What I heard about the world στο Bios
the ough! team

Οι Third Angel και οι mala voadora επιχειρούν να περιγράψουν τον κόσμο.

To «What I Heard About The World» είναι μια αφυπνιστική και διασκεδαστική απόπειρα των συντελεστών της παράστασης να περιγράψουν έναν κόσμο που γίνεται μεγαλύτερος μέρα με την μέρα.

Ιστορίες που προωθούνται από στόμα σε στόμα και μοιάζουν ακραίες, αλλά είναι ολωσδιόλου αληθινές, είναι ο κεντρικός άξονας του performance, που έχει σκοπό να  διερευνήσει  το ευρύτερο θέμα της αφήγησης, τον τρόπο που λέμε ιστορίες αλλά και τον τρόπο που τις αντιλαμβανόμαστε, καθώς διεκδικούμε ο καθένας μας την θέση του στο παγκόσμιο χωριό της πληροφορίας και της ενημέρωσης.

Υπάρχει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ακούνε ένα ραδιοφωνικό σταθμό που εκπέμπει μόνο σιωπή. Σε μια άλλη χώρα μπορείς να νοικιάσεις διαδηλωτές που να είναι οργισμένοι εκ μέρους σου ή να νοικιάσεις ξένους για να κλαίνε στην κηδεία σου. Η performance βουτάει μέσα στο μυαλό των ανθρώπων για να ανακαλύψει με ένα διασκεδαστικό τρόπο τι είδους ιστορίες μας ελκύουν, πώς αυτές μεταδίδονται και πώς διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες που μας δίνουν.

Οι Third Angel ιδρύθηκαν το 1995 στο Σέφιλντ και το έργο τους βασίζεται στα μικρά άγχη και τις προσωπικές μάχες της καθημερινής ζωής. Χρησιμοποιώντας καθημερινή γλώσσα και συνηθισμένες ανθρώπινες εμπειρίες, η ομάδα δημιουργεί πρωτότυπες και σύγχρονες performance, εμπλουτισμένες με στοιχεία της ποπ κουλτούρας οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον και απευθύνονται άμεσα και ειλικρινά στο κοινό. Γεφυρώνοντας το κενό ανάμεσα στην νέα δημιουργική γραφή και στο live art, το τελικό αποτέλεσμα της ομάδας περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, φιλμ και video art, ντοκιμαντέρ, φωτογραφία, design και έχει παρουσιαστεί σε μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών χώρων όπως θέατρα, γκαλερί, κινηματογράφους, σχολικές αίθουσες, σε χώρους γραφείων, παρκινγκ, λουτρά και σε δημόσιες τουαλέτες στο Μπρίστολ.

Το συγκεκριμένο project γεννήθηκε το 2007, πάνω σε μια κουβέντα που είχαν ο Jorge Andrade με τον Chris Thorpe. Ήδη από το 2004 συζητούσαν πως οι ομάδες τους πρέπει να συνεργαστούν, αλλά δεν ήξεραν με ποιο τρόπο. Η τελική απόφαση πάρθηκε πάνω από δύο κούπες καφέ, όταν τρία χρόνια μετά, ο Andrade έφερε στον Thrope κάποιες περίεργες ιστορίες που είχε διαβάσει σε εφημερίδες. Τότε και οι δύο παρατήρησαν ότι όλες τους είχαν κάποια κοινά. Ήταν λίγο «τραβηγμένες», σχεδόν αναληθείς μέσα στην τόση υπερβολή τους, με πολλές παραλλαγές στην κάθε τους αναδημοσίευση.

Οι δύο ομάδες συνέλεξαν όλους αυτούς τους, εν δυνάμει, αστικούς μύθους από τις εφημερίδες και επεκτάθηκε και στο διαδίκτυο. Ανέσυραν ακόμη απ’ τη μνήμη τους ιστορίες που τους είχαν διηγηθεί κάποιοι ή έτυχε ν’ ακούσουν κάπου τυχαία. Έπειτα κατέταξαν όλες αυτές τις ιστορίες σ’ έναν χάρτη και είδαν ότι οι πινέζες παραήταν αρκετές, καθώς επεκτείνονταν σε όλο τον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε ο τίτλος και άρχισαν να δουλεύουν την performance στο Sheffield’ s Forge Festival, και το Pazz Performing Arts Festival στο Oldenburg.

Η τελική μορφή της απίστευτης performance προέκυψε από την διαδικασία αφήγησης των ιστοριών αυτών. Οι Third Angel και οι mala voadora δεν έφτιαξαν απλά ένα κατάλογο με αυτές τις ιστορίες, αλλά της διηγήθηκαν ξανά και ξανά προσπαθώντας να εντοπίσουν ποιο είναι το πιο ισχυρό μοτίβο που αναπτύσσεται σε κάθε μια απ’ αυτές. Κάθε ιστορία είναι συναρπαστική και μοναδική, σαν ένα παραμύθι που προορίζεται για ενήλικα παιδιά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η διαδικασία αυτή είναι ακόμα σε εξέλιξη και οι Third Angel περιμένουν ν’ ακούσουν όποια ενδιαφέρουσα ιστορία έχεις να τους πεις. Η ευκαιρία σου είναι τώρα.  

Η περφόρμανς What I heard about the world είναι μια συμπαραγωγή τωνSheffield Theatres & Teatro Maria Matos, Lisbon σε συνεργασία με τοWorldmapper.org

Σύλληψη/Σενάριο/Ερμηνεία: Jorge Andrade, Alexander Kelly, Σε συνεργασία με: José Capela, Rachael Walton
Έρευνα, βίντεο, καταγραφή: Lauren Stanley
Δραματουργική υποστήριξη: Johanna Wall
Σχεδιασμός φωτισμών: James Harrison
Γενική διεύθυνση (Third Angel): Hilary Foster
Παραγωγή (mala voadora): Manuel Poças

Πληροφορίες παράστασης:
BIOS Main
Παραστάσεις: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου – Κυριακή  2 Φεβρουαρίου 2014
Έναρξη: 21.00
Διάρκεια: 70’
Τιμή Εισιτηρίου: 15 & 10 ευρώ (φοιτητικό)

Το τρέιλερ της performance εδώ: 
http://vimeo.com/36294994


Bios

Πειραιώς 84, Αθήνα

τηλ: +30 2103425335

www.bios.grback to main