What Happens To The Hope At The End Of The Evening
the ough! team

Ο φίλος σου άργησε. Το φαγητό κρύωσε. Μια σκιά  έπεσε.

O ιδιοφυής Βρετανός δημιουργός Tim Crouch και γνώριμος αγαπημένος του Αθηναϊκού κοινού επιστρέφει στο BIOS για τρίτη φορά με την πιο πρόσφατη σύμπραξή του, την performance What Happens to the hope at the end of the evening, μια συνεργασία του Tim Crouch και του Andy Smith σε σκηνοθεσία του Karl James. Ο Tim Crouch και ο Andy Smith, μακροχρόνιοι στενοί συνεργάτες και φίλοι - έχουν υπάρξει η ομάδα πίσω από τον Συγγραφέα (The Author) και το βραβευμένο An Oak Tree - βρίσκονται μαζί επί σκηνής για πρώτη φορά.

Ο Tim Crouch είναι ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης από το Brighton. Από το 2003 επιμελείται την παραγωγή των παραστάσεων που ανεβάζει και συνεργάζεται με την παραγωγό Lisa Wolfe και τους σκηνοθέτες Karl James και Andy Smith. Η συνεργασία τους δεν κινείται σύμφωνα με τη λογική μιας θεατρικής ομάδας. Οι ιδέες και οι άνθρωποι έρχονται κοντά όταν προκύψει η ανάγκη για να συμβεί αυτό. Η αφορμή δίνεται πάντα με ένα κείμενο γραμμένο από τον ίδιο και από την ανάγκη να ειπωθεί μια ιστορία ή να εξερευνηθεί μια θεατρική φόρμα. 

Αρκετοί θεατρικοί οργανισμοί συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί στις δουλειές του, όπως το Royal Court Theatre, το Traverse Theatre στο Εδιμβούργο, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Royal Shakespeare Company, το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

Έχει γράψει τα έργα I Caliban, I Peaseblossom και I Banquo. Και τα τρία έργα έχουν ως αφετηρία τους σαιξπηρικά κείμενα. Είναι μονόλογοι που βασίζονται στους δευτερεύοντες χαρακτήρες έργων του Σαίξπηρ, αγαπημένου συγγραφέα του Tim. Το I Caliban είναι μια σκοτεινή μεταφορά της Τρικυμίας. Το Ι Peaseblossom είναι μια ονειρική σύνθεση πάνω στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ενώ το Ι Banquo είναι μια "στοιχειωμένη" αναφορά στον Μάκβεθ, ντυμμένη με heavy metal ήχους.

Έγινε διάσημος με το έργο του My Arm (To χέρι), το 2003. Μετά από τις αποτυχημένες του απόπειρες ως ηθοποιός και γεμάτος απογοήτευση, έγραψε το πρώτο του έργο μέσα σε πέντε μέρες, χωρίς να έχει γράψει κάποιο άλλο θεατρικό έργο ποτέ πριν. Κοιτώντας πίσω σήμερα, βλέπει όλη την απελπισία της περιόδου αυτής συσσωρευμένη μέσα στο «Χέρι».

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Το έργο αφηγείται με τρόπο απλό, τρυφερό και οδυνηρά αστείο την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφάσισε σε ηλικία δέκα ετών να σηκώσει το χέρι της ψηλά και να το κρατήσει. Τριάντα χρόνια μετά το κορίτσι με το σηκωμένο χέρι έχει γίνει διάσημο και το χέρι της έργο τέχνης. Ένα συγκινητικό έργο για τη σύγχρονη τέχνη, για το πώς μία αθώα κίνηση μπορεί να γίνει επαναστατική.

Ακολούθησαν τα έργα An Oak Tree (2005), Shopping for shoes (2006), μια ιστορία αγάπης για έναν ηθοποιό και τριάντα ζευγάρια παπούτσια και England (2007).
Στο Royal Court Theatre έκανε πρεμιέρα το 2009 το έργο The Author που σκηνοθέτησαν ο Karl Jones και ο Andy Smith. Είναι ένα έργο που μιλάει σε πρώτο επίπεδο για τη βία και για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Στην ουσία όμως, μιλάει για τη βία που κρύβει ο καθένας μας μέσα του και για την ηδονοβλεπτική διάθεση του θεατή.

