Οι μάσκες είναι… in fashion
Κωνσταντίνα Τζώρτζη

Από τις επιδείξεις μόδας στο Παρίσι ως το εξώφυλλο της Vogue, μια νέα τάση ήρθε για να μείνει.

Όλοι μας ξυπνάμε το πρωί και φοράμε ρούχα και παπούτσια. Αν κάνει πολύ κρύο φοράμε σκούφους και κασκόλ για να προστατευτούμε από αυτό. Έχετε δει όμως ποτέ κανένα να φοράει μάσκα; Στις απόκριες η σε καμία πορεία στο Σύνταγμα μπορεί! Για φαντάσου να έμπαινες αγουροξυπνημένος στο μετρό να πάς στη δουλειά σου και να έβλεπες ένα τύπο απέναντι σου με το κουστουμάκι του και στο κεφάλι μια μάσκα! Θα τσιμπιόσουν αρχικά μήπως σε είχε πάρει ο ύπνος όρθιο και μετά όταν βεβαιωνόσουν ότι όλα καλά, θα έλεγες από μέσα σου «Που πάει αυτός ο κόσμος!» Αν όμως δούμε πιο προσεχτικά το θέμα θα διαπιστώσουμε ότι τελευταία το φαινόμενο μάσκα είναι παντού και συγκεκριμένα στη μόδα! Η Λαίδη Gaga τις φοράει, τα μοντέλα στις επιδείξεις, ακόμα και στη Γαλλική Vogue η «ανάβω φωτιές» Lara Stone. Κάποιος μπορεί να πει πως οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες απλά αόρατες.

Σοβαρά τώρα! Ποιος δεν θα ήθελε κάποιες στιγμές να βάλει μια μάσκα και να βγει έξω; Είτε για να κρυφτεί πίσω από αυτή, είτε να προκαλέσει, είτε γιατί ρε παιδάκι μου έχεις να κοιμηθείς δυο βράδια από όταν σε χώρισε και οι μαύροι κύκλοι δεν βλέπονται! Είναι γεγονός ότι το άγνωστο μας εξιτάρει. Μπορεί για κάποιον να είναι τρομακτικό η απίστευτα διεγερτικό. Δεν έχουμε ιδέα τι κρύβεται από πίσω και νοιώθουμε περίεργα. Ακόμα όμως και αν δεν καλύπτει μια μάσκα ολόκληρο το πρόσωπο μπορεί και πάλι να προκαλέσει και ακόμα και να ερεθίσει σεξουαλικά τον απέναντι μας. Οι σχεδιαστές από ότι φαίνεται έχουν ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα και ξέρουν τι μας προκαλεί η θέα μιας μάσκας.

Τα μοντέλα του Gaultier περπάτησαν κάποια χρονιά στην πασαρέλα φορώντας μάσκες εμπνευσμένες από την βυζαντινή εποχή. Οι συγκεκριμένες μάσκες κάλυπταν μόνο πολύ μικρά κομμάτια του προσώπου κάτι που έκανε τις κοπέλες να δείχνουν ακόμα πιο σέξι. Με το να μην κρύβεις τα πάντα, σου δίνετε η δυνατότητα να παρουσιάσεις με πιο υπερβολικό τρόπο τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Επίσης υπάρχει και το υπέροχο project του Dazed and Confused όπου ζητήθηκε από γνωστούς σχεδιαστές - Cavali, McQueen, Marios Schwab, Alexander Wang και άλλους- να δημιουργήσουν μάσκες από leftovers στα ατελιέ τους. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά καταπληκτικό. Πολλά online shops έχουν ακολουθήσει την συνταγή της μάσκας στα lookbook τους, όπως αυτό του «planet blue». Το μοντέλο φοράει μια δαντέλα που της κρύβει τα μάτια και σε κάποιες φωτογραφίες έχει απλά ζωγραφισμένη μια μάσκα στο πρόσωπο της. Τόσο σκοτεινό και εντυπωσιακό αλλά και συνάμα in fashion.

Μια μάσκα έχει την δυνατότητα να κάνει μια φωτογραφία πιο ενδιαφέρον. Κάτι σαν το τσιγάρο στις φωτογραφίες. Με μόνη διαφορά ότι η μάσκα σε αντίθεση με το τσιγάρο δεν μας δίνει καμία πληροφορία για το άτομο που τη φοράει! Τα αφήνει όλα στη φαντασία μας. Τώρα βλέπουμε την μάσκα στις φωτογραφήσεις και στις πασαρέλες. Μπορεί σε μερικά χρόνια να είναι όπως το να φοράς γυαλιά ηλίου σήμερα. Συλλέκτες μασκών ετοιμαστείτε να βγάλετε τα εκθέματα σας από τα κουτιά και επιτέλους να τα φορέσετε!back to main