Scanwiches: Σκαναρισμένη γαστρονομική ευτυχία
Γεωργία Παπαστάμου

Το ough! μίλησε με τον Jon Chonko, τον δημιουργό του πιο διάσημου blog με σάντουιτς στον κόσμο.

Το 2009 ο νεοϋορκέζος γραφίστας, Jon Chonko έκοψε το σάντουίτς του στα δύο και σκάναρε το ένα μισό πριν το φάει. Από τότε συνέχισε να κάνει το ίδιο και να ανεβάζει τα αποτελέσματα στο blog του, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του, φαινομενικά, πιο απλού σνακ που υπάρχει. Το scanwiches.com προσφέρει απροκάλυπτο food porn με snapshot από μισά σάντουιτς σε μαύρο φόντο και λακωνικές λεζάντες-συνταγές. Πικάντικο παστράμι, βιετναμέζικοι κεφτέδες, τραγανό μπέικον, marshmallows και ό, τι μπορεί να χωρέσει ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, αποτυπωμένα σε μερικές χιλιάδες pixel.



Πώς σου προέκυψαν τα scanwiches;
Δούλευα στο Soho, μία συνοικία στη Νέα Υόρκη εκείνη τη περίοδο. Είναι ένα καταπληκτικό σημείο για σάντουιτς. Έχεις την Little Italy, την Chinatown και το Lower East Side στο κατώφλι σου. Οι συνάδελφοί μου και εγώ παίρναμε κάθε μερα σάντουϊτς. Μία μέρα κάποιος είπε τη λέξη “scanwich” και τότε σκέφτηκα «hey, αυτό μπόρει να γίνει κάτι. Θα μπορούσα να σκανάρω ένα σάντουϊτς». Και έτσι έκανα. Το αποτέλεσμα έδειχνε όμορφο οπότε ξεκίνησα ένα blog.

Πώς τραβάς την εικόνα; Τι scanner χρησιμοποιείς;
Παίρνω ένα σάντουϊτς, το κόβω στη μέση, το τοποθετώ κάθετα στο scanner και το σκανάρω. Συνήθως κάνω λίγες προσαρμογές και κατά κανόνα το σκανάρω κάμποσες φορές αλλά πέραν αυτού η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Δεν χρησιμοποιώ πλαστικό περιτύλιγμα η κάποιο φύλλο μεταξύ του scanner και του κρυστάλλου. Ανακάλυψα πολύ νωρίς ότι παραμορφώνει τη σάρωση και κάνει το σάντουϊτς να δείχνει λιγότερο λαχταριστό.  Καμία φορά χρησιμοποιώ οδοντογλυφίδες ώστε τα συστατικά να παραμείνουν στη θέση τους.  Έχω δύο φωτογραφικά scanner της Epson.  Ένα στο σπίτι και ένα στο γραφείο.



Πώς καθαρίζεις το scanner; Δεν έχει καταστραφεί μετά από τόσα scanwiches;
Το σκουπίζω με λίγο καθαριστικό τζαμιών και με μια χαρτοπετσέτα. Είμαι πολύ σχολαστικός με τον καθαρισμό. Προσπαθώ να μην αφήνω κανένα υπόλειμμα απο σάντουϊτς μετά από ένα σκανάρισμα. Το scanner δεν γίνεται τόσο χάλια όσο νομίζεις.  Δεν σκανάρω πολυ παπαριασμένα σάντουϊτς συχνά. Τα περισσότερα που σκανάρω «κρατιούνται» καλά.
 
Ποιό ήταν το πρώτο σου scanwich;
Είχα σκανάρει ενα σάντουϊτς με παστράμι απο το Parisi bakery.



Ποιο σάντουϊτς θεωρείς ότι έχει την περισσότερη φωτογένεια;
Τα club σάντουϊτς δείχνουν τέλεια. Ο,τιδήποτε με υφή, χρώμα και στρώσεις δείχνει φανταστικό.

