Life On Marginalia
Φιλίππα Δημητριάδη

Οι Baby Guru δεν μιλούν για τις επιρροές τους. Αλώστε οι επιρροές «είναι ένα λάθος πάζλ όπου όλα τα κομμάτια ενώνονται».

Συνάντησα τους Baby Guru την ημέρα που το video clip για το κομμάτι “Especially When”, του νέου τους album, Marginalia, έκανε πρεμιέρα στο CMJ. O Άξιος κινείται νευρικά μπροστά από τον υπολογιστή, ο Γιώργος ρωτάει από τα πρώτα κιόλας λεπτά πώς πάει η πρεμιέρα και ο Γιάννης πίνει milkshake σε ποτήρι μπύρας, ενώ παίζει με τον –οι συστάσεις είναι περιττές -  Larry.

Φώτο: Eftychia Vlachou

Μέσα σε αυτό το χάος προσπαθώ να τους συντονίσω για να μου μιλήσουν για το Marginalia που κυκλοφόρησε πριν δύο ημέρες και οι κριτικές το θέλουν να είναι ό,τι καλύτερο έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Όντως το Marginalia έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία των Guru. Την ψυχεδέλεια, το ethnic στοιχείο, τη μελωδικότητα.

Καθώς αστειεύονται μεταξύ τους και παρακολουθούν με αγωνία την πρεμιέρα του clip, ο Γιάννης αποφασίζει να τους βάλει σε τάξη για να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη. Ο Γιώργος κάνει μεγάλες δηλώσεις που στη συνέχεια θα αθετήσει. «Σήμερα θα πάρω όρκο σιωπής», είπε κι αυτό για τον πειράζαμε πως στις περισσότερες συνεντεύξεις της μπάντας μιλάει πιο πολύ εκείνος.

Το Marginalia μοιάζει να έχει μέσα του όλα τα στοιχεία που σας χαρακτηρίζουν και οι μέχρι τώρα κριτικές, το θέλουν ως την πιο φιλόδοξη δουλεία σας μέχρι σήμερα. Τι άλλαξε λοιπόν μετά τα δύο πρώτα album;

Γιώργος & Άξιος: Το Marginalia είναι το πιο ολοκληρωμένο και πιο αντιπροσωπευτικό album που έχουμε κάνει ως τώρα. Μας εκφράζει και τους τρεις σαν μουσικούς. Σε σχέση με τα προηγούμενα δύο, μας πήρε πιο πολύ χρόνο και η ηχογράφησή του και η παραγωγή. Μελετήσαμε. Μαζέψαμε ιδέες, προετοιμάσαμε τους στοίχους. Ζυμώθηκαν οι επιρροές μας και η χημεία μεταξύ μας.

Γιώργος: Το σπάσαμε σε δύο σκέλη. Δουλέψαμε μετά την Ολλανδία, ένα μήνα γερά, μετά κάναμε διάλλειμα ένα μήνα, φορτώσαμε ιδέες και το ξαναπιάσαμε Μαϊο. Τελειώσαμε περίπου στον Ιούλιο.

Οι εμπειρίες που κουβαλήσατε μαζί σας από τα ταξίδια σας στο εξωτερικό βρήκαν θέση μέσα στο album;

Γιώργος: Σίγουρα σε υποσυνείδητο επίπεδο ναι, πρέπει να συνέβη αυτό. Όσο παίζεις, βγαίνεις στο εξωτερικό…

Άξιος: Εσύ δεν ήσουν που θα έπαιρνες όρκο σιωπής; (γέλια)

Γιάννης: Σίγουρα σε επηρεάζουν αυτά. Όλα. Η καθημερινότητα, τα ταξίδια, αυτά που νιώθεις, μια σχέση.

Γιώργο, οι στοίχοι σου είναι πολύ προσωπικοί. Γράφεις από εσωτερική ανάγκη ή έχει τύχει να γράψεις κάτι μόνο και μόνο γιατί είναι catchy και θα γίνει hit;

Γιώργος: Όλοι οι άνθρωποι πάνω – κάτω έχουν τις ίδιες ανάγκες. Κάτι που σε εκφράζει εσένα είναι πολύ πιθανό και φυσιολογικό να εκφράζει και άλλους ανθρώπους. Αν είναι ειλικρινές και βγαίνει από μέσα σου, θα αγγίξει τον κόσμο. Όταν γράφουμε δεν έχουμε συνταγές. Και τη μουσική μας και τους στίχους τους γράφουμε γιατί θέλουμε να πούμε ό,τι μας εκφράζει την συγκεκριμένη περίοδο που γράφουμε. Αν αυτό που κάνεις είναι αξιόλογο, λογικά θα αφορά και αρκετό κόσμο.

