Boom! made in Greece
Γεωργία Παπαστάμου

Ο προπάππους του έφερε τα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα. Μια από τις πρώτες λέξεις που είπε μωρό ήταν «Μπουμ». Ο Παύλος Νάνος, τρίτη γενιά πυροτέχνης με διεθνείς διακρίσεις μιλά στο ough! 

Ο Παύλος Νάνος είναι δισέγγονος του Δημήτρη Μπούμπουλη, του Σπετσιώτη που έφερε πρώτος τα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα. Ο ίδιος συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του διευθύνοντας το μεγαλύτερο εργαστήριο παρασκευής τους στην χώρα, συμμετέχοντας σε μεγάλες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί του 2004 και το Champions League του 2007, κερδίζοντας παράλληλα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς χορογραφίας πυροτεχνημάτων. Στην συνέντευξη που ακολουθεί εξηγεί τι ακριβώς κάνει ένας «παραγωγός και σκηνοθέτης show πυροτεχνημάτων» και ποια μυστική συνταγή με βάση τη πυρίτιδα εκτοξεύει, για να δημιουργήσει αυτές τις λάμψεις που σε κάνουν κοιτάς σαν χαζός τον ουρανό.

Πώς φτιάχνεται ένα πυροτέχνημα;
Η συνταγή των πυροτεχνημάτων κρατιέται μυστική και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, μιας και ο πυροτέχνης είναι ένα παραδοσιακό επάγγελμα που δεν διδάσκεται σε καμία σχολή. Χρησιμοποιούνται χημικά όπως χλωρικό κάλιο, νιτρικό κάλιο, αντιμόνιο, ανθρακικό στρόντιο, μαγνήσιο, θειάφι και φυσικά πυρίτιδα σε συγκεκριμένες δοσολογίες που έχουν προκύψει έπειτα από χρόνια ερευνών και δοκιμών. Κατόπιν μαγειρέματος των συστατικών το υλικό στερεοποιείται σε μορφή σφαιριδίων ή κυλίνδρων και εγκλείεται μέσα σε συσκευασία από πυρίμαχο χαρτόνι ώστε να προκύψει το ‘’βλήμα’’ που θα εκτοξευθεί από ειδικό κανόνι με χρήση φιτιλιού ή ηλεκτρικών αναφλεκτήρων. Βέβαια η όλη διαδικασία παίρνει μέρες και χρειάζεται σχολαστική τήρηση των κανόνων ασφαλείας σε ειδικούς χώρους και γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Τι ξέρετε για την ιστορία του πυροτεχνήματος; Για την ιστορία του πυροτεχνήματος στην Ελλάδα;
Η πυρίτιδα εφευρέθηκε στη Κίνα κατά τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τελετουργίες, να διώξει τα κακά πνεύματα και αργότερα για πολεμικούς σκοπούς. Για την ψυχαγωγία τις πυροτεχνικές συνθέσεις την χρησιμοποίησαν πρώτοι οι Ιταλοί. Στην Ελλάδα τα πρώτα πυροτεχνήματα τα έφερε ο προπάππους μου, Δημήτρης Μπούμπουλης (του θρυλικού γένους) το 1920 για την αναπαράστασης της βύθισης της Τούρκικης Ναυαρχίδας στις Σπέτσες. Για το σκοπό αυτό έφερε έναν Ιταλό που του δίδαξε τη τέχνη και έπειτα έκτισε το πρώτο εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στο τότε αραιοκατοικημένο Γαλάτσι. Η εκδήλωση της Αρμάτας των Σπετσών παραμένει έως σήμερα η μεγαλύτερη τουριστική εκδήλωση στη χώρα όπου γίνετε ανατίναξη ομοιώματος Τούρκικης Ναυαρχίδας και χορογραφία πυροτεχνημάτων με μουσική.

Τι θυμάστε από την πρώτη φορά που είδατε πυροτεχνήματα;
Απ’ ότι μου έχει πει ο πατέρας μου όταν έριχνε πυροτεχνήματα και ήμουν μωρό έλεγα τη λέξη "ΜΠΟΥΜ". Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο γιατί στην ουσία μεγάλωσα μέσα σ' αυτά όποτε ήταν ένα στοιχείο της καθημερινότητας. Είναι σαν να με ρωτάς τι θυμάσαι από την πρώτη φορά που έφαγες.

Μετά από τόσο καιρό επαγγελματικής ενασχόλησης με τα πυροτεχνήματα, κάθεστε να τα χαζέψετε;
Τα πυροτεχνήματα ανέκαθεν με εντυπωσίαζαν και με γοήτευαν. Κάτι τόσο φευγαλέο και σύντομο μπορεί να σου προκαλέσει τόση χαρά και θαυμασμό. Είναι αλήθεια πως δεν τα βαριέμαι ποτέ. Εξάλλου όταν εργάζεσαι για μέρες, ακόμα και για μήνες, για να παρουσιάσεις μια παράσταση μερικών λεπτών είναι φυσικό επόμενο να θες να απολαύσεις το δημιούργημά σου.