Στο φεστιβάλ του Brighton παρουσιάστηκε το 2010, το I Malvolio μια συνέχεια των μονολόγων που έχει γράψει ο Crouch. Βασίστηκε στην Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ και δημιούργησε μία νέα εκδοχή της, ιδωμένη από τη ματιά του καταπιεσμένου υπηρέτη, Μαλβόλιο. Πρόκειται για ένα ξεκαρδιστικό μονόπρακτο αφηγηματικής αλχημείας που αποτυπώνει τον τρελό κόσμο της σαιξπηρικής κωμωδίας, μέσα από την ιστορία της χαμένης αξιοπρέπειας, της σεμνοτυφίας, των χονδροειδών αστείων και του ατέλειωτου πειράγματος ενός άντρα "κατάφορα αδικημένου".

Ο Crouch επισκέφτηκε το 2011 την Αθήνα και παρουσίασε στο Bios την performance An Oak Tree, ενώ ακολούθησε το 2012 και η παραγωγή του Ι Malvolio. To 2012 έμελλε να αποδειχθεί η "αθηναϊκή" χρονιά του 48χρονου καλλιτέχνη. Το έργο του The Author (Ο Συγγραφέας) ανέβηκε στην αρχή της σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιάννο Περλέγκα, Χρήστο Σαπουντζή, ενώ στον ίδιο χώρο, την άνοιξη, η Έλενα Πέγκα σκηνοθέτησε το έργο Το χέρι.

Δύο χρόνια μετά, επιστρέφει στη σκηνή του Bios με το What happens to the hope at the end of the evening, την η ιστορία ενός απογεύματος, αυτού του απογεύματος και κάθε απογεύματος. Δύο φίλοι συναντιούνται ξανά μετά από πολύ καιρό. 

Πάνω στη σκηνή εξελίσσεται η ιστορία μιας επανασύνδεσης, μιας επανάληψης και μίας προδοσίας. Όπως σε όλες τις σχέσεις έτσι και σε αυτήν υπάρχουν σκαμπανευάσματα, εκρήξεις, συγκρούσεις. Ένα ταξίδι στην απόσταση  που χωρίζει τις αντικρουόμενες απόψεις και δείχνει τα ασαφή όρια ανάμεσα στο επιτηδευμένο και το πραγματικό, στη δράση και την αδράνεια.

Το What happens to the hope at the end of the evening αποτελεί ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα γραφής του ανήσυχου Tim Crouch καθώς και μια προσπάθεια αποκατάστασης της πίστης στην ανθρωπότητα, που όλοι μοιάζει να έχουμε χάσει. Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το πώς το θέατρο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
 

Η παράσταση What Happens to the hope at the end of the evening παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Almeida στο Λονδίνο και στο Forest Fringe του Εδιμβούργου το 2013, λαμβάνοντας εξαιρετικά θερμές κριτικές. Η παράσταση ανήκει στον κύκλο μετακλήσεων στο πλαίσιο της συνεργασίας του Βρετανικού Συμβουλίου και του BIOS.

Πληροφορίες παράστασης
What Happens to the hope at the end of the evening

Κείμενο –Ερμηνεία: Tim Crouch & Andy Smith
Σκηνοθεσία: Karl James

BIOS Main
Παραστάσεις: Παρασκευή 11  – Κυριακή 13 Απριλίου 2014
Έναρξη: 21.00
Διάρκεια: 70’

Τιμή Εισιτηρίου: 15 & 12 ευρώ (φοιτητικό)
Προπώληση εισιτηρίων: WWW.VIVA.GR

Με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου

Χορηγοί επικοινωνίας: Pepper 96.6,  WWW.ELCULTURE.GR, WWW.MSN.GR, WWW.MIXTAPE.GR, WWW.MONOPOLI.GR


Bios

Πειραιώς 84, Αθήνα

τηλ: +30 2103425335

www.bios.grback to main