Η ελληνική φωνή του Μπομπ Σφουγγαράκη
Διονύσης Ανεμογιάννης

Με τον Σπύρο Ζουπάνο στον βυθό των μπικίνι!

Ο Σπύρος Ζουπάνος είναι μεγάλη λέρα. Παίζει γαμάτη μουσική στον intersonik, κάνει θέατρο, ζει από διαφημιστικά σποτ [όπως κάποιοι ζουν από κονσέρβες ή πράσινα λαχανικά] και έχει έναν αξιολάτρευτο μικρό κίτρινο φίλο: τον Μπομπ Σφουγγαράκη Τετραγωνοπαντελονή. Γελάει καλόκαρδα και γαργαριστά καθώς βλέπουμε καρτούν στο youtube και μοιράζεται μαζί μας την αλήθεια του Σφουγγαράκη, η ζωή είναι μια μεγάλη φάρσα, και πρέπει να την διασκεδάσεις.

Καθώς σφίγγεις το χέρι του Σπύρου, τεντώνεις τα αυτιά να ακούσεις την φωνή του. Κι όμως, δεν μπορείς να αναγνωρίσεις σε αυτή τον μικρό κίτρινο ήρωα κινουμένων σχεδίων που υποδυόταν στις μεταγλωττίσεις του 2001. Εξηγεί «δεν είναι η φυσική μου φωνή. Θέλει προσπάθεια και ζέσταμα για να το καταφέρω! Προσπάθησα να προσαρμοστώ στην φωνή του Άγγλου μεταγλωττιστή στην αντίστοιχη σειρά ,αλλά η φωνή του ήταν πολύ ψιλή. Μέχρι και το γέλιο, εκείνο το κελαριστό, είναι δύσκολο να το πετύχεις. Η προσπάθεια να μεταγλωττίσεις τον «Μπομπ» είναι εξουθενωτική. Πού και πού έρχονται καινούρια επεισόδια και τα κάνω, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρεις δέκα χρόνια μετά».

Photo: Manteau Stam

Πώς βρέθηκες να κάνεις μεταγλωττίσεις;
Ήταν μία περίοδος που είχα μόλις τελειώσει το στρατιωτικό μου και ως νέος ηθοποιός που ήμουν, πεινούσα. Κάπως έτυχε να πάω σε ένα στούντιο, έκανα δοκιμαστικό και τους άρεσα. Έκανα μετά διάφορα παιδικά σήριαλ που δεν τα θυμάται ούτε η μάνα τους, ούτε εγώ, μέχρι που έσκασε ο «Μπομπ». Ούτε ο «Μπομπ» ήταν γνωστός. Στην αρχή απλά κάναμε την δουλειά μας και προσπαθούσαμε να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν ξέραμε αν θα κάνει επιτυχία, ήταν ακόμα μία χαζομάρα.  Στην πορεία ,βέβαια, τον λάτρεψα. Είναι ενήλικη σειρά με πάρα πολύ γέλιο, έξυπνο χιούμορ. Ξεκίνησε ,θυμάμαι, από το κανάλι Εννέα, όπου το βλέπανε κάτι ρεμάλια τα μεσημέρια, και λίγο λίγο έγινε γνωστό. Εκτός από τον «Μπομπ Σφουγγαράκη» έχω κάνει την φωνή του Άλεξ, του λιονταριού στην «Μαδαγασκάρη» και κάτι ρόλους στο Rio και το Megamind.

Βασικότερο προσόν που πρέπει να έχει ένας μεταγλωττιστής;
Προσαρμοστικότητα, ταχύτητα , αντίληψη και ικανότητα ερμηνείας.

Σε έχουν αναγνωρίσει ποτέ στον δρόμο λόγω φωνής;
Όχι, αφού η φωνή δεν είναι η ίδια. Μόνο οι φίλοι μου με τρώνε, «κάνε μας τον Μπομπ, γέλα σαν τον Μπομπ» και απαντάω εγώ «όχι ρε φίλε, κάνε μου εσύ την μαϊμού πρώτα»!

Σου έχουν πάρει ποτέ δώρο με brand Μπομπ Σφουγγαράκι;
Όχι ποτέ. Μόνος μου έχω αγοράσει ένα σφουγγάρι και το έχω στην κουζίνα. Είναι το μόνο που έχω.