Τι ακριβώς κάνει ένας σκηνοθέτης show πυροτεχνημάτων;
Ένα show πυροτεχνημάτων είναι μια παράσταση. Επιλέγεις ένα θέμα και κατόπιν βρίσκεις τη μουσική, η οποία θα το υποστηρίξει. Πάνω σ' αυτήν τοποθετείς χωρικά και χρονικά τα πυροτεχνήματα μέσα από μια γκάμα εκατοντάδων σχεδίων και δεκάδων χρωμάτων. Επίσης εκτός από τον ακριβή χρόνο και την ακριβή θέση τους στον ουρανό επιλέγεις τον τρόπο κίνησης, τον προσανατολισμό, την κατεύθυνση, την ταχύτητα, δηλαδή μια πραγματική χορογραφία. Πάντα πρέπει να λαμβάνεις υπ' όψιν σου το χώρο, το φωτισμό, την φορά και ταχύτητα του ανέμου, την απόσταση από τους θεατές αλλά κυρίως τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποκλίσεις κάθε ενδεχόμενο ατυχήματος. Είναι μια δουλεία δημιουργική αλλά ταυτόχρονα απαιτεί πολύ ακρίβεια και υπευθυνότητα.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές πυροτέχνημα απ’ όσα φτιάχνετε;
Τα περισσότερα πυροτεχνήματα έχουν ονομασίες λουλουδιών λόγω του σχήματός τους. Το πιο δημοφιλές είναι το «χρυσάνθεμο».

Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων που έχετε δει ποτέ;
Το πιο εντυπωσιακό σόου για το οποίο εργάστηκα περισσότερο από 3 μήνες για την παραγωγή του είναι τα εγκαίνια γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου το 2004. Εκεί για πρώτη φορά προσομοιώσαμε το σχήμα της καλωδιωτής γέφυρας με ειδικά εφέ και δημιουργήσαμε ένα πυροτεχνικό κύμα μήκους 2 χλμ.! Το πρόγραμμα πυροτεχνημάτων της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 το οποίο εκτελέσαμε λίγες μέρες αργότερα φάνταζε σαν σπίρτο μπροστά στο σόου της Γέφυρας. Θεωρώ πολύ τυχερό όποιον το είδε ζωντανά, πραγματικά μια εμπειρία ζωής.

Τι ειδών πυροτεχνήματα έχετε;
Υπάρχουν πυροτεχνήματα εναέρια, επίγεια, εσωτερικού χώρου, θαλάσσης κ.ά. Ανάλογα τι θέλει κανείς να πετύχει, από το να κρύψει κανείς με μια λάμψη έναν καλλιτέχνη στο stage, μια εναέρια καρδιά σε ένα γάμο έως μια τεχνητή έκρηξη σε μια ταινία δράσης.

Σε τι τιμές κυμαίνονται;
Ένα πυροτέχνημα μπορεί να κοστίζει από 0,5€ έως και 300€ ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα κατασκευής του.

Η ζήτηση είναι εποχιακή ή όχι;
Η ζήτηση είναι αυξημένη την Πρωτοχρονιά, Απόκριες, Πάσχα και τη τουριστική περίοδο του καλοκαιριού οπότε έχουμε δουλειά όλο τον χρόνο.

Τι έχετε να πείτε για αυτούς που φτιάχνουν σπιτικά πυροτεχνήματα;
Τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα είναι η μάστιγα του κλάδου και είναι τα μόνο υπαίτια για προκλήσεις ατυχημάτων που ακούμε τόσο συχνά. Πολλές φορές συγχέονται με τα νόμιμα αφού αναφέρονται με το γενικό όρο πυροτεχνήματα. Αυτά δεν είναι κατασκευασμένα από ειδικούς με χρήση μηχανημάτων ακριβείας, ούτε υφίστανται κανέναν έλεγχο κατά τη διαδικασία παραγωγής. Εναντιωνόμαστε στη κατασκευή και χρήση αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων και θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι υπάρχουν νόμιμα πυροτεχνήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και να κατευνάσουν το αίσθημα της «πυρομανίας» που έχουμε μέσα μας χωρίς κινδύνους.

Πώς μπορεί να αγοράσει κανείς τα δικά σας;
Μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος www.nanosfireworks.gr  ή μπορούν να μας επισκεφτούν στα γραφεία μας στη Λεωφόρο Καποδιστρίου 46, 15123, Μαρούσι.

Ο Παύλος Νάνος είναι παραγωγός και σκηνοθέτης σόου πυροτεχνημάτων και ειδικών εφέ, έχει κατακτήσει 4 πρώτα Διεθνή βραβεία σε διαγωνισμούς χορογραφίας πυροτεχνημάτων ενώ έχει συμμετάσχει στις εκδηλώσεις Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, Special Olympics 2011, Eurovision 2006 και έχει επιμεληθεί εφέ για συναυλίες των AC/DC, Roger Waters, Rihanna, JLo, Dj Tiesto, Rammstein, Judas Priest κ.ά.back to main