Είναι το ψωμί σημαντικό συστατικό του σάντουϊτς;  Ποιό είναι το αγαπημένο σου είδος και πως μπορεί κανείς να διαλέξει το σωστό;
Το ψωμί είναι ΠΟΛΥ σημαντικό. Το φρυγάνισμα είναι τέλειο. Έχω αδυναμία στα μαλακά λευκά ψωμάκια.  Τις περισσότερες φορές στα σάντουϊτς μου θέλω το ψωμι να παίζει απλώς το ρόλο αυτού που συγκρατεί όλα τα συστατικά μαζί. Θα πρέπει να μην πιάνει χώρο.  Παρ’ολαυτά μερικά σάντουϊτς απαιτούν μία πιο ισχυρή παρουσία του, τα σάντουϊτς λαχανικών είναι ένα καλό παράδειγμα. Ένα ψωμάκι σε γήινους τόνους, σαν το πολύσπορο, τα απογειώνει.



Τα σάντουϊτς που σκανάρεις τα φτιάχνεις ο ίδιος ή τα αγοράζεις;
Και τα δύο.

Τι θα χρησιμοποιούσες για να φτιάξεις ένα ελληνικό scanwich;
Χμμ, είμαι περισσότερο της καταγραφής παρά της εκ νεόυ δημιουργίας. Λατρεύω το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας και ξέρω ότι πρωταγωνιστούν σε πολλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα οπότε θα ήθελα ένα που να τα συμπεριλαμβάνει.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές post στα scanwiches;
Είναι ’κάνα δυό.  Το Dagwood είναι τρελό hit.  «Τοπικά» σάντουιτς σαν το fluffernutter  είναι επίσης δημοφιλή.



Τα vegan είναι πραγματικά σάντουϊτς ή σάντουϊτς χωρίς κρέας δεν γίνεται; Ποιά ειναι τα καλύτερα vegan σάντουϊτς που έχεις δοκιμάσει ή σκανάρει;
Τα vegan σάντουϊτς ειναι 100% πραγματικά σάντουϊτς. Το καλύτερο το έφαγα πριν από λίγο καιρό και περιελάμβανε φασόλια και πιπεριές σχάρας.  Ήταν υπέροχο.

Ποιό είναι το χειρότερο σάντουϊτς που έχεις ποτέ δοκιμάσει ή φτιάξει;
Κάποτε είχα φτιάξει ένα σάντουϊτς για πέταμα από ό,τι είχε απομείνει στο ψυγείο.  Σε μερικά  υλικά δεν είχα κοιτάξει καν την ημερομηνία λήξης.

Το αγαπημένο σου scanwich;
Δύσκολη ερώτηση. Έιναι τόσα πολλά. Νομίζω το Dagwood είναι στην κορυφή. Τα χρώματά του είναι τόσο έντονα και πλούσια.



Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μία αστεία ιστορία σχετική με τα scanwich;
Την πρώτη φορά που σκάναρα ένα fluffernutter νόμιζα ότι είχα χαλάσει το scanner μου.  Τα marshmallow λειτούργησαν σαν κόλλα. Δεν μπορούσα να τα σκουπίσω από το κρύσταλλο.  Απλά συνέχιζαν να κάνουν θαμπάδες και λεκέδες. Για τα πρώτα έικοσι λεπτά έιχα φρικάρει.  Μετά από λίγο ξεκίνησε να βγαίνει. Ανακουφίστηκα.

Τώρα που τα σάντουϊτς που τρως είναι πάντα κομμένα στη μέση, τα τρως όλα μόνος σου ή δίνεις και τίποτα σε κανέναν άλλο;
Τρώω και τα δύο μισά. Συνήθως τρώω το ένα καθώς σκανάρω το άλλο. Τα σάντουϊτς που κάνω σπίτι τα τρώω με την κοπέλα μου.



Πώς φτιάχνεται το απόλυτο BLT;  Με ποιά σειρά θα πρέπει να τοποθετηθούν τα συστατικά;
Δεν μπορώ να καυχηθώ ότι ξέρω να φτιάχνω το απόλυτο BLT. Πάντως το BLT μου το προτιμώ με το bacon πάνω (δεν μου αρέσει να παπαριάζει), τις ντομάτες στην βάση (είναι το πιο υγρό και βαρύ συστατικό) και το μαρούλακι στη μέση (βοηθά στην προστασία του bacon).  Η μαγιονέζα, φυσικά, πάει κάτω-κάτω με τις τομάτες.

Ποιό ήταν το τελευταίο σάντουϊτς που έφαγες;
Εχθές το βράδυ έφαγα ένα burger.



Τα Scanwiches κυκλοφορούν και σε βιβλίο από την Powerhouse books www.scanwichesbook.com

 



back to main