Γιατί ακούμε συνέχεια τις ίδιες φωνές σε μεταγλωττίσεις;
Γιατί αυτούς εμπιστεύονται. Είναι επάγγελμα που απαιτεί ταχύτητα, θέλουν έμπειρους ανθρώπους για να βγαίνει γρήγορα η δουλειά και τα λεφτά που παίρνεις είναι πολύ λίγα. Κακομοιριά. Είναι δύσκολο να είσαι ηθοποιός. Εγώ οικονομικά σώθηκα από την διαφήμιση.

Έχεις μεταγλωττίσει ποτέ βραζιλιάνικο σήριαλ; Γιατί εκεί γίνονται πάντα κακές μεταγλωττίσεις;
Γιατί βαριέται ο κόσμος. Παίρνει πολύ λίγα λεφτά και γι’ αυτό προσπαθεί να βγάλει όσο πιο πολλά επεισόδια μπορεί με την μία. Να πάρουν τα λεφτά να φύγουν.

Με το θέατρο πώς ξεκίνησες;
Όνειρό μου από μικρός ήταν να γίνω ηθοποιός. Μεσολάβησε ένα διάστημα που σπούδασα στην Νομική Κομοτηνής, μετά την αποφοίτησή μου, σπούδασα σε μία δραματική και έγινα ηθοποιός. Έχω παίξει σε περίπου δεκαπέντε παραστάσεις, αλλά έχω καταλήξει ότι αν δεν κάνεις δική σου ομάδα, να βγει το αποτέλεσμα που θες, δεν έχει νόημα. Γι’ αυτό και έχω μία δική μου ομάδα, την ομάδα «Υστερόγραφο» με την οποία ανεβάζουμε τώρα την Τρίτη κατά σειρά παράστασή μας.

Τι θέατρο προτιμά η ομάδα Υστερόγραφο;
Μάλλον επιλέγουμε πρώτα με βάση τους ρόλους, βρίσκουμε κάτι που να προκαλεί ενδιαφέρον. Η παράσταση που ανεβάζουμε τώρα περιλαμβάνει δύο μονόπρακτα του Γ. Σκούρτη, «ο άνεργος» και «ο μύθος της κατσίκας». Εγώ παίζω στο δεύτερο και όχι, δεν κάνω την κατσίκα. Το κείμενο μου μιλά για την σχέση δούλου και αφέντη. «Δεν βρίσκεις ότι υπάρχουν πολλές θεατρικές ομάδες στην Αθήνα»; Είναι πράγματι πολλές οι ομάδες και το κοινό είναι περιορισμένο. Αλλά αν θες να εκφραστείς τι να κάνεις; Το κακό της υπόθεσης είναι ότι όλες οι θεατρικές ομάδες έχουν φτάσει να μοιάζουν ερασιτεχνικές. Επίσης, αποκλείεται να βγάλεις λεφτά. Αν προσπαθήσεις να κάνεις κανονική παραγωγή, θα μπεις μέσα. Την έχω πατήσει και εγώ.

Κάποιος ρόλο που έχεις υποδυθεί και θυμάσαι έντονα;
Μου άρεσε ο ρόλος που έπαιζα στο έργο «Μία στιγμή πριν» σε σκηνοθεσία του Γ. Αναστασάκη επτά χρόνια πριν. Με τον ρόλο αυτό κατάλαβα ότι μπορώ να συνεχίσω στο θέατρο, ότι έχω μια κάποια προοπτική. Γενικότερα όμως, δεν δένομαι με ρόλους που παίζω, μετά την παράσταση τους πετάω.   

Για ποιο λόγο κάνεις θέατρο;
Το θέατρο το έχω για να εκφραστώ, είναι ένα δώρο για τον εαυτό μου, σε άλλο επίπεδο από τον απλό βιοπορισμό. Βλέπω τον κόσμο σήμερα, τον έχουν καταπιεί τα δάνεια και τα δελτία ειδήσεων. Πολύ γκρίνια. Η ζωή όμως είναι μικρή και πρέπει να κάνουμε και αυτά που μας ευχαριστούν. Στην τελική έχουμε ήλιο, τι μπορεί να συμβεί;

Ποια κινούμενα σχέδια θυμάσαι να έβλεπες μικρός;
Τον καιρό που ήμουν παιδί υπήρχε μόνο η ΕΡΤ και η YΕΝΕΔ οπότε ό,τι υπήρχε το έβλεπα. Θυμάμαι έβλεπα Thundercats, την Πίπη την Φακιδομύτη, το Galactica, Βιονική γυναίκα, Άνθρωπος από την Ατλαντίδα, και γαμώ τα σήριαλ! Επίσης το «Μια φορά ήταν ο άνθρωπος», φανταστικό! Και πάντα αναρωτιώμουν γιατί δεν είχε επεισόδιο για την Ελληνική Επανάσταση, νόμιζα πώς ήταν κοσμοϊστορικό γεγονός.

