CU Restart Up @ΡΟΜΑΝΤΣΟ winners - TAKE #1
the ough! team

Ο Δημοσθένης Μπάρμπας πιστεύει πως, “αν η Κυριακή ήταν άνθρωπος θα ήταν σίγουρα κυκλοθυμικός με τάσεις αυτοκτονίας”.

Restart είναι να δίνεις ευκαιρίες σε νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις και νέους ανθρώπους.  Το CU και το Bios Ρομάντσο διοργανώνουν το CU Restart Up@Ρομάντσο, ένα διαγωνισμό που καλεί τους νέους να εκφραστούν ελεύθερα και να διεκδικήσουν δωρεάν επαγγελματική στέγαση για 8 μήνες στην καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα του Bios Ρομάντσο, μέσα από το δικό τους φωτορομάντζο. Στον α’ γύρο του διαγωνισμού, κλήθηκαν να πάρουν μέρος νέοι, δημιουργώντας ένα φωτορομάντζο με θέμα «Restart στη ζωή μας». Ο α’ γύρος του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2013 και οι 4 νικητές έχουν ήδη εγκατασταθεί στη θερμοκοιτίδα κάνοντας το δικό τους επαγγελματικό restart.

Ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού είναι ένας εν δυνάμει πολιτικός μηχανικός με «καλλιτεχνική» ψυχή. Ο ,μόλις 22 ετών, Δημοσθένης, που θα μοιραστεί το γραφείο της θερμοκοιτίδας με τους άλλους τρεις νικητές,  κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό με την συμμετοχή του «Η Μέρα πριν τη Δευτερά». Ένας συνδυασμός φωτορομάντσου με comics, με ήρωές τον μ. και τον Μ. που κάνουν έναν περίπατο στην Αθήνα και παρά την σουρεαλιστική τους υπόσταση, οι σκέψεις τους είναι συγκλονιστικά ρεαλιστικές.

Φώτο: Eftychia Vlachou 

Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις πολιτικός μηχανικός;

Όπως πολλοί άλλοι έτσι κι εγώ, επέλεξα τη σχολή αυτή για να γεμίσω το μηχανογραφικό μου. Δεν είχα κάποιο όνειρο το οποίο παράτησα βέβαια, για να πάω να γίνω πολιτικός μηχανικός, απλά έπρεπε κάτι να ακολουθήσω και επέλεξα αυτό. Δεν είναι ότι δεν με καλύπτει η σχολή μου όμως. Απλά με καλύπτει περισσότερο στο επιστημονικό κομμάτι, παρά στην ουσία της. Παράλληλα όμως, πάντα ζωγράφιζα. Νομίζω ότι είμαι μισός απ’ τη μητέρα μου και μισός απ’ τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου είναι φυσικός και η μητέρα μου είναι δασκάλα και εικαστικός. Έτσι, το μισό κομμάτι το κάλυψα με το να σπουδάσω πολιτικός μηχανικός και το άλλο μισό το έκανα χόμπι. (γέλια)

Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν ένας εν δυνάμει πολιτικός μηχανικός καταλήγει να στείλει στον διαγωνισμό ένα comics;

Απλά πήγα το χόμπι μου ένα βήμα παραπέρα. Φτιάχνω χειροποίητες μπλούζες. Ζωγραφίζω πάνω στην μπλούζα και η κάθε μια αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι. Δεν είχα κάνει ποτέ ξανά comics. Δεν είχα επιχειρήσει ποτέ να βάλω διαλόγους και έκανα κυρίως αυτοτελή κομμάτια. Χάρη σε κάποιες απεργίες που έγιναν στη σχολή μου για δύο μήνες, κινητοποιήθηκα για να κάνω κάτι. Να γεμίσω κάπως δημιουργικά το χρόνο μου. Έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα γιατί αλλιώς η σχολή είναι πολύ απαιτητική. Την ανακήρυξη του διαγωνισμού την είδα τυχαία από μια φίλη στο facebook που είχε ποστάρει την ανάλογη ανακοίνωση από το OUGH!. Το είδα λοιπόν και λέω «Γιατί όχι;».