Στο Marginalia έχετε για πρώτη φορά και ελληνικό στίχο, στο κομμάτι Exegesis. Πώς προέκυψε αυτό;

Γιώργος: Τυχαία έγινε. Ο Άξιος έφερε την ιδέα. Δεν υπήρχε κάποιος σκοπός ή κάποιο σχέδιο. Σκέψου γενικά τη φωνή σαν όργανο. Απλά ήρθε και ολοκλήρωσε τη μελωδία που είχαμε βγάλει.

Άξιος: Ήταν και μια περίοδος που ακούγαμε 70’s Ελληνικά. Sounds, Poll…

Γιώργος: Ναι, ακούγαμε τέτοια πράγματα, μας πήγαινε και το κομμάτι προς τα εκεί, οπότε το δοκιμάσαμε και είπαμε, ναι.

Θα θέλατε να μου πείτε ποιος είναι οι επιρροές που συναντά κανείς στο Marginalia;

Γιώργος: Όχι. Ό,τι αναγνωρίζει ο καθένας είναι σωστό. Οι επιρροές δεν είναι μόνο δικές μας, είναι και αυτά που νιώθει ο ακροατής. Ο άλλος μπορεί να αναγνωρίσει κάτι μες το κομμάτι, που να είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που είχες εσύ στο μυαλό σου όταν το έγραφες.

Γιάννης: Οι επιρροές είναι ένα λάθος παζλ, όπου όλα τα κομμάτια τελικά ενώνονται.

Ποιο είναι το χειρότερο live που έχετε δώσει;

Γιώργος: Κάθε live, ακόμα και το κακό, έχει τη χρησιμότητά του. Ένιωσα λίγο περίεργα ωστόσο στο Europavοx στη Γαλλία. Ήμαστε λίγο αγχωμένοι, κουρασμένοι, έβρεχε συνέχεια κιόλας, κρυώναμε… Βγήκαμε και από μια καλύβα, όπου έμπαινε μέσα το νερό και ήμαστε ψιλοβρεγμένοι. Νιώθαμε λίγο έξω απ’ τα νερά μας. Δεν είχαμε κάνει και sound check. Ήταν κι αυτό ένας παράγοντας. Βγήκε καλό όμως.

Άξιος: Καλά πήγε, ο κόσμος από κάτω γούσταρε, απλά εμείς δε νιώθαμε πολύ άνετα.

Γιάννης: Στο δεύτερο live που είχαμε όμως εκείνη τη μέρα, ένα unplugged, παίξαμε έξω, κάτω από μια τέντα, ενώ έβρεχε και παίξαμε γαμώ. Είχε ελάχιστο κόσμο λόγω της βροχής, αλλά παίξαμε πολύ όμορφα.

Τι κάνετε πριν το live για να χαλαρώσετε;

Γιώργος: Ο Γιάννης συνήθως ξαπλώνει σε καναπέδες στα backstage και είναι πολύ κουρασμένος, τύπου «Πω, πώς θα παίξουμε τώρα;!» και τέτοια. (γέλια) Αλλά όταν συμβαίνει αυτό, ξέρω ότι το live θα είναι καλό.

Γιάννης: Ο Γιώργος πάει πέρα – δώθε και κάνει στον Άξιο κινήσεις kung fu και ο Άξιος είναι ο πιο cool.

Άξιος: Δείχνω cool, δεν είμαι στην πραγματικότητα.

Γιάννης: Πριν τα live γενικά ήμαστε λίγο κουκουρούκου. Λες και ήμαστε στο σπίτι μας.

Άξιε, τι σε εκνευρίζει πιο πολύ στο Γιάννη και τι στο Γιώργο;

Άξιος: Έχω μια τεράστια λίστα με άπειρα πράγματα. (γέλια)

Γιάννης: Ο Άξιος σε μένα και στο Γιώργο βρήκε ένα δεύτερο μπαμπά και μια δεύτερη μαμά.

