Να τη φας και να ’ναι κρύα
Crash Test Foodies

Ένα crash test με κρύες πίτσες, Κυριακή απόγευμα, μετά από μια νύχτα κραιπάλης.  

Υπάρχουν πολλές συνταγές για το πώς να νικήσεις το hangover την επόμενη ημέρα, από τα παραδοσιακά ωμά αυγά μέχρι την ομοιοπαθητική συνταγή να συνεχίσεις να πίνεις. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συμβαίνει το μεσημέρι που θα ξυπνήσεις, είναι να ψάξεις αν υπάρχει κάτι άμεσα φαγώσιμο, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι δύο κομμάτια κρύα πίτσα από το προηγούμενο βράδυ. Αλλά επειδή ακόμα και σε αυτή τη στιγμή περιορισμένων γαστρονομικών απαιτήσεων υπάρχει χώρος για το καλύτερο (αν είσαι σε θέση να αντιληφθείς το χώρο), αποφασίσαμε να βρούμε την καλύτερη κρύα πίτσα για το πρωί του hangover.

Φωτο: Manteau Stam.

Μέθοδος
Το τεστ θα περιελάμβανε τις πέντε πιο γνωστές πιτσαρίες (Domino’s, Pizza Hut, Pizza Fan, L’ Artigiano, Roma Pizza) και για να είναι όσο πιο αντικειμενικό γινόταν, θα δοκιμάζαμε την πιο κοινή πίτσα, μία μαργαρίτα με μανιτάρια, ζαμπόν, μπέικον και πιπεριές, οικογενειακό μέγεθος με παραδοσιακή ζύμη. Θα έπρεπε να παραγγείλουμε τις πίτσες online σε ώρα αιχμής, Σάββατο βράδυ λίγο μετά τις 9, η παράδοση έπρεπε να γίνει στο ίδιο σπίτι για να μετρηθούν οι χρόνοι και το crash test θα γινόταν το επόμενο μεσημέρι. Οι πίτσες δεν θα έμπαιναν στο ψυγείο (κυρίως επειδή δεν είχαμε ψυγείο που να τις χωράει, είχε γεμίσει μπύρες). Για να βεβαιωθούμε ότι θα είχαμε hangover έπρεπε να πιούμε πολύ και για να βεβαιωθούμε ότι θα πίναμε πολύ για Σάββατο βράδυ και δεν θα ξεραινόμασταν στον καναπέ, φέραμε από το Λονδίνο τον Dan Beaumont για να παίξει σε πάρτι στο Skull το ίδιο βράδυ.

Το βράδυ πριν
Η διαδικασία παραγγελίας ήταν σχετικά χρονοβόρα, σίγουρα πήρε παραπάνω χρόνο από όσο υπολογίζαμε, έπρεπε να κάνουμε τέσσερις λογαριασμούς (η Roma Pizza δεν υποστηρίζει online παραγγελίες, αυτή έγινε τηλεφωνικά και μάλλον η τηλεφωνήτρια ήταν παραπάνω από το λογικό τσαντισμένη), δύο τηλεφωνικές επιβεβαιώσεις διεύθυνσης και να βρούμε πώς παραγγέλνεις πίτσα εκτός καταλόγου, συνήθως πρέπει να επιλέξεις τη "μαργαρίτα" και να προσθέσεις υλικά, όχι πολύ σαφές πάντα. Χρησιμοποιήσαμε όλες τις προσφορές και εκπτώσεις, αλλά δεν πήραμε κανένα αναψυκτικό, μόνο μία πίτσα. Από τη Pizza Hut έπρεπε να μας τηλεφωνήσουν δύο φορές, μία για επιβεβαίωση και μία επειδή παραγγείλαμε χωρίς χρήση προσφοράς και η πίτσα έφτασε να κάνει 20 ευρώ και αυτό τους φάνηκε περίεργο (ενώ εμάς μας φάνηκε απόλυτα φυσιολογικό). Μέχρι τις 9.29’ είχαν γίνει όλες οι παραγγελίες και περιμέναμε να αρχίσουν να σκουντιούνται στο ασανσέρ οι ντελιβεράδες. Οι δύο τελευταίοι συναντήθηκαν και είχαν και ένα σύντομο διάλογο.

