default 03: Οι ρομαντικοί κατακτούν το Βόλο
Φιλίππα Δημητριάδη

Δεν ήταν όντως για πολύ. Τα παιδιά πάνε επαρχία.  

Πριν τέσσερις περίπου μήνες το δεύτερο επεισόδιο του default πραγματοποιήθηκε στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Ας θυμηθούμε τι μας είπαν ο Γιώργος και ο Λευτέρης για να καταλάβουμε καλύτερα τι θα συμβεί σε πέντε μέρες από σήμερα στη «Χώρα του τσίπουρου».  

Το default είναι μια ιδέα τριών νέων που γεννήθηκε ανάμεσα σε βουτιές και μπύρες στις κρυστάλλινες παραλίες κάποιου νησιού το καλοκαίρι που μας πέρασε. Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς όμως τι είναι ακριβώς αυτή η ιδέα.

Ο Γιώργος - αρχιτέκτονας - και ο Λευτέρης - ιδιοκτήτης του Habeat Records -, το ορίζουν ως μια επιστροφή στις βασικές αρχές. Και εφόσον είναι οι μόνοι που εδρεύουν στην Αθήνα, εξηγούν στο OUGH! ποια ήταν εκείνη η ανάγκη που τους ώθησε να βάλουν μαζί στο blender ανθρώπους απ’ όλους τους τομείς της τέχνης.

Εικαστικοί, αρχιτέκτονες, γραφίστες, φωτογράφοι και dj’s θα καταλάβουν τους χώρους του Ρομάντσο , το ερχόμενο το Σάββατο, με απώτερο στόχο να ενώσουν μεταξύ τους ετερόκλιτους ανθρώπους. Αυτά τα αγόρια, είναι πολύ ρομαντικά. Αλήθεια.

Φώτο: Eftychia Vlachou
 
Γιώργος: «Η ιδέα του default γεννήθηκε σε μια κουβέντα μεταξύ φίλων. Θέλαμε να κάνουμε κάτι μαζί, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο τι ακριβώς θα είναι αυτό, μέχρι τα τέλη του Αυγούστου που μας πέρασε.  Μόλις γυρίσαμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, πήραμε την απόφαση και μέσα σε ένα μήνα στήσαμε το πρώτο επεισόδιο στον Κίσσαβο. Κι όχι μόνο δηλαδή το event αλλά και το τι είναι το default. Εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα όλο αυτό. Το πρώτο επεισόδιο ήταν ένα πείραμα για να δούμε πώς θα λειτουργήσει το να τρέχουν παράλληλα εκθέσεις και μουσική. Σαν παρέα, όλοι ασχολούμαστε με το βινύλιο και θέλαμε να τα μπλέξουμε και να βγει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Ένας από τους βασικούς στόχους του default για εμάς ήταν να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να κάνουμε κάτι δημιουργικό. Σαν αρχιτέκτονας εγώ, δεν μπορώ να εκφράσω τη δημιουργικότητα μου στη δουλειά πλέον έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Οπότε το default ήταν μια ανάγκη.

Ο πυρήνας του default αποτελείται από τρία άτομα. Τον Βασίλη, που μένει στη Λάρισα, τον Κώστα, που μένει στη Θεσσαλονίκη κι εμένα. Ο Βασίλης κι εγώ είμαστε αρχιτέκτονες και ο Κώστας έχει μια δισκογραφική εταιρία, την Bliq που εδρεύει στο Λονδίνο. Γνωριζόμαστε από τα 14 μας στην Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσα, σπουδάσαμε μαζί στην Αγγλία, μείναμε μαζί εκεί και πιστεύω ότι αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος που η συνεργασία μας κυλάει τόσο ομαλά και γρήγορα. Με τον Λευτέρη μας σύστησε ο Κώστας.και συνεργαζόμαστε για το δεύτερο επεισόδιο μιας που θα γίνει στην Αθήνα».

Λευτέρης: «Ναι, στην Κρήτη δε γνωριστήκαμε;»

Γιώργος: «Ναι.»

Λευτέρης: «Είχαν κατέβει τα παιδία από την Αγγλία διακοπές στο νησί, ξέρεις, κάπως καταπιεσμένοι, οπότε γνωριστήκαμε εκεί και περάσαμε ένα τέλειο καλοκαίρι. Αυτό συνέβη το 2009.»

Γ&Λ: «Στο δεύτερο επεισόδιο υπάρχουν παιδία που πήραν μέρος στο πρώτο και έπειτα μιλήσαμε με φίλους και γνωστούς μας που κάνουν σημαντικά πράγματα και θεωρούμε ότι αξίζει να τα αναδείξουμε. Μπορεί να ‘ναι ακόμα και φίλος – φίλου. Κάπως έτσι έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών. Υπάρχουν αρχιτέκτονες, εικαστικοί, visual artists, φωτογράφοι, ζωγράφοι, γενικά δεν υπάρχει κάποιο όριο. Ας πούμε οι Akira Mushi που συμμετέχουν, είναι στο χώρο της μόδας – θα παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό βέβαια – αλλά ναι, γενικά μας ενδιαφέρουν άνθρωποι από τα διάφορα πεδία της τέχνης. Δεν υπάρχει καν κάποια συγκεκριμένη θεματική στο project, το μόνο που θέλουμε είναι να δείξει ο καθένας τον καλύτερό του εαυτό. 