Πώς κατέληξες στην ιδέα «Η μέρα πριν τη Δευτέρα»;

Δεν  ξέρω πως μου ήρθε η αναλαμπή. Είχα μια φωτογραφική συλλογή από το Μουσείο Μπενάκη με ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας από τη χρονιά 2001 και κάπως ήθελα να την αξιοποιήσω. Οπότε χρησιμοποίησα τις φωτογραφίες σαν background για την ιστορία μου. Η ιστορία είναι ουσιαστικά ένας περίπατος στην πόλη, αλλά επέλεξα φωτογραφίες που να μην δηλώνουν ξεκάθαρα τον τόπο. Σίγουρα κάποιος που μένει στην Αθήνα και την γνωρίζει καλά, θα εντοπίσει πολλά γνωστά μέρη, αλλά κατά την διάρκεια της ιστορίας δεν αναφέρεται κάπου το μέρος.

 

Πώς ήταν η υλοποίηση του project σαν διαδικασία;

Τέσσερα ήταν τα κύρια κομμάτια. Το ένα ήταν η επιλογή των φωτογραφιών. Κάτι που είναι καθαρά αισθητικό. Μετά ήταν οι χαρακτήρες και το στήσιμο της ιστορίας. Αυτό ήταν και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι γιατί έπρεπε να κάτσω να σκεφτώ, όχι μόνο τον χαρακτήρα μέσα σε αυτές τις είκοσι σελίδες του comics/ φωτορομάντσου, αλλά και κάτι άλλο από πίσω. Να ξέρει ο αναγνώστης ότι οι χαρακτήρες μου έχουν και παρελθόν και μέλλον, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χούγια… Τέτοια πράγματα. Μετά ήταν το σχεδίασμα, το οποίο είναι όλο στο χέρι, καθώς δεν είχα τα μέσα να το κάνω σε υπολογιστή και τέλος ήταν οι διάλογοι. Δεν είχα ξανακάτσει ποτέ να γράψω κάτι αντίστοιχο. Απλά έκατσα ένα πρωί και το έγραψα. Δεν το ξανακοίταξα φαντάσου. Δεν ήταν βεβιασμένο. Εν τέλει, αυτοσχεδίασα. Δεν ήξερα τι ακριβώς είναι το φωτορομάντσο. Σκέφτηκα λοιπόν τι είναι για μένα το φωτορομάντσο και έκανα αυτό. Φωτογραφίες για βάση και σχέδια επάνω σε αυτές.

Περίμενες ότι θα κερδίσεις όταν έστελνες τη συμμετοχή;

Όχι. Κυρίως το έστειλα για να δω αν θα έχει απήχηση. Δηλαδή, έψαχνα μια επιβεβαίωση. Οκ, ζωγραφίζω και δείχνω αυτά που κάνω σε ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων που, είτε είναι η οικογένεια μου, είτε είναι οι φίλοι μου, οπότε βλέπουν εμένα πίσω απ’ αυτό. Εκ των πραγμάτων άρα δε μπορούν να είναι αντικειμενικοί.

 

Για να έλαβες ωστόσο μέρος, πέρα απ’ την αναγνώριση,  δεν έχεις ανάγκη και το χώρο;

Σίγουρα! Ο χώρος είναι το πιο σημαντικό. Μένω σε ένα σπίτι 20 τ.μ. και μόνο τα βιβλία της σχολής μου πιάνουν τον μισό χώρο. Όλο αυτό με τις μπλούζες δε γίνεται με το να έχεις στη μια πλευρά τα βιβλία, στην άλλη τα άπλυτα, εκεί το φαϊ και παραπέρα τις μπλούζες. Οπότε σίγουρα ένα είναι αυτό κι έπειτα οι δυνατότητες που μου δίνει η θερμοκοιτίδα και τα άτομα που θα γνωρίσω μέσα σε αυτήν. Πάνω απ’ όλα όμως είναι μια ευκαιρία να δω αν αυτό που κάνω μέχρι τώρα σαν χόμπι, αξίζει να το κάνω και κανονικά.

Άρα αυτή θα είναι η επιχείρηση που θα στεγάσεις στο γραφείο;

Όχι απαραίτητα. Δε με ικανοποιεί να βλέπω τον αυτό μου να φτιάχνει ακόμα μπλούζες στο μέλλον. Θέλω να εξελιχθώ. Αν και στην αρχή δεν είχα κάτι σίγουρο στο μυαλό μου για την κατεύθυνση της «επιχείρησής» μου, όταν γνώρισα τους υπόλοιπους νικητές με τους οποίους θα μοιραστούμε το γραφείο, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Είναι πολύ ενδιαφέροντα άτομα και ταιριάξαμε αμέσως, οπότε σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι συλλογικό, το οποίο θα είναι πέρα από το κλασικό γραφιστικό hype. Θέλουμε να κάνουμε κάτι που να μείνει.