Μετά την καταμέτρηση των χρόνων άφιξης, Dominos 20’ (13,09 €), Pizza Hut 26’ (9,99 €), Pizza Fan 32’ (8,09 €), Roma Pizza 43’ (7,40 €), L’ Artigiano 49’ (6,96 €), ακουμπήσαμε τις πίτσες στο τραπέζι και βγήκαμε να πιούμε για την ακρίβεια του πειράματος όσο περισσότερο μπορούσαμε.

Το επόμενο πρωί
Guest κριτές στην επιτροπή επελέγησαν ο Σπύρος, 23, ποδηλάτης, γερό ποτήρι, επαγγελματίας του hangover και η Mellie, μητέρα δύο τέκνων, που για πολλά χρόνια ξενυχτούσε στην Αμερική και έτρωγε αποκλειστικά κρύες πίτσες εκεί που ξέρουν πώς να κάνουν κρύα πίτσα. Συναντηθήκαμε πεινασμένοι γύρω στις 4 το μεσημέρι και βεβαιωθήκαμε ότι έχουμε όλοι πονοκέφαλο.

Η ετυμηγορία
Είναι γεγονός ότι κρύα πίτσα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, δεν φάγαμε. Ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί ότι  από τις πρώτες μπουκιές δύο πίτσες ξεχώρισαν. Η επιτροπή διχάστηκε στις προτιμήσεις της, καθώς τα τρία μέλη της πρόκριναν με τις βαθμολογίες τους ως κορυφαία την Domino’s, ενώ άλλα τρία την L’ Artigiano.

Έκδηλη θα ήταν η αγωνία στα πρόσωπα των ξενυχτισμένων κριτών όσο καταμετρούνταν τα τελικά αποτελέσματα και υπολογίζονταν οι τελικοί μέσοι όροι, αν με το πρόσωπο τους μπορούσαν να αποδώσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από μορφασμούς σπαρίλας.

Νικήτρια αναδείχθηκε η πίτσα LArtigiano (συγχαρητήρια, χιλιάδες παλαμάκια) με μικρή ομολογουμένως διαφορά, ίσως διότι έδειχνε η πιο προσεγμένη και λιγότερο βιομηχανοποιημένη από όλες, με το ακανόνιστο ζυμάρι στις γωνίες που δεν είχε παντού το ίδιο πάχος και τη νόστιμη γέμιση. Επιπλέον, αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι έκανε την περισσότερη ώρα να φτάσει, είναι η φθηνότερη με το καλύτερο value for money. Η κριτής Mellie (το προηγούμενο βράδυ είχε πιει  οκτώ μπύρες) σημείωσε «Την έφαγα με ευχαρίστηση, καθώς η ζύμη ήταν καλή και τα υλικά νόστιμα, αν και θα μπορούσε να έχει λιγότερη ζύμη στη γωνία», ενώ ο κριτής Βαγγέλης (οκτώ μπύρες, επτά σφηνάκια, δύο red bull) την χαρακτήρισε ως την πιο λιμπιστική.

Η Dominos ξεχώρισε ιδίως για την γέμιση της, που κατά τον κριτή Κώστα (4 τζιν τόνικ, τρεις μπύρες, σφηνάκια) ήταν μακράν η καλύτερη, οι κριτές όμως διχάστηκαν ωστόσο για την ποιότητα και την υφή της ζύμης και της γωνίας. Η κριτής Γιώτα (με μόλις τέσσερις μπύρες) εντυπωσιάστηκε από την εμφάνιση και τη γεύση,ενώ της άρεσε που η γωνία δεν ήταν πολύ μεγάλη. Η όχι και τόσο μεγάλη γωνία όμως «κούρασε» τον κριτή Χριστόδουλο (τέσσερις μπύρες, τέσσερα άλλα ποτά), όπως ο ίδιος δήλωσε, γεγονός που καταφανώς βάρυνε στην τελική του αξιολόγηση.