Το concept κάθε project συνήθως μας δίνεται από το χώρο, καθώς σκοπός μας είναι κάθε επεισόδιο να γίνεται σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας. Το πρώτο για παράδειγμα είχε τίτλο Autumn in the Mountain, γιατί έγινε το Σεπτέμβρη και ήταν πάνω στο βουνό, το δεύτερο τώρα έχει τίτλο Back in the city?, επειδή επιστρέψαμε στην Αθήνα, αν επιστρέψαμε τελικά, εξ ου και το ερωτηματικό. Αυτό είναι το concept, αλλά τα έργα δε θα γυρίζουν γύρω απ’ αυτό. Δεν βάζουμε στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν guideline.

Γιατί default; Είναι διπλής ανάγνωσης λέξη. Στα οικονομικά σημαίνει αδυνατώ να πληρώσω – χρεωκοπώ. Στην γλώσσα των υπολογιστών σημαίνει γυρνάω στις προκαθορισμένες ρυθμίσεις. Εμείς λοιπόν επιλέξαμε την δεύτερη έννοια. Δε θέλαμε να το συνδέσουμε με την κρίση. Είναι μια επιστροφή στις βασικές αρχές. 

Το είδος της μουσικής και πάλι δεν είναι ένα. Στοχεύουμε σε ένα ευρύτερο φάσμα. Μας ενδιαφέρει η house και techno μουσική, αλλά δεν θέλουμε να στοχεύσουμε μόνο σε αυτό το κοινό. Μελλοντικά σίγουρα θέλουμε να εντάξουμε κι άλλα είδη και live από μπάντες. Θα εξελιχθεί, είμαστε πολύ ανοιχτοί σε αυτό.

Η σκέψη είναι να γίνονται τρία με τέσσερα επεισόδια τη χρονιά. Στην αρχή είχαμε τόση δίψα και θέλαμε να κάνουμε ένα κάθε μήνα, αλλά ευτυχώς σκεφτήκαμε πιο συνετά ότι αυτό ενδεχομένως θα κορέσει τον κόσμο, αλλά και εμάς. Θα έχανε την ουσία του. Δε θα το τρέχαμε με την ίδια ανυπομονησία και με το ίδιο πάθος. Είναι καλύτερα για όλους να περιμένουμε κάποιο καιρό για το επόμενο επεισόδιο.  Και είναι και καλύτερα από άποψη οργάνωσης. Έτσι υπάρχει μια σκέψη να πηγαίνει και με βάση την εποχή, που αυτό θα δίνει ένα παραπάνω ενδιαφέρον και στην αλλαγή τοποθεσίας. Το καλοκαιρινό επεισόδιο θα ταίριαζε πολύ σε κάποιο νησί.

Αυτή η συνένωση ανθρώπων που ασχολούνται με διαφορετικές μορφές τέχνης, μοιάζει σαν να είναι τάση. Ίσως και να ‘ναι ένα προϊόν της κρίσης, ναι. Αλλά πέρα απ’ αυτό νομίζω ότι είναι μια διέξοδος, μια δημιουργική ανάγκη, που κάποια στιγμή απλά θα συνέβαινε. Το default είναι κάτι σαν το ΡΟΜΑΝΤΣΟ ας πούμε, που φιλοξενεί κάτω από την ίδια στέγη ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πεδία και τους προτρέπει να διαδράσουν.»

Γιώργος: «Σαν αρχιτέκτονας πάντα τα project που αναλάμβανα προαπαιτούσαν συνεργασία και με άλλους ανθρώπους, οπότε έχω μάθει στις ομαδικές δουλειές. Μόνος σου δεν μπορείς να βγάλεις το ίδιο αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να υπάρχει μια ομάδα που να ρολάρει στον ίδιο βαθμό.»

Λευτέρης: «Να συμβαδίζει ιδεολογικά και αισθητικά. Σε εμάς δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε γιατί η επιλογή των ατόμων έγινε καθαρά με γνώμονα να συμβαδίζουν οι ιδέες μας, αλλά και να ταιριάζουν οι χαρακτήρες μας πάνω απ’ όλα.»

