τίτλο «The Greek Monsters», τι ακριβώς παρουσιάσατε σ’ αυτή την έκθεση;
Ενώ όλοι περίμεναν να δείξουμε τις δουλείες μας σε αυτή την έκθεση, εμείς θελήσαμε να κάνουμε ένα κοινωνικό σχόλιο. Εν μέσω όλων των κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικών συγκυριών που όλη η Ευρώπη μας βλέπει σαν τέρατα, θελήσαμε να δείξουμε την άλλη πλευρά των ¨τεράτων", αυτή της δημιουργικότητας και της αισιοδοξίας, με όλη την αλληγορία που συνοδεύει αυτή την προσέγγιση. Και όλα αυτά με όχημα την ελληνική μυθολογία!
Τι ακολούθησε μετά, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για την ομάδα σας μετά το βραβείο; Είχατε προτάσεις για δουλειά από χώρες του εξωτερικού;
Το σημαντικό είναι πως υπάρχει μέσω τις διάκρισης ένα βήμα για να προσεγγίσεις τις αγορές του εξωτερικού , αλλά το αυξημένο ενδιαφέρον ήρθε και από την Ελλάδα και μάλιστα με εταιρίες ιδιαίτερα μεγάλες, που μάλλον ήθελαν μια επιβεβαίωση για να μας προσεγγίσουν.
Πρέπει να ταιριάζει ο πελάτης με το δημιουργικό γραφείο ή το δημιουργικό γραφείο να προσαρμόζεται στον πελάτη; Κάνετε επιλογές πελατών ακόμα και αν ο πελάτης αποδεδειγμένα μπορεί να πληρώσει για την δουλειά σας (πολύ σημαντικό στις μέρες μας) ή μπορείτε να τον απορρίψετε, λόγω έλλειψη χημείας, ας πούμε;
Τίποτα από τα δύο! Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μπορέσεις να δώσεις στον πελάτη να καταλάβει την ιδανική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει για τη σωστή επικοινωνία των αναγκών του. Μπορεί να μην ταιριάζει με την προσωπική του ιδιοσυγκρασία, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να εκπαιδεύσεις τον πελάτη ώστε να μπορεί να εμπιστευτεί την επιστήμη σου και όχι να κρίνει με προσωπικά κριτήρια. Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορείς να απορρίπτεις πελάτες λόγω χημείας, παρά μόνο αν δεν συμβαδίζετε με σχεδιαστικά κριτήρια.
Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια καμπάνια για τα πάντα;
Ακόμα και για μια χώρα. Που είναι και ένα από τα project θα θέλαμε πολύ να κάνουμε, καθώς αποτελεί μια φοβερή πρόκληση αλλά και τεράστια ευθύνη.
Ακόμα και για προϊόντα που αισθητικά δεν σας αρέσουν;
Επειδή ακριβώς πλάθουμε την εικόνα του εκάστοτε προϊόντος/επιχείρησης/υπηρεσίας, εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργούμε την αισθητική του προϊόντος. Σεβόμαστε όμως τις ικανότητες μας στην εικονοπλασία στα όρια της ειλικρίνειας, ποιοτικής και οπτικής.
Πώς σχολιάζετε την συνήθεια του Έλληνα επιχειρηματία/επαγγελματία να δίνει πολλά χρήματα για να στήσει μια επιχείρηση και όταν φτάνει στο σημείο της δημιουργίας εταιρικού προφίλ να απευθύνεται σε κάποιον ανιψιό που «ξέρει από computer»;
Οι περιπτώσεις αυτές δεν έχουν αντιληφθεί πως το branding του προϊόντος/υπηρεσίας τους δεν είναι απλώς ένα έξοδο, αλλά μια επένδυση που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εμπορική πορεία του. Το γεγονός αυτό είναι και ο λόγος που προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε τον κόσμο/πελάτες/κοινό προς αυτήν την αντίληψη.
Τι θεωρείς μέγιστο μνημείο κακογουστιάς στην πόλη που ζούμε;
Δείγμα μνημειώδους κακογουστιάς είναι οι ατελείωτες χρήσεις και παραλλαγές με τις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί σαν οπτικό πασπαρτού για οποιαδήποτε χρήση ο Λευκός Πύργος.
Τι είναι εκείνο που με την δική σου οπτική κάνει αυτήν την πόλη γοητευτική;
Η παραλία, τα πολλά και διαφορετικά μέρη για φαγητό και ποτό, ειδικότερα τα καινούρια που γίνονται από νέους και δημιουργικούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα μια νέα και φρέσκια ματιά στη διασκέδαση και φυσικά η επαφή και η επικοινωνία με τους ανθρώπους της πόλης.
Τι θα μπορέσει να δει κάποιος στην έκθεση σας στην γκαλερί Αντωνοπούλου; Και γιατί την ονομάσατε «Το Λάθος»;
Το λάθος –ίσως το σημαντικότερο σημείο στη δημιουργική πορεία του ανθρωπίνου είδους- αποδεικνύει την επιμονή του ανθρώπου να νιώσει, να κατανοήσει και να επιτύχει το σωστό…
Τη δουλειά των Beetroot μπορείς να την τσεκάρεις στο www.beetroot.gr
Η έκθεση «Το Λάθος» εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Ιανουαρίου (από τις 12.00 έως τις 4.00 μ.μ.) στην γκαλερί a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή) και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου.
Ώρες λειτουργίας: Τετ-Παρ 2-8 και Σαβ. 12-4.
back to main