Πώς νιώθεις που θα συστεγαστείς μαζί με τους άλλους νικητές;

Στην αρχή ήταν μια έκπληξη. Σκέφτεσαι αν θα ταιριάξεις. Πήραμε όμως αυθόρμητα την απόφαση να φτιάξουμε ένα μεγάλο τραπέζι, έτσι ώστε να είμαστε όλοι μαζί, αλλά να έχει και ο καθένας την ανεξαρτησία του. Όσες φορές έχουμε βρεθεί, έχουμε περάσει όμορφα και καθόμαστε και συζητάμε άπειρες ώρες. Είμαστε σίγουροι λοιπόν, ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα μεταξύ μας. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά έχουμε πολλά κοινά σημεία.

Αν και είναι λίγο νωρίς, τι σκέφτεστε να κάνετε όταν λήξει η, προκαθορισμένη από τον διαγωνισμό, παραμονή σας στην θερμοκοιτίδα;

Μια αρχική ιδέα είναι ότι όταν έρθουν οι επόμενοι, η Ο - 203 να μείνει ως παρακαταθήκη στους επόμενους νικητές. Θα δημιουργήσουμε ένα μπλογκ που θα αντιπροσωπεύει την ομάδα και θα κάνουμε κάποιες δράσεις μέσα απ’ αυτό – ίσως κάποιο workshop - , γενικά θέλουμε κάτι που να αντιπροσωπεύει τη θερμοκοιτίδα περισσότερο και όχι ότι «ήρθαμε, το εκμεταλλευτήκαμε, φύγαμε». Ίσως λοιπόν μετά θα θέλαμε ως προκάτοχοι, να βοηθήσουμε την επόμενη ομάδα, να την κατευθύνουμε πιθανώς, όσο αυτό είναι εφικτό.

 

Ως Δημοσθένης, τι σχέδια έχεις για το μέλλον; Θα ακολουθήσεις το αντικείμενο των σπουδών σου ή θα κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα;

Ελπίζω μέχρι το τέλος του οκταμήνου εδώ στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ να έχω καταλήξει. Αν βρω ένα τρόπο να συνδυάσω το δημιουργικό με το επιστημονικό κομμάτι, θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος.

Πώς σου φαίνεται ο χώρος του ΡΟΜΑΝΤΣΟ; Είσαι χαρούμενος που θα γίνεις κομμάτι του;

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, φυσικά. Από την πρώτη μέρα που ήρθα γνώρισα πάρα πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Είναι ένας πολύ δυνατός πυρήνας και σίγουρα έχω να κερδίσω πολλά από τη διαμονή μου εδώ.

Το blog με τη δουλειά του Δημοσθένη: http://airwcomp.blogspot.gr/

Στο β’ γύρο του διαγωνισμού CU Restart Up@Ρομάντσο που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου, μπορούν να συμμετέχουν νέοι 18-28 ετών με δημιουργική δραστηριότητα και να διεκδικήσουν επιπλέον 4 θέσεις στην καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα του Bios Ρομάντσο. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκφραστούν ελεύθερα με φαντασία και ευρηματικότητα και χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο το κινητό τους, να δημιουργήσουν ένα βίντεο, στο οποίο θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητά τους και τους λόγους που θα ήθελαν να κερδίσουν μία θέση στη θερμοκοιτίδα. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο δεύτερο γύρο του CU Restart Up@Ρομάντσο έως τις 21 Απριλίου  στο www.vodafonecu.gr/restartup
 

Η συμμετοχή του Δημοσθένη Μπάρμπα "Η Μέρα Πριν Τη Δευτέρα" θα εκτίθεται στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ από την Πέμπτη 27/ 3 έως και την Κυριακή 30/3 στα πλαίσια του 4 Days Of Creation. Περισσότερες πληροφορίες στην OUGH! Agenda. 


ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Αναξαγόρα 3-5, Γεράνι

τηλ: +30.2167003325

www.romantso.gr , romantso@romantso.grback to main