Γ&Λ: «Δεν έχουμε απολαβές από αυτό. Ο χρόνος που ξοδεύουμε μπορεί να «πληρωθεί» μόνο με την ανταπόκριση του κόσμου. Αυτή είναι η μεγάλη μας ανταμοιβή. Είμαστε λίγο πιο ρομαντικοί. Έχουμε τις δουλείες μας για τα προς το ζην. Ο Λευτέρης το δισκοπωλείο, εγώ την αρχιτεκτονική. Δεν κυνηγάμε απαραίτητα ν’ αντλήσουμε πόρους απ’ το default για να συντηρηθούμε. Πολύ περισσότερο βλέπουμε το default και σαν ένα όχημα για να προωθήσουμε την σταθερή μας δουλειά. Κάπως σαν το ένα, να βοηθάει το άλλο.

Θα είμαστε πολύ ευτυχισμένοι αν έρθει αρκετός κόσμος στο δεύτερο επεισόδιο. Στο πρώτο, που στήθηκε πολύ γρήγορα, έγινε στην επαρχεία και ήταν για ένα μόνο σαββατοκύριακο, ήρθαν 150 άτομα. Θα θέλαμε πολύ να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό, που ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός για τις συνθήκες. Είμαστε όμως συγκρατημένοι.

Η προσέλευση βέβαια εξαρτάται από τι παρουσιάζεις. Γι’ αυτό όπως είπαμε και πριν δε θέλουμε να στοχεύουμε μόνο σε ένα κοινό. Λογικά αυτοί που θα ανταποκριθούν περισσότερο θα είναι οι άνθρωποι της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Κάτι που είναι στα πάνω του πολύ αυτή τη στιγμή. Ένας λόγος λοιπόν που το default αγκαλιάζει πολλά εικαστικά κομμάτια, είναι αυτός, το ότι θέλουμε να μιξάρουμε τον κόσμο. Να δούμε διαφορετικούς ανθρώπους,  να μπλεχτούν όλοι μαζί σε αυτό που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Όπως ενωθήκαμε όλοι οι συντελεστές του default μαζί, να ενωθεί και το κοινό μας.

Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά φαντάσου συζητούσαμε μόλις χθες, ότι θα θέλαμε το default να πάει και στο εξωτερικό. Θέλουμε πρώτα όμως να χτίσουμε το κοινό μας, να δυναμώσει το project, να εξελιχθεί, να κατανοήσουμε κι εμείς λίγο τι γίνεται ακριβώς γιατί είναι ακόμα μια ιδέα η οποία εξελίσσεται. Κάποια πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ούτε για μας. Απλά, αν πάμε στο εξωτερικό θα χρειαστούμε περισσότερο δυναμικό και καλύτερη οργάνωση. Όλη η βάση είναι να διαλέξεις τα σωστά άτομα που θα το τρέξουν όλο αυτό.

 

Επιλέξαμε το ΡΟΜΑΝΤΣΟ γιατί ο χώρος μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε το project όπως ακριβώς θέλουμε. Η δυναμική που έχει ο χώρος μας ταιριάζει και εκφράζει αυτό που θέλουμε να πούμε.

Ανάλογα με το που είναι το κάθε επεισόδιο, το πολύ τρέξιμο το αναλαμβάνει αυτός που είναι πιο κοντά στη βάση, γι’ αυτό τώρα το της Αθήνας το τρέχουμε εμείς οι δύο. Μας φαίνεται πολύ πιο δύσκολο απ’ αυτό που κάναμε στον Κίσσαβο. Οι παράγοντες είναι πολύ διαφορετικοί. Είναι λίγο περίεργος ο κόσμος της Αθήνας, απρόβλεπτος. Θεωρούμε ότι δεν υποστηρίζονται κάποια αξιόλογα πράγματα που γίνονται στην Αθήνα απ’ το κοινό της. Ίσως γιατί υπάρχει υπερπληθώρα από events και δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει ο κόσμος όλα ταυτόχρονα. Η κρίση επίσης έχει επηρεάσει την προσέλευση του κοινού, γιατί ο άλλος για να βγει από το σπίτι του θέλει πλέον ένα ισχυρό κίνητρο. Είναι πολύ πιο διστακτικός και επιλεκτικός.

Ελπίζουμε να μας υποστηρίξει ο κόσμος γιατί έχει γίνει πολύ αγώνας γι’ αυτό. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά και συγκρατημένοι.»


Λευτέρης: «Θέλω να πω κλείνοντας, ότι όλο αυτόν τον καιρό, το άτομο που με έχει στηρίξει είναι η κοπέλα μου, η Κασσιανή που έχει αναλάβει και το merch για το δισκοπωλείο το οποίο το τρέχουμε και μαζί.»

Το τρίτο επεισόδιο του default θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Πεδίο Άρεως, Σέκερη, Βόλος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες και το event: www.default.gr, www.romantso.gr αλλά και στην ατζέντα του ough!. 


ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Αναξαγόρα 3-5, Γεράνι

τηλ: +30.2167003325

www.romantso.gr , romantso@romantso.grback to main