Γιώργος: Eίμαστε σαν αδέρφια. Είναι λογικό να εκνευριζόμαστε ο ένας με τον άλλο, αλλά αγαπιόμαστε, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια οικογένεια. Καταλαβαινόμαστε, έχουμε χημεία μεταξύ μας και μια μουσική σύμπνοια.

Υπάρχει κάποιο catch phrase ή κάποιο inside joke που έχετε μεταξύ σας;

Άξιος: Sir, yes sir! Όταν λέει κάτι κάποιος, ο άλλος είναι υποχρεωμένος να απαντάει πολύ δυνατά, “Sir, yes Sir!” Επίσης μερικές φορές, για να ξετσιτώνουμε ο ένας τον άλλο, του κάνουμε κινήσεις martial arts, με δυνατή φωνή.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε ένα τραγούδι σας από όλη σας τη δισκογραφική πορεία μέχρι σήμερα, ποιο θα ήταν αυτό;

Το Amaye.

Τι σημαίνει Amaye;

Γιάννης: Το Amaye έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Το φωνάζαμε πιτσιρίκια. Ήμαστε 17 χρονών τότε. Κάναμε πρόβα και καθώς χτύπαγα τα τύμπανα άρχισα να φωνάζω “amaye, amaye”.

Άξιος: Είναι κάτι που το κουβαλούσαμε μαζί μας σαν catch phrase χρόνια.

Γιώργος: Μάλιστα, η πρώτη μορφή το τραγουδιού ήταν 30λεπτο, που ψάλαμε μόνο amaye, σαν λούπα, σαν mantra.

Άξιος: Στο “Amaye” υπάρχει και ο πρώτος ελληνικός στοίχος που έχουμε βάλει ποτέ και δεν το έχει προσέξει κανείς.

Γιάννης: “Amaye δεν είμαι”.

Ποια είναι τα marginalia του Marginalia;

Γιάννης: Δεν το βλέπουμε τόσο ακαδημαϊκά. Για εμάς η λέξη αυτή συμβολίζει έναν φανταστικό κόσμο.

Άξιος: Ναι, ένας εξωτικός κόσμος άλλος από εδώ. Ένας πλανήτης.

Με ποια μπάντα θα θέλατε να παίξετε μαζί live;

Γιώργος: Θα ήθελα να παίζαμε μαζί με τους Blind Faith, το supper group του Clapton και του Steve Windwood.

Γιάννης: Θα ήθελα να είχαμε ανοίξει τη συναυλία του Miles Davis στο Isle of White ή να παίζαμε με τους Jimi Hendrix Experience.

Άξιος: Εγώ θα ήθελα να είμαστε το backing band του Justin Timberlake.

Είστε μια από τις μπάντες τις ελληνικής σκηνής που η δουλειά της έχει αναγνωριστεί από νωρίς; Αισθάνεστε τυχεροί;

Γιώργος: Αισθανόμαστε και τυχεροί και ευγνώμονες. Κατά ένα ποσοστό είναι θέμα τύχης και συγκυριών, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της αναγνώρισής μας είναι αποτέλεσμα της σκληρής μας δουλειάς.

Άξιος: Δουλεύουμε πολύ και ήμαστε αληθινοί.

Ποιους καλλιτέχνες από την ελληνική σκηνή εκτιμάτε;

Τη Σtεlla, το Μάνο Πλίτση, τους My Drunken Haze και τον Ku που είναι φίλος και τον αγαπάμε πολύ.   

Μετά το Marginalia τι;

Γιώργος: Αυτό που σου δίνουμε τώρα, είναι αποκλειστικότητα. Το επόμενο album θα είναι ορχηστρικό, έχει πολλά έγχορδα, ένας φόρος τιμής στους avant garde συνθέτες της California του 1960, τύπου Van Dyke Parks. 

Οι Baby Guru θα παρουσιάσουν το νέο τους album
Marginalia την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Ρομάντσο.
DJ sets: Δημήτρης Παπαϊωάννου & Δημήτρης Παπαδάτος

Ώρα προσέλευσης: 22:00
Είσοδος ελεύθερη

 back to main