Vintage and the Holy Mustache
Κωνσταντίνα Τζώρτζη

Οδηγίες ανακύκλωσης του στυλ από τον Holy Mustache.

Πρώτη φορά τον είδα σε κάποιο bazaar στο six dogs. Εκκεντρικό αλλά εύστοχο ντύσιμο και χαρακτηριστικό πρόσωπο κρυμμένο πίσω από τα μαλλιά και μούσια. Η πρώτη εντύπωση καλή λοιπόν. Ακούγοντας τον να μιλάει για αυτό που κάνει μπορείς να καταλάβεις ότι δεν προσπαθεί απλά να ξεχωρίσει, αλλά έχει ένα όραμα. Είναι ο creator της Holy Mustache Vintage culture και curator του Holy room. Κάτοικος Αθηνών και προωθητής της ανακύκλωσης ρούχων και της αναβίωσης άλλων εποχών. Ένας καλλιτέχνης του στυλ με πολλές ιδέες και προοπτικές. Είθε ο Holy Mustache να μας διαφωτίσει. Αμήν

Ποιος είναι ο Holy Mustache;
Είμαι ένας καθηγητής φυσικής αγωγής που τα τελευταία 8 χρόνια μένω και εργάζομαι στην Αθήνα. Εδώ και δύο χρόνια έχω κάνει το hobby μου επάγγελμα. Επιλέγω, συλλέγω και πουλώ vintage ρούχα και αντικείμενα προσπαθώντας να προωθήσω στην Ελλάδα την επανάχρηση ως στάση ζωής και ως λύση στο αδιέξοδο της καταναλωτικής παράνοιας.

Τι σημαίνει ο όρος vintage για σένα και πώς ξεκίνησε το κίνημα;
Δεν ξέρω πως ξεκίνησε το κίνημα, αλλά εγώ ήρθα πρώτη φορά σε επαφή μαζί του πριν 6 χρόνια περίπου στο Λονδίνο. Από τότε οι ενδυματολογικές και στυλιστικές μου συνήθειες έκαναν στροφή 180 μοιρών. Ο όρος σημαίνει πεπαλαιωμένο και αναφέρετε σε οτιδήποτε έχει παραχθεί από την δεκαετία του ’90 και παλαιότερα, δηλαδή που έχει κλείσει 20 εώς 30 χρόνια ζωής και δίνει μια γεύση της αισθητικής και των τάσεων της εποχής του. Για μένα η βίνταζ κουλτούρα είναι συνδεδεμένη με τις έννοιες της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της δημιουργικής μεταποίησης. Χρησιμοποιώ τη βίνταζ αισθητική ως εργαλείο για να προωθήσω τις ιδέες μου και όχι αυτοσκοπό. 

Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με την βίνταζ κουλτούρα και πώς αντιδρούν στην προσπάθεια σου;
Οι Έλληνες δεν είναι πολύ εξοικιωμένοι αλλά η ανταπόκριση αυξάνετε συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο. Είναι εντυπωσιακό πως οι τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έχουν «ανοίξει» το μυαλό των Ελλήνων προς νέες κατευθύνσεις και αναζητήσεις. Ολοένα και περισσότεροι αποκωδικοποιούν δειλά δειλά τα οφέλη και την ομορφιά της vintage/recycle κουλτούρας και σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ το και τα μμε που προωθούν απλόχερα πληροφορίες μέσω συνεντεύξεων, φωτογραφήσεων και βίντεο που έχουν παραχθεί για αυτό το σκοπό.Ποια είναι η γνώμη σου για τον ελληνικό χώρο της μόδας;
Ο Ελληνικός χώρος της μόδας αγωνίζεται για να επιβιώσει…Μέσα από αυτήν τη τριβή και την δοκιμασία σίγουρα θα αναδυθούν νέες τάσεις και ιδέες που θα προσαρμόζονται περισσότερο στις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες.

Τι σημαίνει η λέξη στυλ για σένα;
Το στυλ για μένα είναι ένας τρόπος να εκφράσεις την προσωπικότητα σου. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος επικοινωνίας με τους συνανθρώπους, το σώμα και τον εαυτό μας. Αρκεί να αναρωτηθούμε γιατι φοράμε αυτά που φοράμε. Τα υφάσματα, τα χρώματα, τα σχέδια, τα μεγέθη, η αισθητική όσων φοράμε είναι άμεσα συνδεδεμένα με την προσωπικότητα μας. Για παράδειγμα οι Βουδιστές μοναχοί φορούν ένα πορτοκαλί κομμάτι βαμβακερό ύφασμα και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Με το χρώμα αυτό βοηθούν την ανάπτυξη της πνευματικότητας τους και το μινιμαλιστικό σχέδιο εκφράζει την απλή και λιτή ζωή τους. Άρα το στυλ είναι μια τέχνη που αν την εξασκήσεις σωστά, μπορεί να αποτελέσει ένα δημιουργικό εργαλείο της προσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης.

Μια επιθυμία σου για τον καινούργιο χρόνο.
May the force be with us!back to main