Υπάρχει κάποιο καρτούν/animation στο οποίο θα ήθελες να κάνεις μεταγλώττιση;
Όχι. Στεγνά όχι!

Oι φίλοι μου με τρώνε, «κάνε μας τον Μπομπ, γέλα σαν τον Μπομπ» και απαντάω εγώ «όχι ρε φίλε, κάνε μου εσύ την μαϊμού πρώτα»!

Έχεις κάποιο αγαπημένο επεισόδιο;
Το αγαπημένο μου είναι εκείνο με την ημέρα των δωρεάν μπαλονιών. Τι αστείο… Που έκλεψαν ένα μπαλόνι, χωρίς να ξέρουν ότι είναι δωρεάν και πήγαν στην έρημο να κρυφτούν και μετά παραδόθηκαν στην αστυνομία επειδή είχαν ενοχές.

Υπάρχουν πρωινά που κάθεσαι και βλέπεις τον Μπομπ στην τιβί;
Τα επεισόδια δεν τα είδα σχεδόν ποτέ στην τηλεόραση. Τα έχω βέβαια σε dvd να τα δω όποτε θέλω και θα τα δω κάποια στιγμή, όχι για να με ακούσω, για να γελάσω με τον Μπομπ που έχει μεγάλη πλάκα.

Έχεις κάποια τηλεοπτική σου εμφάνιση που προσπαθείς να ξεχάσεις;
Είχα παίξει κάποτε σε μία μεταφορά του «Παντρεμένοι με παιδιά» στην ελληνική τιβί, σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη. Έκανα τον καθυστερημένο γιο. Φριχτή εμπειρία.

Είναι αλήθεια γκέι ο Μπομπ Σφουγγαράκης;
Τι ρωτάς τώρα; Συντηρητική Ελλάδα. Επειδή είχε κάποια αστεία με τα οποία διακωμωδούσε το αντρικό του φύλο, δεν σημαίνει ότι ήταν γκέι. Άλλωστε ποιο καρτούν έχει ερωτική ζωή; Μέχρι και ο Ντόναλτ με την Ντέιζι ανίψια έχουν, όχι παιδιά.

Κάνεις και διαφημίσεις;
Από αυτές βασικά ζω. Ξεκίνησα με μία διαφήμιση Axe και από τότε δεν έχω σταματήσει. Champion Μαρινόπουλος, Πάμε Στοίχημα, Jumbo, τα πάντα. Ό,τι και να βάλεις εμένα ακούς…

Τι είναι το intersonik;
Είναι ένας διαδικτυακός σταθμός που έχω φτιάξει μαζί με φίλους. Δουλεύει εδώ και ένα χρόνο και εγώ στην εκπομπή μου, το melting pot [χωνευτήρι], και όπως κατάλαβες παίζω τα πάντα.

Αγαπημένη σου ταινία;
Η Οδύσσεια του Διαστήματος.

Έχεις κάποιο απωθημένο;
Το μόνο απωθημένο που έχω είναι να ζήσω στην Νέα Υόρκη για κάποια χρόνια.

Ποιο είναι το αθηναϊκό καβουροπάτι σου;
Αν και κάνω διατροφή αυτή την περίοδο και δεν κάνει να το θυμάμαι γιατί κολάζομαι, υπάρχει ένα μυστικό «βρώμικο» που αγαπώ. Είναι το «Μικρό Μοναστηράκι» στον Νέο Κόσμο και έχει σκεπαστή. Πίτες, τυριά, αλλαντικά, κρέατα, 8.000 θερμίδες. Στάζει η χοληστερίνη.

Τι έχει να μας διδάξει ο Μπομπ Σφουγγαράκης;
Ότι η ζωή είναι αστεία και διασκεδαστική. Και πως πρέπει να βλέπεις τα πράγματα από την κίτρινη, την σουρεαλιστική τους πλευρά. Θάνατος στην σοβαροφάνεια!

«Ο άνεργος» από την ομάδα Υστερόγραφο στο καφέ Φαεινόν, Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη, Εξάρχεια. Δευτέρα και Τρίτη /στις 21:15/ 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

Άκου τον Intersonik στο http://www.intersonik.net/

 

 back to main