Η έκπληξη της βραδιάς ήλθε από την Pizza Fan, η οποία έχοντας τη στάμπα της φτηνής (που δεν είναι, υπάρχουν δύο φτηνότερες) και υπερπροβεβλημένης πίτσας, εικαζόταν πριν την δοκιμή ότι θα τερματίσει τελευταία. Εφαρμόζοντας όμως την τακτική της χρυσής μετριότητας που δεν χαρακτηρίζεται από κάτι πολύ καλό, αλλά ούτε πολύ κακό, μπόρεσε να ξεπεράσει πίτσες ακριβότερες και με καλύτερη φήμη. Αυτό ήταν κοινή διαπίστωση όλης της επιτροπής. Οι κριτές Χριστόδουλος και Mellie είχαν τις ενστάσεις τους για το τυρί της πίτσας, που στον έναν έφερε μια υπερβολικά αλμυρή γεύση και στη δε φάνηκε πως θα μπορούσε να είναι καλύτερης ποιότητας.

Η Pizza Ηut δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες για μια μάχη μέχρις εσχάτων με την αιώνια εχθρό της  Domino’s. Οι κριτές θεώρησαν ότι οι δημιουργοί της πίτσας έριξαν όλη την έμφαση στην εμφάνιση, αφήνοντας την μάλλον άνοστη γεύση να ακολουθήσει. Ωστόσο, από την υπερπροσπάθεια η πίτσα τελικά φαίνεται ψεύτικη και σε κάνει να πιστεύεις ότι οι επόμενες δέκα πίτσες που έφτιαξε ο σεφ/ρομπότ είχαν ακριβώς την ίδια όψη. Στην Mellie η γέμιση φάνηκε πολύ «πλαστική», στον Κώστα η γωνία πολύ σκληρή -ο οποίος παρατήρησε, την ώρα που έπινε ένα αναβράζον παυσίπονο-, ότι η ζύμη διαθέτει την ιδανική γωνία για να την βουτάς στον καφέ το πρωί και ο Σπύρος δε θα την έτρωγε ξανά, αν πρώτα δεν την έβαζε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Τελευταία και καταϊδρωμένη η pizza που στην σύλληψη του τεστ έμοιαζε το απόλυτο φαβορί, καθώς με την old school γεύση της θεωρήθηκε ότι θα προσομοίαζε περισσότερο με το comfort food που χρειάζεται ένας ξενυχτισμένος: ο λόγος για την Roma Pizza που κυριολεκτικά πάτωσε. Οι κριτές ομόφωνα υποστήριξαν ότι ήταν υπερβολικά μικρή, ενώ η τιμή της δεν το δικαιολογούσε, και η όψη της δεν προδιέθετε κανέναν να τη δαγκώσει. Επίσης, οι κριτές βρήκαν ότι η ζύμη είχε νοτίσει υπερβολικά. Η κριτής Γιώτα την βρήκε με μια λέξη «μίζερη», ενώ ο κριτής Σπύρος (μισό λίτρο ρακόμελο, τρεις μπύρες περιπτέρου, μία μπύρα ποτήρια 400ml, ένα τζιν, μία κανάτα σφηνάκια, λίγο ούζο και ένα powerade, ήρωας) με έμφαση είπε «Αν ξυπνούσα το πρωί με hangover και την έβρισκα στο ψυγείο, θα προτιμούσα τον πονοκέφαλο».

Το τεστ έληξε με κατάρες να εκτοξεύονται από τον κριτή Βαγγέλη προς τους κατασκευαστές πίτσας που τσιγκουνεύονται την σάλτσα στις πίτσες και μετά όλοι φύγαμε όσο γρηγορότερα μπορούσαμε για  εξωτικά μέρη με καναπέδες.

L’Artigiano: 31,6 στα 50

Domino’s: 31,3 στα 50

Pizza Fun: 26,6 στα 50

Pizza Hut: 26,1 στα 50

Roma: 19,3 στα 50back to main